Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-07@02:29:33 GMT

علائم بیماری فیبرومیالژیا چیست؟

تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۱۲۱۱۹۸

علائم بیماری فیبرومیالژیا چیست؟

 بیماری فیبرومیالژیا نوعی سندرم درد اسکلتی و عضلانی است و دومین بیماری شایعی محسوب می‌شود که بر استخوان‌ها و عضلات بدن تأثیر می‌گذارد، اما در اغلب اوقات با بیماری‌های دیگر اشتباه گرفته می‌شود. احساس کوفتگی و درد وسیع در ناحیه‌ی عضلات و مفاصل را نیز می‌توان از علائم بسیار رایج در فیبرومیالژیا دانست.

برای این بیماری هنوز هیچ درمانی وجود ندارد، اما ترکیبی از روش‌های مصرف دارو، ورزش، کنترل استرس و سبک زندگی سالم می‌تواند در کاهش میزان علائم مؤثر واقع شود تا بیمار به زندگی عادی خود ادامه دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دلایل بروز بیماری فیبرومیالژیا

پزشکان هنوز دلایل بروز بیماری فیبرومیالژیا را کشف نکرده‌اند، اما گمان می‌رود مشکل اصلی در نحوه‌ی عملکرد مغز و نخاع در دریافت سیگنال‌های درد از اعصاب باشد. به هر روی با توجه به اطلاعاتی که تاکنون به دست آمده می‌توان گفت علاوه بر اینکه زنان بیشتر از مردان در خطر ابتلا به این بیماری هستند، موارد زیر احتمال بروز آن را افزایش می‌دهند:

وجود بیماری‌های دردناک دیگر، همچون آرتریت یا عفونت‌های مختلف
ابتلا به بیماری‌های اختلال خلقی مثل اضطراب یا افسردگی
سابقه‌ی سوءاستفاده‌ی جسمی یا روحی فرد یا ابتلا به اختلال اضطراب پس از سانحه (پی‌تی‌اِس‌دی)
ورزش نکردن
سابقه‌ی ابتلا به فیبرومیالژیا در اعضای خانواده

علائم بیماری فیبرومیالژیا

اگر بخواهیم علائم بیماری فیبرومیالژیا را با تعریفی ساده بیان کنیم باید بگوییم بیمار در تمام نقاط بدنش احساس درد می‌کند. اما علائم شایع در بیماران عبارتند از:

احساس درد، سوزش، خارش یا گرفتی در عضلات
کاهش آستانه‌ی درد یا افزایش حساسیت در نقاط حساس (نقاط قرینه در عضلات و اتصالات تاندونی)
خستگی مفرط
ناتوانی در تمرکز یا یادآوری خاطرات (که به «مه‌مغزی» نیز شهرت دارد)
بی‌خوابی یا بدخوابی
احساس اضطراب، نگرانی یا افسردگی

بیماری فیبرومیالژیا شباهت بسیاری با آرتروز، بورسیت و تاندونیت دارد، اما به جای آنکه درد در نقطه‌ای خاص احساس شود، بیمار درد و خشکی عضلات را در تمام بدنش حس می‌کند. از دیگر علائم بیماری فیبرومیالژیا می‌توان اشاره کرد به:

درد شکمی، نفخ، حالت تهوع، یبوست، اسهال، سندرم روده تحریک‌پذیر
سردرد
خشکی دهان، بینی و چشم‌ها
حساسیت نسبت به سرما، گرما، نور یا صدا
تکرر ادرار
احساس گرختی در صورت، بازوها، دستان یا پا‌ها

تشخیص بیماری فیبرومیالژیا

پزشک پس از انجام آزمایشات از بیمار در مورد سوابق بیماری‌های خود و خانواده‌اش سوال می‌پرسد. تا به امروز هیچگونه آزمایشی برای تأیید وجود این بیماری کشف نشده. اما از آنجایی که علائم بیماری فیبرومیالژیا با علائم بیماری‌های دیگر شباهت بسیاری دارد احتمالاً پزشک آن را با بیماری‌هایی همچون کمکاری تیروئید، انواع آرتریت یا لوپوس مرتبط خواهد کرد؛ بنابراین انتظار می‌رود با انجام آزمایش خون میزان هورمون‌های بیمار و وجود التهاب بررسی شود. البته انجام آزمایش‌های اشعه ایکس نیز از دیگر آزمایش‌هایی است که ممکن است پزشک تجویز کند.

چنانچه پزشک نتواند علت درد بیمار را تشخیص دهد سیستمی دو مرحله‌ای را به کار خواهد گرفت تا بفهمد درد تا چه حد در بدن بیمار گسترش داشته و چه تأثیری بر زندگی روزمره‌ی وی گذاشته است. سپس راه حلی برای کنترل شرایط بیمار خواهد یافت.

درمان بیماری فیبرومیالژیا

درمان بیماری فیبرومیالژیا بسته به علائم بیمار دارد و ممکن است پزشک مسکن‌های درد، دارو‌های ضدافسردگی، شل‌کننده‌ی عضلات و همچنین دارو‌های خواب‌آور تجویز کند. با این حال ورزش سبک و مداوم را می‌توان یکی از روش‌هایی دانست که تأثیر بسزایی در کنترل درمان بیماری فیبرومیالژیا دارد. شایان ذکر است که ورزش موجب ترشح اندورفین در بدن می‌شود که خود باعث کاهش درد و استرس است و به خواب راحت نیز کمک می‌کند.

برای کاهش استرس و درد ناشی از بیماری فیبرومیالژیا نیز می‌توان ترکیبی از روش‌های مختلف را به کار برد، از جمله ماساژدرمانی، طب سوزنی و کایروپرَکتیک. بیمار همچنین می‌تواند با کمک مشاور، درمانگر یا گروه‌های حمایتی نیز به لحاظ روانی از این بیماری بکاهد.

منبع: روزیاتو

منبع: پارسینه

کلیدواژه: بیماری فیبرومیالژیا بیماری مفاصل افسردگی استرس پارسی خبر سبک زندگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۲۱۱۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مدیر عامل بنیاد بیماری‌های نادر ایران مطرح کرد؛ جلوگیری جدی از بیماری «کوتاه قامتی» در کشور

حمید رضا ادراکی دربارۀ وضعیت تشخیص بیماری‌های نادر در کشور گفت: وقتی یک پزشک با یک بیماری جدید برخورد می‌کند، امکان دارد که نتواند آن بیماری را تشخیص دهد و در واقع مهارت کافی برای تشخیص را نداشته باشد. گذشته از آموزش های تئوریک برای پزشک، دیدن و ویزیت بیمار برای تشخیص خیلی مهم است. ندیدن بیماران، معضلی برای پزشکان در معالجه بیماری‌های نادر است که موجب کنترل نداشتن بر درمان آن ها می‌شود. این معضل سبب می‌شود که دوره درمان طولانی شود و یا حتی عوارضی برای بیمار بوجود آورد.

وی از تازه ترین راهکارها برای ارتقای علم پزشکان کشور در حوزه بیماری‌های نادر گفت: بنیاد بیماری‌های نادر کتاب‌هایی به نام اطلس بیماری‌های نادر ایران تالیف کرده است. این کتاب‌ها در چهار حوزه منتشر شده که آخرین ویرایش آن در حوزه مغز و اعصاب منشر شده است. این کتاب‌ها مجموعه‌ای از اطلاعات در مورد بیماری‌های نادری است که در کشور خودمان وجود دارد و برگرفته از علم پزشکیِ پزشکان ایران است.

عضو هیت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: این کتاب به صورت رایگان در اختیار دانشگاه‌های علوم پزشکی و بیمارستان‌های وابسته به دانشگاه قرار گرفته است. همچنین این کتاب‌ها که در مورد تشخیص بیماری‌های نادر می باشد به صورت رایگان در اختیار مراکز بهداشت نقاط مختلف کشور نیز قرار دارد.

مدیر عامل بنیاد بیماری‌های نادر ایران بیان کرد: در این کتاب‌ها همه بیماری‌ها و علایم مربوطه طبقه‌بندی شده، تست‌ها برای تشخیص بیماری، انواع معاینات کلینیکی و داروهای لازم ذکر شده است.

ادراکی دربارۀ اقدام پزشکان در رویارویی با بیماری های جدید گفت: پس از تشخیص بیماری با کمک این کتاب‌ها، پزشک باید بیمار را به بنیاد معرفی کنند تا نخست آمار فرد وارد لیست بیماران نادر شود. در مرحله بعد متخصصان به تشخیص قطعی آن بیماری می‌پردازند که با رسیدگی‌های هر چه بیشتر سازمان، بتوان درمان درست را پیش گرفت.

وی خاطرنشان کرد: وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو و بیمه سلامت در همه مراحل درمان، بیماری فرد را پیگیری می‌کنند. این پشتیبانی کاملا از طرف وزارت بهداشت است که پس از ثبت نام در سایت، با بیمار تماس گرفته می‌شود و درمان و پیگیری بیماری با مراجعه بیمار شروع می‌شود.

ادراکی از راهکار دوم برای تشخیص بیماری‌های نادر گفت: راهکار بعدی تشکیل کنگره‌های پزشکی و بازآموزی در حوزه بیماری‌های نادر است. ما در حال حاضر چند کنگره برگزار  کردیم که این کنگره‌ها برای پزشکان کشور کاملا رایگان است.

وی همچنین به راهکار سوم برای تشخیص بیماری‌های نادر پرداخت و گفت: ما در حوزه بین‌الملل آخرین اطلاعات و اخبار در مورد بیماری‌های نادر را رصد می‌کنیم تا بتوانیم دانش خود را در مورد رسیدگی به این بیماری‌ها ارتقا دهیم. من فکر می‌کنم با وجود این فعالیت‌ها، بتوان مقداری از مسئله تشخیص نادرست بیماری‌ها جلوگیری کنیم.

متخصص رادیولوژی و فلوشیپ نورو رادیولوژی درباره وضعیت دسترسی بیماران نادر به دارو گفت:  در صورت کمبود و نیاز به داروهای خاص، نخست اسامی داروها را در سامانه بیماران نادر ایران ثبت می‌کنیم و سپس این اسامی به وزارت بهداشت، سامانه دارو و غذا و بیمه سلامت برای تکمیل داروها فرستاده می‌شود.

مدیر عامل بنیاد بیماری‌های نادر ایران در مورد هزینه درمان و داروی بیماران نادر گفت: این بیمارها به سازمان‌های دارو و غذا معرفی می‌شوند و سازمان طبق قانون و طبق سند ملی بیماری‌های نادر موظف است داروی این افراد را از خارج از کشور به طور رایگان تهیه کنند و در اختیار بیماران قرار دهند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مورد تامین هزینه برای داروی بیماران بیماری‌های نادر گفت: بانک مرکزی باید هزینه مورد نیاز را در اختیار سازمان دارویی قرار دهد تا آن ها با تامین بودجه ارزی بتوانند داروهای مورد نیاز بیماران نادر را در اختیارشان قرار دهند.

ادراکی با بیان اینکه  ۸۵ درصد علل بیماری‌های نادر، ژنتیکی است، تاکید کرد: داروها باید به موقع، با دوز مورد نظر و کاملاً دقیق به بیماران داده شود، چراکه اختلال در هر یک از این موارد موجب تشدید و بدتر شدن بیماری می‌شود.

ادراکی همچنین دربارۀ بیمه بیماران نادر بیان کرد: طبق سند ملی بیماری‌های نادر، بیمه سلامت، مجری پایه و تکمیلی بیماران نادر است؛ در این صورت هزینه تامین درمان بیماری‌های نادر برای بیماران صفر است و بیمه سلامت تمام هزینه‌های درمان این بیماران را تامین می‌کند.

مدیر عامل بنیاد بیماری‌های نادر افزود: ما باید تا جایی که در توان داریم، فرد بیمار را تحت حمایت و پوشش خود قرار دهیم تا روند بیماری خود را به خوبی پشت سر بگذارد و به سلامتی دست پیدا کند.

متخصص رادیولوژی و فلوشیپ نورو رادیولوژی دربارۀ درصد اثر بخشی و درمان موفق بیماری‌های نادر گفت: بعضی بیماری‌ها را توانستیم به صورت جدی و اثربخش جلوگیری کنیم که برای مثال می‌توان به بیماری کوتاه قامتی اشاره کرد.

ادراکی در برابر این پرسش که کدام بیماری‌های نادر شرایط بدتری را دارند، گفت: ما آمار دقیقی از این موضوع نداریم، زیرا خود بیماران اطلاعات کافی در این موارد در اختیار ما نمی‌گذارند. اما می‌توان گفت قطعاً بیماری‌هایی که درمان سخت‌تری دارند یا از نظر هزینه گران‌تر هستند یا دسترسی کمتری به داروها دارند، شرایط سخت‌تری را تجربه می‌کنند و نکته مهم در این باره، مدیریت بهتر بیماری و اوضاع بیمار است. هر بیماری که پیگیری نشود باعث می‌شود، بیمار در شرایط بحرانی قرار بگیرد، اما خدا را شکر که این مسائل در حال حاضر در حال پیگیری و رسیدگی بیشتر است.

منبع: خبرگزاری ایلنا

دیگر خبرها

  • دلیل مهم دل درد صبحگاهی و درد معده بعد بیدار شدن
  • کاهش چشمگیر میزان تولد نوزاد مبتلا به تالاسمی/ تهران حدود ۲ هزار بیمار تالاسمی دارد
  • درمان بیماران سرطانی در مراکز دولتی رایگان است/ نشان‌دار شدن بیش از دو میلیون بیمار خاص
  • تلاش برای دسترسی به داروی مورد نیاز بیماران تالاسمی
  • حدود ۱۹ هزار بیمار تالاسمی در کشور وجود دارد
  • برگزاری جلسه آموزشی پیشگیری از تب کریمه کنگو در بابل
  • بیش از ۳۵۰ میلیون نفر از علایم تنفسی آسم رنج می‌برند/ هزینه ۳۰ میلیون تومانی درمان هر بیمار در سال
  • حدود ۱۹ هزار بیمار تالاسمی در کشور داریم
  • مدیر عامل بنیاد بیماری‌های نادر ایران مطرح کرد؛ جلوگیری جدی از بیماری «کوتاه قامتی» در کشور
  • بیماری ترانه علیدوستی چیست؟ / همه چیز درباره سندرم «درِس»