Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-07@14:45:44 GMT

شلیک به قلب برجام!

تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۱۱۵۷۵۵

شلیک به قلب برجام!

وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا شامگاه هفت خرداد ماه ضمن تحریم دو شخص مرتبط با برنامه هسته‌ایران، از عدم تمدید معافیت‌های هسته‌ای این کشور خبر داد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، این معافیت‌ها به دو راکتور آب سنگین اراک و راکتور تحقیقاتی تهران مربوط می‌شوند که علیرغم خروج دونالد ترامپ به طور یکجانبه از توافق برجام، این تحریم‌ها شامل بخش‌هایی از برنامه هسته‌ای ایران نشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از دو سال پیش تا کنون شرکت‌های خارجی در پروژه‌های تغییر کاربری راکتور اراک و انتقال اورانیوم مصرف شده راکتور تحقیقاتی تهران مشارکت می‌کنند.

طبق این معافیت‌ها، شرکت‌های روسیه، چین و اتحادیه اروپا می‌توانستند در برخی پروژه‌ها هسته‌ای با ایران همکاری کنند، اما با لغو این معافیت‌ها، شرکت‌های هسته‌ای کشورهای متحد ایران دیگر قادر به همکاری در پروژه‌هایی تغییر کاربری برخی راکتورها نخواهند بود و در صورت ادامه همکاری باید تحریم‌های آمریکا را نقض کنند. آمریکا این پروژه‌ها را تحریم کرد و در عین حال به نیروگاه اتمی بوشهر که با کمک روسیه احداث شد، معافیت ۹۰ روزه داد. اگر چه آمریکا معافیت نیروگاه بوشهر را تمدید کرد، اما با لغو معافیت‌های دیگر، عملاً آخرین عنصر برجام را از بین برد.

بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در واکنش به برخی گزارش‌ها مبنی بر لغو برخی معافیت‌های هسته‌ای در چارچوب برجام از سوی آمریکا گفت: "در حالی که ایران با اقتدار اهداف خود را به ویژه در رابطه با فروش فرآورده‌های نفتی به ونزوئلا، حضور مقتدرانه در دریاهای آزاد جهان و از همه مهم‌تر پیشرفت‌های چشمگیر صنعت هسته‌ای کشور پیش می‌برد، انتشار اخباری درباره لغو معافیت‌های هسته‌ای، تلاش مذبوحانه‌ای است که آمریکا برای انحراف افکار عمومی داخلی و جهان از شکست‌های پی در پی خود در برابر ایران انجام می‌دهد. "

وی در ادامه گفت که "لغو معافیت‌ها برای همکاری هسته‌ای طبق برجام در عمل هیچ تأثیری بر روند کار ایران ندارد. البته آمریکا تمایل دارد که اقداماتش در راستای فشار بر ایران تأثیر بگذارد اما در عمل اتفاقی نمی‌افتد، این اقدامات فقط سر و صدای رسانه‌ای است نه چیزی بیشتر، آنها به خوبی این واقعیت را می‌دانند. "

همچنین سازمان انرژی اتمی ایران به مناسبت قرار گرفتن نام دو تن از دانشمندان هسته‌ای در فهرست تحریم ایالات متحده آمریکا با صدور بیانیه‌ای ضمن محکوم کردن این اقدام افزود: "تلاش مذبوحانه و اقدام نابخردانه تصمیم‌سازان کاخ سفید مبنی بر قرار دادن نام دو تن از دانشمندان شریف صنعت هسته‌ای کشور در فهرست تحریم‌های جدید دولت ایالات متحده آمریکا بیانگر تداوم رویکرد خصمانه آن دولت در مواجهه نابخردانه با مجاهدان سرافراز مسیر اعتلا و عزت روزافزون ایران اسلامی است. "

ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز روز پنجشنبه با محکوم کردن لغو معافیت‌های هسته‌ای ایران گفت: "این مصداق دیگری از سیاست آشکار آمریکا در نقض برنامه جامع اقدام مشترک و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است. ما یقیناً این اقدام را محکوم می‌کنیم. لغو شدن این به اصطلاح معافیت‌ها ممکن است اجرای آن پروژه پیکربندی مجدد که اساس توافق ۲۰۱۵ را شکل می‌دهد، کند کند اما باعث توقف آن‌ها نخواهد شد. "

ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت خارجه چین هم روز جمعه در کنفرانس خبری هفتگی خود گفت:: برنامه جامع اقدام مشترک یک توافق چندجانبه بین‌المللی است که توسط شورای امنیت سازمان ملل تصویب شده است. برجام توافقی مهم برای حفظ صلح و ثبات خاورمیانه و نظام عدم اشاعه هسته‌ای محسوب می‌شود. سازوکارهای تثبیت شده در این توافق برای ایجاد توازن در تعهدات ایران در خصوص منع اشاعه هسته‌ای و حقوق این کشور برای برخورداری از مصارف صلح‌آمیز هسته‌ای است. آمریکا انتخاب کرده که به سیاست فشار حداکثری علیه ایران ادامه دهد. این کشور نه تنها با خروج از برجام قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را نقض کرده بلکه تلاش‌ها برای ممانعت از اجرای توافق توسط سایر طرف‌ها را نیز تشدید کرده است. تصمیم اخیر این کشور برای لغو معافیت‌های تحریم‌های هسته‌ای، در پیشرفت‌های حاصل‌شده در زمینه منع‌اشاعه هسته‌ای در دنیا و همچنین تلاش‌های جمعی برای حفظ برجام اخلال ایجاد می‌کند. این اقدام نشان‌دهنده الگوی همیشگی این کشور در توسل به اقدامات یک‌جانبه و مبتنی بر هژمونی است. چین قاطعانه با این مسأله مخالف است. "

حال باید دید آینده برجام پس از این چگونه خواهد شد؟ ایران چه واکنشی در این باره نشان خواهد داد؟ با این رویداد آیا می‌توان به سرانجام برجام امیدوار بود؟

ایالات متحده می‌خواهد به اقدامات ضد ایرانی خود مشروعیت ببخشد

علی امیدی کارشناس روابط امور بین‌الملل در پاسخ به این سوالات می‌گوید که آمریکا تمامی دریچه‌های صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران را بسته و عملاً برجام برای ایران بی استفاده کرده است؛ امروز نیز ایران را مجبور به به خروج از برجام کرده است. مصداق خروج ایران از برجام توسعه فعالیت‌های هسته‌ای مانند بازگشت فعالیت‌های آب سنگین اراک و افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده است؛ بنابراین لغو تعلیق تحریم‌های هسته‌ای ایران امکان انتقال اورانیوم به کشور را ممنوع می‌کند و جمهوری اسلامی مجبور می‌کند برای رفع نیازهای پزشکی درصد غنی سازی اورانیوم خود را بالا ببرد. از همین رو آمریکا نسبت به خروج ایران از تعهدات برجام، یک اجماع جهانی علیه ایران ایجاد کرده و به اقدامات ضد ایرانی خود مشروعیت می‌بخشد.

وی در ادامه می‌گوید که آمریکا تلاش دارد با لغو تعلیق تحریم‌های هسته ایران، سیاست فشار حداکثری را به این امید که قبل از آغاز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ایران را پای مذاکره بکشد، به آخرین حد خود برساند. به نظر می‌رسد آمریکا می‌خواهد با اعمال فشارهای حداکثری، ایران را پای میز مذاکره بکشاند، زیرا توان مقابله نظامی با جمهوری اسلامی را ندارد.

آمریکا ایران را یک دشمن بین‌المللی می‌داند

مهدی مطهرنیا، کارشناس روابط امور بین‌الملل نیز عقیده دارد ترامپ بعد از خروج از برجام فشارهای همه جانبه علیه جمهوری اسلامی را آغاز کرد. ایالات متحده همیشه سعی داشته در راستای محدود سازی همکاری‌های بین‌المللی با ایران، محاصره منطقه‌ای تهران را دنبال کند. آمریکا ایران را نه یک چالش بلکه یک دشمن بین‌المللی می‌داند.

وی در این باره می‌گوید که ایالات متحده آمریکا در سال ٢٠١٨ ایران را به عنوان مهمترین دشمن خود در تئوری امنیت ملی مطرح کرد و از آن پس همیشه سعی داشته که تحریم‌های حداکثر علیه ایران را تشدید کند. امروز واشنگتن با توجه به اقدامات ضد ایرانی که داشته در تلاش است تا تهران را در جهت دستیابی به انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای محدود کند و از همین رو فشارهای حداکثر بر جمهوری اسلامی را افزایش دهد و در آستانه انتخابات ریاست جمهوری، مؤثر بودن عمق نفوذ تحریم‌ها بر ایران را به نمایش بگذارد.

به عقیده این کارشناس روابط بین‌الملل ترامپ همیشه تلاش می‌کند از درگیری با تهران پرهیز کرده و در عوض تحریم‌های فلج کننده علیه تهران را اعمال کند. آمریکا قصد دارد به افکار عمومی القا کند که توانسته بدون درگیری با جمهوری اسلامی و در مسیر سیاست‌های آن، فشار حداکثری را بر ایران اعمال کند. این موضوع می‌تواند برگه برنده ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا باشد.

مطهرنیا خاطرنشان کرد: ریسک همکاری هسته‌ای با ایران برای اقتصاد کشورهای چین، روسیه و اتحادیه اروپا بسیار بالا است؛ زیرا در بازار اقتصادی جهان، آمریکا علی‌رغم وجود فشارهای بین‌المللی و گذر از بحران کرونا، هنوز اقتصاد اول جهان است؛ بنابراین حجم تبادلات بازرگانی کشورهای روسیه و چین با ایران نسبت به حجم تبادلات آن‌ها با آمریکا قابل قیاس نبوده و اگر تمامی این کشورها بر علیه آمریکا با ایران متحد شوند، اقتصاد آمریکا ضربه خواهد خورد.

آمریکا می‌خواهد ایران ذیل تحریم‌های شورای امنیت قرار بگیرد

سید جلال ساداتیان، دیپلمات سابق وزارت امور خارجه هم در این باره می‌گوید که آمریکا همواره به دنبال این بوده تا حلقه تحریم‌ها علیه ایران را بر قرار کرده و بتواند تا حد نیاز تهران را تحت فشار قرار دهد، اما به دلیل اینکه شروع کار ترامپ با خروج از برجام آغاز شد، مابقی طرف‌های برجام با وی همکاری نمی‌کنند. البته ترامپ با فشار بر قدرت‌های اقتصاد جهان، هرگونه ارتباط آن‌ها با ایران را ممنوع کرده و به همین دلیل بسیاری از کشورها منفعت خود را در نظر گرفته و از تحریم‌های آمریکا علیه ایران تبعیت می‌کنند.

به گفته وی بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا که هم پیمان ایالات متحده هستند از فشارهای حداکثری علیه ایران حمایت نکردند.

این کارشناس روابط بین‌الملل معتقد که آمریکا به دنبال تدبیری تا با استفاده از آن ایران را به وضعیت قبل از برجام بازگرداند؛ به گونه‌ای که تهران بازهم ذیل تحریم‌های سازمان ملل متحد و شورای امنیت قرار بگیرد، اما در حال حاضر کشورهای عضو شورای امنیت نمی‌خواهند تابع تدابیر آمریکا باشند.

کد خبر 426140

منبع: ایمنا

کلیدواژه: برنامه هسته ای ایران انرژی هسته ای سلاح هسته ای توافق هسته ای نقض برجام خروج آمریکا از برجام برجام شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق ایالات متحده آمریکا معافیت های هسته ای لغو معافیت کارشناس روابط جمهوری اسلامی لغو معافیت ها خروج از برجام هسته ای ایران شورای امنیت سازمان ملل بین المللی علیه ایران بین الملل بر ایران پروژه ها تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۱۵۷۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امیرعبداللهیان: همکاری ایران و آژانس تحت تاثیر آمریکا قرار نگیرد

آفتاب‌‌نیوز :

رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که بنا به دعوت رئیس سازمان انرژی اتمی و به منظور شرکت در سی امین کنفرانس ملی هسته‌ای ایران و نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای به ایران سفر کرده است، عصر روز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت با حسین امیرعبداللهیان دیدار و گفتگو کرد.

امیرعبداللهیان در این دیدار خطاب به گروسی گفت: سفر شما به ایران در زمانی درست بویژه با توجه به شرایط پیچیده و حساس منطقه انجام شده است.

وزیر امور خارجه بر اهمیت جایگاه و نقش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکید کرد و افزود: اتخاذ مواضع بی‌طرفانه و حرفه‌ای جنابعالی به عنوان مدیرکل آژانس علاوه بر کمک موثر در همکاری‌های ایران و آژانس، در بازگشت امنیت و ثبات پایدار در منطقه نیز تاثیرگذارست.

امیرعبداللهیان ضمن تشریح ابعاد عملیات مقتدرانه نیرو‌های مسلح ایران علیه رژیم متجاوز صهیونیستی تاکید کرد: به دلیل بی عملی شورای امنیت سازمان ملل، گزینه‌ای جز دفاع مشروع براساس حقوق بین‌الملل در مقابل جمهوری اسلامی ایران برای تنبیه رژیم متجاوز باقی نماند.

رئیس دستگاه دیپلماسی برخی تهدیدات مقامات رژیم صهیونیستی مبنی بر به کارگیری بمب اتمی را تهدیدی آشکار برای صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی خواند و وظیفه بسیار مهم آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در قبال اینگونه اظهارات خطرناک توسط مقامات رژیمی دارای زرادخانه تسلیحات اتمی را مورد تاکید ویژه قرار داد.

* امیدوارم توافقات خوبی در راستای تقویت همکاری طرفین انجام شود

وزیر امور خارجه با اشاره به سوابق بدعهدی آمریکا در توافقات گذشته در مورد برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران، تأکید کرد: نباید همکاری ایران و آژانس تحت تاثیر رویکرد و رفتار بی‌ثبات و متناقض آمریکا قرار داشته باشد. 

وی افزود: این همکاری می‌بایست در مسیر درست خود ادامه یابد و در عین حال باید احساس کنیم که در قبال این همکاری، گشایش ایجاد می‌شود. 

رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از سفرش به تهران و حضورش در کنفرانس هسته‌ای اصفهان، نقش و موضع ایران در برقراری ثبات و امنیت پایدار در منطقه را حائز اهمیت خواند و رویکرد ایران در به رسمیت شناختن و تقویت همکاری اطمینان بخش با آژانس را در همین راستا ارزیابی کرد. 

گروسی تاکید کرد: تقویت روند همکاری بین ایران و آژانس موجب ناکامی طرف‌هایی خواهد شد که با هر توجیه و بهانه‌ای به دنبال تشدید درگیری، تنش و تقابل در منطقه هستند. 

وی با اشاره به سفر موفقیت آمیز قبلی خود به تهران و حصول توافق با ایران، ابراز امیدواری کرد در این سفر نیز توافقات خوبی در راستای تقویت همکاری طرفین صورت پذیرد و در این راستا بر اهمیت مشورت و رایزنی بین ایران و آژانس برای دستیابی به تفاهم به منظور حل و فصل موضوعات تاکید کرد.

منبع: خبرگزاری فارس

دیگر خبرها

  • افشاگری تازه؛ پخش فایل صوتی جنجالی ظریف، عمدی و برای پالس به آمریکا بود!
  • اسلامی: ایران از برجام خارج نشده است/ سند راهبردی بیست ساله هسته‌ای را در دستورکار قراردادیم/ گروسی: باید شرایط را جهت بازگشت به برجام تسهیل کنیم
  • فیلم| آمریکا از برجام خارج شده است و به تعهدات خود عمل نکرده است
  • امیرعبداللهیان: همکاری ایران و آژانس تحت تاثیر آمریکا قرار نگیرد
  • ادعای یک روزنامه درباره درخواست تـازه آمریکا و پاسخ ایـران
  • موشک‌های پاتریوت آمریکا مقهور موشک‌های بالستیک ایران شد
  • روسیه این سلاح حساس آمریکایی را به ایران فرستاده
  • بازخوانی پرونده توسعه برق هسته‌ای در ایران؛ از برجام تا مشارکت مردم
  • فلسطین کرونیکل: پاتریوت آمریکا در برابر بالستیک ایرانی به هیچ کاری نیامد | ادعای اولیه چگونه نقش بر آب شد؟
  • فلسطین کرونیکل: پاتریوت آمریکا در برابر بالستیک ایرانی به هیچ کاری نیامد