Web Analytics Made Easy - Statcounter

دکتر فریدون عزیزی در دومین همایش روزه‌داری اسلامی و سلامت که توسط پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و با همکاری حوزه علمیه قم و فرهنگستان علوم پزشکی برگزار شد، با بیان اینکه پزشکان ارایه کننده خدمات سلامت برای مسلمانان باید با تغییرات در ابعاد مختلف سلامت در افراد سالم و بیماران آشنایی کامل داشته باشند، گفت: در این راستا باید ضمن مطالعه در رابطه با روزه داری اسلامی و با در نظر گرفتن عقاید، باورها و سبک زندگی بیمار، مشاوره‌های علمی مبتنی بر شواهد ارایه کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اخبار اجتماعی -رییس دومین همایش روزه‌داری اسلامی و سلامت با بیان اینکه امروزه در حدود یک و نیم میلیارد مسلمان داریم که بخش اعظم آنها در شرق آسیا، خاورمیانه و شمال آفریقا زندگی می‌کنند، گفت: به همین دلیل پزشکان شاغل در این کشورها باید با مسایل مختلف سلامت افراد و مسایل فقهی آنها آشنا باشند تا بتوانند به آنها کمک کنند.

وی با اشاره به اهمیت توجه پزشکان به سبک زندگی، عقاید و باورهای بیمار در طب امروز، اظهار کرد: این مساله در ارایه خدمات و مراقبت‌های سلامتی بیمار تاثیرگذار است، به عبارت دیگر بیمار و تمایلات او باید در مرکز توجه پزشک باشد. این در حالیست که متاسفانه گاهی اوقات پزشک اگر خود اعتقادات اسلامی نداشته باشد، بیمار را از روزه‌داری منع می‌کند.

وی با تاکید بر اهمیت و ضرورت توجه به دین و باورهای فرد در تمامی قدم ها و مراحل مراقبت‌های پزشکی، اظهار کرد: بنابراین پزشکان باید با مسایل مختلف روزه‌داری به عنوان یکی از واجبات دین اسلام آگاهی داشته و توجه کنند.

وی افزایش سلامت معنوی و تقوا را یکی از مهم‌ترین نتایج و اثرات روزه‌داری عنوان کرد و گفت:‌ نیت  قصد قربت، سلامت جسم، پرورش اراده، اصلاح شیوه زندگی، ترک عادات ناپسند و اصلاح جامعه از دیگر نتایج روزه‌داری است.

وی با انتقاد از عدم توجه به ابعاد سلامت روزه داری در دانشکده‌های پزشکی، تصریح کرد: برخی از دانشکده‌های پزشکی کشورهای اسلامی از جمله کشور خود ما بیش از 100 سال پیش تاسیس شده‌اند ولی تا کنون در هیچ‌یک از آنها مسایل سلامت مرتبط با روزه داری در برنامه‌های آموزشی دانشجویان پزشکی گنجانده نشده است. البته خوشبختانه در حال حاضر این مسیر از سوی وزارت بهداشت هموار شده و احتمالا این مسایل از سال آینده وارد برنامه‌های آموزشی دانشگاه‌ها می‌شود.

عزیزی با تاکید بر اهمیت توجه به ابعاد سلامت معنوی در دانشگاه‌های علوم پزشکی، اظهار کرد: در حالی مسایل مرتبط با سلامت معنوی از سوی پزشکان نادیده گرفته می‌شود که امروز به وضوح می‌دانیم که سلامت معنوی در سلامت جسمی، روانی و اجتماعی اثرگذار است.

وی با بیان اینکه از سال 2010 مقالاتی در رابطه با روزه‌داری و سلامت منتشر شده است، گفت: تا قبل از آن بیشتر تحقیقات پزشکی مرتبط با روزه‌داری به  نخوردن غذا و تغییرات حاصل از آن در بدن انسان، محدود می‌شد. در حالیکه این تحقیقات با روزه‌داری اسلامی کاملا متفاوت است.

عزیزی با تشریح تغییرات متابولیسمی بدن در پی نخوردن غذا در ایام روزه‌داری، تصریح کرد:  تامین گلوکز مورد نیاز اجزای مختلف بدن انسان به خصوص مغز یکی از مسایل مرتبط با سلامت در روزه‌داری است که در این رابطه صرف غذا حداقل دو بار در طی روز توصیه شده و بنابراین حذف سحری به هیچ عنوان توصیه نمی شود، چراکه صرف دو مرتبه غذا در طی روز از شکسته شدن عضلات برای تولید گلوکز و شکستن پروتئین و تبدیل آن به گلوکز جلوگیری می کند.

وی تاکید کرد: آن‌چیزی که در فرد سالم در زمان روزه‌داری اتفاق می‌افتد، تغییرات بسیار ناچیز و اکثرا در حد طبیعی است، یعنی مختصری کم یا زیاد شدن موادی همچون اوره، کراتین و کلسیم که در رِنج طبیعی است.

وی با بیان اینکه روزه داری اسلامی از 14 قرن گذشته در حال انجام است، اظهار کرد: تازه طب غربی و بین‌المللی ثابت کرده که روزه‌داری متناوب روش بسیار خوبی است که به ارتقای سلامت بدن کمک می کند. به عبارتی نشان می‌دهد که تغییرات ناشی از روزه متناوب شامل تغییرات بسیار مهم سلولی که تا حدود زیادی به روزه‌داری اسلامی  شباهت دارد، مقاومت بدن در برابر استرس را افزایش داده و به ارتقای سلامت قلب و عروق کمک می‌کند.

رییس پژوهشکده غدد درون ریز و متابولیسم در خاتمه با بیان اینکه روزه داری اسلامی بر مسلمین واجب است، مگر در مواردی که مشمول منع روزه‌داری باشند، گفت: روزه‌داری اثرات مفیدی در ابعاد مختلف سلامت معنوی، جسمی روانی و اجتماعی داشته و بنابراین پزشکانی که برای مسلمانان خدمات سلامت ارایه می‌کنند باید با تمام اصول و ابعاد مختلف سلامت در افراد سالم و بیماران مختلف آشنایی کامل داشته باشند.

 به گزارش ایسنا، دومین همایش روزه‌داری اسلامی و سلامت با حضور اساتید دانشگاه و حوزه و در محورهای مختلفی همچون روزه داری در آئین الهی، روزه داری اسلامی و رژیم غذایی مناسب، روزه داری اسلامی و سندرم متابولیک، روزه داری اسلامی و سیستم ادراری، روزه داری اسلامی و ورزش و فعالیت بدنی، روزه داری اسلامی و بارداری، روزه داری اسلامی و سیستم گوارش و غیره برگزار شد.

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: اخبار اجتماعی وزارت بهداشت پزشک سلامت علوم پزشکی شهید بهشتی روزه داری سلامت جسمی ابعاد مختلف سلامت روزه داری روزه داری روزه داری سلامت معنوی علوم پزشکی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۸۴۴۷۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یک مراقب سلامت برای هر کد ملی

طرح پزشک خانواده با پوشش جمعیتی ۵۵ میلیون نفر در کشور یکی از دستاورد‌های بزرگ نظام سلامت و گام اساسی برای دسترسی به تامین عدالت بهداشتی و سلامتی جامعه در دولت سیزدهم است.

به گزارش ایرنا، پزشک خانواده عنوان طرحی است که یک خانواده به طور مستقیم تحت پوشش تیم پزشکی قرار می‌گیرد؛ یعنی این گروه پزشکی علاوه بر اقدامات درمانی مربوط به یک خانواده، اقدامات مربوط به بهداشت جسمی، جنسی و روانی افراد را نیز تحت نظر قرار داده و مشاوره‌هایی در این خصوص به افراد می‌دهند.

پزشکان خانواده با صلاح دید خود می‌توانند افراد را به پزشکان متخصص ارجاع دهند تا در صورتی که نیاز به معاینات بیشتر دارند توسط آن‌ها انجام شود.

این طرح با محوریت نظام ارجاع بیماران، پس از سال‌ها انتظار و طی شدن دوره طولانی اجرای آزمایشی در استان‌های فارس و مازندران، از دی سال گذشته به صورت آزمایشی اجرا و از اردیبهشت امسال به‌طور گسترده در سایر شهر‌ها عملیاتی شد. در این طرح، مردم برای دریافت خدمات سلامت از یک مسیر تعریف شده و تحت نظر یک تیم مشخص اقدام می‌کنند و از حمایت‌های دولتی برخوردار می‌شوند.

تمام خانواده‌هایی که تحت طرح پزشک خانواده قرار می‌گیرند، ارجاع آن‌ها به متخصصان بالینی هدفمندتر می‌شود؛ به گونه‌ای که ارجاع‌های بیهوده به پزشکان کاسته می‌شود که خود کاهش مراجعات حضوری در کلینیک‌ها را به دنبال دارد.

مزیت این طرح آن است که هزینه‌های تشخیصی و میزان بستری‌ها به طور چشمگیری کاهش یافته و دریافت پول توسط پزشکان هم هدفمندتر می‌شود؛ از سوی دیگر بعضی از بیمه‌ها هزینه‌های زیادی از مردم بابت ارائه خدمات درمانی به آن‌ها می‌گرفتند که اجرای این طرح باعث شد این هزینه‌های اضافی نیز کاهش یابد یا حذف شود.

پوشش ۵۵ میلیون نفری پزشک خانواده

حسین فرشیدی روز یکشنبه افزود: مراقبان سلامت در اجرای برنامه کشوری پزشکی خانواده از نقش مهمی برخورد هستند. سوابق درخشان نظام شبکه در سلامت جامعه به ویژه در مناطق روستایی موید جایگاه تاثیرگذار مراقبان و بهورزان در اجرای برنامه‌های حوزه سلامت است.

وی با اشاره به شیوه نامه جدید برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع اظهارداشت: پایگاه پزشکی خانواده تجمیعی متشکل از ۴ تا ۶ مراقب سلامت و ۲ تا ۳ پزشک برای پوشش ۶ تا ۹ هزار نفر جمعیت، پایگاه پزشکی خانواده منفرد متشکل از دو مراقب سلامت و یک پزشک برای پوشش ۳ هزار نفر جمعیت و پایگاه سلامت متشکل از ۴ تا ۶ مراقب سلامت در مناطقی که موفق به جذب پزشک نشده‌اند برای پوشش ۶ تا ۹ هزار نفر جمعیت، است.

فرشیدی تصریح کرد: سال گذشته ۲۷ میلیون ایرانی در قالب برنامه پزشکی خانواده تحت پوشش مراقب سلامت قرار گرفتند و امسال پیش بینی می‌شود این رقم به ۵۵ میلیون نفر افزایش یابد.

به گفته معاون وزیر بهداشت، برنامه پزشکی خانواده تعهد دولت است و از دستاورد‌های بزرگ نظام سلامت بوده که با ارائه بسته‌های خدمتی به ویژه با نیاز‌های مادران باعث ارتقا سلامت و کاهش مرگ و میر مادران و نوزادان در کشور شده است.

فرشیدی افزود: دولت سیزدهم به دنبال این است که تحت عنوان «عدالت در سلامت» حداقل خدمات را در اختیار افراد جامعه قرار دهد، اگرچه بخش بهداشت و درمان مستقیم با هم ارتباط دارند، اما آنچه ما در زمینه بهداشت کار می‌کنیم به صورت مستقیم بر آینده درمان تاثیرگذار است.

وی با اشاره به اینکه مناطق محروم و حاشیه شهر‌ها در حوزه خدمات سلامت و بهداشت بیشتر باید مورد توجه قرار گیرند، تصریح کرد: مردمی سازی سلامت بیشتر بر حقوق شهروندان و عدالت اجتماعی تاکید دارد و تلاش می‌کند تا از طریق طرح‌های مشارکتی مردم محور، از تسلط یک گروه خاص دارای نفوذ محلی یا محروم ماندن برخی اقشار از خدمات و امکانات، جلوگیری کند.

برنامه پزشک خانواده، یکی از آن برنامه‌های مهم نظام جمهوری اسلامی در دو دهه اخیر ایران است که حداقل ۵ دولت درگیر اجرای آن شدند. مسئولان در همه این دولت‌ها بر اولویت و اهمیت این برنامه تاکید داشتند و مصوبات و ابلاغیه‌های متعددی برای تسریع در روند اجرای این برنامه داشتند.

این برنامه برای اولین بار در قانون برنامه توسعه چهارم (۱۳۸۸- ۱۳۸۴) مطرح شد و اکنون در ۹۵ شهر در حال اجراست و در این برنامه تیم‌های سلامت دانشگاه‌های علوم پزشکی مشارکت دارند.

دیگر خبرها

  • هفته اول مه؛ از آلرژی های مزاحم تا اثرات ورزش بر سلول‌های بدن
  • در کنار همه مسایل اقتصادی به ابعاد فرهنگی فرزندآوری توجه شود
  • رژیم غذایی گیاهی برای افراد سیگاری مفید است
  • سمنان دهه کرامت میزبان خادمان رضوی با اجرای ۱۰۰ عنوان برنامه است
  • بررسی ابعاد مختلف تروما در کنگره جراحان ایران
  • انجام بیش از ۹۰ درصد زایمان‌ها توسط ماماها
  • یک مراقب سلامت برای هر کد ملی
  • سفر معنوی حج فرصتی مناسب برای ترویج وحدت جامعه اسلامی است
  • حجاج حال معنوی سفر زیارتی را از دست ندهند
  • سفر معنوی حج فرصتی مناسب برای ترویج وحدت اسلامی است