Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-28@22:43:38 GMT

چگونه پایه‌های ائتلاف آمریکایی ــ سعودی فروپاشید؟

تاریخ انتشار: ۶ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۷۲۶۰۶۹

چگونه پایه‌های ائتلاف آمریکایی ــ سعودی فروپاشید؟

یک رسانه غربی در مقاله‌ای تحت عنوان "ازدواج مصلحتی" هشدار داده ائتلاف شکننده میان واشنگتن و ریاض که از زمان جنگ جهانی دوم ایجاد شده، در زمان حاضر با خطر فروپاشی روبه‌رو است.

به گزارش مشرق، فارن پالیسی در مقاله‌ای تحت عنوان "ازدواج مصلحتی" هشدار داده ائتلاف شکننده میان واشنگتن و ریاض که از زمان جنگ جهانی دوم ایجاد شده، در زمان حاضر با خطر فروپاشی روبه‌رو است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این مقاله، که به‌قلم "کیت جانسون" و "رابی گرامر" روز پنجشنبه منتشر شده، آمده است این سناریو محتمل است؛ چرا که بی‌اعتمادی دوجانبه میان ایالات متحده و عربستان سعودی به‌دلیل آشفتگی در بازارهای جهانی نفت در برهه کنونی به یک سطح بی‌سابقه رسیده است.

این مقاله تحولات اخیر در بازار نفت را با بحران نفتی سال 1973 قیاس کرده است. در آن سال، سازمان "اوپک" تحت رهبری سعودی با صادرات نفت به کشورهای حامی اسرائیل در جنگ اکتبر به‌ویژه ایالات متحده مخالفت کرد.

بیشتر بخوانید: آغاز دوباره درگیری‌های داخلی میان مزدوران عربستان و امارات در یمن آمریکا دیگر نیازی به عربستان سعودی ندارد

در اوایل بهار امسال عربستان سعودی مجدداً به "سلاح نفتی" متوسل شد و بهای طلای سیاه را در سایه بحران شیوع کرونا در سرتاسر جهان پایین آورد و همین امر، پیامدهای اقتصادی ملموسی داشته است.

این مقاله یادآوری کرده است، روابط میان واشنگتن و ریاض طی 75 سال گذشته بارها مراحل دشواری را، از جمله منازعه عربی ــ اسرائیلی و حملات 11 سپتامبر، پشت‌سر گذاشته است ولی توافقنامه‌ای که "فرانکلین دلانو روزولت" رئیس‌جمهور وقت آمریکا با "عبدالعزیز آل‌سعود" پادشاه وقت سعودی طی دیداری در عرشه کشتی جنگی "کوئینسی" در کانال سوئر در ماه فوریه سال 1945 منعقد کردند که در آن پایه و اساس روابط میان دو کشور ترسیم شده، هنوز پابرجاست. این توافقنامه تصریح می‌کند که ایالات متحده، امنیت عربستان سعودی و منابع نفتی این کشور را تضمین می‌کند و در مقابل، ریاض از واشنگتن در حوزه نفت و حمایت از پروژه‌های آمریکایی در منطقه غرب آسیا حمایت می‌کند.

این مقاله خاطرنشان کرد، این توافقنامه اکنون در آستانه فروپاشی است به‌ویژه بعد از آنکه عربستان سعودی که مخالفان زیادی در کنگره آمریکا دارد، این بار صبر همپیمانان جمهوری‌خواهش را به بوته امتحان گذاشته است.

اگرچه ایالات متحده، عربستان سعودی، روسیه و دیگر بازیگران اصلی بازارهای نفت در ماه جاری به توافق اولیه‌ای درباره کاهش سطح تولید دست یافتند، ولی بهای نفت خام آمریکا در پایین‌ترین سطح خود در قرن 21 قرار دارد؛ امری که باعث شد قانونگذاران ایالت‌های نفت‌خیز آمریکا انتقادات تندی را علیه عربستان سعودی مطرح و طرحی قانونی را مبنی بر خروج نیروهای آمریکایی از این کشور پادشاهی پیشنهاد کنند.

به‌طور گسترده‌تر، بسیاری در واشنگتن درباره مبانی همکاری میان این دو کشور سؤال می‌کنند حتی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری که به پایبندی به ائتلاف با عربستان سعودی معروف است، اخیراً به‌صورت علنی این سؤال را مطرح کرده است که آیا ایالات متحده باید به‌طور کلی از نفت عربستان سعودی حفاظت کند در حالی که بیشتر نفت این کشور در زمان حاضر به چین و دیگر کشورهای آسیایی صادر می‌شود و این صادرات مانند گذشته به‌مقصد اروپا و ایالات متحده نیست.

این مقاله خاطرنشان کرد، بحران نفتی سال 1973 خسارت‌های طولانی‌مدت به اتحاد میان این دو کشور تحمیل کرد و باعث شد سیاسیون و افکار عمومی در ایالات متحده مواضع‌شان در قبال عربستان سعودی را مورد ارزیابی قرار دهند.

ائتلاف میان این دو کشور به‌دلیل علاقه دولت آمریکا به توافقنامه امضاشده سال 1945 پایدار ماند ولی "انقلاب انرژی"، که ایالات متحده در دوره گذشته شاهد آن بود منجر به کاهش چشمگیر میزان وابستگی این دولت به حکومت سعودی و خاورمیانه در زمینه منابع نفتی شده است.

نویسندگان این مقاله تأکید کرده‌اند، "ازدواج" میان واشنگتن و ریاض در زمان حاضر به‌دلیل تحولات ژئوپولیتیکی و اختلافات فزاینده درخصوص این پرونده میان قانونگذاران و رسانه‌ها و افکار عمومی در ایالات متحده دچار آشفتگی‌های چشمگیری شده است.

برخی کارشناسان احتمال می‌دهند واشنگتن به "طلاق" با ریاض پا پیش نخواهد گذاشت؛ چرا که به همپیمانی قابل اعتماد علیه ایران در منطقه نیاز دارد.

ولی "بروس ریدل" کارشناسان متخصص در مسائل عربستان سعودی، که سه دهه در سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) فعالیت داشت، در این‌باره اظهارنظر کرده و گفته است: ایالات متحده دیگر نیازی به عربستان سعودی ندارد و همبستگی ترامپ با این کشور پادشاهی در زمان حاضر تنها چیزی است که از روابط دو کشور پشتیبانی می‌کند ولی این امر در صورت ریاست‌جمهوری احتمالی "جو بایدن" نامزد دموکرات‌ها ممکن است به‌سرعت تغییر ‌کند به‌ویژه این‌که او پیشتر عربستان سعودی را کشوری دیکتاتور و یک شریک غیرقابل اعتماد توصیف کرده و وعده قطع کمک‌های نظامی آمریکا به این کشور را داده است.

منبع: تسنیم

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا ماهواره نور سال جهش تولید اخبار بورس عربستان سعودی آمریکا ایران حملات 11 سپتامبر چین ترامپ سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا جنگ جهانی دوم امریکا بازار نفت جو بایدن میان واشنگتن و ریاض عربستان سعودی ایالات متحده زمان حاضر دو کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۲۶۰۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هاآرتص: اسرائیل دانشگاه‌های آمریکا را از دست داده است

به نوشته رسانه پر تیراژ رژیم صهیونیستی، اسرائیل جوانان آمریکا را از دست داده است و بدون تغییر ساختار رهبری اسرائیل، حمایت دولت ایالات متحده را هم از دست خواهد داد. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه عبری خبرگزاری تسنیم، آورات ریتان عضو کنست از حزب کار رژیم صهیونیستی در یادداشتی که در واکنش به تظاهرات گسترده دانشجویان دانشگاه‌های آمریکا علیه سیاست‌های رژیم صهیونیستی منتشر شده اعتراف کرد، اسرائیل حمایت نه تنها دانشجویان بلکه جوانان آمریکایی را از دست داده است.

در مقدمه این نوشتار آمده است: روز 7 اکتبر ما با یک اقدام نظامی غافلگیر شدیم، روز 8 اکتبر بود که فهمیدیم کابینه‌ای  داریم که قادر به هیچ کاری نیست، و امروز هم شاهد سومین شکست خود هستیم، تا متوجه شویم اسرائیل در بخش رسانه‌ای هم شکست خورده است.

در ادامه این یادداشت نویسنده اعتراف می‌کند، آنچه که با یک کمپ حمایت از فلسطینیان در داخل دانشگاه کلمبیا آغاز و پلیس نیویورک ده‌ها نفر از آنها را دستگیر کرد، به سرعت و بدون هیچ کنترلی به بسیاری از دانشگاه‌های دیگر ایالات متحده و حتی خارج از آن سرایت کرده است، موجی مبهم با شعارهایی همچون تل‌آویو و اسرائیل را منفجر کنید یا گردان‌های قسام ما به شما افتخار می‌کنیم سرتاسر این دانشگاه‌ها را فرا گرفته است و حباب اسرائیل برای دانشجویان آمریکایی را منفجر کرد.

به اعتقاد نویسنده، درست است که فقط مدت کوتاهی است که ایالات متحده با تصویب بسته کمک‌های نظامی خود با اکثریت آرا در مجلس سنا حمایت قدرتمندانه خود را از اسرائیل به اثبات رسانده اما تصاویر رسیده از دانشگاه‌ها در کنار رویکردهای بلند مدت موجود در دولت، رسانه‌ها و جامعه آمریکا ادامه این پشتیبانی را تهدید می‌کند.

سپس نویسنده اعتراف می‌کند: اسرائیل دانشگاه‌ها را از دست داده است، این روند در چارچوب یک عملیات بلند مدت از مبارزات اجتماعی و سیاسی در جامعه آمریکا به وقوع پیوست، در حالی که مفاهیم حمایت از اسرائیل تا حدود زیادی در فرهنگ جوانان ایالات متحده ریشه دوانده بود، امروز به نقطه تغییر رسیده است و تا انکار حق دولت اسرائیل در ادامه بقا و ارتباط یهودیان با سرزمین اسرائیل هم رسیده است.

در بخش دیگری از این نوشتار آمده است، میزان حمایت از اسرائیل در نظر سنجی‌‌هایی که بعد از 7 اکتبر انجام گرفته در میان جوانان بین 18 تا 24 سال به شدت کاهش یافته است.

50 درصد از آنها از حماس حمایت کرده و اکثر آنها هم مخالفت خود را با سیاست‌های بایدن در قبال اسرائیل ابراز داشتند.

آنها همان جوانانی هستند که امروز پلاکاردهای "از دریا تا رودخانه " را برافراشته‌اند و خوستار انتفاضه در دانشگاه‌های بزرگ هستند، و شاید در آینده آنها را در پست‌های کلیدی و تاثیر گذار در مجلس سنا و در دادگاه‌ها و ساختارهای اقتصادی و حتی کاخ سفید ببینیم.

آنچه مشخص است آن است که موضع ضد اسرائیلی و سامی ستیز در حال رخنه به سیاست‌های ایالات متحده هم هست و به ویژه در سال انتخابات نامزدها نمی‌توانند آرای این رای دهندگان احتمالی را نادیده بگیرند.

نویسنده سپس تاکید می‌کند که هشدار اولیه در رابطه با از دست رفتن احتمالی حمایت آمریکا یک ماه پیش نمایان شد، زمانی که ایالات متحده به شکل دراماتیکی حاضر به استفاده از حق وتو علیه طرح پیشنهادی در شورای امنیت سازمان ملل نشد، امری که باعث شد نخست وزیر سفر هیئت اسرائیلی به واشنگتن را لغو کرد.

خیزش دانشگاه‌های آمریکا؛ حرف حساب دانشجویان چیست؟سیل انتقادها به رئیس دانشگاه کلمبیا به‌دلیل سرکوب معترضانخیزش سراسری دانشگاه‌های آمریکا علیه صهیونیست‌ها/گزارش ویژه

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • سناتور آمریکایی، عادی سازی روابط تل آویو و عربستان را توافقی مخاطره آمیز خواند
  • اختلاف ها حل نشد اما واشنگتن و پکن مسیر گفت و گو را انتخاب کردند
  • نظم جایگزین چین و آن چه آمریکا باید از آن بیاموزد
  • محور تحولات و حذف دشمن مشترک
  • آیا چین می‌تواند؟
  • هاآرتص: اسرائیل دانشگاه‌های آمریکا را از دست داده است
  • آیا اعتراضات دانشجویی باعث تغییر سیاست آمریکا می‌شود؟
  • به وقتِ بیداری
  • اوکراین تانکهای پیشرفته آمریکایی را از جبهه عقب می برد
  • پکن: ایالات متحده مانع توسعه چین می‌شود