Web Analytics Made Easy - Statcounter

 به گزارش خبرنگار ایلنا، به موازات طرح مباحث متعدد درباره تعیین حق مسکن کارگران، این روز‌ها اخبار و اظهارنظرات زیادی درباره خانه‌دار شدن کارگران نیز مطرح می‌شود. دولت‌های یازدهم و دوازدهم در بحث تامین مسکن گروگان طرح فراگیری بودند که در دولت‌های قبل به صورت ناقص اجرا شد. طرح مسکن مهر، بزرگ‌ترین طرح دولت‌های احمدی‌نژاد در زمینه مسکن بود که از آغاز تا انجام مورد انتقادات شدیدی قرار گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کار تا جایی پیش رفت که مسئولان در دولت یازدهم و همچنین دوازدهم رسما اعلام کردند طرح مسکن مهر را ادامه نخواهند داد. مسلم بود با اعلام چنین نظری، کارشناسان به ویژه کارشناسان رفاه اجتماعی این سوال را مطرح کنند که پس برنامه دولت برای خانه‌دار کردن مردم چیست؟

بر اساس اصل ۳۱ قانون اساسی داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند به خصوص روستانشینان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم کند.

ناگفته پیداست که در چهار دهه اخیر دولت‌های مختلف در راستای تحقق این اصل ضعیف عمل کرده‌اند. نه تنها درصد بالایی از شهروندان خانه‌ای از آن خود ندارند که با نوسانات قیمت مسکن بسیاری به حاشیه رانده شده یا در خانه‌هایی زندگی می‌کنند که نامتناسب است. اگر پیش از آن بی‌خانمانی و حاشیه‌نشینی پدیده‌ای ویژه افراد بیکار شناخته می‌شد، با رشد قیمت مسکن و همچنین بالا رفتن قیمت رهن و اجاره، بسیاری از حقوق‌بگیران نیز در تامین مسکن متناسب ناتوان هستند.

در همه جای دنیا ۷۰ درصد اقتصاد کشور‌ها به صورت مستقیم و غیرمستقیم با مسکن در ارتباط است. اگر رونق تولید در این بخش اتفاق بیفتد، شاهد تاثیرات مثبت در اقتصاد هستیم، اما همانطور که عنوان شد باید ابهامات رفع و دقیقا مشخص شود که قرار است چه کاری صورت گیرد؟ در یک کلام اگر این پروژه به سرنوشت مسکن مهر دچار شود، اتفاقی منفی رخ داده و هدر رفت منابع صورت گرفته است

براساس گزارش دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران در اردیبهشت امسال با افزایشی ۹.۴ درصدی نسبت به ماه قبل، به ۱۷ میلیون و ۶۶ هزار تومان رسیده است. یک حساب و کتاب ساده به ما نشان می‌دهد که یک حداقلی‌بگیر با حقوق یک سال خود قادر به خرید دو متر خانه هم در تهران نیست! بر این اساس او اگر حقوق ۳۰ سال کار خود را جمع کند تازه به سختی می‌تواند خانه‌ای یک خوابه در منطقه‌ای متوسط در تهران خریداری کند. این وضعیت در کلانشهر‌های دیگر هم کمابیش به همین شکل است. اینجا بار دیگر سوال مطرح شده، یعنی اینکه دولت چه برنامه‌ای برای تحقق اصل ۳۱ قانون اساسی دارد، با قدرت بیشتری تکرار می‌شود؟

مسکن ملی یا مسکن اجتماعی

دولت دوازدهم زمانی که خود را تا حدی از تعهدات مربوط به مسکن مهر فارغ کرد، به فکر اجرای طرح فراگیری افتاد که البته هنوز تا مرحله اجرا فاصله دارد و فعلا فقط ثبت‌نام صورت گرفته است. از این طرح که در شهر‌های مختلف کشور اجرا می‌شود با عنوان مسکن ملی و مسکن اجتماعی یاد می‌شود. هر کدام از این عناوین را که به کار ببریم، باید به این نکته اذعان کنیم که حداقل در لفظ قرار است یک طرح دولتی در حوزه مسکن با توجه ویژه به اقشار فرودست اجرا شود. در ماه‌هایی که اخبار و اظهار نظرات متعددی درباره این طرح منتشر شده، نام کارگران نیز به میان آمده است. ازجمله وعده‌های داده شده، همین چند روز پیش و به دنبال امضای یک تفاهم‌نامه میان وزارت راه و شهرسازی و اتاق تعاون مطرح شد.

۱۱ خرداد امسال محمد اسلامی (وزیر راه و شهرسازی) گفت: مطابق با پیش‌بینی‌های انجام شده، در کنار شهرک‌های صنعتی ۱۰۰ هزار واحد مسکونی کاربری در قالب سه شهرک تاسیس خواهیم کرد تا جامعه کارگری ما اعم از مدیران و کارگران در این شهرک‌ها سکونت کنند.

عباس اکبرپور (کارشناس ارشد بازار مسکن) در این باره به ایلنا می‌گوید: اگر بنا باشد نظری دقیق درباره این اظهارات بدهیم باید منتظر بمانیم و ببینیم مسئولان کجا قرار است این شهرک‌ها را تاسیس کنند؟ چطور این کار صورت می‌گیرد و واگذاری‌ها به چه شکل خواهد بود؟ با این همه، توجه به مسکن اقشار پایین جامعه از جمله کارگران مثبت است و علاوه بر اینکه مشکل مسکن این قشر را رفع می‌کند، می‌تواند به اشتغال در کشور نیز کمک کند.

او تصریح می‌کند: در همه جای دنیا ۷۰ درصد اقتصاد کشور‌ها به صورت مستقیم و غیرمستقیم با مسکن در ارتباط است. اگر رونق تولید در این بخش اتفاق بیفتد، شاهد تاثیرات مثبت در اقتصاد هستیم، اما همانطور که عنوان شد باید ابهامات رفع و دقیقا مشخص شود که قرار است چه کاری صورت گیرد؟ در یک کلام اگر این پروژه به سرنوشت مسکن مهر دچار شود، اتفاقی منفی رخ داده و هدر رفت منابع صورت گرفته است.

کم و کیف ساخت ۱۰۰ هزار مسکن کارگری

«قرار است سه شهرک مربوط به خانه‌های کارگران با کمک تعاونی‌های مسکن کشور راه‌اندازی کنیم.» این اظهارنظر را بهمن عبداللهی (رئیس اتاق تعاون ایران) درست همزمان با صحبت‌های وزیر راه و شهرسازی داشته است. هر چند او به نقش‌آفرینی تعاونی‌های مسکن در ساخت مسکن‌های کارگری تاکید دارد، اما به درستی کم و کیف کار را نمی‌دانیم.

اکبرپور می‌گوید: ساخت این مسکن‌ها احتمالا به صورت اجاره به شرط تملیک است. دولت زمین‌هایی را که در اختیار دارد اعطا می‌کند تا هزینه اولیه ساخت مسکن کم شود و برای ساخت‌و‌ساز‌ها با مشارکت بانک مرکزی و بانک مسکن تسهیلاتی اعطا می‌شود تا بعد از تسویه خانه به نام دریافت‌کنندگان این تسهیلات که اینجا کارگران هستند، سند بخورد.

او ادامه می‌دهد: همانطور که عنوان شد کلیت طرح مثبت است، اما نباید به گونه‌ای عمل کرد که این طرح مثبت به سرنوشت طرح شکست خورده‌ای مانند مسکن مهر دچار شود. بر این اساس در ساخت مسکن‌های کارگری باید کیفیت ساخت‌و‌ساز مورد توجه قرار گیرد. می‌دانیم که چنین طرح‌هایی که در سطح ملی اجرا می‌شوند، نیازمند بودجه‌های زیاد هستند. اگر بودجه متناسب اختصاص نیابد با توجه به تعهداتی که به وجود می‌آید، شاهد زدن از کیفیت ساخت‌و‌ساز‌ها هستیم؛ اتفاقی که در مواردی برای مسکن مهر رخ داد.

براساس گزارش دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران در اردیبهشت امسال با افزایشی ۹.۴ درصدی نسبت به ماه قبل، به ۱۷ میلیون و ۶۶ هزار تومان رسیده است

این کارشناس مسکن همچنین بر توجه به اصول شهرسازی و معماری در شهرک‌های کارگری اشاره و عنوان می‌کند: ازجمله مشکلاتی که مسکن مهر با آن مواجه شد این بود که در زمینه برخی زیرساخت‌ها، تاسیسات و امکانات شهری دچار مشکلات عدیده بود. این مشکلات از آنجا ناشی می‌شد که طراحان ابتدا شروع به ساخت و ساز  کردند و بعد به فکر خیابان‌کشی و دیگر زیرساخت‌ها افتادند.

او تاکید می‌کند: شهرک‌های ساخته شده باید از نظر معماری شهری مورد توجه قرار گیرند و امکانات آموزشی، بهداشتی و همچنین دسترسی به جاهای دیگر در آنها در حد مطلوب باشد.

در اینکه باید طرحی فراگیر در حوزه مسکن اجرا شود تا افراد نیازمند صاحب خانه شوند، شکی نیست. در این بین کارگران در اولویت قرار دارند، چراکه هزینه‌های مسکن بخش عمده درآمد آنها را می‌بلعد. توجه به مقوله مسکن کارگری هر چند چیز جدیدی نیست، اما اظهارات جدید امید‌ها را زنده کرده است. در این بین چگونگی اجرای طرح اهمیت زیادی دارد. کارگران مسکن ارزان و با کیفیت می‌خواهند و این نیازمند همکاری بخش‌های مختلف در ساخت مسکن است.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: مسکن مسکن مهر مسکن کارگری مسکن اجتماعی معیشت کارگران قیمت خانه قیمت خانه در تهران مسکن کارگران مسکن اجتماعی کارگران مسکن ملی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۹۸۷۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نبود زمین برای ساخت مسکن، چالش این روزهای مددجویان و کمیته امداد

یکی از خدمات کمیته امداد به مددجویان تحت پوشش ساخت مسکن برای افراد واجد شرایطی است که فاقد مسکن هستند.

شهرستان بابل که به عنوان بزرگترین و پرجمعیت ترین شهر مازندران محسوب می شود، ۸۶۰ خانواده تحت پوشش این نهاد مستاجر هستند که از این تعداد ۶۰۰ خانواده فاقد زمین هستند، تا کمیته امداد بتواند برای آنها مسکن بسازد. کمیته امداد با همکاری بسیج سازندگی، سپاه و حمایت دولت بدون هیچ محدودیتی برای خانواده های تحت پوششی که دارای زمین و پروانه ساخت داشته باشند مسکن می سازد.

خانه های احداثی کمیته امداد ۵۶ متری است و با کمک بلاعوض، یک میلیارد ریالی و پرداخت تسهیلات چهار میلیارد ریالی با کارمزد ۴ درصد برای این مددجویان خانه احداث می شود.

کمیته امداد که به طور جدی و بدون هیچ محدودیتی پیگیر خانه دار شدن مددجویان تحت پوشش خود می باشد، شرط واجب زمین و پروانه ساخت ۲ اولویت و پیش نیاز تحقق این مهم است.

تعدادی از مددجویان کمیته امداد که فاقد زمین هستند، نمی توانند از خدمات و حمایت های لازم ارائه شده از سوی کمیته امداد، سپاه و دولت برای خاندار شدن بهره مند شوند.

با توجه به افزایش قیمت زمین به خصوص در مناطق روستایی امید به خانه دار شدن برای این مددجویان به یک آرزو تبدیل شد.

تعدادی از خانواده های مددجو، دارای زمین هستند اما بخاطر اینکه این زمین ها خارج از بافت روستا واقع شد، امکان صدور پروانه ساخت برای این زمین ها وجود ندارد.

مددجویان کمیته امداد بابل برای تحقق رویای خود دست نیاز به سوی خیرین دراز کردند، تا خیرین بابلی که در کشور از جمله برترین ها هستند برای تامین زمین این مددجویان کمک کار باشند.

مددجویان که بر این باورند خیرین بابلی در بخش بهداشت و درمان، آموزش و پرورش و مدرسه سازی سرمایه گذاری های ارزشمندی انجام دادند در این حوزه هم با تشکیل یک مجمع خیرین کمک کار باشند.

در سال گذشته ۳۵ واحد مسکونی برای مددجویان تحت پوشش کمیته امداد بابل که دارای زمین و پروانه ساخت بودند خانه احداث و به آنها تحویل شد و از طرف دیگر در سال جاری ۵۳ واحد برای این مددجویان در حال ساخت است، و تعدادی از واحدها پیشرفت فیزیکی آن بالای ۹۰ درصد است.

یکی از مددجویان تحت پوشش کمیته امداد بابل بیان داشت: در سالهای اخیر قیمت زمین در روستاها افزایش چشم گیری داشته است که خرید زمین را از توان مالی مددجو خارج کرد.

رمضان عابدی اظهار داشت: در روستاهای بابل کمترین قیمت زمین متری حدود۵۰ میلیون ریال است که خرید زمین برای ما غیر ممکن است.

وی با بیان این مطلب که در حاشیه جنگل در جنوب بابل در بخش بندپی شرقی این شهرستان سکونت دارد، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه زمین ما خارج از بافت روستایی محسوب می شود دهیاری روستا مجوز صدور پروانه ساختمان را صادر نمی کند.

عابدی بیان داشت: تقاضای ما از مسوولان آن است تا کمک کنند زمین های مددجویان واجد شرایط ساخت مسکن زمین آنها داخل بافت قرار گیرد تا بتوانیم از بسته حمایتی که برای ساخت مسکن در نظر گرفته شد بهره مند شویم.

این مددجوی کمیته امداد با بیان این نکته که اگر این امکان وجود ندارد که زمین در داخل بافت روستایی قرار گیرد، ادامه داد: در شرایط کنونی دست نیاز ما به سوی خیرین است تا با تامین زمین آرزوی دیرینه خانه دار شدن مددجو محقق شود.

عابدی تصریح کرد: با توجه به کهولت سن دیگر توانی برای کارکردن وجود ندارد و اگر زمین تامین شود، از فرصت بسیار خوب پیش آمده برای خانه دار شدن بهره مند خواهیم شد.

انبوه سازی گره گشا است

رئیس کمیته امداد بابل در این خصوص بیان داشت: با توجه به مشکل تامین زمین برای برخی از مددجویان تحت پوشش فاقد مسکن انبوه سازی در این حوزه گره گشا است.

احمد نیک پی اظهار داشت: اگر بتوانیم با استفاده از ظرفیت خیرین زمینی تهیه کنیم که با انبوه سازی برای مددجویان مسکن ساخته شود، صرفه جویی های خوبی در تهیه زمین و ساخت مسکن خواهد شد.

منبع: ایرنا

وی ادامه داد: با توجه به ظرفیت ممتاز خیرین بابلی که در کشور کم نظیر هستند ورود آنها برای تامین زمین برای ساخت مسکن مددجویان یک یک نیاز جدی است.

نیک پی خاطرنشان کرد: به جای تهیه زمین برای هر خانواده ی فاقد مسکن تحت پوشش این نهاد، درصدد آن هستیم با تهیه یک قطعه زمین چند واحد در آن احداث شود که این کار هزینه ساخت را کاهش می دهد و از طرف دیگر مشکل تهیه زمین هم کمتر خواهد شد.

رئیس کمیته امداد بابل با بیان این که در یک سال اخیر ۳۵ واحد مسکونی تحویل مددجویان کمیته امداد بابل شد، گفت: ۵۳ واحد مسکونی دیگر در سال جاری تکمیل و تحویل مددجویان تحت پوشش این شهرستان خواهد شد.

خانه معطل زمین

احمد نیک پور افزود: خانه های ساخته شده برای مدد جویان کمیته امداد ۵۶ متری است که بعد از تکمیل نهایی تحویل این خانواده ها خواهد شد.

وی اظهار داشت: برای احداث این واحدهای مسکونی یک میلیارد ریال کمک بلاعوض به خانواده ها پرداخت می شود و مابقی با ارائه تسهیلات با کارمزد چهار درصد تامین می شود.

رئیس کمیته امداد بابل اضافه کرد: هر خانواده مدد جویی که زمین داشته باشد و بتواند پروانه ساخت بگیرد کمیته امداد، با همکاری سپاه و دولت برای آنها مسکن می سازد.

نیک پور ادامه داد: دولت در قالب طرح نهضت ملی مسکن حمایت های خوبی ارائه می کند که خانواده های مددجویی که واجد شرایط هستند می توانند از آن بهره مند شوند.

وی با بیان این که، خانه ای که کمیته امداد با همکاری سپاه و دولت برای مددجویان احداث می کند به طور حتمی باید داخل بافت و دارای پروانه باشد، خاطرنشان کرد: در حال حاضر تامین زمین برای مدد جویان تحت پوشش به یک مشکل جدی تبدیل شد.

این مقام مسوول تصریح کرد: ۸۶۰ مددجوی کمیته امداد بابل مستاجر هستند که از این تعداد ۶۰۰ خانواده مشکل تامین زمین دارند.

شهرستان بابل ۹ هزار و ۶۰۰ خانواده مددجوی تحت پوشش کمیته امداد دارد که به صورت ماهانه بیش از ۹۰ میلیارد ریال مستمری دریافت می کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان استان ها استان‌ها

دیگر خبرها

  • سمنان پیشرو در نهضت ملی مسکن/ ۱۹ هزار واحد مسکونی در دست ساخت است
  • عیدی سال ۱۴۰۳ چقدر است؟
  • ورود صندوق ملی مسکن به بازار خرید سیمان از طریق بورس
  • فرمول اضافه حقوق ۱۴۰۳؛ چقدر به حقوق شما اضافه می‌شود؟ | عیدی سال ۱۴۰۳ چقدر است؟
  • نبود زمین برای ساخت مسکن، چالش این روزهای مددجویان و کمیته امداد
  • حمایت ویژه از رفاه کارگران با تکیه بر تسهیل مسیر ساخت مسکن تک‌طبقه
  • عرضه زمین راهگشا برای استفاده از ظرفیت‌های مردمی در ساخت مسکن است
  •  ساخت ۳۰ هزار مسکن در حریم ریلی منطقه ۱۷ تهران
  • وزیر راه و شهرسازی: نوسازی بافت فرسوده از سیاست‌های اصلی دولت است / امکان ساخت ۳۰ هزار مسکن در منطقه ۱۷ تهران
  • امکان ساخت ۳۰ هزار مسکن در حریم ریلی منطقه ۱۷ تهران