Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز،" دانشگاه تهران در صدر رتبه‌بندی دانشگاه‌های ایران قرار گرفت". "دانشگاه آزاد سبزترین دانشگاه ایران شناخته شد"، دانشگاه شریف در جمع 500 دانشگاه برتر دنیا قرار گرفت" و.. همه ما تاکنون نقل قول‌های بسیاری از این دست را شنیده‌ایم و شاید این سوال برایمان پیش آمده باشد که اصلا اساس رتبه بندی دانشگاه ها چیست و بر اساس چه شاخص‌هایی انجام می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از جمله این شاخص‌ها می‌توان به آمارهای تجربی، کیفیت اساتید، بورس‌های اعطایی، تعداد دانشجویان، امکانات آزمایشی و تحقیقاتی و موارد دیگر اشاره کرد.

اما سوال بعدی و شاید سوال مهم تر این است که راهکارهای بهبود این رتبه بندهای چیست؟ در این گزارش به ۱۰ مورد از راهکارهای بهبود جایگاه دانشگاه آزاد اسلامی در نظام های رتبه بندی بین المللی دانشگاهی اشاره می کنیم.

توجه به رشته های نوین و فناوریهای جدید

توجه به رشته های جدید یکی از الزامات بهبود رتبه دانشگاه است؛ در واقع تنوع وسیع رشته های آموزشی خصوصا رشته های نوین و فنآوری های جدید که معمولا تولید علم بیشتر و تعداد ارجاع بیشتری را نیز دربرمیگیرند می تواند به بهبود رتبه دانشگاه کمک کند.

توجه به دانشجویان تحصیلات تکمیلی

دانشگاه آزاد اسلامی چند سالی است که توسعه رشته های تحصیلات تکمیلی را مد نظر قرار داده است. در واقع عمده ای از تولیدات علمی هر دانشگاه مدیون فعالیتهای تحقیقاتی دانشجویان تحصیلات تکمیلی آن دانشگاه است. در دانشگاههای منتخب دنیا بیش از ۴۰ درصد دانشجویان این دانشگاهها را دانشجویان تحصیلالت تکمیلی تشکیل میدهند. بنابراین به نظر میرسد توجه به این راهکار نیز میتواند یکی از راه ها برای رسیدن به رتبه های بالاتر باشد

جذب دانشجویان خارجی در دانشگاه

جذب دانشجوی خارجی جدای از بحث درآمدزایی برای بسیاری از دانشگاه ها اهمیت بسزایی دارد. این دانشجویان در سیستم رتبه بندی های اعمال شده برای دانشگاه ها بسیار تاثیرگذارند. دانشگاه آزاد اسلامی در گام دوم خود بعد از بحث آموزش دانشجویان ایرانی، جذب دانشجویان خارجی را در دستور کار قرار داد. درحال حاضر حدود یک درصد دانشجویان کشور را دانشجویان خارجی تشکیل می دهند.

شاخص نسبت استاد به دانشجو

نظام‌ های رتبه‌بندی شاخص‌ های مختلفی را برای ارزیابی دانشگاه‌ها مدنظر قرار می‌دهند، اما شاید یکی از مهم‌ترین این شاخص‌ها نسبت استاد به دانشجو باشد. به‌عبارت دیگر، یکی از شاخص‌های مهم در بررسی کیفیت آموزشی هر کشوری نسبت دانشجو به اعضای هیات‌علمی است. عددی که در برخی دانشگاهها مانند اکسفورد برابر ۱ به ۵ است.

سرانه بودجه دانشجویی

هزینه های واقعی تحصیل یک دانشجو در دانشگاه ها چیست؟ به راستی برای یک دانشجو چقدر باید هزینه کرد تا تحصیل خود را به اتمام برساند و چرا دانشگاه های ما همیشه با کمبود سرانه دانشجویی مواجه اند؟ سرانه بودجه دانشجویی دانشگاههای برتر دنیا بین ۸ هزار تا ۲۰ هزار دلار به ازای هر دانشجو است. اما این عدد در ایران بین ۳ تا ۴ هزار و پانصد دلار است. قطعا توجه به این امر بر روی بسیاری از عوامل موثر در فرایند برونداد علمی دانشگاه تاثیرگذار خواهد بود.

وجود منابع و بانکهای اطلاعاتی موردنیاز

وجود منابع و بانکهای اطلاعاتی موردنیاز اعم از چاپی و یا الکترونیک در دانشگاهها شاخص دیگری است که بطور مستقیم و غیرمستقیم برونداد پژوهشی دانشگاه ها را تحت تاثیر قرار میدهد. توجه خاص به تامین منابع چاپی و الکترونیک در دانشگاه آزاد اسلامی می تواند گام دیگری در بهبود جایگاه کشور در نظامهای رتبه بندی بین المللی باشد.

ارتقای کیفی مقالات

بی شک یکی از مهم‌ترین عوامل ارتقای بهبود رتبه دانشگاه ها در نظام های بین المللی ارتقای کیفی مقالات است.‌ امروزه روند انتشار مقاله در دانشگاه های منتخب دنیا به حد نسبتا ثابتی رسیده است و این دانشگاهها تلاش دارند تا کیفیت مقالات خود را با هدف دریافت ارجاعات بیشتر بهبود بخشیده، افزایش دهند. دانشگاه آزاد اسلامی هم به این موضوع توجه دارد و نه تنها مقالات بلکه کیفیت مجلات خود را هم در دستور کار دارد.

مراکز حمایتی پژوهشی

دانشگاه آزاد این روزها به دانشگاه پیشتاز در عرصه دانش و پژوهش کشور تبدیل شده است. امروزه روند انتشار مقاله در دانشگاههای منتخب دنیا مورد پایش و رصد قرار میگیرد. بنابراین لازم است با تاسیس مراکز حمایتی مانند مراکز علم سنجی، مراکز مشاوره و نیز مراکز حمایت از تحقیقات، پژوهشگران تازه کار را مورد حمایت قرار داد.

افزایش سهم بودجه پژوهشی دانشگاهها

کارشناسان معتقدند تا زمانی که پژوهش و تحقیقات در دانشگاه‌ها کم‌رنگ باشد، شتاب رشد علمی پایین می‌آید. به همین دلیل است که هر سال بخشی از بودجه کشور به امر پژوهش اختصاص پیدا می‌کند.‌ با این اوصاف به نظر می رسد تلاش برای افزایش سهم بودجه پژوهشی راهکار دیگری برای بهبود جایگاه دانشگاه آزاد اسلامی در رتبه رتبه بندی دانشگاه ها باشد. در دانشگاههای منتخب دنیا این سهم حداقل ۲۰ درصد و در دانشگاه آزاد اسلامی این سهم ۵ درصد است.

توجه به اعضای هیات علمی

دانشگاه به عنوان مرکزی آموزشی، نیاز به نیروهایی متخصص، آموزش دیده و توانمند دارد تا اهداف دانشگاه را به سرانجام برسانند. اعضای هیئت علمی دانشگاه ها به عنوان یکی از اصلی ترین اقشار ذینفع در دانشگاه، وظیفه آموزش دانشجویان را بر عهده دارند و بدون وجود هیئت علمی فعال، پیگیر، آگاه و متخصص رسالت دانشگاه به طور کامل محقق نخواهد شد. بی شک فراهم سازی شرایط مادی، معنوی و شخصیتی مناسب برای اعضای هیئت علمی در جذب و بقای ایشان در موسسه آموزش عالی مربوطه تاثیری به سزا دارد. اعضای هیئت علمی توانمند باعث مطرح کردن نام دانشگاه در میان دانشگاههای دنیا شده خواهد شد.

انتهای پیام/

341 / 167 بهبود جایگاه دانشگاه آزاد رتبه بندی های بین المللی دانشگاهی راهکار

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: راهکار دانشگاه آزاد اسلامی منتخب دنیا رتبه بندی دانشگاه ها بین المللی هیئت علمی شاخص ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۱۹۲۰۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ملاک‌های افزایش شهریه مدارس غیردولتی با رتبه‌بندی آنها

شهریه مدارس و مراکز غیردولتی هرساله براساس ضوابط قانونی تعیین و افزایش می‌یابد که بخشنامه آن دوم اردیبهشت به استان‌ها ابلاغ شد؛ بر این اساس هزینه‌های قابل پرداخت مطابق با «الگوی تعیین شهریه» بابت ارائه برنامه هفتگی مصوب از سوی مدارس غیر دولتی و منطبق بر برنامه درسی ملی و مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش تعیین خواهد شد.

به گزارش ایسنا، با نزدیک شدن به پایان سال تحصیلی و بدنبال آن پیش‌ ثبت‌نام‌ها، شهریه‌های مدارس غیردولتی دغدغه بزرگ هرساله اولیاء است، هرچند هنوز شهریه سال تحصیلی ۱۴۰۳ ـ ۱۴۰۴ رسما اعلام نشده و فعلا مقرر شده پیش‌ثبت‌نام‌ها بر اساس نرخ شهریه سال گذشته صورت گیرد اما گفته شده کف و سقف میزان «شهریه» براساس عملکرد مدارس و بارگذاری مدارک و اطلاعات در سامانه مدارس و مرکز غیردولتی تعیین می‌شود.

بر اساس بخشنامه ابلاغی؛ «شهریه مصوب مدارس غیردولتی» براساس هزینه‌های قابل پرداخت مطابق با «الگوی تعیین شهریه» بابت ارائه برنامه هفتگی مصوب از سوی مدارس غیر دولتی منطبق بر برنامه درسی ملی و مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش تعیین می شود.

«شهریه فعالیت‌های فوق برنامه» نیز بابت ارائه فعالیتهای آموزشی و پرورشی فوق برنامه دارای مجوز از اداره آموزش و پرورش شهرستان /منطقه (ناحیه) با هدف تنوع بخشی به فرصتهای تربیتی، تقویت روحیه علمی، ارتقای آداب و آیین زندگی متعالی و با بهره‌مندی از فناوریهای نوین و مبتنی بر نظام اسلامی، توسط اولیای دانش آموزان پرداخت می‌شود.

هفت الگوی تعیین شهریه

حداقل و حداکثر میزان شهریه بر اساس ۶ شاخص در ماده ۱۵ و ۱۶ قانون تاسیس مدارس غیرانتفاعی مشخص می‌شود. بر اساس ماده ۱۵ قانون تاسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی، هفت الگوی تعیین شهریه با توجه به دوره تحصیلی، سطح آموزشی و پرورشی، برنامه سال تحصیلی، فعالیت‌های فوق برنامه، فضای فیزیکی و تجهیزات، شرایط منطقه‌ای و نرخ تورم رسمی کشور که از سوی بانک مرکزی اعلام شده، توسط شورای سیاستگذاری، برنامه ریزی و نظارت مرکزی تهیه می‌شود که این الگو پس از تأیید وزیر آموزش و پرورش قابل اجراء است.

بر اساس این شاخص‌ها فرمول گذاری شهریه هر مدرسه انجام و مدارس مدارک خود را برای تعیین میزان شهریه در سامانه بارگذاری می کنند. میزان دقیق افزایش شهریه بعد از فرآیند بارگذاری اعلام می‌شود و در نهایت دانش آموزان و والدین با مراجعه حضوری به مدرسه و یا سامانه مدارس غیردولتی می‌توانند از میزان شهریه سال تحصیلی دانش آموز خود با خبر شوند.

بر این اساس در حال حاضر پیش ثبت‌نام مدارس غیردولتی براساس شهریه سال گذشته انجام می‌شود و افزایش شهریه برای پیش ثبت نام تخلف است.

مزیت رتبه‌بندی مدارس غیردولتی در تعیین شهریه

رئیس سازمان مدارس و مراکزغیردولتی و توسعه مشارکت های مردمی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه طبق آیین‌نامه جدید مدارس غیردولتی تکلیف رتبه‌بندی مدارس، شهریه دریافتی، ساعات تدریس معلمان، پوشش بیمه‌ای و نحوه برخورد با مدارسی که شهریه اضافی دریافت می‌کنند مشخص شده گفته است: مدارس غیردولتی بین رتبه‌های یک تا پنج متناسب با امکانات، فضا، تجهیرات، نیروی انسانی و کیفیت بخشی آموزشی و پرورشی دسته‌بندی می‌شوند که خانواده‌ها می‌توانند رتبه‌ها را در سامانه مشاهده کنند. 

به گفته محمودزاده، رتبه‌ هر مدرسه در تعیین شهریه آن مدرسه اثرگذار است. شهریه‌های پایین این مدارس ترمیم، شهریه‌های بالا کنترل و شهریه‌های متوسط متوازن می‌شود، شهریه فوق برنامه نیز در مدارس غیردولتی نه اجباری است نه اختیاری و به تناسب شرایط درباره آن تصمیم گیری می شود.

همچنین مقرر شده سامانه نظارت بر وضعیت مدارس غیردولتی با هدف شفاف سازی ایجاد و مجلس و سازمان مدارس غیردولتی به عنوان ناظر ، سامانه مذکور را رصد کنند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • کُرسی آینده‌پژوهی یونسکو به قزوین آمد
  • رئیسی: هدف رتبه بندی معلمان افزایش شان و منزلت معلم است (فیلم)
  • ۱۰ عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی به مرتبه استادی ارتقا یافتند
  • پارک علم و فناوری تربیت‌مدرس هاب بین‌المللی تعاملات علمی با کشورهای دیگر
  • ۱۰ عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی به مرتبه استادی ارتقا یافتند
  • تألیف کتاب«روش تحقیق در مدیریت» توسط عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد
  • افت ۴ پله‌ای رتبه علمی ایران
  • ملاک‌های افزایش شهریه مدارس غیردولتی با رتبه‌بندی آنها
  • پذیرش دانشجویان خارجی نمایشی از مرجعیت علمی مراکز دانشگاهی
  • برگزاری مجدد کنکور در منطقه سیل زده