Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایلنا»
2024-05-02@22:45:38 GMT

نگاه موزه‌ای یعنی به کودکان و آینده اهمیت بدهیم

تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۵۱۰۳۸۶

به گزارش ایلنا، موزه تاریخ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان میزبان نشست تخصصی «ویژگی‌های راهنمایان و مربیان موزه کودک» با حضور سیداحمد محیط طباطبایی (مشاور رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کشور، رئیس ایکوم و مدیر پایگاه میراث فرهنگی بافت تاریخی زواره) بود که در قالب دومین نشست تخصصی موزه کانون برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ابتدای این نشست محیط طباطبایی گفت: موزه، کودک و تاریخ را کمتر در کنار هم می‌بینیم و مربی می‌تواند ارتباط مخاطب با این‌ها را برقرار می‌کند. نگاه موزه‌ای از موزه مهم‌تر است و تصور این است وقتی چیزی به درد نمی‌خورد در موزه قرار می‌گیرد اشتباه است زیرا وقتی چیزی فراتر از عملش ارزش دارد وارد موزه می‌شود.

وی ادامه داد: موزه باعث می‌شود بیدار شویم و یکی از ویژگی‌های نگاه موزه‌ای نگاه به آینده است و در موزه گذشته را برای گذشته حفظ نمی‌کنیم بلکه برای آینده است. وقتی انسان نگاه موزه‌ای داشته باشد گذشته را حفظ و به نسل بعدی منتقل می‌کند.

این پژوهشگر میراث فرهنگی یادآور شد: وقتی جامعه‌ای نگاه موزه‌ای داشته باشد اجازه نمی‌دهد دریاچه ارومیه خشک شود. وقتی جامعه‌ای نگاه موزه‌ای نداشته باشد به کودک و در کل به امید اعتقاد ندارد.

محیط طباطبایی تأکید کرد: معلم، دکتر و پدر و مادر و تمام افراد می‌توانند نگاه موزه‌ای داشته باشند. موزه مکان حفاظت از اندیشه تاریخی و تفکر انسان است. موزه‌ها به صورت فرابخش هستند نه بخش. آدم‌هایی که نگران آینده هستند موزه‌ای‌اند.

وی افزود: وقتی دچار ناپایداری شویم اولین چیزی که از بین می‌رود نگاه موزه‌ای است.

رئیس ایکوم معتقد است موزه مابه‌ازای مادر است؛ آموزش در موزه‌ها آموزش انتقال فرهنگی است و این آموزش همراه با هویت است، این آموزش از آموزش در مدارس مهمتر است.

محیط طباطبایی در ادامه سخنان خود اظهار کرد: کودک مساوی امید است؛ کودک استمرار است. کودک در مفهوم کلی یعنی استمرار جامعه من؛ کودکی یعنی امید. وقتی جنگل‌ها و جغرافیای طبیعی را از بین ببریم کودکی و آینده را از بین می‌بریم. کودک را فقط کودک نبینیم بلکه کودک یعنی آینده.

وی بیان کرد: هرچه انسان‌ها فارغ از حس کودکی باشند خطرناک و هر چه انسان‌ها حس کودکی داشته باشند طرفدار صلح و دوستی می‌شوند. مراد ما از کودک تنها کودک نیست بلکه فرهنگ کودکی است.

این پژوهشگر عرصه تاریخ در ادامه توضیح داد: تاریخ یعنی باستان و بحث تاریخی و انتقال آن به حال و آینده، ریشه ماست. شیوه روایی شیوه انتقال تاریخ در ایران بوده است. روایت مهمترین شیوه برای انتقال نگاه موزه‌ای به کودکان است و نکته مهم این است که در روایت نباید به کودک دروغ گفته شود و در عین حال تمام حقیقت هم برای او روایت نشود.

محیط طباطبایی یادآور شد: وقتی گذشته را بدانیم می‌توانیم آینده را ترسیم کنیم. کودک باید بداند تاریخ مهم است و سپید و سیاه نیست؛ موزه برای قضاوت نیست و موزه‌دار خوب کسی است که قضاوت ارائه ندهد. باید به کودک نشان داده شود که در تاریخ همه افراد سپید و سیاه نیستند.

وی تصریح کرد: در مواجهه کودک با تاریخ باید اهمیت ریشه، اهمیت نگاه موزه‌ای به او منتقل شود و کودک با سؤال موزه را ترک کند. باید در موزه به کودکان آدرس داد. باید در تمام دروس ما میراث فرهنگی ایرانی یعنی آدرسی از ایران به کودکان ارائه دهیم.

این مدرس عرصه میراث فرهنگی و گردشگری متذکر شد: بازدید دسته‌جمعی از موزه نباید بیشتر از ۲ ساعت باشد.

محیط طباطبایی در ادامه سخنان خود تأکید کرد: موزه‌ای خوب است که موزه‌دار خوب داشته باشد؛ موزه‌دار خوب یک راوی خوب است. موزه تاریخ می‌تواند یک نهاد اهمیت آموزش تاریخ به کودکان باشد.

وی ادامه داد: بازی، آموزشی است که سنت و رفتارهای مختلف اجتماعی را به کودکان منتقل می‌کند و از این رو بازی‌ها بسیار مهم هستند. در موزه تاریخ برای کودکان باید به مزیت دوره‌ها و پدیده‌های مختلف اشاره شود. باید نگاه موزه‌ای در راهنمایان موزه وجود داشته باشد.

وی یادآور شد: میراث فرهنگی بخش زنده تاریخ است.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان موزه و کودک موزه کانون

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۵۱۰۳۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سخنگوی یونیسف: گورستان‌هایی در غزه دیدم که مملوء از کودک بود

آفتاب‌‌نیوز :

«در رفح گورستان‌های جدیدی دیدم که مملوء از کودکان شده بود.» این عبارتی است که «جیمز الدر» سخنگوی صندوق کودکان سازمان ملل متحد در یادداشتی که روزنامه «گاردین»، عصر امروز (چهارشنبه)، آن را منتشر کرده، از مشاهدات خود در غزه روایت کرده است.

سخنگوی یونیسف که سه بار از بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان اروپایی رفح (جنوب غزه) بازدید کرده، می‌گوید: «کودکان بسیاری را دیدم که از یک تخت استفاده می‌کردند.»

او در ادامه درباره تبعات حمله به منطقه پرجمعیت رفح در جنوب نوار غزه اشاره می‌کند و می‌گوید: «۶ ماه گذشته است و این جنگ سیاه‌ترین رکورد‌های بشریت را شکست» چراکه گزارش‌ها نشان می‌دهند بیش از ۱۴ هزار کودک کشته شده‌اند و «اوضاع در شرایطی که تهدید می‌شود این مسیر وحشتناک ادامه خواهد داشت، بدتر می‌شود.»

سخنگوی یونیسف اضافه می‌کند در منطقه کوچک رفح بیش از ۱.۴ میلیون غیرنظامی گنجانده شده‌اند و چنانچه اسرائیل به این منطقه حمله کند، وضعیت بسیار وخیم خواهد شد.

این مقام سازمان ملل با روایت مشاهدات خود از غزه می‌گوید فلسطینیان با کمبود شدید آب مواجه هستند، به‌نحوی که در رفح برای هر ۸۵۰ نفر یک دستشویی و برای هر ۳۵۰۰ نفر یک محل استحمام وجود دارد.

الدر این شرایط این گونه توصیف می‌کند: «تصور کنید که یک دختر نوجوان یا مردی مسن یا زنی باردار یک روز کامل در صف می‌ایستد تا فقط حمام کند.»

او بار دیگر حمله به رفح را فاجعه‌بار می‌خواند و اشاره می‌کند که در این منطقه ۶۰۰ هزار کودک وجود دارد.

این مقام ارشد سازمان ملل در ادامه به وضعیت بد بیمارستان اروپایی غزه اشاره می‌کند و می‌گوید: «وقتی که در ماه آوریل از این بیمارستان بازدید کردم. جراح کودکان بالای سر کودک کوچک دیگری به نام محمود خم شده بود. بر اثر انفجار موشکی که خانه‌شان اصابت کرده بود، در سرش احساس درد می‌کرد. در حالی که داشت اشک می‌ریخت از من پرسید: مگر این پسربچه چه کار کرده است؟!»

الدر در ادامه اشاره می‌کند یونیسف ۳۱ اکتبر غزه را گورستان کودکان خوانده بود و «در ماه گذشته من گورستان‌های جدیدی دیدم که در رفح ساخته می‌شدند. هر روز، جنگ مرگ و ویرانی با خود می‌آورد.»

سخنگوی یونیسف می‌گوید طی بیست سالی که با سازمان ملل همکاری داشته است، هیچگاه ویرانی‌ای به اندازه ویرانی شهر‌های غزه و خان یونس ندیده است

دیگر خبرها

  • بازدید رایگان از موزه تاریخ طبیعی محیط زیست گیلان در روز ملی موزه‌ها
  • وقتی کودک درون فرمانده تانک فعال باشد! (فیلم)
  • سخنگوی یونیسف: گورستان‌هایی در غزه دیدم که مملوء از کودک بود
  • اهمیت معلم از نگاه امام خمینی: شغل شما آدم سازی است
  • بازدید رایگان از موزه تنوع زیستی پارک پردیسان برای یک هفته
  • علت پرحرفی کودکان؛ چطور رفتار کنیم؟
  • همایش بهاباد شناسی برگزار می شود
  • شرایط اخذ ویزای دبی برای کودکان
  • باید و نباید‌های تعامل با کودکان چاق
  • راه اندازی نخستین موزه برق و روشنایی تبریز