Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-29@03:44:33 GMT

آینده بهتر در گرو درس گرفتن از گذشته

تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۸۵۰۶۸۹

آینده بهتر در گرو درس گرفتن از گذشته

بی‌شک یکی از مهم‌ترین وظایف هر نسل اهتمام به دانش و تلاش در انتقال صحیح آن به نسل پس از خود است، یکی از راه‌های انتقال دانش نگهداری صحیح از اسناد و منابعی است که اطلاعاتی مفید در بردارند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، اسناد و منابع مکتوب میراثی گران‌بها بوده که نقش بسیار مهمی در تاریخ هر کشور و انتقال تجربیات آن به آیندگان ایفا می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از سویی مجموعه‌ای ارزشمند در شناخت هویت و اصالت تاریخی و بالندگی ملی نیز محسوب و به همین دلیل به عنوان یکی از شاخص‌های توسعه فرهنگی در نظر گرفته می‌شود. وظیفه نگهداری از چنین اسنادی در کشور ما به عهده سازمان اسناد و کتابخانه ملی است. این سازمان بر اساس اساس نامه خود ملزم به گردآوری تمامی آثار مکتوب از جمله نشریه، جزوه، خبرنامه و غیره، ساماندهی منابع شامل فهرست نویسی، رده بندی، نمایه سازی و چکیده نویسی، اشاعه اطلاعات در موضوعاتی از جمله مبحث نسخ خطی و پژوهش و آموزش است. ۱۷ اردیبهشت در تقویم رسمی به عنوان روز اسناد ملی و منابع مکتوب نامگذاری شده است.

مسعود کثیری، رئیس مرکز اسناد و کتاب خانه ملی اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به اینکه سازمان اسناد و کتابخانه ملی متولی نگهداری از اسناد چاپی شامل نامه‌ها، مدارک و شواهدی که از گذشته برجای مانده دانسته می‌شود، می‌گوید: بخشی از این اسناد ممکن است نامه‌های اداری بوده باشد که توسط دیوانیان، حکومتیان و بعدها وزارت خانه‌ها و مراکز دولتی نوشته شده باشد که یک نمونه آنها قدیمی ترین سندی است که اکنون در اصفهان داریم و از زمان ایلخانان مغول برجای مانده؛ بخش دیگری از این اسناد ممکن است مکاتبات شخصی و خانوادگی بوده باشد که همه توسط مرکز اسناد نگهداری می‌شوند.

وی می‌افزاید: در حال حاضر نیز وظیفه ما این است که گاهی به ادارات مختلف سرکشی کرده، نامه‌ها و بایگانی‌های راکد آنها را ارزشیابی کنیم و آن بخشی که جنبه تاریخی داشته و برای قضاوت تاریخی قابلیت دارد را برای پژوهشگران نگهداری کرده و آن‌هایی که در این خصوص استفاده و کارکردی ندارد را امحا کنیم.

رئیس مرکز اسناد و کتاب خانه ملی اصفهان در تشریح وظایف این سازمان، اضافه می‌کند: کار دوم ما این است که با اعتماد سازی به حوزه‌های شخصی افرادی که می‌دانیم مدارک و اسناد خانوادگی دارند، ورود کنیم و آنها را متقاعد سازیم که اسناد و مدارک خود را در اختیار سازمان قرار دهند، چراکه سازمان اسناد ملی به دلیل استانداردهای بالایی که دارد می‌تواند به گونه‌ای بهتر از این اسناد مراقبت کرده و در صورت لزوم آنها را مرمت کند.

نگهداری اسناد چه دردی را دوا می‌کند؟

کثیری با بیان اینکه ممکن است این سوال پیش آید که این کار چه دردی را دوا خواهد کرد، تصریح می‌کند: شاید در گذشته نگاهی که به سازمان اسناد و کتابخانه ملی وجود داشت، این بود که آنجا مکانی برای نگهداری افتخارات، اسناد و مدارک گذشته است تا بتوانیم تاریخ را به سبکی که وجود داشته است، بنویسیم. اما امروزه نگاهی که به تاریخ وجود دارد نگاهی متفاوت است و در واقع اسناد، مدارک و شواهد ابزار کار یک مورخ محسوب می‌شود و کار مورخ نیز پیش بینی آینده است بنابراین امروزه دنیا به حوزه آرشیوهای ملی خود به عنوان مراکز آینده‌نگری نگاه می‌کند در نتیجه دیگر این اسناد را موزه تاریخی نمی‌دانیم، بلکه معتقد هستیم آنها ابزارهایی برای برنامه‌ریزی زندگی بهتر، کنترل شرایط و حتی تغییر شرایط به گونه‌ای که قصد داریم برای خود بسازیم، هستند.

وی در خصوص معضلات فعلی این سازمان در اصفهان اظهار می‌کند: متأسفانه پیش تر سازمان اسناد و کتابخانه ملی جای مناسبی نداشت و به همین دلیل بسیاری از مدارک آن در معرض نابودی قرار گرفته بود اما خوشبختانه با همکاری‌هایی که از سوی نهادهای مختلف از جمله شهرداری اصفهان صورت گرفت، توانستیم ساختمان مناسبی را تهیه کنیم که حداقل مطمئن باشیم تا بیست سال آینده جواب گوی نیازهای این سازمان خواهد بود و در نتیجه به لحاظ فیزیکی فعلاً مساله خاصی وجود ندارد اما مشکلی که در حال حاضر در این حوزه مطرح است عدم توجه کافی پژوهشگران به حوزه اسناد است.

رئیس مرکز اسناد و کتاب خانه ملی اصفهان ادامه می‌دهد: اگر بتوان ذهنیت مردم و پژوهشگران را به این سمت معطوف کرد که مرکز اسناد را محل پژوهش و خانه خود دانسته و بر روی این اسناد و مدارک کار کنند، می‌توانیم به آینده‌ای بهتر از حال امیدوار باشیم اما تا زمانی که این اسناد مهجور بماند و پژوهشگران نخواهند آنها را بررسی کرده و به آنها بپردازند؛ همچنان محکوم به تکرار اشتباهات تاریخی خواهیم بود. بنابراین من از رسانه‌ها خواهشمندم به گوش تمام پژوهشگران برساند که درهای مرکز اسناد به روی تمام پژوهشگران باز است و ما تمام اسناد را در اختیار آنها قرار می‌دهیم تا برای تحقیقات خود از آنها استفاده کنند.

بازگرداندن گینجه اصفهان از تهران

کثیری خاطرنشان می‌کند: متأسفانه به دلیل نبود فضای کافی، یک گنجینه بسیار خوب از مطبوعات ایران که مربوط به دوره ناصرالدین شاه به بعد است، پیش از مدیریت من به تهران منتقل گردید اما خوشبختانه در سال گذشته با تعامل و همکاری که از سوی شهرداری با سازمان اسناد و کتابخانه ملی اصفهان صورت گرفت همه آنها مجدداً به اصفهان بازگشت و مالکیت این مطبوعات که نزدیک به چند کامیون نشریه و روزنامه بود را به کتابخانه مرکزی شهرداری منتقل کردیم تا در آنجا نگهداری شود و امیدوارم اهتمامی از سوی مسئولان کتابخانه صورت گیرد تا این مجموعه هرچه سریع‌تر برای پژوهشگران راه اندازی شود.

وی در خصوص امکان دیجیتالی کردن اسناد ملی تصریح می‌کند: امکان دیجیتال کردن همه اسناد وجود ندارد، چراکه این اسناد حجمی بالغ بر دوازده میلیون برگ سند است و برای دیجیتال کردن آنها نیاز به امکانات فراوانی داریم که شامل ابزار و لوازم دیجیتال سازی و سپس سرورهایی برای نگهداری و در اختیار گذاشتن آنها بوده و مستلزم صرف هزینه بسیار زیادی است که از عهده ما خارج است. در واقع اسناد فهرست نویسی می‌شود و در نرم افزاری به نام "رسا" قرار می‌گیرد اما امکانات لازم برای اینکه اصل همه اسناد را دیجیتال کنیم، در اختیار نداریم، چراکه از طرفی دیجیتال کردن این اسناد استانداردهای خاص خود را نیز می‌طلبد؛ اما اگر ارگان‌ها و مراکز فرهنگی بتوانند بر روی این مساله سرمایه گذاری کنند سریع‌تر محقق می‌شود تا بتوانیم مرکزی پیشرفته و مجهز مطابق با شأن و شئونات اصفهان داشته باشیم، چراکه باوجود اینکه چیزی که الان هست نسبت به گذشته عالی است اما مطلوب شهری چون اصفهان که زمانی پایتخت فرهنگی جهان اسلام بود، نیست.

رئیس مرکز اسناد و کتاب خانه ملی اصفهان تاکید می‌کند: سازمان اسناد و کتابخانه ملی متعلق به ما یا دولت نیست بلکه متعلق به همه مردم است بنابراین نگهداری از این اسناد صرفاً وظیفه یک گروه و اداره نیست و همه مردم باید نسبت به این امر حساس بوده و اگر اسنادی دارند، تحویل دهند تا از آنها محافظت گردد.

باید سطح دسترس پذیری به اسناد را فراهم کرد

طیبه فاطمی، رئیس اداره کتابخانه‌های سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان در خصوص گنجینه‌های واگذار شده به کتابخانه مرکزی شهرداری به خبرنگار ایمنا می‌گوید: از شرایطی که شیوع ویروس کرونا که کتابخانه مشغول ارائه خدمات به مخاطبین خود نیست استفاده کرده و یکی از بخش‌های کتابخانه که به دلیل حضور مخاطبین، پیش تر نمی‌توانستیم روی آن کار کنیم را جمع کردیم، اسناد را با موجودی مطابقت دادیم و در حال جایگزین کردن آنها هستیم.

وی می‌افزاید: تا آخر این هفته کار کنترل اسناد صورت می‌گیرد و در بخشی که در نظر گرفته‌ایم، چیده خواهد شد؛ سپس بحث سازماندهی این اسناد باقی می‌ماند؛ که کاری زمان بر است و احتمالاً در اواسط یا اواخر تابستان به شهروندان اطلاع رسانی خواهیم کرد تا از این اسناد استفاده کنند؛ نحوه استفاده نیز اینگونه است که هر فردی عضو کتابخانه شهرداری باشد می‌تواند از تمامی منابع آنکه یک نمونه‌اش آرشیو نشریات قدیم و جدید است استفاده کند.

فاطمی، اضافه می‌کند: اسناد و مطبوعات پیشینه تاریخی هر جامعه‌ای هستند و باید در حفظ و نگهداری این آثار، اسناد و نسخ خطی بیشترین تلاش صورت گیرد تا همان گونه که از گذشتگان به دست ما رسیده‌اند ما نیز آنها را به بهترین شکل ممکن در اختیار محققان، پژوهشگران و شهروندان قرار دهیم تا به نسل بعد منتقل گردند.

فاطمی ادامه می‌دهد: باید کاری کنیم که این اسناد از طریق دیجیتال شدن برای تمام افرادی که در خارج و داخل کشور به این اطلاعات نیاز دارند، در فضای مجازی قابل دستیابی شود و به عبارتی باید سطح دسترس پذیری این اسناد را به گونه‌ای که حداکثر اطلاعات را در حداقل زمان و به راحت‌ترین شکل ممکن منتقل کنند، فراهم کنیم. البته دیجیتالی شدن این اسناد نیاز به مبالغ میلیاردی دارد، بنابراین نمی‌توانیم قول دهیم که در فاز اول اقدام به دیجیتال شدن آنها کنیم؛ اما این نوید را می‌دهیم که فهرست نویسی، رده بندی و سازماندهی آنها را انجام دهیم و به مرور زمان با بودجه‌ای که سازمان در اختیار ما قرار خواهد داد به صورت فاز به فاز منابع را دیجیتالی کرده و در اختیار مخاطبان قرار دهیم.

کد خبر 422354

منبع: ایمنا

کلیدواژه: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران کتابخانه مرکزی شهرداری اصفهان کتابخانه اسناد ملی اسناد خزانه نسخ خطی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق سازمان اسناد و کتابخانه ملی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۵۰۶۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گسترش همکاری‌های سازمان ثبت و سازمان انرژی هسته‌ای

راهکارهای تقویت همکاری‌ها و حمایت‌های سازمان ثبت در تثبیت مالکیت‌های مادی و معنوی سازمان انرژی اتمی در دیدار رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی، مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش ایسنا، حسن بابایی رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در دیدار با محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه صنعت هسته‌ای پیشانی اقتدار کشور است اظهار کرد: این حوزه در راه رسیدن به اهداف بزرگ خود شهدای زیادی را تقدیم کشور کرده است و باید با همه توان برای تسریع و تسهیل امور این سازمان و تلاشگران آن تلاش کنیم.

وی با اعلام آمادگی کامل سازمان ثبت برای تثبیت کامل مالکیت اراضی و املاک این سازمان و صدور اسناد آن‌ها گفت: آمادگی داریم با انعقاد تفاهم نامه جامع همکاری، خدمات مهمی را در حوزه املاک و کاداستر، ثبت شرکت‌ها و مؤسسات، ثبت مالکیت‌های معنوی و شناسه ملی اشخاص حقوقی با تسهیل و تسریع و ایجاد مسیر ویژه برای این سازمان و شرکت‌های زیرمجموعه و همکار آن ارائه دهیم.

محمد اسلامی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی نیز در این دیدار با اشاره به اهمیت صیانت از اموال و دارایی‌های فکری این سازمان جهت توسعه و گسترش فعالیت‌ها بویژه در بخش نیاز شرکت‌های دانش بنیان و نوآور به خدمات حوزه طرح‌های صنعتی، علائم تجاری و اختراعات و تثبیت مالکیت آن‌ها افزود: مرتفع کردن این نیازها مرهون مساعدت‌های سازمان ثبت است و با امضاء تفاهم نامه مشترک می‌توان گام‌های بزرگ و عملی برای حفظ و صیانت از این دارایی‌ها برداشت.

وی با اشاره به توطئه‌های مداوم دشمنان برای ضربه زدن به دستاوردهای بزرگ هسته‌ای اظهار کرد: ۱۳ موسسه پژوهشی قدرتمند با منابع بسیار زیاد و برخورداری از ظرفیت رسانه‌ای و شبکه‌ای گسترده در غرب با رصد مستمر فعالیت‌های ما سعی در مخدوش کردن جریان اطلاع رسانی و اخبار پیرامون صنعت هسته‌ای کشور را دارند تا به جای خدمات گسترده این عرصه برای مردم و کشور، تصویری سیاسی و امنیتی از آن ارائه کنند.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: نیروگاه اتمی ۶۳ میلیارد کیلو وات ساعت برق به شبکه تزریق کرده است و طی ۱۰ سال موجب صرفه جویی ۱۰۳ میلیون متر مکعب سوخت فسیلی شده است.

در این دیدار رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و هیئت همراه از آزمایشگاه‌های تولید رادیو داروهای درمانی و مجموعه تولیدی کیت‌های رادیو دارویی این سازمان بازدید کردند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • گسترش همکاری‌های سازمان ثبت و سازمان انرژی هسته‌ای
  • ضرب‌الاجل منطقه آزاد قشم برای ثبت انبارهای کالا
  • شرحی بر قدیمی‌ترین فهرست‌نامه‌های کتابخانه آستان قدس رضوی/خدمتی به گذشته، امروز و آینده
  • اصفهانی‌ها ایده‌های خود را برای معرفی بهتر تخت‌فولاد ارائه دهند
  • طبیعت مچ ذوب‌آهن را خواباند
  • موزه پبده از بی نظیرترین موزه‌های کتب و نسخ خطی قرآن کریم
  • تولید بیش از ۲۶۰ هزار تن آسفالت در مجتمع تولیدی صفه اصفهان
  • حفظ فرهنگ وهویت هر ملت مستلزم نگهداری اسناد هویت دار
  • نگهداری ۴۲هزار نسخه خطی در سازمان اسناد وکتابخانه ملی کشور
  • میانگین ۴ دقیقه‌ای رسیدن به محل آتش‌سوزی‌ها در سمنان/ گرفتن ۲۱۴ حیوان موذی در یک سال