۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۹
شام آخر ایرانیان با ریال؟
روز گذشته مجلس شورای اسلامی به تبدیل واحد پولی ایران از ریال به تومان رای داد. بر این اساس، پس از تایید شورای نگهبان، رسما پروسه تغییر واحد پول ملی و حذف ۴ صفر آغاز خواهد شد. پروسهای که احتمالا ۲ تا ۳ سال زمان خواهد برد و احتمالا در ابتدای قرن پانزدهم، هزار تومان فعلی، تبدیل به یک تومان میشود و ریال از ظاهر اقتصاد ایران پاک خواهد شد.
با این حال، همچنان منتقدان نسبت به پروسه اجرایی و پیش نیازهای لازم، دغدغههایی دارند. بر این اساس، ماده (۱) قانون پولی و مالی کشور مصوب ۱۸ تیر ۱۳۵۱ و بندهای آن دچار اصلاح شدند. همچنین واحد پول خرد نیز «قران» تعیین شده است، در حالیکه در لایحه دولت واحد پول خرد «پارسه» بود.پروسه قانونی
به گزارش دنیای اقتصاد، لایحه رفرم پولی پس از رفت وآمدهای زیاد، بالاخره سال گذشته به مجلس رسید و دیروز نمایندگان با تصویب ماده واحده این لایحه موافقت کردند. البته این به معنی نهایی شدن حقوقی لایحه حذف صفر نیست، چرا که مهر تایید شورای نگهبان نیز باید پای لایحه دولت زده شود. اگر شورای نگهبان ظرف مهلت قانونی(۱۰ روزه) درخصوص لایحه اصلاح پولی اظهار نظر کند، احتمالا در مجلس فعلی، لایحه حذف صفر کاملا تعیین تکلیف خواهد شد. مجلس فعلی تا اوایل خرداد سرکار است. اگر اظهارنظر شورای نگهبان با تاخیر همراه شود یا مجلس فعلی تا قبل از هفتم خرداد نتواند ایرادات احتمالی وارده بر لایحه را رفع کند، تعیین تکلیف این لایحه به مجلس بعدی موکول خواهد شد.
مصوبه مجلس
بر اساس ماده(۱) این مصوبه، واحد پول ایران تومان است و هر تومان برابر ۱۰ هزار ریال جاری و معادل یکصد قِران است. پس هزار تومانی فعلی، تبدیل به یک تومان میشود. هر یک «تومان» نیز معادل ۱۰۰ «قران» خواهد شد. بر اساس تبصره ۲ این قانون، دوره گردش موازی و اعتبار همزمان تومان و ریال که در این قانون «دوره گذار» نامیده میشود حداکثر ۳ سال است. البته بانک مرکزی موظف است ظرف مدت دو سال از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون، ترتیبات اجرایی لازم را جهت آغاز دوره گذار فراهم کند. رئیس کل بانک مرکزی دیروز درخصوص زمان مورد نیاز برای ایجاد این تحول، گفت: از ۲ تا ۵ سال بسته به شرایط آمادهسازی آن طول میکشد.
در طول این دوره «تومان» و «قران» همزمان با پول فعلی، در کل کشور جاری شده و تدریجا جایگزین اسکناسها و مسکوکات فعلی میشوند. برابری پولهای خارجی نسبت به تومان و نرخ خرید و فروش ارز توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در چارچوب نظام ارزی حاکم و با رعایت ذخایر ارزی و تعهدات کشور در مقابل صندوق بینالمللی پول محاسبه و تعیین میشود. بانک مرکزی موظف است ظرف مدت ۳ ماه از تاریخ لازمالاجرا شدن آییننامه اجرایی، این ماده را تهیه کند و به تصویب هیات وزیران برساند. پس از پایان دوره گذار تعهداتی که پیش از این بر اساس واحد پول ریال ایجاد شده است تنها با واحد پول تومان یا اجزای آن قابل ایفا است.
دغدغه موافقان و مخالفان
دیروز رئیس کل بانک مرکزی در جلسه رایگیری در مجلس حضور داشت و دلایل این بانک برای اجرای این لایحه را بیان کرد. دلایلی که عبدالناصر همتی از آنها نام برد، به نوعی مجموعهای از ادلهای است که موافقان اصلاح پولی به آنها استناد میکنند.
عرف جامعه و دغدغه فرهنگی: یکی از نکاتی که عبدالناصر همتی به آن اشاره کرد، همخوانی عرف جامعه با واحد تومان به جای ریال است. به گفته او، تورم مزمن ۵دهه گذشته کارآیی ریال و دینار را عملا ازبین برده و در جامعه عرف اصلی تومان است و افراد جامعه در مبادلات خود از این واحد استفاده میکنند و حتی به جای۵۰ هزار تومان از لفظ ۵۰ تومان استفاده میکنند.همتی تسهیل مبادلات بازرگانی را هم از وظایف اصلی بانک مرکزی دانست که یکی از ملزومات این تسهیلگری نظام پرداخت و یکی از مهمترین آنها نیز اسکناس و مسکوک است.
در مقابل دغدغهای که موافقان درخصوص عرف جامعه و تسهیل استفاده از پول ملی مطرح میکنند، مخالفان دغدغه فرهنگی را پیش میکشند. از نظر مخالفان، تومان نماد تهاجم به کشور است؛ چرا که ماحصل تهاجم مغول به ایران است. در گذشته هم به همین خاطر و با نیت بازگشت هویت ملی، واحد تومان به ریال تبدیل شده است. از این رو منتقدان تاکید دارند که واحد پول ما باید علاوه بر اینکه با باورها و عرف جامعه منطبق باشد، از نظر تاریخی هم نماد ضعف نباشد. هر چند، موافقان طرح دولت، مدعیاند که ریال هم حاصل یک تهاجم دیگر از جانب پرتغال بوده و مردم با آن به مرور زمان سازگار شدهاند. آنها معتقدند که منتقدان رویکرد کلیشهای به تاریخ ایران دارند و تصورشان از دوره مغولها، چندان با واقعیتها و شواهد تاریخی همخوانی ندارد. در حقیقت همانطور که ریال در یک بدهبستان فرهنگی از پرتغالیها پذیرفته شد، تومان نیز از دل همین پروسه از مغولها گرفته شد؛ کمااینکه حتی در دوره مغول، فرهنگ ایرانی با شکوفایی همراه شده بود. موافقان بر این باورند که تغییر واحد پول ملی به ریال، بیشتر تحت یک نگاه ایدئولوژیک بوده که در دوران رضاشاه و ذیل پروژه ناسیونالیستی او ایجاد شده بود که هنگامی که از بستر ایدئولوژیک خارج و در بستر تاریخ قرار گرفت، جایگاه خود را در جامعه از دست داد.
گردش اسکناسها: رئیس کل بانک مرکزی روز گذشته اعلام کرد که ۸ میلیارد اسکناس در گردش داریم که ۵ میلیارد از آن کمتر از ۲ هزار تومان است. به گفته همتی، با این تغییر سکههای یک و دو تومانی به جریان میافتد. رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه سالانه یک میلیارد اسکناس امحا میکنیم، گفت: هزینه سالانه این اقدام۴۰۰ میلیارد تومان است. او با اشاره به اینکه حذف صفرها از پول ملی به احیای مسکوکات کمک میکند، افزود: در حال حاضر سرانه اسکناس ۱۰۲ است و این سرانه درباره مسکوکات به ۲۶ میرسد؛ در حالیکه در کشورهای دیگر سرانه مسکوکات حتی سه رقمی است.توضیحات همتی نشان میدهد که با ضرب سکه، میتوان از هزینههای امحای اسکناسها در طول سال کاست.
با این حال، مخالفان با اینکه بحثی روی کاهش هزینه اسکناسها ندارند، اما در مورد نحوه اجرای اصلاح پولی، انتقاد دارند. از نظر آنها، کشورهایی که در دورهای طرح حذف صفر را اجرا میکنند، در دوره گردش انتقالی چندان متحمل هزینه نمیشوند. چرا که در دوره انتقال، هر دو واحد پول، یک عنوان دارد که به راحتی قابل جایگزین هستند. اما هنگامی که ریال و تومان، همزمان در دوره گردش فعال هستند، پروسه انتقالی را هم سختتر میکند. ضمن اینکه با روندی که رشد نقدینگی و شاخص قیمتها در اقتصاد ایران دارد، ایجاد صفر زائد جدید در طول ۴ تا ۵ سال آینده دور از ذهن نیست. بهطوریکه پیش از آنکه پروسه جایگزینی بهطور کامل به اتمام برسد، پول ملی با یک صفر جدید روبهرو شود. ۱۰۰ ریال در سال ۵۱ (زمانی که قانون پولی و بانکی تصویب شد)، هم ارزش با ۳۰۰ هزار ریال در سال ۹۸ است، یعنی ۳ صفر در طول ۴۷ سال به پول ملی اضافه شده است. این برای زمانی بود که تورم میانگین اقتصاد ایران معادل ۲۰ درصد بود، اگر سطح تورم در سطوح فعلی باقی بماند، با سرعت بیشتری، پول ملی تولید صفر میکند و هدف اولیه سیاستگذار را نشانه میرود. با فرض تداوم تورم ۳۰ درصدی، در طول ۱۰ سال آینده یک صفر زائد جدید وارد پول ملی میشود.
حیثیت ظاهری: رئیس کل بانک مرکزی یکی از دغدغههای این بانک را حفظ حیثیت ظاهری پول ملی عنوان کرد. به گفته او در حال حاضر پول ملی با دلار و یورو بسیار اختلاف دارد و رابطه پول ملی با دلار 000006/ 0 است که رابطه بسیار ضعیفی در دنیا محسوب میشود. گرچه مخالفان هم حذف صفر را یک تحمیل و نه انتخاب میدانند، اما معتقدند که ریشه این تحمیل همچنان در اقتصاد ایران قطور است. در حقیقت اگر مکمل این اقدام، سیاستهای ثباتساز به کار گرفته نشود، تنها یک اقدام عملیاتی صورت میگیرد که ناچاریم در دوره دیگری تکرار کنیم. بنابراین، سیاستهای تثبیتی در اقتصاد ایران باید بهطور کامل اجرایی شود و نرخ تورم به سمت اعداد تک رقمی حرکت و در آن محدوده تثبیت شود؛ همانطور که در اغلب کشورهای دنیا تورم یک مساله حل شده محسوب میشود. در ابتدای دهه 90 نیز بحث حذف صفر از واحد پول ملی مطرح بود، اما اقتصاد ایران درگیر تحریم و تورم بود که مشابه با شرایط فعلی است و جمعبندی در آن زمان این شد که تا زمانیکه تورم به شکل پایداری مهار نشده است، حذف صفرها مشکلی را حل نمیکند. برخی از منتقدان هم دغدغه قرار دادن حیثیت ظاهری پول ملی را فرار سیاستگذار از اولویتهای اصلی میدانند، چرا که از نظر آنها حیثیت ظاهری پس از حیثیت باطنی اقتصاد ایران جای میگیرد و اقداماتی نظیر اصلاح ساختار بودجه و اصلاح نظام بانکی، از درجه اهمیت بالاتری در حال حاضر برخوردار است.
منبع: فرارو
کلیدواژه: اقتصاد حذف صفر مجلس رئیس کل بانک مرکزی اقتصاد ایران شورای نگهبان هزار تومان اسکناس ها عرف جامعه واحد پول خواهد شد پول ملی حذف صفر
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت « فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه در مورد انتشار این خبر انتقاد یا پیشنهادی دارید لطفاٌ کد ۲۷۸۳۶۷۳۰ را به همراه موضوع به آدرس ایمیل [KHABARBAN] ارسال فرمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
اظهارات جدید دختر صدام علیه ایران
رییس کمیسیون امنیت ملی: توافق ایران و آژانس پاره شود وگرنه رئیسجمهور به دادگاه میرود
تصاویر| لحظات عاشقانه ایوانکا ترامپ و جارد کوشنر هم سوژه شد
کشف ۸۳۲ بطری روغن مایع و ۱۴۰ حلب روغن جامد در ورامین
خبر بعدی:
بازی آخر فرشتهها
این اولین و آخرین حادثه نیست که برای کودکان رخ میدهد و متاسفانه زمینه تکرار اتفاقات مشابه آن وجود دارد.حوادثی که بازیهای کودکانهشان را باغمی بزرگ برای والدینشان رقم میزند. این هفته سراغ حوادثی رفتیم که شادی کودکانه را تلخ کردند.
سقوط به داخل کانال آبمردادماه امسال خبر سقوط یک کودک چهارساله درون کانال آبیاری کشاورزی در ری به آتشنشانی اعلام شد. آتشنشانان برای کمک به علی داخل کانال رفته و جستوجو را آغاز کردند.
اطلاعات اولیه نشان میداد در نزدیکی منطقه مسکونی، کانال آبی برای آبیاری زمینهای کشاورزی قرار دارد و پسربچه هنگام عبور از کنار این کانال درون آن افتاده است. آتشنشانان در سهنقطه کارگاه مهار ایجاد کردند و ساعتی بعد جسد بیجان علی در نزدیکی قیامدشت از آب گرفته شد. آب، جسد کودک را از ری تا قیامدشت با خود برده بود.
۱۱دی امسال سقوط یک کودک سهساله به چاه فاضلاب در فلاورجان به آتشنشانی این شهر اعلام شد. با حضور آتشنشانان مشخص شد سارقان درپوش فاضلاب را سرقت کردهاند و پسربچه سهساله هنگام عبور از کوچه درون چاه ۶متری افتاده است، ساعتی بعد پیکر نیمهجان کودک با تلاش فراوان از چاه فاضلاب خارج شد اما به علت شدت جراحات جانش را از دست داد.
سقوط از بالکن۳۰ اردیبهشت امسال زنی هراسان با اورژانس تبریز تماس گرفت و از سقوط فرزندش از ارتفاع خبر داد. مادر کودک در حالیکه بیتابی میکرد به نیروهای اورژانس گفت فرزندم در بالکن خانه مشغول بازی بود اما با سروصدای همسایه متوجه شدم فرزندم سقوط کرده و به خیابان افتاده است.
نیروهای اورژانس وقتی باحال وخیم کودک ۱۰ساله روبهرو شدند عملیات احیا را آغاز کردند و او را به بیمارستان رساندند. ساعتی بعد کودک به علت شدت جراحات جانش را از دست داد.
همسایههای کودک در مورد سقوط او گفتند او مشغول بازی در بالکن خانهشان بود که ناگهان به لبه بالکن آمد و با از دست دادن تعادلش سقوط کرد و جان باخت.
پایان پرواز در رودخانهدر حادثهای دیگر هواپیما باعث سقوط مرگبار کودکی در رودخانه کن شد. فروردین۱۳۸۴ هواپیمای ساها که از کیش به تهران پرواز کرده بود برای نشستن در فرودگاه مهرآباد آماده میشد، همهچیز برای فرود آماده بود و هواپیما روی باند فرود آمد. هنوز هواپیما در باند بود که سیستم ترمزش از کار افتاد، هرلحظه هواپیما با سرعت به ته باند نزدیک میشد و تلاش خلبان فایدهای نداشت.
هواپیما به انتهای باند رسید و خلبان برای سقوط نکردن به داخل رودخانه کن آن را به سمت یک تپه منحرف کرد اما پس از برخورد با تپه، هواپیمای بویینگ داخل رودخانه افتاد. یکی از علل این حادثه تخریب پل روی رودخانه به علت سیل اعلام شد. در این حادثه سه نفر ازجمله آرین چهارساله جانشان را از دست دادند. جسد این کودک درون رودخانه افتاد و هیچوقت پیدا نشد.
تفریح ابدیاز چابهار راه افتادند تا برای دیدن دختر خانواده به نیکشهر بروند، پسرها خوشحال بودند که خواهرشان را میبینند.
نزدیک نیکشهر به اصرار بچهها، پدر تصمیم گرفت در منطقه دینارکلگ کنار رودخانه استراحت کنند. دختر خانواده هم وقتی فهمید خانوادهاش به آنجا رفتهاند همراه همسر و پسر چهارسالهاش به استقبالشان رفت. بچهها در آب بازی میکردند و پدر و داماد مشغول درست کردن کباب بودند اما دقایقی بعد متوجه غیبت بچهها در آب شدند.
تراژدی شروع شد و با حضور امدادگران هلالاحمر، جسد عماد ۱۱ساله، امیرحسین هشتساله، امیرمحمد ششساله و عماد چهارساله از آب بیرون آورده شدند.
چهار کودک جان خود را از دست دادند تا تفریح تابستانی به عزایی ابدی تبدیل شود. پدر ۴۵ساله که داغ سه فرزند و یک نوهاش را دیده، میگوید: «باگذشت چند ماه از حادثه نه حال همسرم خوب است و نه دخترم، هنوز بیتابی میکنند. دخترم فقط پارسای چهارساله را داشت و هنوز بیتاب پسرش است. من ۱۶سالگی ازدواج کردم و تعدادی دیگر فرزند دارم اما مرگ سه پسر و نوهام باعث شد در ۴۵سالگی تمام موهایم سفید شود و داغ سه فرزند و یک نوه برایم همیشه تازه باشد.»
اسکله قاتل۱۸شهریور امسال نگهبان اسکله خورشهابی بوشهر مشغول رنگ زدن تیر برق شد. دو فرزند ۱۰ و پنجسالهاش هم در نزدیکی پدر در ساحل مشغول بازی بودند. فاطمه و علی اصغر به هم آب میپاشیدند و صدای خندهشان اسکله را پرکرده بود.
چند دقیقه بعد پدر متوجه شد هیچ صدایی از بچهها نمیآید. نگران به لب ساحل رفت اما اثری از دختر و پسرش نبود. هرچه آنها را صدا زد، کسی جواب نمیداد. ساعتی بعد جسد دو کودک مرد نگهبان روی آب آمد. با کمک گروههای امدادی اجساد از آب بیرون آمد ولی فاطمه و علی اصغر دیگر نفس نمیکشیدند. مرد نگهبان که فقط همین دو فرزند را داشت و به تومور مغزی مبتلاست در مورد حادثه میگوید مشغول کار بودم که متوجه شدم کودکانم در ساحل نیستند. فاطمه و علیاصغر به درون آبرفته و در چالهای که برای شستوشوی لنجها ایجادشده بود، افتادند و جانشان را از دست دادند.
محمد غمخوار - ضمیمه تپش روزنامه جام جم