Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-04@03:57:25 GMT

زلزله شاید در یک قدمی ما باشد

تاریخ انتشار: ۵ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۲۵۲۹۶۶

زلزله شاید در یک قدمی ما باشد

پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله با توجه به ضرورت آگاه‌سازی و ارتقای فرهنگ عمومی در برابر زلزله با پیشنهاد نام‌گذاری پنجم دی ماه به عنوان «روز ملی ایمنی در برابر زلزله» فرصتی را فراهم کرد تا هر ساله با برگزاری برنامه‌ها و فعالیت‌های آموزشی و ترویجی، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره ۴۰ هزار نفر از قربانیان این فاجعه تلخ، زمینه ارتقای آگاهی عمومی و شاخص‌های ایمنی در برابر زمین لرزه در کشور فراهم شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مهدی کاهانی مقدم/

پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله با توجه به ضرورت آگاه‌سازی و ارتقای فرهنگ عمومی در برابر زلزله با پیشنهاد نام‌گذاری پنجم دی ماه به عنوان «روز ملی ایمنی در برابر زلزله» فرصتی را فراهم کرد تا هر ساله با برگزاری برنامه‌ها و فعالیت‌های آموزشی و ترویجی، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره ۴۰ هزار نفر از قربانیان این فاجعه تلخ، زمینه ارتقای آگاهی عمومی و شاخص‌های ایمنی در برابر زمین لرزه در کشور فراهم شود.

ما نیز از این فرصت استفاده کرده و با نگاهی به وضعیت خراسان رضوی و مشهد مقدس، نکاتی را به مردم و مسئولان دستگاه‌های مرتبط با حوزه ایمنی و مدیریت بحران یادآور می‌شویم؛ با این امید که تلنگری برای پیشگیری از خسارت‌های زلزله‌های احتمالی پیش رو باشد؛ کما اینکه گفته می‌شود ۶۵ درصد مساحت این استان با حدود ۶ میلیون نفر جمعیت، در خطر نسبی بالا و ۳۵ درصد در محدوده متوسط خطر زلزله قرار دارد و به عبارتی دیگر خراسان رضوی روی مدار زلزله می‌چرخد.

با نگاهی به حوادث یک دهه گذشته در این خطه درمی‌یابیم که در این مدت ۱۲۷ زلزله بالای ۵/۳ ریشتر خراسان رضوی را لرزانده و بسیاری را به کام مرگ کشانده، به طوری که ۶ مورد از این زلزله‌ها بالای ۵ ریشتر بوده و در شهرستان‌های خواف(سال ۱۳۹۱)، نیشابور(۱۳۹۰) و تربت حیدریه در سال ۱۳۸۹ خساراتی به بار آورده و این در حالی است که خراسان رضوی دارای حدود ۵۰۰ هزار هکتار بافت فرسوده است که در سال‌های اخیر به نوسازی این بافت‌ها کمتر توجه شده و روند بهسازی آن به کندی انجام می‌شود.

با توجه به اینکه بیشتر زلزله‌ها در کنار و اطراف گسل‌ها اتفاق می‌افتد، دومین کلانشهر کشور هم در این بین موقعیت خوبی ندارد؛ به گفته کارشناسان، دشت مشهد را دو گسل بزرگ محاصره کرده که یکی در محدوده کشف‌رود در بخش شمالی دشت و گسل دیگر که به گسل سنگ‌بست، شاندیز معروف است، در دامنه شمالی بینالود و بخش جنوبی این شهر در دامنه کوه‌های آب و برق در سمت چپ بولوار پیروزی قرار دارد.

گسل‌های اطراف دشت مشهد نیز عبارتند از گسل باغان گرماب که در شمال غربی دشت مشهد قرار دارد و شهرستان‌های چناران و قوچان را تهدید می‌کند و گسل دیگری در شرق مشهد به نام خیرآباد که ادامه جنوب شرقی گسل کشف‌رود فرض می‌شود.

برخی نیز از احتمال وجود گسل‌های پنهان در عمق دشت مشهد خبر داده و معتقدند که در عمق دشت مشهد ممکن است گسل‌هایی وجود داشته باشد که به سطح زمین نرسیده‌ و ممکن است بدون نشانه‌هایی از فعالیت گسل، زلزله روی دهد.

کشورهایی که به زلزله اهمیت می‌دهند، وقتی گسل در محدوده شهر واقع می‌شود، حریم گسل را به فضای سبز تبدیل می‌کنند. این اتفاق در کشور ما و مشهد نه تنها اتفاق نیفتاده که عمده کوه‌خواری و تخریب منابع طبیعی برای انبوه‌سازی در جنوب شهر و در محدوده گسل سنگ‌بست، شاندیز بوده است؛ بی آنکه صدای هیچ یک از مسئولان دستگاه‌های مدیریت بحران بلند شود.

البته با علم به اینکه ٨٠درصد ساختمان‌های مشهد ناایمن هستند و به باور کارشناسان با این حجم از سازه و بناهای ناایمن، بیش از ۴۰ درصد ساکنان در صورت وقوع بلایای طبیعی در معرض خطر قرار دارند؛ شاید انبوه‌سازی در دامنه ارتفاعات جنوبی تفاوت چندانی در سرانجام کار نداشته باشد به خصوص آنکه می‌دانیم خطر زلزله برای حاشیه‌نشینان و کسانی که در بافت فرسوده به سر می‌برند، جدی و بزرگ‌تر است اما دست کم در دو دهه گذشته برای رفع مشکل بافت فرسوده استان و مقاوم‌سازی ساختمان‌های غیرمقاوم حاشیه شهر مشهد که جمعیت میلیونی را در خود جای داده است، هیچ اقدام مؤثری صورت نگرفته و حتی در این سال‌ها به طور چشمگیری به وسعت حاشیه‌نشینی پیرامون دومین کلانشهر کشور اضافه شده است.

مشکل دیگری که دغدغه این روزهای خیلی از کارشناسان و پژوهشگران بلایای طبیعی و زلزله شده؛ ضعف عملکرد در حوزه فرهنگ‌سازی و آموزش امدادرسانی و خودامدادی، کمرنگ بودن طرح‌های پیشگیرانه نظیر بهسازی و مقاوم‌سازی‌ ساختمان‌های مسکونی و عمومی دولتی و خصوصی، نبود اعتبارات لازم برای ساخت و تجهیز پایگاه‌های امداد ‌و ‌نجات و ساخت اردوگاه‌های اقماری در مبادی ورودی شهر است که باید در اولویت اقدامات مدیران استان و مشهد قرار بگیرد.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: زلزله مدیریت بحران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۵۲۹۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تیم فوتبال امیدهای عراق راهی المپیک شد/ اندونزی در یک قدمی المپیک

به گزارش خبرنگار مهر، تیم ملی فوتبال عراق موفق شد در دیدار رده بندی جام ملت‌های زیر ۲۳ سال فوتبال آسیا با نتیجه ۲ بر یک از سد اندونزی عبور کند و جواز حضور در المپیک ۲۰۲۴ پاریس را کسب کند.

مسابقات جام ملت‌های زیر ۲۳ سال آسیا به میزبانی کشور قطر برگزار می‌شود و ۳ تیم برتر این بازی‌ها جواز حضور در المپیک را کسب کردند. پیش از این تیم‌های ژاپن و ازبکستان با رسیدن به دیدار نهایی حضور خود را در المپیک پاریس قطعی کرده بودند و امروز هم عراق با برتری برابر اندونزی توانست علاوه بر کسب عنوان سومی آسیا، راهی المپیک شود.

اندونزی هم به دیدار پلی آف این بازی‌ها صعود کرد و باید به مصاف گینه برود تا تکلیف آخرین تیم صعود کننده به المپیک مشخص شود.

دیدار نهایی جام ملت‌های زیر ۲۳ سال آسیا فردا جمعه ساعت ۱۹ بین تیم‌های ژاپن و ازبکستان برگزار خواهد شد.

تیم‌های حاضر در المپیک ۲۰۲۴ به شرح زیر است:
فرانسه به عنوان میزبان به طور مستقیم جواز حضور در این بازی‌ها را کسب کرد.
قاره اروپا: اسپانیا، رژیم صهیونیستی، اوکراین
قاره آسیا: ازبکستان، ژاپن، عراق
کونکاکاف: آمریکا، جمهوری دومینیکن
قاره آفریقا: مراکش، مصر، مالی
آمریکای جنوبی: پاراگوئه، آرژانتین
پلی آف آسیا و آفریقا: هر کدام از قاره‌های آسیا و آفریقا ۳ سهمیه و نیم دارند و تیم اندونزی که عنوان چهارمی آسیا کسب کرده است باید هفته آینده (۲۰ اردیبهشت) به مصاف گینه برود تا تکلیف ۱۶ تیم حاضر در این رقابت‌ها مشخص شود.

گروه بندی مسابقات المپیک ۲۰۲۴ به شرح زیر است:

گروه A: فرانسه، آمریکا، برنده پلی آف آسیا و آفریقا (اندونزی یا گینه) نیوزلند
گروه B: آرژانتین، پاراگوئه، عراق، اوکراین
گروه C:نایب قهرمان آسیا (ازبکستان یا ژاپن) ، اسپانیا، مصر، دومینیکن
گروه D: قهرمان آسیا (ازبکستان یا ژاپن)، پاراگوئه، مالی، رژیم صهیونیستی

مسابقات فوتبال المپیک پاریس از تاریخ ۳ مرداد ۱۴۰۳ آغاز خواهد شد و تا ۱۹ مرداد ادامه می‌یابد.

تیم ملی فوتبال زیر ۲۳ سال ایران که با هدایت رضا عنایتی در مسابقات مقدماتی زیر ۲۳ سال آسیا شرکت کرده بود با حذف زودهنگام از این مسابقات، حتی نتوانست جواز حضور در دور نهایی جام ملت‌های آسیا را کسب کند تا حسرت فوتبال ایران برای راهیابی به المپیک ۵۲ ساله شده باشد.

کد خبر 6095313

دیگر خبرها

  • تولد توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا در انتظار چراغ سبز اسرائیل/ آیا آمریکا مجوز غنی سازی را به عربستان سعودی می دهد؟/ ریاض در یک قدمی پیروزی بزرگ قرار دارد
  • زلزله در مشهد
  • زلزله مشهد را لرزاند
  • مهار آتش سوزی انبار و کارگاه بزرگ ذغال سازی در مشهد
  • رسول خطیبی در یک قدمی مدیرعاملی تیم لیگ برتری
  • ۶ لژیونر در آستانه فتح جام/ قهرمانی اروپا در یک قدمی سردار آزمون
  • تیم فوتبال امیدهای عراق راهی المپیک شد/ اندونزی در یک قدمی المپیک
  • (تصاویر) بازگشت تیم ملی فوتسال افغانستان به مشهد پس از تاریخ‌سازی
  • یادگاری زلزله در سی‌سخت، نیمه تمام ماندن ۲۷۰ واحد مسکونی
  • مهم‌ترین قدمی که می‌توان برای سلامتی کبد برداشت