Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@04:53:32 GMT

جهان غرق زیبایی فرش ترکمن می‌شود؟

تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۳۱۰۰۸۳

جهان غرق زیبایی فرش ترکمن می‌شود؟

ایسنا/گلستان کهن‌ترین و عمده‌ترین قالی‌های ترکمن باقیمانده از قرن نوزدهم میلادی نشان از ذوق و سلیقه و حوصله و بردباری مردم این خطه از شمال دشت گرگان دارد که با خون آن‌ها عجین شده است و از نسلی به نسل امروزی ما رسیده است.

زنان هنرمند ترکمن فرشینه‌هایی تولید می‌کنند که در بسیاری از شئون زندگی انسان‌ها کاربرد دارد؛ از قالی و قالیچه گرفته تا پلاس و جاجیم و از منگوله و جل و جوال و خورجین و توبره و کمربند و افسار اسب و شتر گرفته تا لباس‌های سوزن‌دوزی شده پرنقش و نگار.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هر جا نامی از دستبافته داری و غیر داری برده می‌شود قطعاً نام و نقش و نگاره و صنایع متنوع ترکمن نیز می‌درخشد و با رنگ و نقش و بوی خود حرفی برای گفتن دارد چه در داخل کشور و چه در خارج از این مرز و بوم.

بی‌شک این نقوش انتزاعی و هندسی ساده‌ی پر از رمز و راز برگرفته از آداب و فرهنگ و شئون زندگی این قوم صحرانشین یادآور گذشته کوچ و کوچ‌نشینی آن‌هاست. زنان پویا و فعال در این خطه همچون دیگر زنان این مرز و بوم در کشاکش این فراز و نشیب‌های زندگی و کوچ‌نشینی با بهره از وقت و زمان و با حداقل امکانات اطراف خود دست به خلاقیت‌های بزرگی در زمینه‌های هنر و صنایع‌دستی زدند که امروز ما شاهد آن هستیم و به خود می‌بالیم.

متأسفانه رکود اقتصادی چندساله در صنعت فرش همچون دیگر صنایعی که نیازمند حمایت‌های دولتی و غیردولتی هستند، در کنار وجود رقبای بزرگ در همسایگی کشورمان موجب شده تا این هنرهای اصیل ایرانی در معرض فراموشی باشند.

استان گلستان با دارا بودن بیش از ۶۰ هزار بافنده و تولیدکننده در حوزه فرش که اغلب با دستمزد پایین و روی آوردن به شغل‌های کاذب و روزمره و صنایع دیگر مواجه هستند، نیازمند حمایت‌های بیشتر است.

وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به‌عنوان یکی از متولیان و پاسدار میراث کشور در این امر می‌تواند نقش بسزای را در جهت احیای این هنرها و صنایع و سوق دادن توریسم و گردشگر در این استان با ایجاد مراکز فرهنگی و موزه‌های اختصاصی رشته‌های بومی و ثبت شهر و روستاهایی که مراکز مهم و اختصاصی صنایع‌دستی بومی همان شهر و روستاست همانند شهر ملی فرش گنبد داشته باشد.

رسیدن به قله جهان در حوزه فرش ترکمن حمایت همه‌جانبه ارگان‌های مختلف را می‌طلبد. یکی از اقداماتی که می‌تواند روند جهانی‌شدن شهر ملی فرش ترکمن را تسهیل نماید، استفاده شهرداری از المان و مبلمان‌های متناسب با فرش در سطح شهر است تا کار و فعالیت و پویا بودن این صنایع را در آن منطقه و یا شهر و روستا به نمایش بگذارد.

نمونه‌هایی از این قدم‌های کوچک اما تأثیرگذار می‌تواند نور امیدی در دل هنرمندان و همچنین علاقه‌مندان به صنایع‌دستی و علی‌الخصوص فرش ترکمن بوده و رونق تولید و اقتصاد خانواده‌های کم‌درآمد را فراهم سازد.

حسن تازیکه، کارشناس صنایع‌دستی و هنرهای سنتی استان گلستان

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری شهر ملی فرش ترکمن تركمن گلستان فرش دستباف صنایع دستی فرش ترکمن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۱۰۰۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ثبت ملی صنایع دستی ۲ شهر فارس

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز فارس،مریم جلالی در بازدید از کارگاه‌های شیشه‌گری و گلاب‌گیری میمند گفت: این شهرقابلیت تبدیل به شهر ملی شیشه‌گری را دارد.
او افزود: شیشه‌گری یکی از مهارت‌های اصیل میمند در کنار گلاب‌گیری است و این صنعت دوست دار محیط زیست می‌تواند به ترویج گلاب‌گیری نیز کمک کند.
جلالی همچنین هم از برخی جاذبه‌های فرهنگی و گردشگری شهر دژکرد بازدید کرد و در جشن شکوفه‌های بادام، لوح ثبت ملی میراث ناملموس مهارت کیسه بافی و شاهنامه‌خوانی را به فرماندار اقلید اهدا کرد.
 محمد ثابت اقلیدی مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی فارس گفت: مقدمات ثبت ملی دژکرد فراهم شده تا این شهر به زودی شهر ملی کیسه بافی شود.
کیسه بافی سنتی یکی از هنر‌های قدیمی رایج در دژکرد اقلید است؛ این نوع کیسه حمامی بافتی شبیه به بافت گلیم دارد با این تفاوت که با دو رنگ پشم سفید و مشکی بافته می‌شود.
میمند از توابع شهرستان فیروزآباد در جنوب شیراز و دژکرد از توابع اقلید در شمال مرکز استان فارس است.

دیگر خبرها

  • نمایشگاهی از صنایع‌دستی و هنر‌های وابسته در زابل
  • افتتاح نمایشگاه صنایع‌دستی و هنر‌های وابسته در زابل
  • ‌کرمان‌ میزبان سومین جشنواره ملی چند رسانه‌ای میراث فرهنگی
  • پای پیشکسوتان صنایع دستی به ارگ کریم‌خانی شیراز باز شد
  • جشنواره صنایع دستی از دستاوردهای هنرمندان کشور
  • ثبت ملی صنایع دستی ۲ شهر فارس
  • برگزاری ۴۳ دوره آموزشی صنایع‌دستی در گلستان
  • توصیه محمد معتمدی برای استفاده از صنایع دستی + فیلم
  • میمند فارس شهر ملی شیشه‌گری شود
  • دژکرد اقلید شهر ملی کیسه‌بافی می‌شود