Web Analytics Made Easy - Statcounter

میثم موسایی، استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه تورم و سیاست‌های تورم‌زا علت اصلی عدم تحقق سیاست‌های رفاهی و عدالت است؛ گفت: استقراض از بانک مرکزی و چاپ پول باعث ایجاد تورم می‌شود و دولت با این اقدام که ارزش پول ملی و قدرت خرید خانوارها را کاهش می‌دهد و بدون اینکه بخواهد مالیاتی بگیرد دست در جیب مردم می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

میثم موسایی عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در خصوص اینکه رهبر انقلاب عنوان کردند نمره‌ی مطلوبی خصوص عدالت به ‌دست نیاوردیم و بر  معیشت طبقات ضعیف، تاکید داشتند، اظهار کرد: در متون دینی از عدالت اقتصادی با عنوان قسط نام برده شده که بر چهارم محور استوار است.

وی افزود: مرحله نخست تامین حداقل‌های یک زندگی برای همه اقشار جامعه در یک حکومت دینی است و در بخش دوم ارتقاء سطح زندگی بالاتر از حداقل‌ها است؛ به گونه‌ای که افراد از فراغ بال مناسبی برخوردار شوند و بتوانند وظایف معنوی و فرهنگی خودشان را انجام دهند.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه موضوع سوم تعدیل ثروت است، اضافه کرد: ساز و کارها باید طوری طراحی و اجرا شود که به صورت خودکار از ثروتمندان و افرادی که درآمدهای بالاتری دارند، مالیات اخذ شود و دولت آن را با پرداخت یارانه‌ها صرف طبقات پایین‌تر و فرودست جامعه کند.

موسایی با بیان اینکه محور چهارم حاکم شدن و رعایت عدالت در مبادلات بازارهای مختلف است، گفت: می‌بایست در مقابل هر کالا، سرمایه و عامل تولید که یک طرف به دست می‌آورد و یا از دست می‌دهد، مابه‌ازای منصفانه بدست بیارود؛ یعنی با طراحی مکانیسمی تعادل پایدار و توازن بین پرداختی‌ها و دریافتی‌ها وجود داشته باشد تا ثروت‌ها تعدیل شود.

وی تاکید کرد: اگر این مکانسیم ایجاد تعادل برای یک دوره زمانی باشد؛ مجددا به نابرابری در ثروت، قدرت و فرصت‌ها  منجر خواهد شد، بنابراین باید سیستم به صورت خوردکار بتواند خودش تعدیل کند که این موضوع به وسیله اخذ مالیات‌های تصاعدی از یک طرف و داشتن حدنصاب برای پرداخت مالیات از طرف دیگر امکان پذیر است.

 

در توزیع ثروت بد عمل کردیم/ کاهش ارزش پول ملی باعث افزایش نابرابری‌ها شد

این استاد دانشگاه در مورد اینکه چرا تحقق اجرای عدالت در جامعه ما محقق نشده است؛ پاسخ داد: باید چهار معیار عنوان شده محقق شود تا بتوانیم به عدالت نزدیک شویم در حالی که توزیع ثروت به مراتب بدتر از 50سال گذشته است.

موسایی افزود: مجموعه سیاست‌های پولی، مالی، ارزی، و... دولت به گونه‌ای بوده است که ثروت‌ها به صورت یک طرفه جابه‌جا شده و می‌شود. متاسفانه یکی از ابزارها که دولت و نظام ما از آن نتوانست استفاده کند و در جهت رشد نابرابری شدیدا اثر گذار بود، موضوع کاهش ارزش پول یا همان افزایش نرخ تورم است.

وی توضیح داد: تورم باعث فقیرتر شدن فقرا و ثروتمندتر شدن ثروتمندان می‌شود؛ متاسفانه در این 40سال اخیر به طور متوسط نرخ تورم هر سال بیش از 20درصد بوده، یعنی رشد قیمت‌ها نسبت به سال 1375 بیش از 2000 برابر افزایش یافته است.

 

چرا در اقتصاد ایران نرخ تورم بالاست؟/ کاهش ارزش پول ملی تمام سیاست‌های رفاهی را خنثی کرد

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: کاهش ارزش پول ملی در چنین سطحی و با چنین سرعتی، تمام اجرای سیاست‌های رفاهی در اقتصاد را خنثی می‌کند؛ یعنی دولت برای افزایش قدرت خرید طبقات ضعیف و پایین جامعه اقدام می‌کند اما قبل از آنکه یارانه به دست مردم برسد، قیمت کالا و خدمات (افزایش تورم) دچار جهش‌های بالا شده؛ در نتیجه کمک‌های دولت برای کاهش فقر و تعدیل ثروت و ایجاد زندگی نسبتا مرفه طبقات متوسط، خنثی می‌شود.

موسایی با بیان اینکه تورم علت و علل عدم تحقق سیاست‌های پولی، مالی و رفاهی دولت برای رفع فقر و ایجاد عدالت است؛ تاکید کرد: اگر می‌خواهیم به تحقق عدالت نزدیک شویم، نخست حفظ ارزش پول است و تا زمانی که نتوانیم تورم را یک رقمی  و به زیر 5درصد برسانیم و حفظ کنیم، سخن گفتن از عدالت بی‌فایده است.

وی در خصوص این سوال که علت داشتن تورم بالا در اقتصاد ایران چیست؟، گفت: افزایش حجم نقدینگی شدید توسط دولت برای تامین مخارج خودش علت اصلی افزایش نرخ تورم است هر چند دولت آن را کاملا ضروری می‌داند در حالی که باید در مخارجش صرفه جویی کند و جلوی ریخت و پاش‌ها را بگیرد.

 

عدم استقلال بانک مرکزی منجر به حذف طبقه متوسط شد/ مجلس یازدهم تصمیات سخت بگیرد

عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران با اشاره به استقراض دولت از بانک مرکزی، تاکید کرد: دولت‌ها نباید در این مورد مختار باشند و هر زمان خواستند از بانک مرکزی پول قرض کنند و نیاز این امر تحقق استقلال بانک مرکزی است و عدم اجرای سیاست‌های پولی مستقل، در کنار سیاست‌های مالی و بازرگانی به کاهش ارزش پول ملی و در نتیجه افزایش اغنیا و از بین رفتن طبقه متوسط جامعه منجر شده است.

موسایی؛ اصلاح نظام مالیاتی در جهت کمک به طبقات متوسط، کنترل نرخ ارز و جلوگیری از انتقال ثروت‌های نجومی، رشد بازار سرمایه به منظور افزایش قدرت خرید مردم؛ کنترل حجم پول با استفاده از ابزارهای بانک مرکزی، کنترل و صرفه‌جویی هزینه‌های دولت، اصلاح قوانین گمرکی و بانکی در جهت حمایت از تولید و... را از قداماتی عنوان کرد که مجلس شورای اسلامی جدید باید برای بهبود معیشت مردم در دستور کار خود قرار دهد.

این استاد اقتصادی اضافه کرد: مجموع اقدامات فوق می‌تواند حجم و سرعت گردش پول را کاهش و تولیدات را افزایش دهد که منجر به کاهش قیمت‌ها خواهد شد و به سبب آن سیاست‌های رفاهی موثر می‌شود اما تا زمانی که تورم آن هم با نرخ بالا باشد اجرای سیاست‌های رفاهی محکوم به شکست است. مجلس یازدهم می‌بایست اصلاح ساختار را اجرایی و تصمیات سخت بگیرید و دولت را ملزم به آن کند.

 

دولت در جیب مردم دست می‌کند و پول برمی‌دارد

وی در پاس به این سوال که مشکل و راهکارها مشخص است، چرا دولت از آن پیروی نمی‌کند؛ گفت: نفع دولت در این نیست که سیاست‌ها را اجرا کند و از بانک مرکزی استقراض نکند؛ بلکه با این اقدام می‌تواند حقوق کارمندان افزایش دهد و جامعه را با پرداخت یارانه بیشتر راضی کند؛ بدون اینکه از مردم مالیات گرفته شود. 

این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه باید افزایش حجم پول از اختیار دولت خارج شود، خاطرنشان کرد: استقراض از بانک مرکزی و چاپ پول باعث ایجاد تورم می‌شود و این موضوع خودش نوعی مالیات اجباری است که قدرت خرید خانوارها را کاهش می‌دهد زیرا وقتی نرخ رشد تورم 20درصد یعنی به طور متوسط از مردم 20درصد مالیات گرفته می‌شود و این اقدام برای دولت ساده‌تر و ارزان است تا بخواهد مالیاتی بگیرد؛ البته در اینجا دست در جیب مردم کرده و آن را نصف می‌کند.

 

سیاست‌ها در جهت حمایت از اغنیا است نه فقرا

موسایی با اشاره به کانون قدرت و ثروت؛ گفت: سیاست‌ها همیشه به حمایت از اغنیا است تا فقرا. سیاست تورم‌زا عملا در حمایت از طبقات ثروتمند است و شاهد تشویق زندگی اشرافی هستیم. وقتی مسئولی و یا نماینده مجلس حقوق نجومی می‌گیرد، طبقات متوسط و پایین را فراموش می‌کند که نتیجه آن فساد، افزایش نرخ تورم و به سخره گرفتن عدالت مفهومی دیگری اقتصاد ندارد.

این استاد دانشگاه اجرا نشدن برخی سیاست‌ و برنامه‌ها مانند مالیات بر عاید سرمایه که بارها دولت وعده آن را داد، را در حمایت از اغنیا دانست و گفت: همه کسانی که باید مالیات بدهند، دستشان در جیب دولت است و در واقع همان‌ها این سیاست‌ها را تعیین می‌کنند یعنی در هم تنیدگی اصحاب قدرت با ثروت؛ اقتصاد ایران را به چینن روزی انداخته است.

 

انتهای پیام/ن

منبع: دانا

کلیدواژه: کاهش ارزش پول ملی سیاست های رفاهی استاد دانشگاه بانک مرکزی جیب مردم قدرت خرید نرخ تورم سیاست ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۵۰۶۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خط و نشان تند رئیسی برای بانک‌ها / انتقاد از برحورد پلیس آمریکا با دانشجویان

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، سید ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم، در جمع مردم جنوب غرب تهران با اشاره به ساخت دو میلیون‌و ۴۰۰ هزار مسکن تصریح کرد: اگر سالی یک‌میلیون مسکن در ادوار قبل ایجاد می‌شد امروز با مشکل مسکن در استان ها مواجه نبودیم ولی این اتفاق رقم نخورد.طبق قانون و نیاز کشور اگر یک میلیون مسکن در سال ایجاد شود، نیاز ها در این زمینه برطرف می‌شود.

رئیس جمهور بیان کرد: میزان اراضی که در دولت سیزدهم به محدوده شهری در سراسر کشور متصل کردیم با گذشته قابل قیاس نیست.دومیلیون‌و ۴۰۰ هزار مسکن در حال ساخت است و شبانه روز وزارتخانه ها و دستگاه ها در این زمینه مشغول فعالیت هستند.

دولت از هدفگذاری ایجاد اشتغال به هیچ وجه عقب نیست

رییسی خاطر نشان کرد: رفع تنش آبی ۱۰ هزار روستا از ضرورت‌هایی است که آغاز شده و نیمی از میزانی که هدف گذاری شده انجام شده است.در تهران خاموشی‌های زیادی داشتیم و در مجموع ۲۲ هزار مگاوات کسری و ناترازی برق داشتیم امروز در خدمت شما خانواده معظم و معزز شهیدان این منطقه عرض می‌کنم که با تولید برق ۸۰۰۰ مگاوات ناترازی رفع شده است و مابقی نیز به سرعت در حال پیگیری است.

وی بیان کرد: از مشکلات این منطقه و بسیاری از مناطق و جوانان تهران، مشهد و سایر نقاط کشور بیکاری بود در برنامه‌ریزی دولت اعلام کردیم که هر سال باید یک میلیون شغل ایجاد شود اگر پیش از این ایجاد می‌شد در حال حاضر با این مشکل مواجه نبودیم.

رئیس دولت سیزدهم، با بیان اینکه از وعده ایجاد اشتغال به هیچ عنوان عقب نیستیم، اظهار کرد: در بسیاری از استان‌ها آمار بیکاری کاهش جدی را نشان می‌دهد و بعضاً به ۵ درصد رسیده است.حتماً می‌توان با اتکا به داشته‌های کشور کاری کرد که خانواده‌های عزیز ما دغدغه بیکاری فرزندان خود را نداشته باشند.

هرآنچه به نفع مردم باشد انجام می‌دهیم

رئیسی در جمع مردم جنوب غرب تهران بیان کرد: اینطور نیست که ندانم در زندگی‌مردم چه می‌گذرد قبل از اینکه به جمع شما بیایم برای حل مسائل تشکیل جلسه دادیم و مسائل بهداشتی که از موضوعات این منطقه است برایش زمان‌بندی شد تا مشکلات مرتفع شود. بافت فرسوده از دیگر نکاتی بود که مطرح شد و باید بسته تشویقی در این زمینه قرار داد.

وی گفت:دولت از کنارچاله ها نمی‌گذرد مگر اینکه برای آنها چاره اندیشی کند. هرآنچه به نفع مردم باشد انجام میدهیم.

همانطور که وعده دادیم، مطلقا به فساد و مفسد رحم نمی‌کنیم

رئیسی بیان کرد:بنای بنده طلبه خدمتگزار صداقت با مردم است آنچه را تشخیص می‌دهیم اگر در جایی به هر دلیلی نشد، در کنار کارهای انجام شده، آن را نیز به مردم اعلام خواهیم کرد.

رییسی تاکید کرد: ما وعده‌های خود را از یاد نمی‌بریم این دولت بنا دارد که صادق الوعد باشد، بدانید و آگاه باشید که به همه مسئولان اعلام کرده‌ام، نه فقط اعلام بلکه اقدام کرده‌ام که مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد.بدانید در این دولت همانطور که بارها اعلام کردیم در تمام استان‌ها در تمام شوراهای اداری، ما مخالف هرگونه رابطه ناسالم، تبعیض، پارتی‌بازی و رشوه در تمام ادارات و سازمان‌های کشور هستیم.

بانک هایی که مقررات را رعایت نکنند منحل خواهند شد

وی بیان کرد: موسسات بانکی که اضافه برداشت از بانک‌دارند موجب تورم‌می شوند، در سال گذشته سه موسسه متخلف را بدلیل رعایت نکردن مقررات منحل کردیم. بانک هایی که مقررات را رعایت نکنند حتما منحل خواهند شد.

وی تاکید کرد: تمام توان دولت این است که با استفاده از ظرفیت هایی که در کشور وجود دارد نسبت به وضعیت اقتصادی اقداماتی انجام دهد تا شرایط اقتصادی برای زندگی مردم بهبود بخشیده شود.

رییسی خاطر نشان کرد: نمی خواهم به گذشته نگاه کنم که چه کردند و نمی خواهم بگویم دولت چه چیزی را تحویل گرفت چون این روش را در این جمع باصفای شما مردم نمی پسندم که بگویم اما در جلسات کارشناسی ممکن است بگوییم که چه وضعیتی تحویل شد و ما کجا بودیم.شهریور ۱۴۰۰ که دولت آغاز شد با کسری بودجه مواجه بودیم یکی از نگرانی های مردم تورم است که نگرانی درستی است و باید تورم را کاهشی کنیم.

وی تصریح کرد: با کمک مردم و فعالان اقتصادی در حال حاضر تورم کاهشی شده اما بدانیم عامل تورم چیست؟ چون برخی موارد معلول است و باید علت را بررسی کرد و از بین برد.یکی از علت های تورم کسری بودجه است به این معنا که دولت بیش از توان و درآمد، هزینه داشته باشد و هزینه بر دولت بار کنیم که فشار آن بر مردم می آید.

رییس دولت سیزدهم گفت:دولت سیزدهم تلاش کرد اولا کسری بودجه باقی مانده از دولت قبل که قریب به ۴۸۰ هزار میلیارد تومان را بتواند به نحوی پشت سر بگذارد که روی زندگی مردم فشار نیاید.تنها راه آن افزایش تولید بود که با ایجاد درآمد، مسأله را حل کنیم وگرنه اگر قرار بود از بانک مرکزی استقراض شود یا پول چاپ کنیم، باز هم فشار نهایی بر مردم تحمیل می شد.نتیجه این شد که ۱۴۰۰ را پشت سر گذاشتیم و کسری بودجه با تولید و ایجاد درآمد حل شد.در ۱۴۰۱ تلاش شد که منابع و مصارف ما همخوانی داشه باشد که کار جدیدی بود.

وی خطاب به نمایندگان بیان کرد: بارها از دوستان مجلس خواسته ایم که به لایحه بودجه ای که به مجلس داده می شود، هزینه جدید افزوده نشود و هزینه ها را کاهش دهند نه افزایش.اول باید به منابع‌مان نگاه کنیم چه چه میزان پول داریم بعد به مصارف‌مان بنگریم که چه قدر هزینه داریم.همیشه قرارمان این بود که در لایحه بودجه ای که ما تنظیم می کنیم کسری بودجه که به بیان رهبر انقلاب ام الخبائث است و مشکلات را ایجاد می کند، نباشد.

بنای ما تعامل با کشورهایی است که می خواهند با جمهوری اسلامی روابط سالم و سازنده داشته باشند

رئیسی گفت:بنای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران مقاومت و ایستادگی در برابر همه دشمنان است.به مردم پاکستان به نمایندگی از شما مردم گفتم که پیام ما به دشمنان ایستادگی ‌ومقاومت است.همچنین پیام‌ما برای دوستانمان همبستگی و پیوند اخوت است، بارها اعلام‌کردیم هرکس در دنیا دست به طرف ما دراز کند با محبت دستای اورا میفشاریم و بنای ما تعامل و همکاری با همه کشورهایی است که می خواهند با جمهوری اسلامی روابط سالم و سازنده داشته باشند.

رفتار با دانشجویان چهره واقعی آمریکا را به جهان نشان داد

رئیسی افزود:غزه تابلویی در جلوی چشم‌جهان ترسیم کرده که در آن نورانیت، ایستادگی و مقاومت و جانفشانی در راه خدا به تصویر کشید همچنین کودک‌کشی ونسل کشی وجنایت علیه بشریت هم در غزه به نمایش گذاشته شد. اینها جنایتکاران در تاریخ و بزرگترین ناقضان حقوق انسان هستند.

وی گفت: مگر تا دیروز نمی‌گفتند به دانش و دانشگاه احترام میگذاریم دیدیم که چگونه پلیس به مراکز دانشگاهی حمله کرد و دانشجویانی که از غزه و فلسطین حمایت کردند را مورد آزار و اذیت قرار دادند. رفتار با دانشجویان چهره واقعی آمریکا را به جهان نشان داد.

۲۷۲۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899626

دیگر خبرها

  • سیاست ارزی غلط دلیل احساس نشدن درآمدهای سرشار نفتی و رشد اقتصادی در زندگی مردم
  • خط و نشان تند رئیسی برای بانک‌ها / انتقاد از برحورد پلیس آمریکا با دانشجویان
  • هشدار درباره آینده اقتصاد ایران
  • ضرب الأجل قالیباف به دولت رئیسی
  • قالیباف: منتظر برنامه بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم
  • افزایش تورم خوراکی‌ها در آغاز سال
  • مشارکت مردم در جهش تولید چگونه عملی می‎‌شود؟
  • مدیریت صحیح بانک مرکزی در شرایط فعلی
  • پیش بینی دولتمرد حسن روحانی از وضعیت اقتصادی؛ سال سختی پیش‌رو است
  • افزایش ۵۷ درصدی دستمزد ۱۴۰۱ بیکاری را ۸ درصد کاهش داد