Web Analytics Made Easy - Statcounter

به نظرم یکی از مهمترین موفقیت‌های ما در ساخت این مستند و تفاوت روایت ما از شهید چمران، آیینگی آدم‌های اطراف دکتر چمران بود راجع به چیزی که این شهید بزرگوار در آنها باقی گذاشته است.

به گزارش گروه فرهنگی قدس آنلاین، مستند «خاطرات موتورسیکلت» داستان تعدادی از جوان‌های تهران را روایت می‌کند که در تپه‌ها و خیابان‌ها مشغول موتور سواریشان بودند که جنگ ‌شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یک آدم دلربا آمد دلشان را برد، خودشان را هم برد به جبهه، اسمش چمران بود، شهید مصطفی چمران ….

«خاطرات موتور سیکلت» به تهیه‌کنندگی و کارگردانی امیرحسین نوروزی در خانه مستند انقلاب اسلامی تهیه ‌شده و محصول سازمان هنری رسانه‌ای اوج است که سال گذشته در بخش شهید آوینی سیزدهمین دوره جشنواره سینماحقیقت موفق به کسب جایزه شد.

این روزها این مستند به مناسبت شهادت شهید چمران از شبکه‌های مستند، افق و شبکه سوم در حال پخش است و از یکشنبه ۲۵ خرداد نیز روی پلت‌فرم‌های اینترنتی عماریار و فیلمیو قرار گرفته است. به بهانه پخش اینترنتی این مستند و نمایش آن از شبکه‌های سیما صحبت‌های امیرحسین نوروزی درباره ساخت «خاطرات موتور سیکلت» را در ادامه می‌خوانید.

‌نوروزی در ابتدای سخنان خود درباره ایده ساخت این مستند اظهار کرد: سال‌ها پیش سامان مختاری از دوستان من در خانه مستند خبری را درباره آقای جلیل نقاد خوانده بود که سوژه زندگی او برایش جذاب شده بود و به همراه همسرش درباره این سوژه تحقیق و پژوهش کرده و متوجه شده بودند آقای نقاد که یک موتورسازی دارند در واقع جانباز جنگ هستند و در جوانی موتورسوار بودند و در ستاد جنگ‌های نامنظم هم حضور داشتند.

وی در ادامه افزود: به دلیل این که تکلم ایشان در دوران جنگ دچار مشکل شده بود، مجبور شدیم برای باز کردن پژوهش و سوژه سراغ هم‌دوره‌های ایشان برویم. زمانی که سراغ دیگر موتورسواران رفتیم متوجه شدیم آنها هم در آن دوران حضور داشتند. در نتیجه قصه قدری گسترده‌تر شد و به یک جمعی از جوانان رسیدیم که اوایل جنگ توسط دکتر چمران و برخی از همراهان این شهید جذب ستاد جنگ‌های نامنظم شده بودند و شهید چمران و یارانش اینها را از دل تهران و تفریح و موتورسواری به بطن جنگ می‌برند که در یک سری از کارهای خاصی در منطقه به عنوان موتور سوار به آنها کمک کنند.

نوروزی درباره ساختار این مستند تأکید کرد: قسمت زیادی از این مستند به صورت تولیدی است که در قالب مصاحبه و مسابقه تهیه شده است و اتفاقاً بخش آرشیوی آن بسیار کم است، به دلیل اینکه در شش ماهه نخست سال‌های جنگ آرشیو جدی و تصویری چندانی وجود نداشته است.

وی در مورد بخش مسابقه این مستند عنوان کرد: این مسابقه در قالب مسابقات معمول لیگ تهران انجام شد و ما هم یکی از این مسابقات را به صورت مشترک برگزار و طی مراسمی با نامگذاری و مراسم مرتبط آن را هماهنگ کردیم که بزرگداشت موتورسواران ستاد جنگ های نامنظم و جلیل نقاد هم طی آن برپا شود.

این کارگردان درباره وضعیت ساخت فیلم و مستند با محوریت سرداران شهید جنگ اظهار کرد: ببینید! شاید به لحاظ کمی آثار زیادی تولید شود اما به لحاظ کیفی و به این دلیل که باید رویکردهای متفاوت و ساختارهای جدید را پیدا کرد قدری با مشکل مواجه هستیم و یافتن این رویکردهای جدید و متفاوت دچار کندی شده است، بنابراین آن طور که باید در طول این سال‌ها در حوزه مستند دفاع مقدس پویا و فعال نبوده‌ایم. بله! به نظر یک کم کاری جدی در این حوزه دیده می‌شود اما این کم کاری اصلاً به معنای بُعد کمی آن نیست، بلکه مستندهایی در این زمینه وجود دارد اما پیدا کردن قصه‌های جدید در حوزه دفاع مقدس سخت است زیرا برای بیرون آمدن از آن کلیشه‌ای که تا به حال انجام شده باید پژوهش‌های بسیاری انجام داد و طبیعتاً پژوهش هم زمان بر و هزینه بر است و در مجموع باید گفت با کار مشکلی مواجه هستیم.

نوروزی یادآور شد: ما برای ساخت همین مستند حدوداً دو سال و نیم وقت صرف کردیم تا توانستیم افراد مختلف را قانع و رویکردهای جدیدی پیدا کنیم و آرشیوهای جدیدی را هم به مستند اضافه کنیم که این کار مستلزم وقت و رنج بسیار زیادی است. ضمن این که بحث پژوهش در این مستند تا زمان پایان تولید باز بود. گاهی در میان کار فضاهای پژوهشی جدیدی باز می‌شود و در حین تولید یک مصاحبه آرشیوی جدید پیدا می‌کنیم که نیاز است به اثر اضافه شود، بنابراین پژوهش در روند تولید استمرار دارد.

وی در ادامه افزود: از طرفی دیگر شاید دلیل دیگر این کم کاری این باشد که برخی‌ها این سختی و دشواری را تاب نمی‌آورند، به دلیل اینکه در عرصه مستند هم به لحاظ مسائل اقتصادی چندان رونقی نیست و هم این که دیده شدن به معنای هنری آنقدر وجود ندارد. از سویی دیگر یک مشکل عمده هم که در حوزه مستندسازی وجود دارد ضعیف بودن پژوهش برای پیدا کردن شاخصه‌های مختلفی از زندگی فرماندهان دفاع مقدس است و این پژوهش باید بیشتر به شکلی بی‌طرفانه و بدون قرائت رسمی باشد. در واقع مشکل اینجاست که یک کلیشه‌هایی از قرائت رسمی افراد در هنر و فضای عمومی جامعه شکل گرفته که برخی مواقع باعث شده حوزه خلاقیت بسته شود اما اگر با یک رویکرد باز به همه وجوهات افراد پرداخته شده بدون این که تقدس زدایی صورت بگیرد یا خدشه‌ای به آن وارد شود و در واقع همه وجوهات انسانی افراد را بررسی کنیم قطعاً می‌توان فضاهای جدیدی از ابعاد زندگی آدم‌ها به وجود آورد.

نوروزی تصریح کرد: مضاف بر اینکه افرادی که تحت تاثیر این بزرگان زندگی کرده‌اند هم داستان‌هایی برای خودشان دارند. به نظرم یکی از مهمترین موفقیت‌های ما در ساخت این مستند و تفاوت روایت ما از شهید چمران، آیینگی آدم‌های اطراف دکتر چمران بود راجع به چیزی که این شهید بزرگوار در آنها باقی گذاشته است.

وی درباره مولفه مهمی که از شهید چمران در این مستند بازتاب داده است، گفت: مهمترین چیزی که طی این سال‌ها از پژوهش درباره شهید مصطفی چمران برای من باقی مانده این است که تمام زندگی ایشان در برخورد با مردم بر مدار محبت و محترم شدن آدم‌ها می‌چرخید. به این معنی که آدم‌ها به این دلیل کنار شهید چمران قد می‌کشند و ایشان را همیشه در یاد دارند که بسیار خالصانه از طرف ایشان دوست داشته و محترم شمرده می‌شوند و شهید چمران آنها را همانطور که هستند بدون کانالیزه و فیلتر شدن پذیرا بودند. به نظرم این نکته‌ای جدی برای زندگی امروز ماست که اگر آدم‌ها بدانند کسی دوستشان دارد برایش همه کاری می‌کنند و بدون این که نیازی به تغییر داشته باشند و همانطور که هستند محترم شمرده می‌شوند.

نوروزی یادآور شد: به نظرم همه عالم بر مدار محبت می‌چرخد. فرزند مرحوم دکتر حسابی به نقل از پدرشان می‌گویند اگر می‌خواهی کسی حرف تو را بپذیرد نیازی نیست که برای او دلیل و استدلال بیاوری، به او ثابت کن که دوستش داری. واقعیت این است که شهید چمران به آدم‌ها ثابت کرده که دوستشان دارد و آنها را محترم می‌شمارد و به همین دلیل با جان و دل کنار او بودند و تا سال‌های سال هنوز هم آن خاطره را در یادشان دارند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود درباره ساخت فیلم‌های متعدد از سرداران دفاع مقدس و این نگاه که هرکسی وارد حوزه‌ای که دیگران پیش‌تر به آن ورود کرده‌اند، نمی‌شود، گفت: این تصور کاملاً اشتباه داخل ایران رایج است. به طور مثال خارج از ایران سه فیلم سینمایی و ۵ مستند درباره محمدعلی کلی ساخته شده و راجع به بسیاری از شخصیت‌های مهم و تاریخ ساز دنیا نسخه‌های متعددی فیلم تولید شده است اما یک اشتباهی میان مدیران فرهنگی کشور ما وجود دارد که فیلمساز طرحی را نزد آنها می‌برد و با آن موافقت نمی‌کنند با این استدلال که درباره این موضوع که قبلاً فیلم ساخته شده است!

نوروزی تاکید کرد: این نگاه که اصلاً درست نیست! تاریخ این مملکت باید بارها بازیابی و در نسخه‌های مختلف به آن پرداخته شود. چرا باید فکر کنیم یک نوجوان هفده ساله تمام آثاری که در دهه هفتاد و هشتاد درباره شهید چمران ساخته شده را دیده است؟ این تصور اشتباه مدیریت فرهنگی ماست که باید اصلاح شود. اما هنرمندان اینگونه نیستند که از ساخت آثاری که قبلاً هم نسخه‌ای درباره آن ساخته شده ابا داشته باشند. من بارها در ستادهای مختلف حضور داشته و دیده‌ام که فیلمسازی درباره یک شخصیتی اثر تولید کرده و فرد دیگری هم یک طرح دیگری آورده و به دلیل این که قبلاً کار شده آن طرح را رد کردند. به قدری این شیوه برخورد مدیریتی اشتباه است که به فیلمسازی و خلاقیت ضربه می‌زند و این چیزی است که من بیشتر از جانب مسئولان می‌بینم نه هنرمندان.

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: مستند خاطرات موتورسیکلت شهید چمران خاطرات موتور شهید چمران ساخته شده دفاع مقدس آدم ها سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۴۸۹۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

باید برخورد بازدارنده‌ای در قبال متعرضان به جان و مال مردم داشت

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای امروز شنبه (۸ اردیبهشت) طی سخنانی در در دیدار اعضای ستاد بزرگداشت سالگرد شهادت استاد شهید مطهری، ضمن گرامیداشت ایام سالگرد شهادت علامه شهید مطهری و همچنین روز معلم اظهار کرد: شهید مطهری شخصیتی دارای ایده‌های نو و مکتب فکری بود و افکارش جهان شمول و مختص و قابلِ استفاده برای همه طبقات و اقشار بود. پدر من نیز که یک کشاورز روستایی بود در محیط زندگی خود با وجود فقدان وسایل ارتباط جمعی، آثار شهید مطهری را تهیه و مطالعه کرده بود.

رئیس قوه قضائیه در ادامه با تبیین و تشریح ابعاد شخصیتی و علمی شهید مطهری، گفت: شهید مطهری به واقعی کلمه روشنفکر و عارف بود و در برابر مخالفین و کسانی که دارای نقطه‌نظرات متفاوت بودند با سعه‌صدر و حُسن‌خلق رفتار می‌کرد و سعی داشت همه اَقوال را استماع کند، اما در میدان مباحثه، جدی و قوی و زمان‌شناس و مخاطب‌شناس بود.

رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: شهید مطهری دردِ دین و مردم را داشت و این امر از ناحیه او منحصر به جغرافیای ایران نبود؛ شهید مطهری در مقطعی موضوعِ حمایت از فلسطین و مقابله با رژیم متجاوز و غاصب صهیونیستی را مطرح کرد که شاید هنوز چنین تفکری در جهان اسلام و در میان آزادی‌خواهان دنیا نُضج و استحکام نیافته بود.

رئیس عدلیه اظهار داشت: شهید مطهری با تحجر و خرافات و التقاط و انحراف، ستیز داشت و پهلوان میدان مبارزه با متحجرین، التقاطی‌ها و معاندین و مارکسیست‌ها بود و زمانی که دشمنان پی بردند توانایی رویارویی فکری و کلامی با شهید مطهری را ندارند، دست به ترور او زدند. در واقع دشمنان فهمیدند که مطهری علیه مطامع دنیوی آنهاست و خریدنی و قابل نفوذ نیست، لذا تنها راه را در ترور این شخصیت والامقام دیدند.

حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای بیان داشت: امروز باید پاسدار ارزش‌هایی باشیم که شهید مطهری جان خود را در راه آن‌ها فدا کرد؛ ایشان در برابر انحراف و التقاط و تحجر و خرافات و ترویج ضدارزش‌ها، سینه سپر کرد و مجاهدانه به تبیین‌گری علیه این مقولات پرداخت؛ ما نیز امروز باید همین مسیر مستقیم را ادامه دهیم و اجازه ندهیم این امور مذموم در جامعه رواج یابند. بیش و پیش از همه، ما کارگزاران نظام در این راستا مسئولیت و وظیفه داریم و باید تدابیری اتخاذ شود که اندیشه‌های شهید مطهری در کلیه دستگاه‌های حکومتی، ساری و جاری شود.

رئیس دستگاه قضا افزود: امروز یکی از مسائل مهم کشور و مردم ما، مقوله عفاف و حجاب است؛ شهید مطهری شخصیتی است که در این زمینه حرف برای گفتن دارد و نقطه‌نظراتش در این حوزه بسیار اثرگذار و راهگشاست؛ لذا باید از اندیشه شهید مطهری در این بخش استفاده تمام و کمال شود.

رئیس عدلیه در بخش دیگری از اظهاراتش تصریح کرد: باید توجه داشت که برخی مسائل نیازمند کار فرهنگی و اقناعی و تبیینی است و صرفاً نمی‌توان با رویکرد سلبی و امنیتی، در قبال آن‌ها عمل کرد؛ در عین حال باید توجه داشت که رویکرد سلبی هم در محل خودش باید به کار گرفته شود و در مواردی اتخاذ چنین رویکردی نیز لازم است، اما چنانچه از مقولات فرهنگی و تبیینی در قبال برخی مسائل غفلت شود، کار ناقص می‌ماند و این نکته‌ای است که ما کارگزاران نظام همواره باید مدنظر قرار دهیم

رئیس قوه قضائیه با اشاره به نقطه‌نظرات فقهی و حقوقی و قضائی شهید مطهری گفت: شهید مطهری در حوزه مقولات فقهی و حقوقی و قضائی نیز دارای نقطه‌نظراتی بودند که متأسفانه کمتر به این مقوله پرداخته شده است و شاید در این زمینه کوتاهی و غفلت از ما و شما اعضای ستاد بزرگداشت شهید مطهری بوده است؛ ما آمادگی داریم که نماینده‌ای را برای عضویت در این ستاد معرفی کنیم و هر چه بیشتر از آرا و اندیشه‌های شهید مطهری برای پیشبرد امور خود وام بگیریم.

قاضی‌القضات در ادامه این نشست با اشاره به پیشنهاد مطرح شده از جانب «علی مطهری» مبنی بر به کارگیری مجازات «تشهیر» در قبال مرتکبان جرایم خشن، گفت: در ابتدا باید تاکید کنم که قوه قضائیه و شخصِ من با شفافیت و برگزاری دادگاه‌های علنی (به استثنای مواردی که قانون اساسی منع کرده است) کاملاً موافق هستیم. مجدانه معتقدیم که باید برخورد بازدارنده‌ای را در قبال متعرضان به جان و مال و عِرض مردم و بیت‌المال صورت داد؛ اگر چه بر انجام اقدامات و برنامه‌های آموزشی و بازاجتماعی کردن مجرمین و محکومین تاکید داریم، اما بر این مقوله نیز اصرار داریم که نمی‌توان امنیت و آرامش مردم را رها کرد و اجازه داد هر کس دست به هر کاری بزند.

رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: یکی از اقدامات بازدارنده در قبال مجرمین، معرفی و شناساندن آن‌ها به جامعه به عنوان یک مجرم است؛ در اثر این اقدام، نوعی بازدارندگی در خودِ فردِ مجرم ایجاد می‌شود تا به سمت جرم و جنایت نرود و حتی خانواده او نیز به کمک جامعه و دستگاه‌های مسئول می‌آید. در عین حال باید توجه داشت که همه قوا و دستگاه‌های حکومتی از جمله قوه قضائیه باید ملتزم به قانون باشند و در حال حاضر قانون به ما اجازه این امر را نداده است. البته برخی اشخاص می‌گویند اگر به مجلس برویم، این موارد را به قانون تبدیل می‌کنیم؛ ما در قوه قضائیه از این امر استقبال می‌کنیم و حتی پیشنهاداتی را در برخی از این موضوعات داشتیم و داریم. تاکید می‌کنم که هر موردی که به قانون تبدیل شد قوه قضائیه ملتزم به انجام آن است.

رئیس دستگاه قضا افزود: نمی‌خواهم بگویم همه موارد، اما برخی موارد که برای جامعه مضر هستند را تاکید داریم که مرتکبین آن‌ها در زندان بمانند و به تناسب جرم‌شان و وفق قانون، مجازات سنگین‌تر شوند. البته افرادی نیز ممکن است فریب خورده باشند و اظهار ندامت کنند و حتی اگر به زندان بروند و یا در زندان بمانند نیز تبعات بدتری متوجه آن‌ها باشد، تاکید ما در اینگونه موارد اِعمال ارفاقات قانونی است؛ اما تاکید مؤکد داریم عناصر اصلی که برای جامعه مضر هستند نباید مشمول ارفاق شوند.

رئیس عدلیه با اشاره به مقوله سرعت در مجازات مجرمین بویژه مرتکبین جرایم خشن نیز گفت: ما صددرصد معتقد به لحاظ سرعت در مجازات مجرمین بویژه مرتکبین جرایم خشن هستیم؛ البته در مواردی برای اجرای این مهم، با محدودیت‌هایی به جهت نیرو و حتی زمانبندی‌های قانونی مواجه‌ایم. باید تاکید کنم که در سندِ روزآمدشده تحول قضائی نیز برای برخی از این امور پیش‌بینی‌هایی شده است و سندِ مزبور این انعطاف و قابلیّت را برای اصلاح و تکمیل شدن نیز دارد، لذا بار دیگر از همه نقادان و صاحبنظران دعوت می‌کنیم که با مطالعه این سند، نقطه‌نظرات خود را در قبال آن ارائه کنند.

کد خبر 6089795

دیگر خبرها

  • پخش «در مرز غبار آلود» از سیما/ روایتی متفاوت از نادر طالب‌زاده
  • برخورد با موتورسیکلت سواران متخلف در بافق
  • جدیدترین شماره مجله «خیمه» منتشر شد
  • نگاهی متفاوت به جنگ در تئاتر/ روایتی به پنج گویش متفاوت از  سرانجام وقایع جنگ
  • سلسله کارگاه راه‌اندازی کسب و کار در دانشگاه شهید چمران اهواز
  • باید برخورد بازدارنده‌ای در قبال متعرضان به جان و مال مردم داشت
  • مستند جوانمرد؛ روایتی از زندگی شهید غیرت حمیدرضا الداغی
  • روایتی از شهید لشکر فاطمیون + فیلم
  • نوه امام خمینی در خارج از کشور چه کاره است؟ /خاطرات عروس بزرگ امام از فوت دو فرزندش و علت آن
  • آسیب ریزسیارک ها به آزمایشگاه فضایی چین در مدار زمین