Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-04-30@08:35:07 GMT

دامپروری مازندران در انتظار جهش

تاریخ انتشار: ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۸۶۷۸۳۴

دامپروری مازندران در انتظار جهش

مازندران علاوه بر قابلیت‌های بی شمار در زمینه زراعت و باغبانی، ظرفیت‌های قابل توجهی در بخش دامپروری‌ دارد. وحمایت دولت از فارغ التحصیلان برای ایجاد دامداری علاوه بر بی نیاز کشور از واردات گوشت می تواند زمینه ساز جهش تولید دراین حوزه باشد.

خبرگزاری شبستان-مازندران؛ استان مازندران یکی از نقاطی است که مردم آن از دیرباز در حرفه دامداری و دامپروری مشغول به فعالیت هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شرایط اقلیمی و جغرافیایی متنوع در این استان، بستر مناسبی برای فعالیت‌های دامپروری و یکی از محور‌های اشتغال و تامین معاش مردم است که از سالیان دور تاکنون در کنار سایر فعالیت‌های بخش کشاورزی و باغداری به عنوان یک حرفه توسط روستائیان و برخی شهرنشینان مورد توجه است.

 

وجود دو میلیون و 500 هزار رأس دام سبک در استان نشان می دهد مازندران ظرفیت های مناسبی در حوزه دامپروری دارد، اما نکته قابل تامل در این حرفه، مشکلاتی نظیر قیمت گوشت قرمز، نحوه عرضه گوشت و شیر در بازار،تامین نهاده های دامی، رفع موانع تولید و حذف پروکراسی های پیچیده اداری برای دریافت مجوز ایجاد دامداری و... است که بارها توسط نمایندگان تولیدکنندگان این بخش بیان شده است، مشکلاتی که اگر رفع شود نه تنها به سود تولیدکننده است بلکه موجب رضایت مردم از نحوه توزیع، تولید و فروش گوشت قرمز در بازار می شود. 

 

*ایران مهد تولید دامی منطقه است

«الهیار ولیزاده وندچالی» درگفتگو با خبرنگار شبستان با بیان اینکه ایران یکی از کشورهایی است که کمترین بیماری بخش دامی را نسبت به دیگر کشورها دارا است، اظهارکرد: آب و هوای زیبای ایران و تولید سالم فرآورده های دامی و نرفتن به سمت پرورش صنعتی از دلایل کمبود بیماریی های دامی درایران است. 

 

مدیرعامل اتحادیه صنعت دامپروری مازندران اصلاح قیمت گوشت قرمز را بزرگترین خدمت به بخش دامپروری دانست و تاکید کرد: عدم توازن قیمت گوشت قرمز مشکلاتی را برای مصرف کننده به وجود آورده که باید دولت نسبت به متعادل سازی قیمت گوشت قرمز کشتار شده در بازار تمهیداتی را در نظر بگیرد.

 

وی با اشاره به تولید شیر با کیفیت بالا در کشور افزود: دامداران ایرانی سالم ترین شیر را در منطقه تولید می کنند و مردم نباید به شایعاتی که معلوم نیست چه افرادی پشت آن هستند توجه کنند، شیر در ایران در بهترین و بهداشتی ترین شرایط ممکن تولید می شود. 

 

ولیزاده وندچالی با تاکید بر اهمیت ارزش گذاری تولیدات دامی  هر منطقه به خصوص مازندران تصریح کرد: اگر بحث ارزش گذاری اتفاق بیفتد هم نژاد گوسفندان حفظ  می شود و هم کیفیت محصولات تعیین می گردد؛ گوسفند با نژاد اصیل مازندرانی با کمترین درصد چربی است که در دنیا همتا ندارد، گوسفند نژاد «زِل» مازندران بهترین کیفیت را در بین دیگر نژادهای موجود در کشور دارا است.

 

این فعال تولید دامی استان مازندران با اشاره به مشکلات تولید در روستاها گفت: معتقدیم تولید روستایی باید شناسنامه دار باشد اما اعمال بروکراسی های متعدد اداری در صدور پروانه تولید توسط نظام مهندسی کشاورزی و نظام دامپزشکی نه تنها موجب افزایش تولید نخواهد شد بلکه رغبت روستائیان به خصوص قشر جوان جویای کار را به فعالیت دامپروری کاهش می دهد. 

 

ولیزاده وندچالی با انتقاد از عدم توجه به تشکل های دامی در تصمیم گیری های مربوط به تولید دام، بیان کرد: دولت می تواند با برون سپاری بسیاری از وظایف خود به بخش خصوصی، باری را از دوش خویش بردارد، باید شرایطی ایجاد شود تا تولیدکنندگان سهمی در مورد تصمیماتی که در مورد آن ها گرفته می شود داشته باشند.

 

وی پرورش گوسفند و دام سبک را از جمله شغل های با ریسک پایین دانست و افزود: اگر دولت خصوصا بانک‌ها و بخش خصوصی از تحصیل کرده های حوزه دامپروری حمایت کنند تا آن ها در این بخش خود اشتغالی کنند در آینده نزدیک مازندران یکی از قطب های بزرگ پرورش گوسفند در کشور خواهد شد.

 

ولیزاده وندچالی اضافه کرد: دامپروری شغلی با هزینه اندک اما بازده فراوان است و اگر دولت حمایت کند می‌توان کشور را از واردات گوشت قرمز بی نیاز کرد که این خود نوعی جهش تولید در حوزه دامپروری است.

 

وی درخاتمه به همکاری با سرمایه گذاران خارجی اشاره کرد و گفت: نژاد دام سبک مازندرانی، بسیار با کیفیت بوده و اتحادیه صنعت دامپروری مازندران آماده هرگونه همکاری متقابل با طرف های سرمایه گذار خارجی در هر سطح و اندازه ای است. در تمامی شهرستان ها و مناطق مازندران، دامداران آماده پذیرایی از سرمایه گذاران خارجی جهت همکاری های متقابل هستند. 

 

* «زِل» میراث گذشته، امید آینده

«احسان وهاب زاده» درگفتگو با خبرنگار شبستان با اشاره به توانمندی های تولیدی دام استان، بیان کرد: دام در مازندران به دو دسته سنگین و سبک تقسیم بندی می شود که در دسته سبک بیش از 2 میلیون 500 هزار رأس گوسفند و بز در دامداری های سنتی و صنعتی استان در حال پرورش هستند. 

 

این کارشناس علوم دامی با بیان اینکه در حال حاضر ده ها نژاد اصیل گوسفند ایرانی در دامداری های مازندران پرورش می یابند، به نژاد گوسفند اصیل مازندرانی نیز اشاره کرد و گفت: «زِل»  مشهورترین نژاد اصیل گوسفند مازندرانی است که پرورش این نژاد بومی از دیرباز در بین مردم مازندران رواج داشته و هم اکنون نیز تلاش هایی برای احیا و توسعه آن در دستور کار قرار دارد.

 

وی بهترین گوشت را در کشور گوسفند نژاد «زِل» مازندران دانست و همین علت را عاملی برای افزایش تولید و تکثیر آن عنوان کرد .

 

به گزارش شبستان، مازندران یکی بهترین نقاط سرمایه گذاری تولید دامی استان است، فقط در بخش دام سبک بیش از 2 میلیون 500 هزار راس دام وجود دارد که شاید بخش کمی از ظرفیت بالای این صنعت را در استان شامل می شود. 

 

تسهیل در فرآیند اداری صدور پروانه های تولید، تامین بخشی از نقدینگی مورد نیاز دامداری ها، تثبیت قیمت نهاده های مورد نیاز دامداری ها و دخیل سازی تشکل های دامی در تصمیم گیری های کلان و محلی تولید دامی از مهم ترین مطالبات این بخش مهم تولیدی است که نیازمند توجه و تمرکز بیشتری است.

 

پایان پیام/286

منبع: شبستان

کلیدواژه: گوسفند نژاد ز ل دامپروری مازندران جهش تولید قیمت گوشت قرمز واردات گوشت قرمز دامداری اشتغالزایی قیمت گوشت قرمز تولید دامی دامداری ها تولید دام بخش دام دام سبک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۶۷۸۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تورم تولید گوشت از مرز ۱۰۰ درصد عبور کرد

آفتاب‌‌نیوز :

 تورم تولیدکننده، شاخصی است که این افزایش هزینه تولید را برای گروه متنوعی از کالا‌ها در مبدا تولید و پیش از رسیدن به دست مصرف کننده نهائی نشان می‌دهد. براساس آمار منتشر شده توسط مرکز آمار ایران، تورم ماهانه تولید محصولات گاوداری‌های صنعتی در بهمن ماه، ۰.۱ واحد درصد کمتر شده است. البته این کاهش به معنای کمتر شدن قیمت آن‌ها نیست. بلکه نشان می‌دهد از سرعت رشد قیمت‌ها کاسته شده است. البته نرخ سالانه و نقطه‌ای این شاخص رو به افزایش رفته و از مرز ۴۹ درصدی عبور کرده است.

شواهد نشان می‌دهد که «گوساله نر زیر چهارماه» و «گاو تلیسه غیرباردار» و «گاو نر داشتی» بیشترین مقدار تورم تولیدکننده اسفند ۱۴۰۲ را از آن خود کرده اند. در مقابل «شیر» کمترین افزایش هزینه تولید را در این بازه زمانی متحمل شده است. در ادامه به بررسی تورم ماهانه، نقطه‌ای و سالانه تولیدکننده محصولات گاوداری‌های صنعتی در اسفندماه ۱۴۰۲ پرداخته شده است.

سیگنال افزایش قیمت گوشت و مواد لبنی در اسفند ۱۴۰۲

گوشت و لبنیات، یکی از محصولات اساسی تامین کننده پروتئین و مواد مغذی بوده و در سبد مصرفی خانوار نقش اساسی ایفا می‌کند. «گاوداری‌ها» یکی از اصلی‌ترین کانال‌های تامین گوشت و لبنیات مورد استفاده کشور هستند. شواهد نشان می‌دهد که افزایش هزینه تمام شده گاوداری‌های صنعتی می‌تواند منجر به افزایش قیمت بازاری این محصولات شود.

به عبارت دیگر اگر گاوداری‌ها مواد اولیه خود را به قیمت بیشتری تهیه کنند، خریدار نیز محصولات و مواد لبنی را به قیمت بالاتری از بازار تهیه خواهد کرد؛ بنابراین بررسی تورم تولید کننده گاوداری‌های صنعتی کشور دارای اهمیت بوده و سیگنالی در راستای قیمت مصرف کننده مواد لبنی و گوشتی محسوب می‌شود.

آخرین گزارش منتشر شده توسط مرکز آمار حاکی از آن است که تورم ماهانه گوشت در اسفند ۱۴۰۲ کاهش یافته است. در مقابل تورم سالانه و نقطه به نقطه این محصولات بیشتر شده و از مرز ۴۹ درصد عبور کرده است. در ادامه به بررسی تورم تولیدکننده محصولات گاوداری‌های صنعتی در اسفند ۱۴۰۲ پرداخته شده است.

کاهش تورم ماهانه محصولات گاوداری‌های صنعتی

«تورم تولیدکننده»، یکی از شاخص‌های مهم اقتصادی است که نشان می‌دهد میزان قیمت یک سبد متنوع از یک محصول در یک بازه زمانی مشخص در مبدا تولید و پیش از رسیدن به دست مصرف کننده نهائی چگونه تغییر کرده است. از این شاخص به عنوان «تورم پیشران» نیز یاد می‌شود. چرا که افزایش هزینه تولید یک محصول می‌تواند منجر به افزایش قیمت عرضه آن به بازار توسط واسطه گران شود.

جدیدترین گزارش منتشر شده توسط مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که در اسفند ۱۴۰۲، تورم ماهانه محصولات گاوداری‌های صنعتی ۰.۱ واحد درصد کمتر شده و به ۱.۲ واحد درصد رسیده است. باید توجه داشت که این کاهش به معنای کمتر شدن قیمت محصولات لبنی و گوشتی وابسته به گاوداری‌ها نبوده است. بلکه نشان می‌دهد سرعت رشد قیمت کمتر شده و هزینه تولید محصولات مذکور در اسفند نسبت به بهمن، ۱.۲ درصد افزایش یافته است.

محصولات گاوداری‌های صنعتی از ۸ گروه تشکیل شده است. این گروه‌ها شامل؛ «گاو تلیسه غیرباردار»، «گاو شیری»، «گاو نر داشتی» گوساله پرواری»، «گاو حذفی شیری وازده»، «گوساله نر زیر ۴ ماه»، «شیر» و «کود» است.

شواهد آماری حاکی از آن است که تورم ماهانه اسفندماه ۱۴۰۲ در «گاو تلیسه غیرباردار» بیشترین میزان خود را به ثبت رسانده است. به بیان دقیق‌تر هزینه تولید گاو تلیسه غیرباردار در اسفندماه ۵.۵ درصد بیشتر از قیمت آن در بهمن ماه بوده است. این رقم در مقایسه با ماه گذشته افزایش ۳.۱ واحد درصدی داشته است.

تولید «شیر» نیز در این ماه کمترین تورم ماهانه پیشران را تجربه کرده و در سطح ۰.۲ درصدی قرار گرفته است. این رقم نسبت به بهمن ماه کاهش ۰.۱ واحد درصدی را به ثبت رسانده است.

افزایش هزینه تولید محصولات گاوی نسبت به اسفند سال قبل

شواهد آماری حاکی از آن است که تورم نقطه به نقطه محصولات گاوداری‌های صنعتی در اسفندماه ۱۴۰۲ نسبت به بازه زمانی مشابه در سال ۱۴۰۱ افزایش یافته و در سطح ۴۹.۴ درصدی قرار گرفته است. این نرخ نشان می‌دهد که در اسفند ۱۴۰۲ هزینه تولید گوشت و مواد لبنی، ۴۹.۴ درصد بیشتر از این نرخ در فصل مشابه در سال ۱۴۰۱ بوده است.

از میان ۸ گروه تشکیل دهنده محصولات گاوداری‌های صنعتی، «گاوتلیسه غیرباردار» و «گوساله نر زیر چهارماه»، تورم نقطه‌ای بالغ بر ۱۲۰ درصدی را تجربه کرده اند. این دو گروه، نهاده اصلی تولید گوشت گاو محسوب می‌شود. بدین ترتیب می‌توان گفت با توجه به افزایش قیمت نهاده‌ها، احتمال افزایش قیمت گوشت گاو در ماه‌های آتی دور از انتظار نخواهد بود.

این نرخ در سایر گروه‌ها کمتر از ۱۰۰ درصد به ثبت رسیده و محصولات «شیری» با ثبت تورم ۲۳.۳ درصدی در اسفند، کمترین مقدار این نرخ را از آن خود کرده است.

تورم سالانه ۶ گروه از محصولات گاوداری‌ها از ۱۰۰ درصد عبور کرد

تورم سالانه تولیدکننده محصولات گاوی نشان می‌دهد، میانگین هزینه تولید ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۱۴۰۲ نسبت به همین مقدار در ۱۲ ماه منتهی به اسفند ۱۴۰۱ چگونه تغییر کرده است. شواهد حاکی از آن است تورم سالانه محصولات گاوداری‌های صنعتی در اسفند امسال ۵۱.۵ درصد بوده است.

«گوساله نر زیر ۴ ماه» با ثبت تورم ۱۴۲.۴ درصدی بیشترین مقدار این نرخ را داشته است. «گاو تلیسه غیرباردار»، «گاو شیری»، «گاو حذفی شیری وازده»، «گوساله پرواری» و «گاو نر داشتی»، ۶ دسته از محصولات تشکیل دهنده گاوداری‌های صنعتی هستند که میانگین تورم سالانه آن‌ها در ۱۲ ماه منتهی به اسفند ۱۴۰۲ نسبت به همین رقم در بازه زمانی مشابه در سال ۱۴۰۱، بالغ بر ۱۰۰ درصد بوده است.

افزایش هزینه تولید این محصولات، سیگنالی در راستای افزایش هزینه فروش محصولات لبنی و گوشتی مربوط به گاوداری‌های صنعتی به بازار می‌دهد.

منبع: اکوایران

دیگر خبرها

  • جوجه ریزی ۱۰۰ میلیون قطعه‌ای در مرغداری‌های مازندران
  • افزایش توان صادراتی زنجیره مرغ مازندران
  • کشف ۸۵۰ کیلوگرم گوشت و آلایش‌های غیربهداشتی و غیرقابل مصرف دام و طیور
  • زنجیره تامین گوشت مرغ مازندران رو به رشد است
  • تورم تولید گوشت از مرز ۱۰۰ درصد عبور کرد
  • رتبه سوم مهاباد درتولید گوشت دراستان
  • افزایش ۲۸ درصدی میزان جوجه‌ریزی در مازندران
  • روزانه ۱۵۰ تن گوشت مرغ در مازندران خریداری می شود
  • گوشت دوباره گران می‌‌شود؟
  • قیمت گوشت دوباره نجومی می‌شود؟