Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جواناز اصفهان، مجید رضائیان بنیانگذار روزنامه نگاری تحلیلی در ایران اظهار داشت: در روزنامه نگاری پساکرونا و با تجلی وب هوشمند تغییرات مهمی در رسانه اعم از مطبوعات، وب و رسانه‌های دیداری شنیداری اتفاق خواهد افتاد که علت در تغییر محیط و تاثیر بر مخاطب است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


او افزود: با توجه به تاثیر متقابل و توامان سیستم سیاسی و سبک و فضای اجتماعی اولویت‌های مخاطب تغییر خواهد کرد.
بنیانگذار روزنامه نگاری تحلیلی در ایران با اشاره به نظریه جامعه شناسی که همواره خواست مخاطبان با نیازشان منطبق نیست، گفت: از تمدن یونان باستان تاکنون پرسشگری رسالت کسانی است که به مخاطب یادآور می‌شوند که خواسته مخاطب با نیازش متفاوت است.
مجید رضائیان با بیان اینکه در عصر پساکرونا، نیاز‌های مخاطب بر خواست هایش سبقت می‌گیرد، ابراز داشت: بیماری کرونا اولویت‌های مخاطب را تغییرداد و تعریف تازه‌ای از همکاری و همبستگی جمعی و اهمیت دادن سیستم‌های حکومتی به منافع ملت و حقوق شهروندان مطرح شد.
او با تاکید بر اینکه رسانه، نمی‌تواند از این تغییر ذائقه مخاطب به راحتی بگذرد، تصریح کرد: اولویت‌های مخاطب عصرپساکرونا دائما در حال تغییر است و رسانه با اولویت سنجی می‌تواند به نیاز مخاطب پاسخ دهد.
او یکی دیگر از اثرات عصر پساکرونا را در روزنامه نگاری، کنار رفتن شبه واقعیت‌ها معرفی کرد و افزود: بر اساس نظریه استوارت هال، رسانه واقعیتی است که سرانجام حقیقت را کتمان می‌کند و باید به این نقد بدبینانه اضافه کرد که در جهان کنونی تمام حقیقت کتمان شدنی نیست.
بنیانگذار روزنامه ایران، دوران پساکرونا را نویدبخش رهایی از شبه واقعیت‌ها دانست و گفت: کرونا تلنگری است که شبه واقعیت‌ها را کنار زده و به واقعیت نزدیک مان می‌کند.
مجید رضائیان افزود: کرونا با بازنمایی واقعیت‌ها شهروندان را نسبت به مسئولیت اجتماعی و حکومت را نسبت به شفاف سازی مقیدتر ساخت.
او، روزنامه نگاری در عصر وب هوشمند را با نگاه مساله محور معرفی کرد و گفت: در عصر پساکرونا و دوران وب ۳ که از سال ۲۰۲۰ میلادی مطرح شده، روزنامه نگاران کشف مسائل و انتظارات مخاطب را نسبت به بررسی رویداد‌ها ارجح می‌دانند.
مجید رضائیان اضافه کرد: تغییر مساله‌ها و انتظار‌ها نسبت به رویداد‌ها به معنای بهتر یا بدتر نیست؛ بلکه انتظار‌ها و مساله‌های مخاطب به صورت افقی و عمودی گسترده‌تر و عمیق‌تر خواهد شد.
این پژوهشگر روزنامه نگاری به ظهور تکنولوژی ارتباطی و وب ۳ اشاره‌ای کرد و اظهار داشت: وب هوشمند کتاب جدیدی از ارتباطات بشر می‌گشاید و در این عصر و دوران پساکرونا ما به جهان داده‌ها و داده‌های کلان پرتاپ می‌شویم.
وی با اشاره به توسعه اینترنت اشیا تصریح کرد: در دوران پساکرونا، شبکه‌های اجتماعی به حاشیه رانده می‌شود، زیرا با فقدان سندیت و مشروعیت همراه هستند و برونداد آن‌ها فیک نیوز‌ها است؛ با ظهور اینترنت اشیا، ارتقا سطح ارتباطی شی با انسان و شی با شی فراهم می‌شود و با تکنولوژی هوشمند، سطوح ارتباطی به ۸ سطح افزایش می‌یابد.
به گفته این پژوهشگر روزنامه نگاری، پیش از ورود وب، روزنامه نگاری توسعه، تشریحی و تحقیقی تعریف می‌شد که با ورود وب، رسانه‌ها به سمت تحلیل گام برداشتند.
وی افزود: با ورود روزنامه نگاری تحلیلی و پاسخ به چگونگی و چرایی جدالی بین تکنولوژی و خرد رخ داد و چالش‌های روزنامه نگاری افزون‌تر و گسترده‌تر از قبل شد.
رضائیان با اشاره به ژانر روزنامه نگاری تحلیلی که فارغ از فضای پرآشوب وب به ویژه شبکه‌های اجتماعی به پرسش‌های مخاطب پاسخ می‌دهد، اظهار داشت: مادامی که روزنامه نگاری تحلیلی را جدی نگیریم و به پرسش‌های مخاطب پاسخ ندهیم، فاصله بین مردم و رسانه‌های غیرتحلیلی و کسالت بار روزبه روز بیشتر می‌شود.
او یکی از پیامد‌های عصر وب هوشمند و پساکرونا را تغییر فرم‌های روزنامه نگاری و اتاق‌های خبر دانست و افزود: فرم‌های روزنامه نگاری اعم از خبر، گزارش، گزارش خبری، مصاحبه، یادداشت، سرمقاله، مقاله و نقد و فرم‌های مکمل مانند طنز، تصویر و کاریکاتور و حتی فرم تیتر به نیاز مخاطب پاسخ نخواهند داد و دستخوش تغییرات جدی خواهد شد.
از نظر بنیانگذار روزنامه ایران، در عصر پساکرونا، صنعت رسانه و سازمان رسانه از نوع کسب درآمد، پوشش دهی به رویدادها، انتخاب سوژه ها، پردازش، فرم نگارشی تغییر خواهد کرد و روزنامه نگاری روز به روز متفاوت و متکامل می‌شود.
او با تاکید بر اهمیت روزنامه نگاری و خرد، خاطرنشان کرد: روزنامه نگاری در عصر وب هوشمند، مخاطب را بیشتر به سمت پرسشگری می‌کشاند و پرسش محوری مهم‌تر می‌شود؛ چراکه تکنولوژی ارتباطی با همه گسترش اش نمی‌تواند به پرسش‌های خردورز پاسخ دهد؛ بنابراین این ژانر‌ها روز به روز متفاوت‌تر می‌شوند و ژانر‌های جدیدی پا به عرصه ظهور خواهند گذاشت.   انتهای پیام/ی

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: روزنامه نگاری ویروس کرونا دوران پساکرونا روزنامه نگاری تحلیلی بنیانگذار روزنامه عصر پساکرونا مجید رضائیان مخاطب پاسخ واقعیت ها وب هوشمند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۸۹۳۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا شعر نوجوان مورد توجه نیست؟

افسانه امینی می‌گوید: به نظر من مخاطب شعر کودک عام است، اما مخاطب شعر نوجوان خاص. کتاب‌های شعر کودک از سوی والدین در هر سطح و طبقه‌ای برای سرگرمی و آموزش کودکان خریداری می‌شوند؛ اما شعر نوجوان باید توسط نوجوان علاقه‌مند به شعر خریداری شود. نوجوانی کتاب شعر می‌خرد که خودش اهل شعر و ادبیات باشد. بنابراین شعر نوجوان از سوی ناشران با اقبال مواجه نیست.

به گزارش  ایسنا، در نشست تخصصی «شعر نوجوان از منظر مخاطب و جایگاه امروزی آن»،  افسون امینی با موضوع «شعر نوجوان، سرگردانی میان متن و مخاطب» و حسین تولایی با موضوع «واکاوی جهان در تجربه-سروده‌های نوجوانان» به سخنرانی پرداختند.

افسون امینی شاعر، نویسنده و مدرس دانشگاه علامه طباطبایی در این نشست تخصصی که در محل انجمن نویسندگان کودک و نوجوان برگزار شد، گفت: حرف زدن در مورد شعر نوجوان، بی‌نیاز از صحبت کردن درباره‌ شعر کودک نیست؛ بویژه که منابع ما در حوزه‌ شعر نوجوان بسیار اندک است.

او با اشاره به سیر تاریخی شکل‌گیری شعر نوجوان بیان کرد: شعر کودک برخلاف داستان کودک که به شکل خودجوش مسیر خود را طی کرد، به صورت خودجوش شکل نگرفت. پس از انقلاب مشروطه، نیاز متولیان مدارس و کودکستان‌ها به تولید شعر برای دانش‌آموزان، باعث شکل‌گیری شعر کودک و تولید محتوا در این دوره شد. در این میان، رواج ترانه‌های عامیانه‌ دوره‌ مشروطه و گسترش کار ترجمه تاثیر بسزایی داشتند.

این نویسنده خاطرنشان کرد: در این دوره شعر نوجوان وجود نداشت، چرا که اصولا مفهوم نوجوانی در این دوره هنوز شکل نگرفته بود و مخاطبان به دو گروه بزرگسالان و کودکان تقسیم می‌شدند. گاه شعر برخی از شاعران بزرگسال که از نظر زبانی و محتوایی اشعارشان برای نوجوانان قابل فهم بود، مثل پروین اعتصامی در حوزه‌ شعر نوجوان مورد توجه قرار می‌گرفت.

این پژوهشگر افزود: پیشرفت علم روان‌شناسی و آشنایی با دیدگاه‌های کسانی چون ژان پیاژه و نیز دومین سمینار ملی ادبیات کودک شورای کتاب کودک در سال ۱۳۴۶ که بخش مهمی از آن مختص شعر کودک با سخنرانی عباس یمینی شریف بود، زمینه‌ توجه به شعر نوجوان را فراهم کرد. در دهه‌های ۴۰ و ۵۰ افرادی مثل محمود کیانوش به صورت جدی وارد حوزه‌ شعر کودک و نوجوان شدند. کیانوش تحت تأثیر نظریه‌ رشد پیاژه و ادبیات ترجمه، نخستین شاعری است که به طور جدی سراغ شعر نوجوان رفت و اولین کتاب شعر نوجوان را با عنوان «آفتاب خانه‌ ما» منتشر کرد. نکته‌ قابل توجه در مورد شعر کودک در ایران، پشتوانه‌ پژوهشی آن، قبل از رواج و گسترش آن در بین شاعران کودک است. دو کتاب «نیم قرن در باغ شعر کودکان» از عباس یمینی شریف و «شعر کودک ایران» از محمود کیانوش در زمانی منتشر شدند که شاعران کودک بسیار انگشت‌شمار بودند.


امینی گفت: در دهه‌ ۶۰  به دلیل تحولات سیاسی و اجتماعی‌ای که در جامعه رخ داد، نیاز بود تا آموزش و پرورش و نهادهایی مثل وزارت ارشاد و غیره توجه ویژه‌ای به جمعیت نوجوان داشته باشند؛ نسلی که در آن زمان به لحاظ کمیت، طیف وسیعی از جمعیت کشور را شامل می‌شد. بنابراین به شعر نوجوان توجه بیشتری شد و شاعرانی چون جعفر ابراهیمی، محمدکاظم مزینانی، وحید نیکخواه آزاد، جواد محقق، قیصر امین‌پور، افشین علاء و .‌..پای کار آمدند. این شاعران متناسب با نیاز نوجوان آن روز شعر می‌سرودند؛ اگرچه هنوز اشعار آنان بین شعر نوجوان و شعر کودک یا بزگسال معلق بود.

این مدرس دانشگاه تأکید کرد: از دهه‌ ۷۰ شعر نوجوان رشد و جایگاه خود را پیدا می‌کند. در این دوره کتاب‌های شعر نوجوان از نظر ظاهری هم به ثبات می‌رسند و فونت و قطع آن‌ها برای مخاطب تعریف مشخصی می‌یابد، اگرچه هنوز نوسان‌هایی هست و گاه شعر نوجوانان، با تصاویر و قطع کتاب کودک منتشر می‌شود. از شاعران شاخص شعر نوجوان در این دهه، می‌توان از بیوک ملکی، افسانه شعبان‌نژاد، افشین علاء، عرفان نظرآهاری، شاهین رهنما، آتوسا صالحی و محمدکاظم مزینانی نام برد.

امینی یادآور شد: در دهه‌ ۸۰ تعداد شاعران نوجوان بیشتر و آثار آنان متنوع‌تر شد. ظهور شاعران توانمند در این دهه، کتاب‌های شعر نوجوان را از نظر مضمون، قطع و زبان با تنوع‌ قابل توجهی همراه کرد. در این دوره بسیاری از شاعران شعر کودک نیز، برای محک زدن خود وارد حوزه‌ شعر نوجوان می‌شوند. بیشتر شاعران این دهه موفقند و تا سال‌های بعد هم می‌مانند. از چهره‌های شاخص این دوره علاوه بر شاعران دهه‌ ۷۰، می‌توان از مهدیه نظری، عباس تربن، حسین تولایی، مهدی مردانی، انسیه موسویان، غلامرضا بکتاش، علی باباجانی، کمال شفیعی و ... نام برد.


این شاعر با تاکید بر اینکه این روند در دهه‌ ۹۰ هم ادامه یافت، گفت: با این تفاوت که از اواخر این دهه، این رشد کمرنگ می‌شود و ما با کتاب شعر نوجوان کمتری روبه‌رو هستیم و توجه ناشران به چاپ و کیفیت این نوع ادبی کمتر می‌شود.

افسون امینی در جمع‌بندی صحبت‌هایش گفت: از نظر من مخاطب شعر کودک عام است، اما مخاطب شعر نوجوان خاص. کتاب‌های شعر کودک از سوی والدین در هر سطح و طبقه‌ای برای سرگرمی و آموزش کودکان خریداری می‌شوند؛ اما شعر نوجوان باید توسط نوجوان علاقه‌مند به شعر خریداری شود. نوجوانی کتاب شعر می‌خرد که خودش اهل شعر و ادبیات باشد. بنابراین شعر نوجوان از سوی ناشران با اقبال مواجه نیست. از سوی دیگر، آشنایی ما با شعر نوجوان در سطح جهانی کمرنگ است. تنها تعداد کمی از مترجمان مثل رضی هیرمندی و مهدی مرادی به سراغ ترجمه‌ شعر نوجوان رفته‌اند. در سطح جهانی نیز جوایز ادبیات کودک و نوجوان بیشتر معطوف به آثار کودکانه است تا آثار نوجوان.

در گزارش روابط عمومی انجمن نویسندگان کودک و نوجوان از این نشست آمده است: افسون امینی که ۱۶۰ شعر از ۱۶ شاعر نوجوانان را گردآوری کرده و به چاپ سپرده است، در آغاز سخنرانی خود از محمد هادی محمدی و زهره قائینی به خاطر تالیف مجموعه‌ تاریخ ادبیات کودکان ایران که از منابع ارزشمند مرجع در این حوزه است، سپاسگزاری کرد.

در ادامه‌ این نشست، حسین تولایی شاعر و پژوهشگر با تاکید بر اینکه در دهه‌ ۸۰ شعر نوجوان در اوج خود بود و چهره‌های تازه و جوان در این دوران درخشیدند، تاکید کرد: این روند رو به رشد از نیمه‌ دوم دهه‌ ۹۰ سیر
نزولی به خود گرفت. به گونه‌ای که در سال‌های‌ اخیر، چهره‌های جوان و موفق در این زمینه کمتر دیده می‌شوند و شعر نوجوان هنوز با نام‌های شاعران پیشکسوت و شاعران اواخر دهه‌ ۷۰ و ۸۰ به راه خود ادامه می‌دهد. از نظر این کارشناس، از دلایل مهم این مشکل، کمرنگ‌شدن نشریات تخصصی نوجوانان، تعطیل‌شدن جشنواره‌ مطبوعات کودک و نوجوان و البته افزایش جشنواره‌های مناسبتی است. 


این پژوهشگر ادبی تصریح  کرد: قطعاً یکی از دلایل اوج‌گیری شعر نوجوان در دهه‌ ۸۰ حضور نشریات حرفه‌ای و موفقی مثل سروش نوجوان، آفتابگردان و  نشریه‌ دوچرخه بوده است. این نشریات در آن زمان جریان‌ساز بودند و توانستند حرکتی را در جامعه ایجاد کنند و افرادی مثل آتوسا صالحی، عرفان نظرآهاری، مهدیه نظری، عباسعلی سپاهی یونسی، انسیه موسویان، مهدی مردانی، عباس تربن، مهدی مرادی، فاصل ترکمن، کبری بابایی و ... را به جامعه‌ ادبی تحویل دهند. با تعطیل‌شدن این نشریات، شعر نوجوان هم جایگاه ویژه‌ خودش را کم‌کم در بین ناشران از دست داد و چاپ کتاب شعر نوجوان هم با چالش جدی مواجه شد. در حالی که نشریات کودک و نوجوان بیش از کتاب‌های این رده‌ سنی می‌تواند در علاقه‌مندی این گروه سنی به حوزه‌های فرهنگی موثر باشد.


او با طرح این سوال که چرا شعر نوجوان امروز با مخاطب مواجه نیست؟ گفت: شعر نوجوان در میان نوجوانانی مخاطب دارد که دغدغه‌ شعری داشته باشند؛ یعنی مخاطبان تخصصی. تعداد این افراد به گواه تعداد نوجوانان شاعر عضو کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سراسر کشور،  دانش‌آموزان شرکت‌کننده در مسابقات سراسری فرهنگی و هنری در رشته‌ شعر وزارتخانه آموزش و پرورش، شاعران نوجوان مرتبط با نشریاتی مثل دوچرخه، افتابگردان و.... کم نیست. مضاف بر اینکه حتی اگر هم این تعداد کم باشد، جامعه موظف است برای آن‌ها خوراک لازم را تهیه کند.


این شاعر سپس به تشریح پژوهش خود در  نشریه‌ دوچرخه در فاصله زمانی ۱۳۹۵ تا پایان ۱۳۹۹ پرداخت و گفت: بر اساس این پژوهش، در ۲۲۶ شماره‌ منتشرشده‌ نشریه‌ دوچرخه، در بازه زمانی یادشده، ۷۱۵ شعر از ۱۶۸ نوجوان شاعر و علاقه‌مند به شعر بر اساس نظریه‌ ارتباطی ربکا نای مورد بررسی قرار گرفت و اشعار نوجوانان  در حوزه ارتباطی به چهار دسته‌ تعامل با خود، تعامل با خدا، تعامل با دیگری و تعامل با محیط تقسیم شدند. بر اساس یافته‌های این پژوهش در فاصله زمانی مذکور بر اساس هسته مرکزی شعر نوجوانان، تعامل با دیگری با ۶۰ درصد فراوانی، بیشترین مضمون شعری نوجوانان را به خود اختصاص می‌داد و پس از آن تعامل با محیط با ۲۳  درصد، تعامل با خود با ۱۴ درصد و  تعامل با خدا با ۳ درصد به ترتیب، بیشترین فراوانی‌ها را دربرمی‌گرفتند.


حسین  تولایی تاکید کرد: در زمینه‌ تعامل با دیگری، عاشقانه‌ها با فراوانی مطلق ۳۹۸ شعر، بیشترین درصد تعامل با دیگری را شامل می‌شدند؛ یعنی چیزی حدود ۵۵ درصد. این در حالی است که پروژه شعر عاشقانه نوجوان که در یکی از موسسات انتشاراتی دنبال می‌شد و بنا بود با همت گروهی از شاعران حوزه نوجوانان منتشر شود، با تغییر مدیریت آن انتشارات متوقف شد و ناشران دیگر هم از چاپ آن استقبال نکردند.


این  پژوهش با عنوان «نشریات کودک و نوجوان به مثابه راهنمایی برای مخاطب شناسی؛ مورد مطالعه نشریه دوچرخه» سال گذشته در گاهنامه‌ نقد کتاب کودک و نوجوان  منتشر شده است.


انسیه موسویان دبیری این نشست دوساعته را بر عهده داشت.
 

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • علت حذف بیانیه استقلال: فرار از جریمه میلیاردی!
  • تیتر خاص رسانه عربی درباره ایران/ تحلیل وضعیت اقتصادی پس از «آغاز عصر تحول»
  • (ویدئو) دود غلیظ نمایش خانگی در چشم مخاطب!
  • افشای جزئیات توافق شکست خورده میان روسیه و اوکراین
  • رادیو یعنی گرما صمیمیت و درک هستی
  • خوشحالی عبدی یک مخاطب خاص داشت (عکس)
  • استقبال بیش از ۱۸ هزار مخاطب از سینما‌های تصویر شهر
  • علم گرفتار سانسور و تبعیض رسانه‌ای/ وقتی اسمی از دانشمندان آسیایی و آفریقایی به میان نمی‌آید
  • چرا شعر نوجوان مورد توجه نیست؟
  • اقدامات امنیتی جشن فارغ‌التحصیلی دانشگاه کالیفرنیا را به تعطیلی کشاند