Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-26@23:54:36 GMT

سورهای خانگی عروسی و بازگشت به سادگی

تاریخ انتشار: ۴ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۰۵۵۹۷۲

سورهای خانگی عروسی و بازگشت به سادگی

اوایل اسفندماه سال ۹۸ بطور رسمی شیوع  ویروس کرونا در ایران اعلام شد علاوه بر اثراتی که در حوزه بهداشت و سلامت جامعه داشت ساختار اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی را تحت تاثیر قرار داد و خانه نشینی اجباری شد.

 در این میان خانواده هایی که در تدارک جشن عروسی بودند و مقدمات مراسم در تالار را فراهم کردند ناگهان با تعطیلی اماکن و اجرای فاصله گذاری اجتماعی عروسی های زیادی به تعویق افتاده و برخی هم که عجله داشتند مراسم عروسی با تجملات و اجتماع افراد در خانه برگزار کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 تا جاییکه از بیم انتقال ویروس کرونا با دخالت نیرو های قضایی و انتظامی  ودر برخی از مناطق کار به بازداشت تازه داماد نیز کشیده شد و اکنون عروسی های تشریفاتی با تراکم بالا فعلا تعطیل شده است و شاید این سبک تداوم یابد.

حالا با توجه به اینکه کرونا همچنان وجود دارد و  سخت گیری های مبتنی بر تعطیلی تالارها پابرجاست  لذا در مناطقی از لرستان و از جمله در برخی روستاهای بروجرد ، همانند دورانی در دهه ۶۰  مراسم عروسی خانگی اما با تراکم کم و بصورت خانوادگی برگزار می شود.

اینگونه عروسی ها در واقع سورهای خانگی و محدود و به دور از تشریفات هستند که با اینکه همچنان بیم انتقال ویروس کرونا در آنها وجود دارد ولی از لحاظی نوعی بازگشت به سادگی عاری از تجمل گرایی های دهه های اخیر در برگزای  آئین های شادی همچون عروسی قابل توجه است.

کرونا و تغییراتی اجتناب ناپذیر در سبک زندگی

خانواده اولین نهاد اجتماع و مهمترین رکن جامعه محسوب می شود؛نهادی که با ازدواج شکل می گیرد و یک اجتماع کوچک دونفره شالوده آن را تشکیل می دهد.در سه ماه گذشته با شیوع بیماری کرونا سبک زندگی مردم سراسر جهان دچار تغییر ناگهانی شده است.

دولت ها با اعمال محدودیت های اجتماعی سعی در کنترل بیماری دارند و اجتماع مردم ناگریز از اجرای دستور العمل ها هستند اما آنچه حائز اهمیت است مقاومت بخش فرهنگ در برابر تغییرات است و تمایل به برگزاری مراسم های شادی هر چند به شیوه ای سنتی و خانگی است که بی شباهت به عروسی های دهه ۶۰ نیست.

تحول در برگزاری آئین های شادی در چهاردهه اخیر

یکی از خرده فرهنگ های دستخوش تغییر ، مراسم عروسی و سبک تاسیس خانواده است موضوعی که دست کم در ۴۰ سال گذشته در دوره های مختلفی با تحولاتی مواجه شده است.

با عبور از دوران جنگ و ورود به دهه های بعد، تالارها رونق بیشتری گرفتند و عروسی های سنتی به سمت تالار رفت ؛ مشارکت همسایگان و اقوام و همدلی و تقسیم کار جای خود را به یک قرارداد با تالار داد و غذای رستوران به جای طبخ غذای سنتی با مشارکت اهل خانه جایگزین شد .

تعدد و تکثر تابلوهای آرایشی زنانه درخیابان و پس کوچه ها افزایش یافت،تزئینات خاص ماشین های عروس، ،هلی شات و باز شدن پای دختران وکودکان به آریشگاه نوعی دیگر از تغییرات محسوس در مراسم های عروسی بود.

معصومه زارعی جامعه شناس در این خصوص می گوید: نگاهی گذرا به آداب و رسوم این آیین نشان می دهد همواره در بحران ها سبک مراسم های شادی از جمله آئین عروسی دستخوش تغییر شده است.تا جاییکه مروری بر تحولات فرهنگی در چهار دهه اخیر نشان می دهد سبک زندگی مردم  در تمام زمینه های اجتماعی،اقتصادی،فرهنگی تغییرات اساسی را تجربه کرده است.

وی افزود: ساختار فرهنگی اجتماعی دچار تغییرات بنیادی شد؛ یکی از فرهنگ های دستخوش تغییر در آن زمان عروسی جوانان در دهه شصت و در زمان جنگ تحمیلی بود که در اغلب نقاط کشور ساده و بدون تشریفات در کمال آرامش و البته ساده زیستی ، زندگی خانوادگی خود را آغاز می کردند.

این تحلیل گر مسائل اجتماعی یادآور شد: به مرور با تغییر در سبک پوشیدن لباس و تغییر در نوع مراسم عروسی  در برخی شهرها رنگ و بوی تجملات نیز به مراسم عروسی وارد می شود ؛ارگ جای ساز و دهل سنتی را گرفت پاسیو گل ها و تزیینات ماشین عروس،فیلمبرداری و مونتاژو میکس و گریم و عروس گردانی در شهر رواج یافت و مشاغلی نیز از این طریق کسب درآمد کردند.

تجمل گرایی در تقابل با ازدواج آسان

زارعی در این خصوص می گوید: شیوه تاسیس این نهاد و کارکردهای آن در زمان های مختلف در معرض تغییر و تحولات مختلفی در حوزه های مختلفی اعم از اجتماعی،فرهنگی، حوادث طبیعی،جنگ ها و انقلاب ها بوده است.

وی افزود: بعبارتی هر دگرگونی اجتماعی،سیاسی،فرهنگی و حتی اقتصادی بر رویکرد خانواده و تشکیل آن تاثیر مستقیم داشته است.

 این جامعه شناس گفت: در دهه های اخیر رشد سرم سام آور تجمل گرایی و مصرف زدگی در همه ابعاد زندگی ایرانی مشهود بوده است.یکی از ابعاد تجمل گرایی ، تغییر در شیوه های برگزاری آئین های شادی و از جمله مراسم عروسی است.

وی افزود:در گذشته مراسم عروسی و برنامه ریزی آن به وسیله بزرگان خانواده انجام می شد حالا عمدتا" از طریق عروس و داماد با محوریت عالی  و بی نقص بودن در هر زمینه ای با هداف سربلندی و فخر فوشی بر سایرین برگزار می شد که هزینه سنگینی نیز برای آنها در پی دارد.

به گفته وی با شیوع کرونا و تعطیلی تالارها ، خانواده ها ناگزیر به سمت برگزاری مراسم هایی ساده تر تمایل پیدا کرده اند شیوه ای که به دلیل هزینه های کمتر  به صرفه تر  است و این امیدواری از جهت بازگشت به برخی آئین های سنتی وجود دارد.

زارعی یادآور شد: ترویج ازدواج های تشریفاتی ساختار اجتماعی را دچار تحول می کند و به جای تمرکز بر کارکردهای خانواده ، این نهاد را درگیر مشکلات و مشقت های اقتصادی می کند.

این جامعه شناس گفت: ترویج ازدواج آسان در جامعه و فرهنگ سازی می تواند بازگشت دوباره ای به فرهنگ اصیل خانواده و ساده زیستی باشد در عین حالی که ریشه یابی افزایش بخشی از فرهنگ فردگرایی ، تجرد و افزایش سن ازدواج در جامعه ناشی از ایجاد الگوهای نادرست تجمل گرایی در ازدواج است.

اگر چه بخشی از ترویج فرهنگ ازدواج آسان باید از طریق دستگاه های متولی فرهنگ  اعم از  مدرسه، دانشگاه، رسانه ودولت انجام شود اما نباید از بستر سازی مناسب اقتصادی جوانان ،ایجاد شغل و درآمد مناسب غفلت ورزید.

بعبارتی  کرونا بطور موقت سبب تغییرات  اجباری سبک مراسم ازدواج شده است اما مسئولیت مهم ساماندهی ازدواج جوانان و ترویج ازدواج آسان به منظور  جلوگیری از فروپاشی نهاد مهم خانواده نیازمند برنامه ریزی منسجم، تامین ابزار لازم، الگو سازی و ارائه مشوق های لازم است.

برچسب‌ها کرونا بروجرد ویروس کرونا ازدواج ساده لرستان جامعه شناسی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کرونا بروجرد ویروس کرونا ازدواج ساده لرستان جامعه شناسی کرونا بروجرد ویروس کرونا ازدواج ساده لرستان جامعه شناسی ازدواج آسان ویروس کرونا مراسم عروسی تجمل گرایی عروسی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۵۵۹۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیری جمعیت نشاط اقتصادی و اجتماعی را کاهش می‌دهد

محمد کریم خورشیدوند اظهار کرد: کنترل جمعیت از گزاره‌های جوامع بشری است و مکاتب مختلفی در این حوزه نظریه داده‌اند، به‌عنوان مثال در قوانین حمورابی داریم که افزایش جمعیت را نشان‌دهنده ترقی فرد و جامعه دانسته است و از طرفی در یونان باستان اندیشمندانی مانند ارسطو و افلاطون موازنه و توازن جمعیت را نشان‌دهنده ترقی جامعه می‌دانستند.

وی ادامه داد: در سال ۱۷۹۸ میلادی یک کشیش و اقتصاددان انگلیسی به اسم رابرت مالتوس، کتابی با عنوان اصل جمعیت داشت که در آن یک نظریه داد و شعارش این بود که افزایش جمعیت راه حلی برای پیشرفت نیست، استدلالش این بود که رشد جمعیت بالقوه به‌صورت تصاعدی است و رشد مواد غذایی و منابع به‌صورت خطی است و پیش‌بینی این بود در ۲۰۰ سال آینده، رشد جمعیت جهان حدود ۲۵۶ برابر خواهد شد و تولید غذا فقط ۹ برابر و سال‌های قحطی در پیش رو است و خیلی از انسان‌ها براثر گرسنگی و قحطی می‌میرند. طبیعی است خیلی‌ها ترجیح می‌دادند فرزندان‌شان از گرسنگی نمیرند، به همین دلیل، کاهش جمعیت و جلوگیری از رشد جمعیت را به‌عنوان یک سیاست لحاظ کردند.

او گفت: این نظریه هیچ‌گاه شکل نگرفت، نه‌تن‌ها در هیچ نقطه‌ای از جهان این اتفاق رخ نداد، بلکه این نظریه برای حیوانات نیز صدق پیدا نکرد و نه‌تن‌ها پیش‌بینی انجام‌شده درباره سال‌های قحطی اتفاق نیفتاد، بلکه تولید به‌قدری زیاد شد که حتی در سال‌هایی، مردم گندم‌های اضافه را می‌سوزاندند.

خورشیدوند بیان کرد: امروزه می‌بینیم یکی از مشکلات و چالش‌های جدی جوامع توسعه‌یافته، کاهش جمعیت جوان و پیری جمعیت است که در نتیجه موجب شده است، نشاط اقتصادی و اجتماعی آنها کاهش یابد. رونق اقتصادی به نیروی جوان وابسته است و زمانی که جوامع پیر شوند دولت‌ها و صاحبان سرمایه احساس خطر می‌کنند.

او اظهار کرد: جوان، مایه پویایی و سرزندگی جامعه می‌شود و بیشتر جهش‌های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی از دل نیرو‌های جوان جوشش پیدا می‌کند. اصولاً فلسفه ازدواج و تشکیل خانواده برای ازدیاد و بقای نسل بشری است و مطابق فلسفه آفرینش بر ازدواج تأکید شده است.

وی ادامه داد: ازدواج موجب پیوند بین نسل‌ها و تداوم نسل بشر می‌شود؛ ولی اگر سیاست‌های یک دولت بر این اصل باشد که موالید کم شود در بلندمدت جامعه با انقطاع نسل بشر مواجه می‌شود، معضلی که امروزه ما در کشور‌های غربی شاهدیم و بحران پیری جمعیت دارند.

مدیرکل امور اجتماعی استانداری لرستان افزود: اجرای سیاست‌های کنترل جمعیت در کشور ما نیز پیامد‌های ناگواری داشته و آسیب‌های جدی از جنبه‌های گوناگون جسمی، روحی و روانی و اخلاقی و اجتماعی بر جامعه گذاشته است.

وی بیان کرد: اگر بخواهیم به نظام مسائل در حوزه اجتماعی اشاره کنیم، شاید ابربحران ما در این حوزه، موضوع سالخوردگی جمعیت باشد. اگر در ۲۰ سال آینده همین سیاست ادامه یابد، باعث می‌شود کمبود نیروی کار، بحران امنیت، کاهش تولید علم، خلاقیت و پیشرفت را داشته باشیم و همه اینها تبعاتی است که از کاهش جمعیت، ازدواج و بحث فرزندآوری نشأت می‌گیرد.

خورشیدوند گفت: منحنی رو به سقوط ازدواج و فرزندآوری، چالش‌های زیادی دارد. باید روی ذهنیت نسل جوان درباره پایین آمدن سن ازدواج و فرزندآوری به‌صورت جدی کار شود.

وی ادامه داد: برای اینکه سن ازدواج پایین بیاید و فرزندآوری بیشتر شود، باید کار فرهنگی انجام شود و سیاست‌های غلطی که در ذهن برخی جوانان نقش بسته است، از بین برود.

مدیرکل امور اجتماعی استانداری لرستان معتقد است: بخشی مشکلات در موضوع ازدواج و جمعیت، اثر فضای مجازی، رسانه‌ها و ماهواره‌هاست و بخشی نیز اقتصادی است. جوانی که مشکل اشتغال دارد و حداقل‌ها را نمی‌تواند به‌دست آورد، شاید اعتماد به نفس لازم را ندارد که بخواهد یک زندگی مشترک را آغاز کند و موضوع فرزندآوری را حتی در ذهن خود بیاورد.

او افزود: سیاست‌های دولت باید بر مدار مشوق‌های فرزندآوری و تسهیل ازدواج باشد. اشتغال و مسکن نسبت به این دو مقدم است و اینها زنجیروار به یکدیگر پیوسته‌اند.

باشگاه خبرنگاران جوان لرستان خرم آباد

دیگر خبرها

  • تجلیل از خانواده شهدای مدافع سلامت در هفته سلامت
  • (تصویر) عکس‌هایی از جشن عروسی دختر ناصرالدین‌شاه؛ ۱۳۰ سال قبل
  • جمعیت جوان اصلی‌ترین مولفه قدرت و ثروت واقعی هر کشور
  • پیری جمعیت نشاط اقتصادی و اجتماعی را کاهش می‌دهد
  • مدیرعامل استقلال ملاثانی: شورای تأمین تکلیف دیدارهای خانگی ما را مشخص کرد
  • اهمیت خانواده و ازدواج برای نسل جوان تببین شود
  • تجلیل از ۲۹ زوج دهه شصتی در قزوین
  • تغییر ورزشگاه بازی استقلال ملاثانی-سپاهان با نظر شورای تأمین
  • بررسی اهمیت «شغل» در برنامه «بیا وسط»
  • تکرار قصه ناتمام زن‌کشی/ زیبا؛ زن ارومیه‌ای که تاوان طلاقش را با مرگ داد