Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «امتداد نیوز»
2024-04-30@22:20:32 GMT

روشنفکرنماها نمی‌توانند اقتصاد پایدار ایجاد کنند

تاریخ انتشار: ۱۵ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۴۵۸۷۰۶

روشنفکرنماها نمی‌توانند اقتصاد پایدار ایجاد کنند

یک کارشناس مسائل سیاسی با تاکید بر اینکه روشنفکری در کشور ما بیمار متولد شده است، گفت: روشنفکرنماها نمی توانند اقتصاد پایدار و توسعه یافته ایجاد کنند.

ناصر ایمانی کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با امتداد، با اشاره به فرمایشات رهبر انقلاب در مورد روشنفکرنماها در کشور اظهار داشت: شناخت جریان روشنفکری در ایران از زمان اواسط دوران قاجار تا کنون به تنهایی یک پروژه مطالعاتی است تا اساساً جریان روشنفکری را در کشور بشناسیم و ببینیم به چه کسانی روشنفکر یا منور الفکر می‌گوئیم و یا به چه کسانی روشنفکرنما گفته می‌شود و ابتدا باید این تعاریف مشخص شود، زیرا وقتی می‌گوئیم روشنفکرنما، ممکن است این تصور در ذهن برخی ایجاد شود که اساساً کسی با جریان روشنفکری مخالفت دارد و اعتقاد دارد که همه چیز باید با جریان سنتی اداره شود به همین دلیل تفکیک این موضوع اهمیت زیادی دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مطالعه تاریخی راجع به مساله روشنفکری و تعریف آن بسیار حائز اهمیت است.

این کارشناس مسائل سیاسی با تاکید بر اینکه اساساً روشنفکری در کشور ما بیمار متولد شده است، افزود: با عزیمت برخی از ایرانی‌ها اعم از دانشجو و تاجر به کشورهای خارجی در ۱۲۰ یا ۱۳۰ سال پیش و بعد از آن عزیمت دولتمردان و شاهان قاجار به غرب، تصور خامی در اینها به وجود آمد که هر چه هست، در غرب است و علت اینکه غرب هم توانسته است به این موفقیت‌های تکنولوژیک و علمی برسد کنار گذاشتن همه چیزهایی بوده که در فرهنگ و سنتشان وجود داشته است.

ایمانی با بیان اینکه جریان روشنفکری الگویی را به داخل کشور آورد و آن هم این بود که «ما اگر می‌خواهیم به پیشرفت‌هایی مانند غرب برسیم باید عیناً الگوهای آنها در راستای رسیدن به پیشرفت را پیگیری کنیم» گفت: در برخی کشورهای دیگر این اتفاق نیفتاده با اینکه با غرب ارتباط گسترده‌تری از ایرانی‌ها داشتند مانند کشورهای آسیای دور، ژاپن یا چین اما هیچگاه این جریان روشنفکری در آنها متولد نشده است. در ایران قبل از مشروطیت جریان روشنفکری به وجود آمد و البته روشنفکرهایی که از فرهنگ خودی و داشته‌های بومی صحبت می‌کردند هم داشتیم اما عمده جریان روشنفکری ما جریان بیمار بود و همچنان هم ادامه دارد.

وی تصریح کرد: جریان روشنفکرنما در یک مقطع کوتاهی پس از پیروزی انقلاب کمتر ابراز وجود می‌کردند اما پس از آن آرام جریان روشنفکرگرایی تجدید حیات کرد بالاخص اینکه در مصادیق قدرت هم قرار گرفت و اینجا آغاز یک هشدار بزرگ برای کشور بود که افرادی که به نوعی خودشیفتگی نسبت به داشته‌ها و فرهنگ غرب دارند می‌خواهند آن الگوها را در کشور پیاده کنند در مسند قدرت هم قرار گرفتند. اینجا هشداری به همه ما بود. در عرصه‌های فرهنگی و اقتصادی و سایر عرصه‌ها این جریان در کشور رشد پیدا کردند و وجود هم دارند.

این کارشناس مسائل سیاسی افزود: قاعدتاً این جریان به دلیل اینکه در قدرت قرار گرفتند تا مقداری که حوزه قدرتشان بود روی عرصه‌های مدیریتی خود تأثیرگذاری داشتند به عنوان مثال در عرصه اقتصاد می‌توان کامل مشاهده کرد که یک جریان روشنفکرنما نسبت به توانایی‌های داخلی کشور اعم از امکانات و نیروی انسانی کاملاً بی اعتقاد هستند و معتقدند تا وقتی علوم و تکنولوژی پیشرفته غرب نباشد ما امکان توسعه و پیشرفت اقتصادی نداریم.

ایمانی خاطرنشان کرد: شکی نیست که تکنولوژی غربی پیشرفت بسیار بیشتری نسبت به تکنولوژی داخل کشور دارد و قابل تردید نیست اما اینکه اقتصاد کشور صرفاً از طریق واردات تکنولوژی و کالاهای غربی فراهم شود قابل تأمل است. جالب این است که این افراد به دلیل شیفتگی تاریخی ای که نسبت به غرب دارند حتی حالا که دیگر تکنولوژی بخش عمده اش به مشرق زمین رفته است هنوز هم به مشرق زمین بی اعتماد هستند و همه چیز را در مغرب زمین می‌بینند.

وی با تاکید بر اینکه با وجود تحول دنیا که آرام آرام بخش قابل توجهی از تکنولوژی از مغرب به مشرق رفته است بیان کرد: اینها همه چیز را در مغرب پیگیری می‌کنند. تا زمانی که این جریان در افکار عمومی نخبگان ما و نهادهای رسمی حضور داشته باشد اجازه نمی‌دهد که کشور به لحاظ اقتصادی به توانایی‌های داخلی خود متکی باشد و با توجه به امکانات داخلی پیشرفت‌های لازم را به دست بیاود. این خطری است که مقام معظم رهبری در صحبت‌های نوروزی خود به آن اشاره کردند.

این کارشناس مسائل سیاسی اضافه کرد: روشنفکرنماها نمی‌توانند اقتصاد پایدار و توسعه یافته ایجاد کنند، مگر اینکه به داشته‌های داخلی و فناوری‌های داخلی متکی شویم. اگر ما این وابستگی اقتصادی را همچنان داشته باشیم، به هر میزانی که مغرب زمین این شیر تکنولوژی را شل و سفت کند اقتصاد کشور تحت تأثیر قرار می‌گیرد و متناسب با آن بیکاری، اشتغال و تولید ناخالص داخلی و رشد اقتصادی با فرمان غربی‌ها کم و زیاد خواهد شد.

ایمانی در پایان اظهار داشت: ما چاره‌ای نداریم در کشور جز اینکه با داشته‌های بومی داخلی و نیروی انسانی کافی و دست یافتن به علوم جدید به پیشرفت برسیم. تا وقتی به داشته‌های داخلی متکی نشویم اقتصاد پایدار نخواهیم داشت زیرا اقتصاد وابسته است و شاهد هستیم پس از تحریم‌ها که باید میزان تأثیر پذیری ما کاهش داشته باشد همچنان زیاد است که این نشان دهنده وابستگی اقتصاد است. تنها در صورتی وابستگی از بین می‌رود که تفکر «همه چیز در غرب است» اصلاح شود.

منبع: امتداد نیوز

کلیدواژه: کارشناس مسائل سیاسی جریان روشنفکری اقتصاد پایدار داشته ها همه چیز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.emtedadnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «امتداد نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۵۸۷۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس خواهان آتش‌بس فوری و پایدار در غزه شد

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از شبکه الجزیره، جاسم محمد البدیوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس امروز دوشنبه در نشست مشترک وزرای خارجه کشورهای عضو این شورا با آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در عربستان گفت: باید تلاش‌ها برای ممانعت از کشیدن منطقه به سطوح جدیدی از خشونت به دلیل جنگ غزه را گسترش داد.

وی تاکید کرد: جامعه بین‌المللی باید سیاست‌های موثری برای توقف خشونت‌ها علیه مردم فلسطین در کرانه‌باختری و توقف شهرک‌سازی‌ها در پیش بگیرد.

البدیوی خاطرنشان کرد: ما خواستار توقف فوری و پایدار جنگ در غزه و توقف عملیات نظامی اسرائیل از جمله در رفح هستیم.

دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس درباره حمله ارتش رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق و پاسخ تنبیهی ایران به این حمله براساس قوانین و موازین بین المللی گفت: تنش متقابل بین اسرائیل و ایران درباره انفجار اوضاع در منطقه هشدار می دهد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود بدون توجه به این موضوع که عملیات ارتش یمن علیه کشتی های صهیونیستی یا کشتی های عازم سرزمین های اشغالی واکنشی به جنایت های ارتش رژیم صهیونیستی در نوار غزه و جنگ افروزی این رژیم در منطقه است و تردد سایر کشتی ها آزاد و امن است، به ارتش و دولت یمن حمله کرد و مدعی شد که عملیات آنها در دریای سرخ تهدید غیرقابل قبولی برای تجارت جهانی و امنیت منطقه به شمار می رود.

به گزارش آنا، «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا، امروز دوشنبه در سفری از پیش اعلام‌شده وارد عربستان شد که اولین مقصد تازه‌ترین دور از سفر‌های خاورمیانه‌ای او است و دستورکار آن بر مسائلی چون اداره غزه بعد از پایان جنگ تحمیلی اسرائیل تمرکز دارد.

در ریاض، بلینکن علاوه بر دیدار با مقام‌های بلندپایه دولت سعودی، با همتایانش از چهار کشور عرب منطقه شامل قطر، مصر، امارات و اردن هم دیدار می‌کند تا به قول خود برای آینده حکمرانی غزه تصمیم بگیرند.

همچنین انتظار می‌رود که بلینکن در گردهمایی کشور‌های عرب و اروپایی، نحوه کمک اروپا به بازسازی غزه را هم که به روایتی آواربرداری آن ۱۴ سال طول می‌کشد، به بحث بگذارد.

اگرچه سازوکار بازسازی و حکمرانی غزه بعد از اتمام جنگ همچنان مبهم است، از ماه‌ها پیش درباره طرح آمریکایی اداره آن از سوی ائتلافی از کشور‌های عرب منطقه صحبت می‌شود.

این طرح یک نقطه مشترک با منافع اسرائیل دارد که شامل ادعای محو حماس و عدم مشارکت مقاومت در آینده غزه است. اما نقطه اختلاف این طرح با منافع تل‌آویو این است که رژیم صهیونیستی حق اشغال دوباره غزه را ندارد.

همچنین، انتظار می‌رود که در طول حضور در ریاض، بلینکن درباره امکان عادی‌سازی روابط ریاض-تل‌آویو هم بحث کند که خود جزئی از یک توافق بزرگ‌تر شامل موافقت احتمالی واشینگتن با ارائه تضمین‌های امنیتی-دفاعی به عربستان و همکاری هسته‌ای با این کشور است.

نقشه بعدی این است که به ازای عادی‌سازی، اسرائیل برای به رسمیت شناختن کشور مستقل فلسطین مجاب شود حال‌آنکه «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی با این مسئله مخالف است.

بعد از ریاض، بلینکن عازم اردن و اسرائیل می‌شود و از این نقطه به بعد، تمرکز سفر بر اوضاع انسانی غزه آن هم در شرایطی خواهد بود که رژیم صهیونیستی با اتهام استفاده از گرسنگی به‌عنوان سلاح جنگی علیه فلسطینیان مواجه است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مردمی کردن اقتصاد توسعه پایدار کشور را به دنبال دارد
  • قدرت پایدار در جامعه فقط با علم ایجاد نمی‌شود
  • حضور سفیران و مقامات بین المللی در همایش و نمایشگاه ملی ژئوماتیک
  • آموزش‌های مهارتی کلید توسعه اشتغال پایدار در جامعه است
  • تفاهم‌نامه همکاری ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان و پالایشگاه نفت آبادان امضا شد
  • مجلس بعدی باید ریل‌گذاری درستی برای دولت ایجاد کنند
  • زنجیره ارزش گردشگری درآمد پایدار همدان را تضمین‌ می‌کند
  • دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس خواهان آتش‌بس فوری و پایدار در غزه شد
  • اقتصاد مقاومتی با اتکا به تولید داخل محقق می‌شود
  • مردم سیستان و بلوچستان به احدی اجازه تفرقه‌اندازی نمی‌دهند