Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری برنا»
2024-05-04@04:43:14 GMT

ژئوپارک‌های ارس و طبس جهانی خواهند شد!

تاریخ انتشار: ۱۴ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۱۴۰۹۱۲

ژئوپارک‌های ارس و طبس جهانی خواهند شد!

نودوهفتمین برنامه‌ی تلویزیونی «چرخ» در فصل ششم به گفت‌وگویی درباره‌ی نقش ژئوپارک‌ها در حفظ محیط‌زیست و وضعیت ژئوپارک‌های ایران اختصاص داشت.

به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا؛ در «میز طبیعت» برنامه‌ی سه‌شنبه 13 اسفند، حافظ آهی به‌عنوان مجری-کارشناس «چرخ»، میزبان علیرضا امری کاظمی، ارزیاب رسمی شبکه ژئوپارک‌های جهانی یونسکو بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

پروژه‌ی سایت پرورش میگوی قشم فعلا متوقف شد

این روزها واگذاری اراضی در محدوده‌ی طولانی‌ترین غار نمکی جهان به مرکز پرورش میگو به‌عنوان جدی‌ترین تهدید برای خروج ژئوپارک قشم از یونسکو مطرح است. موضوعی که امری‌کاظمی درباره‌ی آن یک خبر خوب داشت: «دوشنبه بالاخره حکم توقف عملیات در این منطقه اعلام شد. به مدت 15 روز این عملیات متوقف می‌شود تا بررسی‌های تکمیلی و تعیین تکلیف انجام شود. عملا بر اساس اسناد و مدارک و ضوابطی که موجود است و ابلاغ شده، بعید است که این عملیات ادامه پیدا کند. به دلیل اینکه این گروه متضرر نشوند، سازمان منطقه‌ی آزاد قشم برنامه‌ریزی کرده که زمین دیگری به آنها بدهد. ما با اصل موضوع مشکلی نداشتیم اما جای درستی برای آن واگذار نشده است.»

147 ژئوپارک جهانی داریم

این ارزیاب رسمی شبکه ژئوپارک‌های جهانی یونسکو درباره‌ی روند ثبت جهانی ژئوپارک‌ها گفت: «یونسکو سه‌ برنامه‌ی بین‌المللی ثبت جهانی دارد. برنامه‌ی اول میراث جهانی است که فرهنگی و طبیعی و مختلط هستند. دومین برنامه ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره است. برنامه‌ی جدیدی که به برنامه‌های قبلی یونسکو اضافه شده، برنامه‌ی ژئوپارک‌های جهانی است. مفاهیم ژئوپارک از 1997 تا 2000 شکل گرفت اما از 2015 رسما به برنامه‌های یونسکو اضافه شد. ژئوپارک از دو برنامه‌ی دیگر جامع‌تر است. اولین دلیل این است که در این برنامه جامعه‌ی محلی و حضور مردم بسیار پررنگ در نظر گرفته شده است. عملا مردم مدیریت‌کننده و حفاظ‌ت‌کننده‌ی ژئوپارک‌ها هستند. ژئوپارک‌ها به هر چهار گروه میراث از جمله طبیعی، فرهنگی، ناملموس و زمین‌شناختی می‌پردازد. میراث زمین‌شناختی شامل همه‌ی پدیده‌ها و عوارض زمین‌شناختی هستند که دارای ارزش حفاظتی و اهمیت بین‌المللی یا ملی دارند. این پدیده‌های خاص و منحصربه‌فرد در کشور ما تنوع خیلی زیادی دارند. ما الان 147 ژئوپارک در 41 کشور دنیا داریم. ثبت این ژئوپارک‌ها یک فرآیند طولانی دارد که ژئوپارک قشم این فرآیند را طی کرد. سال آینده فرآیند ارزیابی چهارساله‌ی ژئوپارک قشم شروع می‌شود و حساسیت ما در بحث‌های مخاطراتی که برای منطقه‌ی قشم پیش آمده، به خاطر همین ارزیابی است. اتفاقی که اخیرا افتاده، مقداری ما را نگران کرده است. ما تمهیداتی را در نظر گرفته‌ایم که وضعیت را به شرایط سابق برگردانیم.»

چین بیشترین ژئوپارک آسیا را دارد

امری‌کاظمی درباره‌ی تجربه‌ی بازدید از ژئوپارک‌ها در نقاط دیگر دنیا گفت: «در ژئوپارک‌ها به 10 مورد توجه می‌شود که می‌توان به مخاطرات زمین‌شناختی، علوم و آموزش، حفاظت از پدیده‌ها، زنان و مشارکت زنان در فعالیت‌ها و ... اشاره کرد. در ژئوپارک‌ها مردم و جامعه‌ی محلی باید آموزش ببینند. در این مناطق زیرساخت‌هایی برای کمک به گردشگران باید ایجاد شود تا ژئوتوریسم به بهترین شکل اتفاق بیفتد. من مرداد امسال از ژئوپارک‌های چین بازدید کردم و باید بگویم که آنجا سرمایه‌گذاری‌های عظیمی انجام داده‌اند. 38 ژئوپارک از 147 ژئوپارک دنیا در چین قرار دارد. برای یکی از این مرکزهای بازدیدکنندگان ژئوپارک‌ها که امسال در چین دیدم، پنج میلیون دلار هزینه کرده بودند که رقم بسیار قابل توجهی است. این مرکز بازدیدکنندگان معمولا شامل کافی‌شاپ‌ها، آمفی‌تئاترها، موزه‌های صنایع‌دستی و ... در ورودی ژئوپارک‌ها می‌شوند که به بازدیدکنندگان و گردشگران خدمات می‌دهند.»

پرونده‌ی دو ژئوپارک ایران روی میز یونسکو

وضعیت ژئوپارک‌های ایران موضوع بخش بعدی صحبت‌های این ارزیاب رسمی شبکه ژئوپارک‌های جهانی یونسکو بود: «سازمان مطالعات زمین‌شناسی ایران در طول 15 سال گذشته مطالعات گسترده‌ای را در سطح کشور انجام داده و 30 منطقه‌ی دارای پتانسیل برای ژئوپارک‌ها را معرفی کرده است. پرونده‌ی ژئوپارک ارس تکمیل و برای یونسکو ارسال شده است. سال بعد نوبت ژئوپارک طبس است که در سه چهار سال گذشته کارهای خوبی برای آن انجام شده است و پرونده‌ی این منطقه هم سال بعد برای یونسکو ارسال خواهد شد. ما پتانسیل‌های زیادی در ایران داریم اما لازمه‌اش این است که حاکمیت محلی از جمله استانداری، فرمانداری و ... پتانسیل‌ها را به ظرفیت‌هایی برای گردشگری تبدیل کند. یکی از مزیت‌های ثبت جهانی ژئوپارک‌ها حفاظت از پدیده‌های زمین‌شناختی است. توانمندسازی جامعه‌ی محلی از مزیت‌های دیگر این برنامه است. در ژئوپارک‌ها نیازی نیست که اقامتگاه‌ها و رستوران‌های لوکس ایجاد کنید. با کمترین امکانات که به منطقه آسیب برساند، می‌توانید گردشگران را به آن منطقه بیاورید. ما در قشم مهاجرت معکوس به روستاها و بلدهای محلی داریم که به این توسعه‌ی گردشگری کمک می‌کنند.»  

مجله‌ی تصویری «چرخ» مهم‌ترین رویدادهای علم و فناوری و مسائل روزمره‌ی زندگی را با نگاهی تخصصی و به‌زبانی ساده و با حضور کارشناسان، اساتید دانشگاه و نخبگان بررسی و واکاوی می‌کند. 

«چرخ» سه روز در هفته، یکشنبه، دوشنبه و سه‌شنبه، از ساعت ۱۹ به‌صورت زنده از شبکه‌ی چهار پخش می‌شود. مجری «چرخ» حافظ آهی است و محمد جباری سردبیری برنامه و الهه بهبودی تهیه‌کنندگی «چرخ» را بر عهده دارند.

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: ایران علم و فناوری قشم محیط زیست نخبگان چرخ ژئوپارک محیط زیست ژئوپارک های جهانی ی ژئوپارک ها زمین شناختی درباره ی پدیده ها برنامه ی ی محلی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۱۴۰۹۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

‌اختصاص ۴۵ هزار هکتار زمین به طرح نهضت ملی مسکن در کشور

تقی رضایی در همایش تخصصی منطقه‌ای پایش برنامه‌های اجرایی سازمان ملی زمین و مسکن که در شیراز برگزار شد، گفت: علاوه بر این، حدود ۱۳ هزار هکتار زمین نیز برای ایجاد شهرک‌های جدید در کشور مکان یابی شده که مجموع این زمین‌ها بسیار قابل توجه و عملکرد بسیار بالایی است.

او، هدف از برگزاری این همایش را انتقال تجارب موفق استان‌ها به یکدیگر، پایش برنامه اجرایی ادارات کل و پیگیری برنامه اجرایی ادارات کل و همچنین پیگیری تأمین زمین در راستای نهضت ملی مسکن و سیاست‌های تبیینی دولت خدمتگزار و مقام عالی وزارت راه و شهرسازی بیان کرد.

رضایی ادامه داد: یکی از روش‌های تأمین زمین از طریق توافقات است که با توجه به اهمیت موضوع ضمن حمیت همکاران در تحقق این امر باید در سلامت کار دقت شود تا در آینده با چالش و مشکل مواجه نشویم.

معاون املاک و حقوقی سازمان ملی زمین و مسکن گفت: در بحث تامین زمین، طی دهه‌های گذشته شاهد یک عقب ماندگی در کشور بوده‌ایم، اما در ۲ سال گذشته توانستیم میزان قابل توجهی زمین برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن را تامین کنیم.

او ادامه داد: در استان فارس نیز در بحث تامین زمین به ویژه در آنجا که با کمبود مواجه بوده‌ایم در قالب توافقات و تغییر و تحول اراضی اقدامات خوبی انجام شده و این اقدامات باید ادامه داشته باشد.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • جایزه سال آزادی مطبوعات یونسکو به همه روزنامه‌نگاران فلسطینی رسید
  • یونسکو جایزه آزادی مطبوعات ۲۰۲۴ را به خبرنگاران غزه تقدیم کرد
  • یونسکو جایزه «آزادی مطبوعات» را به خبرنگاران غزه تقدیم کرد
  • اعطای جایزه جهانی آزادی مطبوعات یونسکو به خبرنگاران غزه
  • جایزه سالانه یونسکو به خبرنگاران غزه اعطا شد
  • ناسا پس از نیم‌قرن نقشه آبی زمین را دوباره ترسیم کرد/ عکس
  • اختصاص ۴۵ هزار هکتار زمین به طرح نهضت ملی مسکن در کشور
  • ضعف شدید پیشاهنگی کرج در زیرساخت‌های شهری
  • همایش پایش برنامه‌های سازمان ملی زمین و مسکن در شیراز برگزار شد
  • ‌اختصاص ۴۵ هزار هکتار زمین به طرح نهضت ملی مسکن در کشور