Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-03@22:35:51 GMT

اُمیدی برای تخریب‌های حداقلی در خلوتی کرونا

تاریخ انتشار: ۲۵ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۵۸۴۶۰۷

اُمیدی برای تخریب‌های حداقلی در خلوتی کرونا

معاون میراث فرهنگی وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی می‌گوید: به جز فعالیت انجمن‌های میراثی، سمن‌ها و رسانه‌ها، مردم نیز در رساندن اطلاعات به میراث فرهنگی نقش زیادی دارند، هر چند در شرایط کنونی پروژه‌های عمرانی دستگاه‌های دولتی تعطیل‌اند و اقداماتِ تخریبِ کنونی حداکثری نیستند.

به گزارش ایسنا، از محدوده‌ی محله «اودلاجان» به خیابان‌های پایین مولوی و بازار تهران که عبور کنید، یک مساله مشترک بین مغازه‌های آن منطقه زیاد دیده می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کرکره اکثر مغازه‌ها پایین است و از زیرِ ورودی آن‌ها آبی متمایل به رنگ خاکستری بیرون می‌زند. یکی از همراهان اما این اتفاق را یک هشدار می‌داند از اقدامات عمرانی که احتمالا صاحبان مغازه‌ها در تعطیلی کرونا انجام می‌دهند و ...

اما این هشدار نمونه‌ی کوچکی از اتفاقی است که در طول یک ماه گذشته تا کنون برای بناهای تاریخی و در سایه‌ی تعطیلی‌ها رخ می‌دهد. تعطیلی‌هایی که برای جلوگیری از انتقال زنجیره‌ی کرونا ویروس، یک فرصتِ مغتنم برای شاکیانِ مالکِ بناهای تاریخی است که بتوانند بهتر از هر زمان دیگری آن‌چه می‌خواهند را اجرایی کنند. از تخریبِ بخشی از قلعه‌ی سلجوقیان در آران و بیدگل گرفته تا لودرهایی که موظفند راه را برای سنگ شکنانی باز کنند که قرار است به حریمِ جوبجیِ تاریخی راه پیدا کنند.

هر چند در کنار هشدارهایی که پیشکسوتان میراث فرهنگی کشور در طول نوروز مطرح کردند، دهم فروردین هم مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران از دهیاران و معتمدان محلی خواست تا اتفاقات مشکوک در حوزه میراث فرهنگی را به یگان حفاظت استان تهران اطلاع دهند. درخواستی که هنوز از میزان استقبال از آن، توسط مردم و فعالان میراثی هیچ حرفی به میان نیامده است.

اقدامات تخریب‌گر کنونی حداکثری نیستند

با وجود این هشدارها، محمد حسن طالبیان - معاون میراث فرهنگی وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی - در گفت‌وگو با ایسنا، از فعال بودن گشت‌های یگان حفاظت میراث فرهنگی به عنوان نیروهای حفاظت خبر می‌دهد.

او با بیان این‌که نیروهای یگان حفاظت میراث فرهنگی با حفظِ فاصله‌ی اجتماعی تلاش خود را برای انجام وظایف خود مانند گذشته، انجام می‌دهند، بیان می‌کند: از سوی دیگر با استفاده از اطلاعات مردمی، به جز انجمن‌های میراث فرهنگی، سمن‌ها و رسانه‌ها، اگر نقطه‌ای در معرض تهدید باشد، اطلاعات گوناگون به صورت مرتب به میراث فرهنگی می‌رسد، هر چند در این شرایط پروژه‌های عمرانی دستگاه‌های دولتی نیز خوابیده‌اند، بنابراین اقدامات کنونی حداکثری نیست. مانند اتفاقی که برای بیمارستان مسیح مرادیان کرمانشاه رخ داد و پشت آن نیت خوبی نبود.

او با تاکید بر این‌که در این موقعیت مردم هستند که چنین اتفاقاتی را اطلاع می‌دهند، بیان می‌کند: به عنوان نماینده وزارتخانه در حوزه‌ی میراث فرهنگی درخواست ما از مردم در جریان قرار دادن متولیان این دستگاه است تا اقدامات مورد نیاز برای جلوگیری از هر نوع تخریبی انجام شود.

سطح ضوابط در هر منطقه از شهرها، مجوز ساخت‌وساز را تغییر می‌دهد

طالبیان با تاکید بر لزوم احساس مسوولیت مردم در این مقطع زمانی، آن‌هم با توجه به وضعیت کنونی کشور و درست در زمانی که همه در خانه هستند، بیان می‌کند: زمانی که یک خانه حکم دیوان عدالت اداری را برای تخریب گرفته، روند انجام آن، خود یک فرآیند دارد، فرآیندی که حتما باید بررسی شود، آن بنا در بافت تاریخی قرار دارد یا خیر. اگر هست پروانه بیش از سطح اشغال صادر نشود، یعنی میزان پر و خالی و ارتفاع و ضوابط بافت در صدور مجوز نقش دارد. در این شرایط بسیاری از بناهای تاریخی که مجوز خروج از ثبت گرفته‌اند متوجه می‌شوند که برایشان صرف نمی‌کند که آن بنا را تخریب کنند، بهتر است همان را تعمیر کنند.

معاون میراث فرهنگی کشور با بیان این‌که موضوع فقط خروج از ثبت یک بنای تاریخی نیست، بافت تاریخی خود ضوابط مشخصی مانند لزوم ساخت بنا فقط تا دو طبقه در برخی مکان‌ها دارد، اظهار می‌کند: از سوی دیگر بناهایی که در بافت تاریخی قرار دارند نیز ضوابطی دارند. به عنوان مثال شهرداری هم نمیتواند خارج از قوانین مجوز دهد، استعلام شهرداری از میراث فرهنگی نیز با ضوابط میراث فرهنگی مجوز جواب داده می‌شود.

تا چند سال دیگر ارزش ثروت اقتصادی با ثروت فرهنگی برعکس می‌شود

وی با وجود این صحبت ها اظهار امیدواری می‌کند که مردم قدرِ این فرهنگ و میراث را بدانند، میراثی که حتی اگر بخواهند به آن نگاه اقتصادی داشته باشند، در چند سال آینده حتما از نظر اقتصادی برایشان بسیار ارزشمند است.

او با اشاره به این‌که چند سالی است تخریب بناهای تاریخی در شهرهای تاریخی مانند کاشان، یزد و دیگر شهرها بسیار کمتر شده است، بیان می‌کند: بزرگترین مشکل در تهران، در نظر گرفتن این مکان به عنوان یک مرکز تجاری و اقتصادی است، مکانی که هر بار با بالا رفتن قیمت‌ها، وسوسه‌ی تخریب خانه‌های تاریخی را بیشتر می‌کند، در حالی که قطعا این شرایط و این نوع دیدگاه در آینده برعکس می‌شود.

طالبیان با تاکید بر این‌که ثروت فرهنگی مهم‌تر از ثروت اقتصادی است، بیان می‌کند: کسی که با این شرایط آشناست، تلاش می‌کند تا با کمک به این بناهای تاریخی اجازه‌ی وقوع چنین اتفاقاتی را ندهد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: سربازان فرهنگی کشور ميراث فرهنگي بناهای تاریخی میراث فرهنگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۵۸۴۶۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روستای فهرج کاندیدای بهترین روستا‌های جهانی گردشگری

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، سید محمد رستگاری در حاشیه بازدید اصحاب رسانه استان با اشاره به بهسازی و آماده‌سازی بافت تاریخی روستای تاریخی فهرج افزود: آنچه روستای تاریخی فهرج را منحصربه‌فرد کرده، وجود مسجد کهن و قدیمی‌ترین مسجد کشور، بافت تاریخی ارزشمند و بسیاری از ویژگی‌های دیگری است که از حیث میراث‌فرهنگی آن را ارزشمند کرده است.


وی ادامه داد: به‌عنوان یکی از هشت روستای منتخب کشور برای قرارگرفتن در لیست برترین دهکده‌های گردشگری دنیا، این روستا نیز مطرح است و این انتخاب از سوی سازمان گردشگری جهانی اتفاق خواهد افتاد و پرونده تهیه‌شده برای انتخاب این روستای تاریخی به‌عنوان بهترین دهکده گردشگری به وزارت میراث‌فرهنگی آماده و این پرونده تا دوشنبه آینده برای ارائه به سازمان جهانی گردشگری باید نهایی شود.


مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان یزد خاطرنشان کرد: باتوجه‌به اعلامی که انجام شده است عزمی در روستا شکل گرفت و اهالی روستا، استانداری و مجموعه دستگاه‌های ذی‌ربط در راستای بازسازی و نوسازی بافت تاریخی روستای تاریخی فهرج تلاش کردند و این اقدام ارزشمند انجام شد.


وی تصریح کرد: زمینه دسترس‌پذیری آسان برای افراد دارای معلولیت، مرمت بنا‌های تاریخی، کاه‌گل معابر، احداث سرویس‌های بهداشتی استاندارد و نصب تابلو‌های بین‌المللی در روستا از جمله اقدامات عمرانی است که در فهرج در حال انجام است.


مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان یزد اضافه کرد: ۲۵۰ متر طول مسیر گردشگری روستا با اضافه‌کردن کف‌سازی و بدنه‌سازی در قالب مشارکت نهاد‌های مختلف در حال انجام است و دستگاه‌های مختلفی دست‌به‌دست هم داده‌اند تا بتوانیم در یک بازه زمانی فشرده اقداماتی که شاید سال‌ها خلأ آن در روستای فهرج وجود داشته را انجام دهیم.


رستگاری با اشاره به اینکه رویداد‌ها و آداب‌ورسوم فهرج نیز باید معرفی شود، افزود: امیدواریم با شاخصه‌هایی که معرفی‌شده، همتی که انجام شده و محتوایی که تهیه می‌شود، روستای فهرج بتواند امتیازات لازم را کسب کند تا این اتفاق مهم برای کشور با معرفی فهرج به‌عنوان یکی از روستا‌های برتر گردشگری دنیا رخ دهد.


وی اظهار کرد: خوشبختانه همه ظرفیت‌های لازم برای انتخاب روستای تاریخی فهرج وجود دارد و از بین دو هزار روستا به‌عنوان دومین روستا در کشور توسط میراث‌فرهنگی مورد موافقت قرار گرفت تا اقدامات لازم انجام‌شده و پرونده این روستا به سازمان جهانی گردشگری ارسال شود.

دیگر خبرها

  • ساخت فیلم تاریخی جدید در ایران
  • تعطیلی بنا‌های تاریخی استان در روز شهادت امام جعفر صادق (ع)
  • آثار عیلامی در خطر تعرض است؟
  • روستای فهرج کاندیدای بهترین روستا‌های جهانی گردشگری
  • تعطیلی بنا‌های تاریخی استان اصفهان فردا
  • قصه سنگلج به کجا رسید؟
  • تعطیلی بناهای تاریخی استان در نیمه اردیبهشت
  • توقیف خودروی تخلیه نخاله روی تپه تاریخی فرخ آباد
  • دستگیری دو نفر به دلیل تخلیه نخاله در حریم یک تپه تاریخی در البرز
  • پاسخ میراث فرهنگی به ماجرای «سنگلج»