Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@23:08:04 GMT

کشف پناهگاه زیرزمینی قدیمی در گناباد

تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۲۸۶۰۵۵

کشف پناهگاه زیرزمینی قدیمی در گناباد

به گزارش روز یکشنبه روابط عمومی اداره کل میراث ‌فرهنگی، گردشگری و صنایع ‌دستی خراسان‌رضوی، علیرضا شناسایی افزود: این پناهگاه در زیر مناطق مسکونی روستای رضویه واقع شده است.

وی ادامه داد: در بررسی‌های اولیه کارشناسان این اداره از این پناهگاه بیش از ۹۰ متر از دالان‌های آن به همراه تعدادی اتاقک شناسایی شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رییس اداره میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع ‌دستی گناباد گفت: گرچه برخی به اشتباه از این پناهگاه به عنوان شهر زیرزمینی یاد می‌کنند اما براساس نظر کارشناسان آنچه در این روستا کشف شده، پناهگاه زیرزمینی است.

وی افزود: اینگونه پناهگاه‌های زیرزمینی پدیده‌ای است که به صورت طبیعی یا انسانی در عمق پنج تا ۲۰ متری زمین ایجاد شده که از داخل منازل به هم متصل و گاهی به قلعه روستا منتهی می‌شده است و راه خروج آن از بیرون برج و باروی روستا بوده است.

شناسایی ادامه داد: این پناهگاه‌ها در مناطقی که بیشتر در معرض حمله  دشمن یا راهزنان بوده، بیشتر جنبه دفاعی داشته و برخی نیز برای ذخیره و مخفی کردن آذوقه استفاده می‌شده است.

وی گفت: با توجه به اینکه داخل فضاهای پناهگاه کشف شده تا ارتفاعی پر شده است، کاوش در آن بسیار سخت و زمان بر است.

رییس اداره میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع ‌دستی گناباد افزود: در این پناهگاه حدود ۹۰ متر دالان و سه اتاقک کشف شده است که قدمت اولیه آن حدود ۲۵۰ سال تخمین زده می‌شود و تعیین ‌قدمت دقیق آن منوط به بازدید کارشناسان و بررسی‌های بیشتر است.

وی ادامه داد: با توجه به موقعیت قرارگیری شهرستان گناباد، ایجاد پناهگاه‌های زیرزمینی از گذشته و به خصوص در مناطق کوهپایه‌ای به عنوان یک سازه دفاعی مورد توجه بوده است و پیش از این در روستاهای کلات و  دیسفان این شهرستان نیز اینگونه پناهگاه‌ها کشف و مشاهده شده‌اند.

روستای رضویه با جمعیت بیش از ۸۰ نفر در ۲۰ کیلومتری جنوب شهر گناباد در دامنه رشته کوه‌های  سیاه کوه واقع شده است.

مرکز شهرستان ۹۰ هزار نفری گناباد در ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد.

برچسب‌ها مشهد ریاست سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری میراث فرهنگی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: مشهد ریاست سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری میراث فرهنگی مشهد ریاست سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری میراث فرهنگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۸۶۰۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مرمت پل خاتون کرج آغاز شد

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز از آغاز دور جدید مرمت پل خاتون خبر داد. - اخبار استانها -

رحیم خاکی مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم در کرج اظهار داشت: مرمت این پل طبق برنامه و نقشه معماری ثبت شده در حال انجام است و طبق برنامه تعیین شده مرمت پل تا پایان سال جاری به پایان خواهد رسید.

به گفته این مسئول، با توجه به حساسیت این اثر تاریخی و نمایی که در ورودی شهر کرج ایجاد کرده است، مرمت آن از اهمیت زیادی برخوردار است. بر همین اساس مسئولیت کار به یکی از بزرگترین و باسابقه ترین شرکت های مرمت سپرده شده و اساتید این حوزه نیز دخیل در کار هستند.

500میلیون تومان اعتبار برای مرمت پل "خاتون" اختصاص یافت

وی، سابقه این پل تاریخی را به دوران سلجوقیان و صفویه نسبت داد و اذعان کرد: پل ساخته شده روی رودخانه کرج که با عناوین مختلفی از جمله پل دختر، پل شاه عباس و پل خاتون شناخته می شود، نوع ارزشمندی از معماری تاریخی ایران را به نمایش گذاشته و تلاش ما نگهداری این اثر تاریخی و جلوگیری از تخریب آن است.

پل دختر از سازه های دوران صفویان است که بر بقایای پلی قدیمی تر منسوب به دوره سلجوقی با نام پل خاتون ایجاد شده. طول این پل حدود 65 متر و عرض آن 7 متر است.

پل مذکور در سال های گذشته بر اثر فرسودگی و عوامل طبیعی دچار ریزش در بخشی از سقف شده بود که با همت اداره کل میراث فرهنگی و حمایت های استانداری، مرمت آن آغاز شده و طبق گفته مدیر کل میراث تا پایان سال به اتمام می رسد.

پل خاتون یا دختر کرج که با نام پل سلیمانیه و پل شاه عباسی هم شناخته می‌شود از سازه‌های دوره صفویه است که بر روی رودخانه کرج ساخته شده‌است. این پل بر بقایای پلی کهن‌تر منسوب به دوره سلجوقی و به نام پل خاتون ایجاد شده‌است و بازسازی آن در دوره صفوی به این سازه نمای پل‌های دوره صفوی را داده است.

پل تاریخی خاتون در ورودی شرقی کرج و بین پل حافظ و میدان کرج قرار دارد. این پل به طول 61 متر و عرض هفت متر در ورودی شرقی کرج و بر روی رودخانه کرج احداث شده است.

علی رغم هشدارهای داده شده نسبت به امکان ریزش پل خاتون و با توجه به عدم رسیدگی مسئولین و بازسازی نشدن به موقع آن بخشی از این پل در سال 86 ریزش کرد. به دلیل مرمت غیر اصولی در سال 88 این پل در سال 99 دوباره ریزش کرد.

در سال 1400 مرمت این پل به 4 میلیارد تومان بودجه نیاز داشت که قرار شد استانداری، شهرداری و میراث فرهنگی هرکدام 500 میلیون تومان برای مرمت این پل پرداخت کنند که تا آخر سال 1400 هیچکدام پرداخت نکرده و مرمت این پل تا سال گذشته مسکوت ماند. عدم مرمت این پل را در آستانه فروپاشی کامل قرار داده بود که با تامین 90 میلیارد ریالی برای ترمیم این پل در ابتدای امسال، مرمت آن از سر گرفته شده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تعلیق و لغو مجوز فعالیت ۲ دفتر خدمات مسافرتی در گیلان
  • دستگیری ۳ حفار غیرمجاز در قروه
  • افتتاح دو نمایشگاه نقشه های تاریخی و کهن خلیج فارس و عروسک های بومی اقوام ایرانی
  • ثبت ملی روستای «نوسنگی» در درفک رودبار
  • مرمت پل خاتون کرج آغاز شد
  • صدور مجوز ساخت و ساز در قلعه اولتان پارس آباد صحت ندارد
  • حفر گودال ١٥ متری برای کشف اشیاء تاریخی؛ ۳ نفر دستگیر شدند
  • حفاری ۱۵ متری در منزل شخصی و دستگیری ۳ نفر
  • حفر گودال ۱۵ متری برای کشف اشیای تاریخی موجب دستگیری ۳ نفر شد
  • تعطیلی تمام موزه‌ها و اماکن تاریخی استان کرمانشاه