Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان می‌گوید با آغاز طرح مرمت بازار سمنان، مشکل فاضلاب این مجموعه تاریخی حل خواهد شد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرآت، در سال‌های اخیر مسئولان و کارشناسان در مواضع گوناگونی، نسبت به وضعیت بازار سمنان ابراز نگرانی کرده‌اند؛ برخی از این بابت که با تخریب بناهای پشت بازار، این بنای تاریخی عقبه نگهدارنده خود را از دست داده و در معرض تخریب قرار گرفته دلواپس‌اند و برخی بابت وضعیت فاضلاب بازار سمنان.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مرآت پیش‌تر در گزارشی به موضوع دوم پرداخته بود. در پی نشر گزارش مذکور، شماری از شهروندان این پرسش را پیش روی ما گذاشتند که چرا در حالی که پیش‌تر از میانه بازار آب روان بوده، اکنون فاضلاب بازار، این بنای تاریخی را به مخاطره انداخته است؟

برای یافتن پاسخ این پرسش، به سراغ حمیدرضا دوستمحمدی، از کارشناسان میراث فرهنگی رفتیم. پیش از آن که به اصل مطلب بپردازیم، خوب است کارکرد و مختصات کانال آب قدیمی بازار سمنان را بدانیم. آقای دوستمحمدی می‌گوید کانال مذکور از خیابان شهدا وارد بازار می‌شود؛ قسمتی از آن از معبر بازار و قسمتی دیگر از زیر مغازه‌های بازار می‌گذرد. آن بخش از کانال که از زیر مغازه‌ها می‌گذرد، بیش‌تر در فرودست ناسار قرار دارد. آب از طریق این کانال به مسجد جامع می‌رفته و سپس از طریق کانال‌هایی به مسجد امام منتقل می‌شده و به حوض میانه مسجد امام می‌رسیده و از آن‌جا هم با یک خروجی به کانال‌هایی که آب را به جنوب سمنان هدایت می‌کردند، وارد می‌شده.

اما نخستین نکته‌ای که دوستمحمدی در پاسخ به پرسش نخست این گزارش بر آن تأکید کرد، جاری بودن «آب کشاورزی» از نهر میان بازار بود. بر این اساس اولا از یک‌سو به دلیل روان بودن آب، آسیبی به بنا وارد نمی‌شده و ثانیا باید در نظر داشت که خاصیت اسیدی فاضلاب آسیب‌رسانی به بنای بازار با ملات آهکی را افزون‌تر می‌کند.

آب‌های حاصل از بارندگی نیز در کانال‌های بجای مانده از نهر قدیمی بازار جمع می‌شود و به واسطه روزنه‌هایی که در کانال ایجاد شده، به بدنه بازار نفوذ می‌کند. آقای دوستمحمدی معتقد است نخستین گام برای اصلاح این وضعیت، «تعیین تکلیف» فاضلاب بازار است. او می‌گوید در برخی از شهرها تصمیماتی اتخاذ شده تا آب و فاضلاب به هیچ عنوان به کانال‌های بازارهای تاریخی وارد نشود اما در سمنان هنوز در این خصوص «تعیین تکلیف» نشده است.

آسیب دیدن بازار، مانعی بر سر راه ثبت ملی هسته تاریخی سمنان

چرا این موضوع بسیار مهم است؟ یک پاسخ به این پرسش این است که اگر بخواهیم در آینده هسته تاریخی سمنان را ثبت ملی کنیم، آسیب‌های کالبدی بر بدنه بازار می‌تواند یک مانع جدی در این راه تلقی شود. این نکته‌ای است که دوستمحمدی بر آن تأکید می‌کند. در حال حاضر ظاهرا تعاونی کشاورزی، آب جاری را به کانال‌های دیگری انتقال داده‌ اما حالت مطلوب این است که کانال‌های آب، اصلاح و جریان آب در بازار به وضع سابق و با حفظ کارکردهای سابق بازگردد. در این میان اداره‌کل میراث چه می‌کند؟ این پرسشی است که با مهدی جمال، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان در میان گذاشته‌ایم.

جمال ضمن این که از تلاش برای مرمت بازار پس از 17 سال خبر می‌دهد، می‌گوید: چهار ماه قبل در نشستی توافق کردیم که کار مرمت بازار با مشارکتی به نسبت مساوی میراث، شهرداری و هیأت امنای بازار صورت بگیرد اما متأسفانه هیأت امنا پای کار نیامدند.

کسبه اعلام کنند، مرمت بازار را آغاز می‌کنیم

جمال با اشاره به آغاز قریب‌الوقوع مرمت بازار گفت: در این طرح، مصالح توسط میراث تأمین می‌شود، پیمانکار را کسبه تعیین می‌کنند و میراث تأیید می‌کند و هزینه پیمانکار را نیز شهرداری پرداخت می‌کند.

او ضمن اعلام این وعده که «مسأله فاضلاب بازار حل خواهد شد» گفت: برای این منظور، مشارکت تمامی کسبه بازار باید در کار باشد و همه باید برای مرمت بازار دست به دست یکدیگر بدهیم.

مدیرکل میراث فرهنگی درباره زمان‌بندی این اقدام نیز گفت:«هر زمان کسبه به ما اعلام کنند، میراث آمادگی آغاز کار مرمت را خواهد داشت.»

در حال حاضر شماری از کسبه بازار از طرح حداقلی مرمت کفپوش‌های بازار سمنان ابراز نارضایتی می‌کنند. آن‌ها معتقدند سنگ‌های بکاررفته در کف بازار مناسب نیست و زمان اجرای کار نیز بسیار کند و مانع از فعالیت‌های آنان بوده است. کسبه درباره کانال تاریخی نیز، نقص تأسیساتی را عامل انتشار بوی نامطبوع در بازار می‌دانند. باید دید آیا میراث و شهرداری و مردم بر سر حفظ بازار با هم به توافق می‌رسند؟

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: مدیرکل میراث فرهنگی تاریخی سمنان فاضلاب بازار بازار سمنان مرمت بازار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۶۷۰۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حفاظت از خانه‌های تاریخی آذربایجان‌غربی در اولویت است

ایسنا/آذربایجان غربی مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان غربی گفت: یکی از اولویت‌های این اداره‌کل حفاظت از خانه‌های تاریخی است.

مرتضی صفری ۱۱ اردیبهشت ماه در ادامه سفر جواد واحدی، معاون امور مجلس، حقوقی و استان‌های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به ارومیه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه در حال حاضر ۸۰ پروژه مرمتی، فنی و عمرانی در سطح استان در حال اجرا است، اظهارکرد: آذربایجان غربی با داشتن ۱۸۰۹ اثر ثبت ملی و جاذبه‌های طبیعی بکر در تقویت زیرساخت‌ها و معرفی داشته‌ها برای جذب گردشگر، باید تلاش مضاعفی داشته باشیم و عقب‌ماندگی ساختاری خود را در این زمینه جبران کنیم.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان غربی افزود: اعتبار این اداره‌کل در سال ۱۴۰۲ به نسبت سال ۱۴۰۰ در تخصیص رشد ۵ برابری داشته است و با حمایت‌های استاندار آذربایجان غربی در حال حاضر ۸۰ میلیارد تومان پول نقد برای اجرای پروژه‌های عمرانی، مرمتی و فنی اختصاص یافته و ۸۰ پروژه در حال اجراست.

وی با ابراز تاسف برای از بین رفتن تعدادی از خانه‌های قدیمی ارومیه در سالیان گذشته ادامه داد: یکی از اولویت‌های این اداره‌کل حفاظت از این اندک خانه‌های تاریخی شهر بوده و طرح مطالعه ویژه بافت تاریخی ارومیه به‌عنوان اولین استان در سطح کشور به انجام رسیده که نقش مهمی در حفظ بناهای تاریخی ارومیه و دانه‌های با ارزش آن خواهد داشت.

صفری گفت: تعدادی از بناهای تاریخی استان در مالکیت دستگاه‌های اجرایی قرار داشته و طبق قانون دستگاه‌های متولی وظیفه مرمت و نگهداری از بناهای تاریخی را برعهده دارد که متاسفانه در این راستا کم‌کاری شده و بسیاری از بناهای با ارزش استان در حال تخریب است و برای حفاظت آنها، یکی از برنامه‌های ما این است مالکیت یا حق بهره‌برداری از آنها به اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی واگذار شود تا با عزم جهادی بتوانیم آن بناها را مرمت و حفاظت کرده و برای آن بناها کاربری فرهنگی و گردشگری مناسب تعریف کنیم.

وی خاطرنشان کرد: مدرسه هدایت تحویل، مرمت و کاربری مناسب برای آن تعریف شد کار مرمت خانه انصاری ارومیه نیز از دو هفته پیش آغاز شده و مرمت مدرسه ۲۲ بهمن ارومیه نیز با جدیت انجام شده و در آینده نزدیک به بهره‌برداری رسیده و تبدیل به موزه ورزش، تاریخ و مدرسه می‌شود، خانه گردشگری ارومیه نیز پس از مرمت تبدیل به موزه فرش خواهد شد.

صفری گفت: راه‌اندازی این موزه‌ها نقش مهمی در توسعه گردشگری و افزایش مدت ماندگاری گردشگران در ارومیه خواهد داشت.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان غربی با اشاره به مرمت مسجد جامع ارومیه اظهارکرد: در سال ۲۰۲۵ پرونده مساجد جامع کشور برای ثبت جهانی در یونسکو مطرح خواهد شد که باید همگی تلاش کنیم تا اقدامات مرمتی و ساماندهی این مسجد انجام شود و مسجد جامع ارومیه نیز در فهرست آثار جهانی یونسکو قرار بگیرد و برای این امر نیاز است شکل تاریخی مسجد به طور کامل احیا شود.

وی خاطرنشان کرد: فاز اول ساماندهی مسجد جامع ارومیه با همکاری شهرداری با اعتباری بالغ بر۴.۵ میلیارد تومان اعتبار انجام شد.

صفری اظهار کرد: طرح احیای مسجد جامع ارومیه نیزبا همکاری دانشکده معماری دانشگاه ارومیه آماده شده و امسال نیز ۱۰ میلیارد تومان برای این پروژه اختصاص یافته است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • خانه انصاری ارومیه میزبان گردشگران خواهد شد
  • وفور کالاهای اساسی و آرامش در بازار/ تخلف برخی کسبه به بهانه مالیات ارزش افزوده
  • حفاظت از خانه‌های تاریخی آذربایجان‌غربی در اولویت است
  • ماجرای ویدیوی منتشرشده در خصوص تابوت‌های جوبجی چیست؟
  • ویدیوی منتشرشده در خصوص تابوت‌های جوبجی مربوط به سال ۱۳۹۸است
  • تخریب آثار تاریخی در باران شدید کرمان؛ قسمت اسلامی قلعه نرماشیر ریخت
  • برنامه ریزی برای ساماندهی گذر قدیمی جلوخان
  • آغاز پیگیری‌ها برای راه اندازی رشته گردشگری و میراث فرهنگی در دانشگاه رازی
  • آمادگی پلیس قم برای ساماندهی زباله‌ گرد‌ها
  • بازسازی پایه‌های پل زمانخان در سامان