Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، ۲۲ روزی است که ردپای ویروس چینی در ایران پیدا شده است، ویروسی که به گفته سازمان جهانی بهداشت در جهان همه گیر شده است.

تاکنون بیش از ۱۲۱ هزار و ۲۳۰ نفر در جهان به کروناویروس آلوده شده و بیش از ۴۳۷۷ نفر نیز بر اثر ابتلا به بیماری کووید-۱۹ ناشی از این ویروس سریع‌الانتشار جان خود را از دست داده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این ویروس ۲ ماه پیش در ووهان چین گزارش شد و شمار مبتلایان به ویروس کرونا در جهان تاکنون به ۱۲۶ هزار و ۳۶۹ نفر رسیده است. ۴ هزار و ۶۳۴ نفر در کشور‌های مختلف جان خود را به دلیل ابتلا به بیماری «کووید ۱۹» از دست داده‌اند و شمار بهبودیافتگان ۶۸ هزار و ۳۰۶ نفر اعلام شده است.

حالا پس از ۲۱ روز شاهد همه گیری ویروس کرونا در  جهان و  ایران هستیم، استان‌های تهران، گیلان، قم، اصفهان و مازندران رکوددار مبتلایان به ویروس کرونا در هستند.

به توصیه متخصصان پیشگیری و رعایت نکات بهداشتی مانند پرهیز از تردد، مصافحه و در آغوش کشیدن دیگران، ضدعفونی کردن دست‌ها با محلول‌ها یا ژل‌های حاوی الکل، بهترین راه برای مقابله با ویروس کروناست، چرا که این ویروس هیچ درمان یا واکسنی ندارد.

ضدعفونی کردن سطوح با ترکیب حاوی وایتکس و آب میسر است، اما این ترکیب برای ضدعفونی دست مناسب نیست و برای ضدعفونی دست محلول‌های حاوی الکل ۷۰ درجه باید مورد استفاده قرار گیرد.

رقابت مرگبار الکل و کرونا در برخی استان های کشور

پس از شیوع ویروس کرونا در جهان وایران تب شایعات در فضای مجازی داغ شد، تا جایی که برخی شایعات نه تنها در پیشگیری موثر نبود، بلکه حتی موجب شد تا افراد به کام مرگ کشیده شوند.

حالا این روز‌ها در برخی استان‌های کشور الکل و کرونا باهم در حال رقابت هستند، بعضی افراد با این تصور که الکل ویروس کرونا را نابود می‌کند، اقدام به مصرف خوراکی الکل‌های صنعتی کرده اند، متانول یا الکل‌های صنعتی نه تنها خاصیت ضدعفونی کنندگی ندارد بلکه سمی بوده و موجب بروز مسمومیت در افراد می‌شود.

به گفته برخی منابع غیر رسمی مصرف فرآورده های الکلی تقلبی تاکنون جان بیش از ۷۰ نفر را گرفته است و این آمار بسیار تکان دهنده است.

خوزستان یکی از استان‌هایی است که شمار قربانیان و موارد مسمومیت ناشی از الکل روی کرونا را هم سفید کرده است، به گفته سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز تعداد جان باختگان ناشی از مسمومیت الکلی در خوزستان تا ظهر چهارشنبه به ۴۰ نفر رسیده است.

احسان پور ادامه داد: با احتساب ۷۰ مورد مسمومیت در ۲۴ ساعت گذشته، تا تعداد افراد مسموم ناشی از مصرف مشروبات الکلی تقلبی در خوزستان به ۵۰۰ نفر رسید.

او ادامه داد: این در حالی است که در ۲۴ ساعت گذشته ۲ نفر دیگر از مبتلایان جان باختند و تعداد قربانیان این ویروس در استان به ۲۷ نفر رسید.

با این حساب شمار قربانیان بر اثر مصرف الکل تقلبی در استان خوزستان بیش از ویروس کروناست، مسمومیت الکلی به دلیل مصرف الکل‌های تقلبی تنها به یک استان ختم نمی‌شود و الکل در البرز، اردبیل، کردستان و تهران هم قربانی گرفته است.

به گفته معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی کردستان از اول اسفند ماه تا کنون ۶ نفر در استان کردستان در اثر مصرف الکل صنعتی یا متانول جان خود را از دست دادند.

او ادامه داد: در حال حاضر ۱۸ نفر بر اثر مصرف الکل صنعتی در بیمارستان بستری هستند که حال عمومی ۱۷ نفر آن‌ها خوب است.

معاون دادستان کرج از افزایش فوتی‌های مشروبات الکلی مسموم در البرز به ۱۵ نفر خبر داد و گفت: تاکنون سه نفر در این رابطه بازداشت شده‌اند.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل از مسمومیت و مراجعه ۴۰ نفر از شهروندان اردبیلی طی سه روز گذشته به بیمارستان بر اثر مصرف الکل صنعتی خبر داد.

شاهین شادنیا، رئیس بخش مسمومین بیمارستان لقمان تهران و استاد گروه سم‌شناسی بالینی و مسمومیت‌های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی  در گفت و گو با خبرنگار  حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: متاسفانه هر روز تعدادی مسمومیت بر اثر مصرف فرآورده های الکلی تقلبی حاوی متانول داریم و تاکنون در بیمارستان لقمان چند مورد مرگ بر اثر مصرف فرآورده الکلی تقلبی با باور غلط پیشگیری از کرونا داریم.

او ادامه داد: بیشتر افرادی که بر اثر مصرف خوراکی متانول دچار مسمومیت شدید شده اند، اذعان داشته اند به دلیل اینکه بیماری کووید ۱۹ با الکل از بین می‌رود به منظور پیشگیری و مقابله با این ویروس اقدام به مصرف خوراکی الکل کرده اند.

شادنیا تاکید کرد: این باور که مصرف خوراکی الکل موجب ضدعفونی بدن و از بین رفتن ویروس کرونا می‌شود، به طور کلی یک باور و تصور غلط، غیرعلمی و غیربهداشتی است.

عوارض مرگبار مصرف خوراکی ترکیبات حاوی متانول

کامبیز سلطانی نژاد عضو هیئت علمی سازمان پزشکی قانونی و دبیر انجمن سم شناسی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان با بیان اینکه مصرف خوراکی الکل هیچ تاثیری در پیشگیری یا درمان کرونا ندارد، گفت: این تصور غلطی است که برخی در فضای مجازی منتشر کردند که مصرف الکل در پیشگیری از کرونا موثر است، الکل صنعتی یا متانول ترکیبات رنگی دارد و کاربرد پزشکی ندارد، متاسفانه برخی سودجویان برخی با اضافه کردن وایتکس رنگ آن را از بین بردند و برخی با مصرف این الکل‌های صنعتی جان خود را از دست دادند.

با اشاره به عوارض مصرف متانول اظهار کرد: کوری و مرگ از عوارض ناشی از مصرف متانول است و علائم و نشانه‌های بالینی با تاخیر  و بعد از ۶ تا ۲۴ ساعت در فرد بروز می‌کند و می‌تواند فرصت طلایی درمان از دست برود، در مشروبات الکلی تقلبی حاوی ترکیب متانول و اتانول ممکن است علائم بعد از ۴۸ ساعت بروز کند و در این صورت ممکن است زمان فرد به بیمارستان مراجعه کند امکان درمان ووجد نداشته باشد و جان خود را از دست دهد.

او با اشاره به عوارض مسمومیت با الکل های تقلبی حاوی متانول اظهار کرد: علائم گوارشی ساده مثل تهوع و استفراغ و بعد از ۲۴ ساعت کاهش بینایی، نور ترسی، دید برفکی و کاهش هوشیاری  از عوارض مسمومیت با الکل های تقلبی حاوی متانول است.

تخت هایی که بیهوده اشغال می شوند

حالا که این روزها نیاز به تخت های بیمارستانی برای درمان بییماران کرونایی بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است، برخی با توجه به برخی باورهای غلط موجب اشغال تخت های بیمارستانی می شوند.

رئیس بخش مسمومین بیمارستان لقمان با اشاره به اشغال تخت های اورژانس و آی سی یو به دلیل مسمومیت الکلی در بحران کرونا تاکید کرد: این روزها که تخت های اورژانس و آی سی یو برای نجات جان بیماران کرونایی حیاتی است، برخی با مصرف خوراکی الکل بار اضافی به بیمارستان ها و کارد درمانی تحمیل می کنند.

او تصریح کرد: به همین دلیل از مردم درخواست می کنیم که با مراقبت بیشتر و پرهیز از انجام رفتار‌های غلط بی‌پایه و اساس، از بروز سایر بیماری‌ها و افزایش فشار کاری در اورژانس و مراکز درمانی و تحمیل بار اضافه بر سیستم درمان کشور، پیشگیری کنند.

هشدار جدی در مورد مصرف متانول به عنوان محلول ضدعفونی

سازمان اورژانس کشور در هشداری اعلام کرد: متانول بسیار سمی بوده و هنگام تماس با پوست، جذب بدن شده و می‌تواند عوارضی همچون کوری، مشکلات کلیوی و حتی مرگ شود.

مردم هنگام خرید محلول ضدعفونی به برچسب مندرج بر روی محصول توجه و از مجاز بودن محلول جهت مصرف ضدعفونی اطمینان حاصل کنند.

دبیر انجمن سم شناسی درباره اینکه گفته می شود راه تشخیص متانول و اتانول برای مصارف ضدعفونی رنگ شعله است، گفت: مردم فرآورده‌های الکلی را از منابع معتبر تامین کنند، اتانول رنگ شعله را آبی می کند اما در برخی فرآورده‌های تقلبی متانول و اتانول را ترکیب می‌کنند و اگر اتانول اندکی در ترکیب موجود باشد، رنگ شعله آبی می شود.

شادنیا با تاکید بر اینکه تشخیص فرق بین الکل ۷۰ درصد و متانول برای افراد عادی دشوار است، گفت: الکل اتیلیک و متانول هر دو بی رنگ هستند و به همین دلیل امکان تشخیص برای افراد عادی دشوار است. این الکل ۷۰ درصد است که برای ضدعفونی سطوح و دست توضیه می‌شود و متانول تاثیری در ضدعفونی و مقابله با ویروس کرونا ندارد.

رئیس بخش مسمومین بیمارستان لقمان تهران بیان کرد: اتانول برای ضدعفونی سطوح خطری نداردِ چرا که به میزان کمی جذب می‌شود و مسمومیت ایجاد نمی‌کند.

ستاد مرکزی اطلاع رسانی داروها و سموم، دفتر نظارت و پایش مصرف فرآورده های سلامت، سازمان غذا و دارو اعلام کرد: بر اساس مستندات علمی، مصرف خوراکی الکل اتیلیک (اتانول) و یا غرغره کردن اتانول در محوطه دهانی هیچگونه اثری در پیشگیری از عفونت کرونا ویروس جدید ندارد و با خطر بروز مسمومیت ناشی از اتانول همراه است.

الکل متیلیک یا همان متانول، ضمن اینکه دارای اثرات ضد میکروبی بسیار ناچیزی در مقایسه با الکل اتیلیک (اتانول) است، به علت سمیت بالا، مصرف خوراکی آن با بروز مسمومیت های شدید، کوری و مرگ همراه است.

بر خلاف اتانول که جذب پوستی از پوست سالم ندارد، میزان جذب پوستی متانول به ویژه در پوست های آسیب دیده بالا بوده و می تواند سبب بروز مسمومیت شود.

با توجه به خصوصیت سمی متانول، مراجع و راهنماهای معتبر بین المللی، هیچ گونه توصیه ای مبنی بر استفاده از متانول جهت ضدعفونی دست، پوست، لوازم و تجهیزات پزشکی و سطوح (مانند: دستگیره در، میز کار، کف و...) وجود ندارد.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: ویروس کرونا کرونا ویروس مسمومیت الکلی دانشگاه علوم پزشکی جان خود را از دست مصرف خوراکی الکل بیمارستان لقمان ویروس کرونا اثر مصرف الکل بروز مسمومیت مصرف فرآورده برای ضدعفونی الکلی تقلبی بر اثر مصرف تقلبی حاوی الکل صنعتی ۲۴ ساعت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۲۳۴۷۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مراقب «کلاهک‌های مرگ» باشید

کلاهک مرگ (آمانیتا فالوئیدس) یک نوع قارچ سمی است که پس از مصرف، فرد را دچار علائم گوارشی می‌کند و ممکن است چند ساعت بعد بهبود یابد، اما غافل از آنکه روی کبد عوارض ایجاد می‌کند و به مرور باعث زردی و خونریزی کبد می‌شود که دیگر اقدامات درمانی جوابگو نیست.

همه ساله با آغاز فصل بهار و بهبود شرایط مساعد در رشد قارچ‌های خود رو با موجی از مسمومیت‌های اتفاقی ناشی از مصرف قارچ‌های سمی مواجه هستیم که منجر به فوت، نارسایی کبد و بستری شدن بسیاری از افراد شده است.

همین چند روز پیش در روز‌های پایانی فروردین بود که قارچ سمی ۶ عضو خانواده نهاوندی را راهی بیمارستان کرد و پنج نفر از آنها زن و یک نفرشان مرد بودند که سه نفرشان سرپایی مداوا شدند و سه نفر دیگر به علت مشکلات شدید گوارشی بستری شدند.

سازمان اورژانس کشور، هشتم اردیبهشت با اعلام رشد سه برابری مسمومیت با قارچ وحشی نسبت به پرهیز از مصرف قارچ در طبیعت هشدار داد و از مسمومیت ۵۳ نفر در بازه زمانی هشتم فروردین تا پنجم اردیبهشت ۱۴۰۳ در کشور خبر داد و اعلام کرد که ۱۴ نفر از این مسمومان همچنان بستری و تحت نظر هستند.

فارس، لرستان و کرمانشاه بیشترین مسمومان با قارچ وحشی

طبق اعلام این سازمان، استان‌های فارس با ۱۶، لرستان با ۱۲ و کرمانشاه با ۱۰ نفر بیشترین مسمومان با قارچ وحشی را در کشور داشته‌اند که هیچ یک از آنها، جان خود را از دست نداده است.

همین که فصل بهار و پاییز آغاز می‌شود و بارندگی‌ها افزایش می‌یابد، زمان مناسبی برای رویش قارچ‌های سمی فراهم می‌شود و از سویی دیگر نیز شمار بازدیدکنندگان از طبیعت و تفریح در ارتفاعات و دشت‌ها به دلیل طروات بهاری هم بیشتر می‌شود و بسیاری از مردم در حین گشت در طبیعت از گیاهان و سبزی‌ها خود رو برداشت می‌کنند و در این میان بسیاری هم ترغیب می‌شوند از قارچ‌های خود رو در طبیعت برداشت کنند.

بیشترین مسمومیت ناشی از قارچ‌های سمی در مناطق غربی، کوهستانی یا مرطوب کشور به ویژه استان‌های کرمانشاه، آذربایجان غربی، لرستان، گلستان، کردستان، لرستان، همدان، قزوین و چهارمحال و بختیاری است.

بسیاری از مردم به دلیل لذیذ بودن قارچ و همین طور خواص غذایی آن از ضرر و خطر سمی بودن آن غافل می‌شوند و با مصرف مقداری اندک از آن دچار مسمومیت‌های شدید و گاهی هم مرگ می‌شوند؛ از اینرو، از مصرف قارچ‌های خود رو به خصوص قارچ‌هایی که در کنار تنه درختان می‌رویند یا قارچ‌های فله‌ای جمع‌آوری شده توسط افراد بومی باید خودداری شود، زیرا شناسایی انواع قارچ از انواع سمی آنها تن‌ها بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل است و فقط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ شناسی و گیاه شناسی امکان شناسایی انواع سمی را دارند.

با قدری دقت و هشدار‌های لازم و پرهیز از مصرف قارچ‌های خود رو می‌توان جلوی این نوع مسمومیت‌ها و احتمالا مرگ‌ها را گرفت و بهتر است که در رسانه‌ها در این باره اطلاع رسانی شود همچنین می‌توان با پخش بروشور یا نصب بنر در مناطقی که مستعد رشد این نوع قارچ‌ها هستند مردم را از خطر مصرف آن آگاه کرد.

از سویی دیگر با انتشار مطالبی در زمینه عوارض و علائم مصرف قارچ‌های سمی در مراکز درمانی به‌خصوص در مناطق کوهستانی و شهرستان‌ها، کارکنان بخش بهداشت و درمان هرچه سریعتر این نوع مسمومیت‌ها را تشخیص دهند و درمان کنند تا زمان طلایی برای نجات یک انسان از دست نرود.

سمی بودن قارچ از طریق ظاهر آن قابل تشخیص نیست

رئیس مرکز کنترل کیفی آزمایشگاه‌های سازمان پزشکی قانونی کشور در گفتگو با خبرنگار ایرنا گفت: ظاهر و شکل قارچ‌های سمی مثل قارچ‌های خوارکی است و اصلا از طریق ظاهر و شکل قارچ، سمی بودن آن قابل تشخیص نیست و افراد عادی نمی‌توانند سمی بودن آن را تشخیص دهند.

دکتر مریم اخگری با بیان اینکه حدود پنج هزار نوع قارچ در طبیعت وجود دارد، افزود: مصرف حدود ۱۰۰ نوع از آن برای انسان سمی است.

سال گذشته حدود ۷۰۰ نفر به دلیل مصرف قارچ‌های خود رو و سمی مسموم شدند که برخی از آنها نیز فوت کردند

وی ادامه داد: در بهار و پاییز به دلیل تغییرات آب و هوایی همچنین تشدید بارش‌ها و فراهم بودن رطوبت، زمان مناسب برای رشد و تکثیر بیشتر قارچ‌ها است و از سویی هم هموطنان دراین فصول بیشتربرای تفریح و گردش به طبیعت می‌روند و احتمالا با رشد قارچ‌ها مواجه می‌شوند و شاید هم از آن برداشت کنند و فکر کنند که خوراکی است.

عضو هیات علمی سازمان پزشکی قانونی با اشاره به اینکه آمار مجزایی از مرگ‌های ناشی از مصرف قارچ‌های سمی در دست نیست و این نوع مرگ‌ها در ردیف مسمومیت‌ها دسته بندی می‌شوند، گفت: سال گذشته حدود ۷۰۰ نفر به دلیل مصرف قارچ‌های خود رو و سمی مسموم شدند که برخی از آنها نیز فوت کردند.

به هیچ عنوان از قارچ‌های خود رو مصرف نشود

عضو هیات علمی سازمان پزشکی قانونی تاکید کرد: هموطنان به هیچ عنوان از قارچ‌های خودرو مصرف نکنند.

وی ادامه داد: هیچ نوع فرآوری قارچ مانند پختن، کباب، آب پز و سرخ کردن موجب از بین رفتن سم در قارچ سمی نمی‌شود و اگر هنگام تفریح در دشت یا ارتفاعات متوجه رویش قارچ شدند از چیدن و مصرف آن خودداری کنند، زیرا مصرف آن عوارض جبران ناپذیری دارد.

هیچ نوع فرآوری قارچ مانند پختن، کباب، آب پز و سرخ کردن موجب ازبین رفتن سم در قارچ سمی نمی‌شود

۹۰درصد مسمومیت‌ها با قارچ شدید است

رئیس مرکز کنترل کیفی آزمایشگاه‌های سازمان پزشکی قانونی گفت: ۹۰ درصد مسمومیت‌ها با قارچ شدید است و علائم مسمومیت شامل دو مرحله است؛ در مرحله اول که از چهار ساعت تا ۱۲ ساعت بعد از مصرف قارچ سمی است و فرد دچار تهوع، استفراغ، ضعف و بی‌حالی و درد شکم می‌شود و در مرحله دوم وقتی علائم تا ۲۴ ساعت ادامه یابد و تشدید شود و به دنبال آن سطح هوشیاری کاهش می‌یابد و سم، کبد و کلیه را درگیر کرده است.

وی ادامه داد: در این مرحله، ممکن است مسمومیت موجب پیوند کبد یا حتی مرگ فرد شود، اما اگر فرد مسموم سریع به مراکز درمانی ارجاع شود و درمان و حمایت‌های لازم انجام شوند امکان نجات وی وجود دارد.

عضو هیات علمی سازمان پزشکی قانونی گفت: حتما خانواده‌ها در مصرف قارچ توجه ویژه‌ای به سالمندان و کودکان داشته باشند و قارچ‌های پرورشی و با مجوز وزارت بهداشت استفاده کنند و به شدت از مصرف قارچ به صورت فله‌ای پرهیز کنند.

اگر فرد مسموم سریع به مراکز درمانی ارجاع شود و درمان وحمایت‌های لازم انجام شوند امکان نجات وی وجود دارد. اخگری در مورد مراحل درمان فرد مسموم با قارچ تاکید کرد: مانند همه مسمومیت‌ها، خارج کردن ماده سمی در اولویت است و اگر مسمومیت شدید باشد نیاز به شست و شو نیز هست، اما اگر مسموم دچار کاهش سطح هوشیاری شده است به هیچ وجه وادار به استفراغ نشود و باید سریع به مرکز درمانی منتقل شود.

وی در توضیح اینکه برخی افراد بعد مصرف قارچ خود رو دچار بی‌حالی و علائم دیگر می‌شوند، اما آن را به علائم طبع سرد قارچ ربط می‌دهند و اعتنایی برای مراجعه به پزشک نمی‌کنند و علایم را جدی نمی‌گیرند، تاکید کرد: نوع طبع خوراکی‌ها و غذا‌ها مربوط به علم سنتی است، اما آنچه در مصرف قارچ خود رو موجب بروز علائم بی‌حالی می‌شود، طبع سرد نیست بلکه سم موجود درآن است که اگر به آن توجه نشود ممکن است این سم جذب بدن و اندام‌هایی مثل کلیه و کبد شود و عوارض جبران ناپذیری در پی داشته باشد.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • جزئیات جدید از مسمومیت پزشکان در مهمانی شیراز
  • جزئیات جدید از حادثه مسمومیت پزشکان در مهمانی شیراز
  • جزییات حادثه مسمومیت پزشکان در مهمانی شیراز/ یک پزشک: مسمومیت با «متانول» نبوده/ هیچ‌کس به کما نرفته؛ خبر نارسایی کلیوی چند تن دیگر کذب است؛ این اشخاص به درخواست خودشان دیالیز شدند
  • جزئیات جدید از حادثه مرگبار مسمومیت الکلی پزشکان در مهمانی | پای ماده‌ی دیگر وسط آمد!
  • جزئیات جدید از حادثه مسمومیت الکلی پزشکان در مهمانی شیراز/ هیچ‌کس به کما نرفته/ مسمومیت با «متانول» نبوده است
  • فواید باور نکردنی مصرف روزانه پیاز
  • بنوش و بمیر!
  • از افزایش تراز آب دریاچه ارومیه تا آغاز تولید بنزین از متانول
  • مراقب «کلاهک‌های مرگ» باشید
  • «کوری مطلق و مرگ» در انتظار مصرف کنندگان «الکل»