Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری میزان»
2024-05-01@01:41:25 GMT

خط پایان برای مالکان خانه‌های خالی

تاریخ انتشار: ۱ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۳۵۷۹۸۵

خط پایان برای مالکان خانه‌های خالی

خبرگزاری میزان- آمار‌ها نشان می‌دهد که بیش از سه میلیون واحد خالی در کشور وجود دارد که با اجرایی شدن قانون مالیات بر خانه‌های خالی بخش عمده‌ای از آن‌ها به بازار عرضه می‌شود. تاریخ انتشار: 09:08 - 01 تير 1399 - کد خبر: ۶۳۰۶۲۳

خبرگزاری میزان - روزنامه خراسان نوشت: شاید باورتان نشود، اما بالاخره پس از سال‌ها و بعد از کش و قوس‌های فراوان قرار است از خانه‌های خالی مالیات گرفته شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قانونی که در تیرماه سال ۹۴ تصویب شد و قرار بود با راه اندازی «سامانه ملی املاک و اسکان کشور» ظرف شش ماه توسط وزارت راه و شهرسازی اجرایی شود و از خانه‌های خالی مالیات گرفته شودبه دلیل آماده نشدن سامانه تا کنون بلاتکلیف مانده بود. اما خوشبختانه این سامانه بعد از پنج سال آماده شده و قرار است از تابستان امسال قانون اجرایی شود.

قانونی که قبل از اجرایی شدن هم برخی کارشناسان به آن ایراد‌هایی را وارد دانسته اند. به هرحال شروع و اجرایی شدن این قانون شاید بتواند بیش از ۲.۵ میلیون خانه‌ای را که بدون استفاده و فقط به صرف سرمایه گذاری خریداری شده به بازار مسکن سرازیر کند و همین باعث شود قیمت خانه و اجاره بهایی که در بیشتر موارد از حداقل حقوق یک کارگر به مراتب بیشتر است کمی کاهش یابد. امروز قصد داریم کمی از جزییات این قانون، نحوه شناسایی این خانه‌ها و مبالغی که مالکان خانه‌های خالی باید به عنوان مالیات بپردازند بنویسیم و نگاهی هم داشته باشیم به تجربه دیگر کشورها.

جزییات قانون

هر واحد مسکونی بیش از یک سال خالی از سکنه و بلا استفاده بماند، به عنوان خانه خالی، مشمول مالیات موضوع ماده ۵۴ مکرر قانون می‌شود. بدین شکل که سال اول مشمول مالیات نیست، اما در سال دوم به میزان ۵۰ درصد «ارزش اجاری ملک» مشمول مالیات می‌شود. سال سوم ۱۰۰ درصد و از سال چهارم به بعد سالانه یک و نیم برابر ارزش اجاری ملک از مالک به عنوان مالیات دریافت می‌شود. به طور مثال اگر ارزش اجاری ملکی ماهانه دو میلیون تومان باشد، این دو میلیون تومان در طی ۱۲ ماه می‌شود ۲۴ میلیون تومان. اگر این ملک دو سال خالی باشد باید ۱۲ میلیون تومان در سال مالیات بپردازد، اگر سه سال خالی بماند باید ۲۴ میلیون تومان مالیات پرداخت کند و از سال چهارم این رقم به سالیانه ۳۶ میلیون تومان می‌رسد.

طبق قانون افرادی که از سال ۹۵ خانه‌شان خالی بوده، مشمول مالیات با نرخ ۱.۵ برابر ارزش اجاری می‌شوند. همچنین براساس قانون هر خانه‌ای که بر اساس سامانه املاک و مستغلات، خالی تشخیص داده شود، مشمول مالیات است و فرقی بین سنددار بودن یا نبودن آن وجود ندارد.

در این میان برخی نماینده‌های مجلس معتقدند این قانون ایراد دارد، چون فقط شامل خانه‌های بالای ۱۵۰ متر می‌شود، اما معاون سازمان امور مالیاتی در تشریح جزئیات مالیات بر خانه‌های خالی گفته: «بنا‌های مسکونی تا ۱۵۰ متر مشمول مالیات اجاره نمی‌شود و معاف از مالیات بر اجاره هستند. اما این معافیت برای مالیات بر خانه‌های خالی وجود ندارد یعنی هم خانه‌های بزرگ‌تر از ۱۵۰ متر و هم خانه‌های کوچک‌تر از ۱۵۰ متر، در صورتی که به عنوان خانه خالی شناسایی شوند، مشمول مالیات بر خانه‌های خالی می‌شوند.»

بیش از ۳ میلیون خانه خالی در کشور

آمار‌ها نشان می‌دهد که در سال‌های اخیر میزان تولید مسکن در کشور با نیاز موجود فاصله بسیاری داشته و متاسفانه هر سال هم از تعداد تولید کاسته شده است.

مطابق سرشماری سال ۹۵ در حالی که تعداد خانوار‌های کشور ۲۴ میلیون و ۱۹۶ هزار خانوار گزارش شده، تعداد واحد‌های مسکونی دارای سکنه کشور ۲۲ میلیون و ۸۲۵ هزار واحد بوده است. این یعنی حدود یک و نیم میلیون خانواده بدون سرپناه و خانه بوده اند با این حال با نگاهی به گزارش مرکز آمار درباره خانه‌های خالی می‌بینیم که در سال ۱۳۹۵ حدود ۲.۸ میلیون واحد خالی در کشور وجود داشته است که بدون استفاده و برای سرمایه گذاری تهیه و رها شده اند. به طورقطع این آمار در سال‌های اخیر رشد بیشتری داشته و به نظر می‌رسد این روز‌ها بیش از سه میلیون واحد خالی در کشور وجود داشته باشد که امیدواریم با اجرایی شدن قانون مالیات بر خانه‌های خالی بخش عمده‌ای از آن‌ها برای بهره برداری توسط متقاضیان به بازار عرضه شود.

نحوه شناسایی خانه‌های خالی

شناسایی خانه‌های خالی هم با توجه به شگرد‌هایی که برخی از آن‌ها را این روز‌ها در فضای مجازی می‌بینیم خود پروسه پیچیده‌ای است. اما بر اساس قانون، شناسایی خانه‌های خالی از طریق «سامانه ملی املاک و اسکان کشور» صورت می‌گیرد. به این صورت که ابتدا با آمار دستگاه‌هایی مانند شهرداری، ثبت اسناد، شرکت‌های آب و برق و ... تعداد واحد‌های یک فرد شناسایی و سپس برحسب تاریخ صدور پروانه ساختمانی و پایان کار که در سیستم شهرداری ثبت شده، املاک به دسته‌های استیجاری، ملکی و خالی تقسیم خواهند شد. در این صورت با توجه به این که اطلاعات ملکی افراد در سامانه ثبت شده، در صورتی که خانه‌های دوم به بالای یک فرد به صورت استیجاری ثبت نشده باشد، خالی محسوب می‌شود.

تجربه کشور‌های دیگر برای کم کردن خانه‌های خالی

مشکل خانه‌های خالی پدیده جدیدی در اقتصاد نیست و بسیاری از کشور‌ها با این عارضه دست‌به‌گریبان بوده‌اند و هر یک با سیاست‌های مختلفی به جنگ این مشکل رفته‌اند. اما به طور کلی می‌توان گفت مخرج مشترک تمام این سیاست‌ها استفاده از اهرم‌های مالیاتی بوده که در ادامه به بررسی اقداماتی که در پنج کشور دنیا انجام شد می‌پردازیم.

اسپانیا - روزانه ۹ یورو جریمه

اسپانیا مالکان واحد‌های خالی را به میزان روزانه ۹ یورو جریمه می‌کند. با این تصمیم گیری از سوی دولت ایالتی باسک اسپانیا در صورتی که ملک مد نظر برای سال دوم نیز خالی بماند مقدار جریمه به میزان ۱۲ یورو در روز افزایش می‌یابد.

کانادا - جریمه ۱۰ هزار دلاری برای هر روز

در کانادا اقشار جامعه باید اطلاعات خود را در سیستم سازمان مالیات وارد کنند، در صورتی که عمدی خانه‌های خالی خود را مخفی کنند، علاوه بر مالیاتی که برای خانه خالی باید بپردازند جریمه‌ای معادل ۱۰ هزار دلار به ازای هر روز خالی بودن خانه از آن‌ها دریافت می‌شود.

آمریکا - ۱۰ درصد ارزش ملک

بنابر یک مصوبه قانونی در آمریکا، خانه‌هایی که به امید افزایش قیمت و کسب سود در آینده خالی نگه داشته شده باشند، صاحبان آن‌ها مالیاتی معادل ۱۰درصد ارزش ملک را باید بپردازند. این مالیات برخانه‌هایی اعمال می‌شود که برای مدت زمان یک سال خالی ثبت شوند.

فرانسه - ۲۵ درصد کل اجاره

مالیات بر خانه‌های خالی در فرانسه از سال ۲۰۱۳ اجرایی شد. نرخ مالیات برای خانه‌های خالی در سال اول ۱۲.۵ درصد و از سال‌های بعدی ۲۵ درصد کل اجاره بها وضع شد. البته معافیت‌های خوبی هم برای بازسازی خانه‌های فرسوده‌ای که برای استفاده بازسازی یا نوسازی شوند تعیین شد.

اسکاتلند - افزایش ۱۰۰ درصدی مالیات

تخفیف مالیاتی بر خانه‌های خالی از سال ۲۰۱۳ در اسکاتلند لغو شد و برای هر خانه‌ای که بیش از یک سال خالی باشد قانون به دولت اجازه داد که مالیات بر خانه‌های خالی را ۱۰۰ درصد افزایش دهد.

بیشتر بخوانید: اسلامی: ثبت‌نام شرکت‌های راه‌سازی‌ در طرح نوسازی ناوگان حمل و نقل امکان پذیر است

انتهای پیام/
خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: مسکن اخبار اقتصادی مالیات بر خانه های خالی مشمول مالیات میلیون تومان خالی در کشور اجرایی شدن ارزش اجاری اجرایی شد خانه خالی سال خالی ۱۵۰ متر سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۵۷۹۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اشخاص غیرتجاری مشمول معافیت از مالیات بر عایدی سرمایه شدند

به گزارش خبرنگار مهر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز ایرادات شورای نگهبان به ماده ۲۵ طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی را برای تأمین نظر شورای نگهبان رفع و تصویب کردند.

بند (الف) ماده (۲۵) به شرح زیر اصلاح شد:

الف- در هر سال مجموع درآمدهای موضوع ماده (۱۲۴) این قانون برای اشخاص غیرتجاری تا آستانه پنج برابر معافیت موضوع ماده (۸۴) این قانون یا ۲۰ میلیارد ریال هر یک بیشتر باشد، در آن سال معاف از مالیات موضوع این فصل و نسبت به مازاد آن، مشمول مالیات با نرخ ماده (۱۳۱) این قانون است‌.

بند (ب) ماده (۲۵) به شرح زیر اصلاح شد:

ب- هر شخص غیرتجاری ایرانی بالای ۱۸ سال، در طول عمر خود در مجموع تا آستانه ۱۰۰ برابر معافیت موضوع ماده (۸۴) این قانون، معاف از مالیات موضوع این فصل است. استفاده از این معافیت در هر سال بنا به درخواست اشخاص موضوع این بند از طریق کارپوشه غیرتجاری است و درصد (سهم) استفاده از معافیت این بند در هر سال از میزان باقیمانده آستانه مذکور که در سال‌های آتی قابل استفاده است، کسر می‌گردد. اشخاص فوق در طول عمر خود، حداکثر سه سال می‌توانند نسبت به درخواست و استفاده از این معافیت اقدام کنند.

بند (ج) ماده (۲۵) به شرح زیر اصلاح شد:

ج به‌منظور تسهیل معاملات سرپرست خانوار از قبیل فروش کالاهای مستعمل، نصاب بند «الف» این ماده برای اشخاص مذکور معادل است با ۶ برابر معافیت موضوع ماده (۸۴) این قانون یا ۲۴ میلیارد ریال هر یک که بیشتر باشد و نصاب موضوع بند (ب) این ماده، معادل است با ۱۲۰ برابر معافیت موضوع ماده (۸۴) این قانون.

بند (د) ماده (۲۵) به شرح زیر اصلاح شد:

د- در صورتی که در طول سال، مجموع درآمدهای موضوع ماده (۱۲۴) اشخاص غیرتجاری از میزان آستانه ۱۰۰ برابر معافیت موضوع ماده (۸۴) این قانون بیشتر شود، مابه‌التفاوت از مجموع مقادیر مذکور این ماده به‌صورت علی‌الحساب مشمول پرداخت مالیات به نرخ مقرر در ماده (۱۳۱) این قانون می‌شود.

شخص مذکور مکلف است ظرف ۱۰ روز کاری از تاریخ اعلام سازمان، نسبت به صدور، اصلاح یا ابطال صورتحساب الکترونیکی مربوط یا پرداخت یا ترتیب پرداخت مالیات یا ارائه ضمانت به میزان مالیات متعلق اقدام نماید؛ در غیر این صورت اشخاص موضوع بند (الف) ماده (۱۱) قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان موظف‌اند با اعلام بانک مرکزی به میزان مالیات مذکور، وجوه متعلق به شخص بدهکار را تا زمان انجام اقدامات فوق در حساب وی مسدود نمایند.

تبصره – آئین‌نامه اجرایی این ماده حداکثر ظرف یک سال پس از تاریخ لازم‌الاجرا شدن این ماده، توسط سازمان با همکاری بانک مرکزی تهیه می‌شود و به تصویب هیأت وزیران می‌رسد.

کد خبر 6090662 زهرا علیدادی

دیگر خبرها

  • اخطار به صاحبان خانه های خالی برای پرداخت مالیات
  • ۵۷۰ هزار اخطار مالیاتی به مالکان خانه‌های خالی ارسال شده است
  • لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم سازوکار مشارکت مردم در بخش مولد را تسهیل خواهد کرد
  • طلافروشان ماهانه ۸۰۰ هزار تومان مالیات دادند
  • مالیات بر سوداگری و سفته بازی مشمول مردم نمی شود
  • ۱۰ هزار خانه خالی در پرند به سازمان امور مالیاتی معرفی شد
  • میزان بهره مندی از تسهیلات تبصره ۱۰۰ سه برابر شد
  • اشخاص غیرتجاری مشمول معافیت از مالیات بر عایدی سرمایه شدند
  • مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی فقط یک درصد را شامل می‌شود
  • مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی فقط یک درصد از افراد جامعه را شامل می‌شود