Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری برنا»
2024-04-30@22:40:38 GMT

مهار بیش از 97 درصد منابع آب‌های مرزی

تاریخ انتشار: ۱ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۳۶۶۳۰۹

مهار بیش از 97 درصد منابع آب‌های مرزی

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی گفت: منابع آب‌های مرزی با رعایت پروتکل‌ها در راستای طرح توسعه آب و خاک بیش از 97 درصد مهار شده و محدوده منابعی که باقیمانده در طرح تامین آب شرب مشهد مدنظر است و باید انجام شود.

به گزارش خبرگزاری برنا از مشهد، محمد علایی در نشست خبری شرکت آب و فاضلاب مشهد که صبح امروز به مناسبت آغاز هفته صرفه‌جویی در سالن جلسات این شرکت برگزار شد، اظهار کرد: ایران کشور خشکی بوده و میانگین بارش آن 251 میلی‌متر است، این میزان در آسیا 500 و در جهان حدود 700 میلی‌متر بوده، در حالی که شاخص بارش خراسان رضوی در بلندمدت 221 میلی‌متر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: شاخص تبخیر و تعریق در دنیا 60 درصد، در آسیا 70 درصد، در ایران حدود 74 درصد و در خراسان رضوی حدود 80 درصد است. استانی هستیم که میزان بارش‌مان نسبت به میانگین بارش کشور و آسیا کمتر و نسبت تبخیر و تعریق از ایران، آسیا و دنیا بسیار بیشتر است. حاصل این دو شاخص منابع آب تجدیدپذیر می‌شود که از ایران، آسیا و دنیا کمتر است.

علایی ادامه داد: تا 22 اردیبشهت از سال گذشته بارش بیشتری داشتیم، این در حالی است که بارندگی سال گذشته در 50 سال اخیر بی‌نظیر بوده است. از 22 اردیبهشت تا امروز بارندگی‌ها قطع بوده است. در 50 سال اخیر، دومین سالی است که بارندگی بسیاری خوبی داشتیم و سدهای‌مان متناسب با آن پر شده، اما هنوز دچار خشک‌سالی مدیریتی هستیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی بیان کرد: یک میلیارد و 200 میلیون مترمکعب بیشتر از حد مجاز برداشت و 30 میلیارد مترمکعب از آب‌های زیرزمینی را نابود کرده‌ایم. ادامه این روند بی‌راهه‌ای است که ما را به جهنم خواهد رساند. هیچ راهی جز صرفه‌جویی نداریم. صرفه‌جویی به معنای خوب برداشت کردن است، اگر در حد نیاز و با استاندارهای منطقی برداشت کنیم، مشکل آب نخواهیم داشت.

وی خاطرنشان کرد: هدررفت زیادی به خصوص در حوزه کشاورزی داریم، 85 درصد آب‌های ما در حوزه کشاورزی مصرف می‌شود. میانگین تولید ماده خشک به ازای مصرف یک متر مکعب تا پیش از این 850 گرم بوده که به یک کیلو و 200 گرم رسیده، اما هنوز تا رسیدن به میانگین جهانی یعنی سه کیلوگرم راه زیادی در پیش داریم.

علایی اضافه کرد: تمام این حرف‌ها شدنی است، به شرط اینکه مدیریت آب مشارکتی شود. باید آب مورد نیاز توسعه صنعت، خدمات، شرب و بهداشت را از حوزه کشاورزی به قیمت عادلانه بخریم. موتور محرکه ما کشاورزان و در واقع مالک آب هستند که 85 درصد آب مصرف می‌کنند. کشاورزان باید مصرف خود را کاهش دهند، به گونه‌ای که به اقتصاد و معیشت کشاورزان لطمه‌ای وارد نشود. صرفه‌جویی 463 میلیون‌متر مکعب آب، حدود 30 میلیارد تومان برای کشاورزان سود داشته، 92 میلیارد تومان مصرف برق‌شان کمتر و شکایت‌های ما علیه کشاورزان و بالعکس نیز 50 درصد کمتر شده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی در خصوص اینکه آیا وارد دوره ترسالی شده‌ایم، گفت: این سوال از جنس سوال‌هایی است که می‌گویند چه زمانی قیامت می‌شود؟ این سوال را هیچ‌کس نمی‌تواند پاسخ دهد. در حال حاضر چیزی به اسم دوره ترسالی نداریم. سال آبی 96-97 با 129 میلی‌متر بارندگی یکی از خشک‌ترین سال‌های آبی ایران بوده، اما در سال 97-98 با 305 میلی‌متر بارندگی یکی از پربارش‌ترین سال‌های استان را داشتیم که در شرایط عادی منطقی نیست. در سال جاری نیز به همین شکل بوده و پس از 22 اردیبهشت دیگری بارشی نداشته‌ایم. این موارد نشانه‌های تغییرات آب و هوایی و گرم‌شدن زمین است و نمی‌توانیم همچون مدل‌های گذشته پیش‌بینی کنیم.

وی افزود: اینکه تصور کنیم بارندگی‌ها زیاد شده و وارد دوره ترسالی شده‌ایم، اشتباه و بسیار خطرناک است، باید خودمان را برای روزهای سخت آماده کنیم. باید به بارش‌های خوب دو سال اخیر با این دید که خدا فرصتی دوساله برای خشکسالی بعدی داده، نگاه کنیم. باید از الان برای سال‌های 1405 برنامه‌ریزی نماییم، نیمی از وقت هر مدیرعاملی که پیش از این اینجا بوده، درگیر تامین آب شرب مشهد شده، اما در حال حاضر این زمان برای مدیران کنونی خراسان خیلی کمتر شده، بنابراین نباید دوباره بگوییم غافل‌گیر شدیم.

علایی گفت: ادعا داریم بر مبنای یافته‌ها، کشاورزان سال گذشته 463.5 میلیون‌متر مکعب کمتر آب برداشت کرده‌اند. حدود 62.5 میلیون متر مکعب معادل حدود دو هزار چاه غیرمجاز نیز پر کرده‌ایم. سال گذشته برای نخستین بار در کشور نصب کنتور بر روی تمام چاه‌ها و تحویل حجمی را انجام دادیم و مرکز رصد و پایش‌ چاه‌ها را راه‌اندازی کردیم. بیش از هزار چاه از 16 هزار چاه موجود در استان رصد می‌شوند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی در خصوص خروج آب‌های مرزی، تصریح کرد: در چارچوب پروتکل‌ها با کشورهای همسایه، با ساخت سد دوستی در سال‌های گذشته اصلی‌ترین منبع آبی مشترک ما با کشورهای همسایه مهار شده و این مسئله به طور جدی اتفاق افتاده است. نباید حوزه‌های آب‌ریز سدهایی را که برای مهار سیلاب آنان برنامه‌ریزی کرده‌ایم را تحت تاثیر قرار دهیم.

وی ادامه داد: منابع آب‌های مرزی با رعایت پروتکل‌ها در راستای طرح توسعه آب و خاک بیش از 97 درصد مهار شده است. محدوده منابعی که باقیمانده در طرح تامین آب شرب مشهد مدنظر است و باید انجام شود. مسیل‌های کوچکی داریم که به لحاظ اقتصادی توجیه ندارد که مدیریت کنیم. از مردم درخواست کرده‌ایم که اگر در حوزه بخش خصوصی وارد این کار شوند حمایت خواهیم کرد.

علایی در خصوص فاضلاب جاری در رودخانه کشف‌رود، عنوان کرد: برای نخستین بار در کشور، دولت نمی‌تواند مشهد را کنار بگذارد. اینکه دولت بگوید اعتبار ندارد قابل پذیرش نیست. مشهد سه و نیم میلیون نفر جمعیت دارد و سالانه پذیرای بیش از 30 تا 40 میلیون نفر زائر است. قابل پذیرش نیست که برای چنین شهری اعتبار دولتی وجود نداشته باشد. جلسات خوبی با قرارگاه خاتم در این خصوص داشته‌ایم. انتظار نداریم قرارگاه خاتم زیان دهد، اما خوشبختانه مدل مالی که دو شرکت تهیه کرده‌اند به گونه‌ای است که پایه سود منطقی را برای‌شان تامین می‌کند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی اضافه کرد: درخواست‌ ما این است که قرارگاه خاتم به طور جدی وارد شود. فاضلاب مشهد باید به درستی تصفیه شود. 20 سال است که می‌گوییم فاضلاب باید در مشهد بماند و جز اینکه در مشهد مانده چه کاری برای آن انجام شده است؟ اگر قرارگاه خاتم وارد این طرح شود، مسئله فاضلاب مشهد حل خواهد شد. شهرداری مشهد و چند شرکت توانمند اقتصادی هم می‌توانند کمک کنند. وابسته به اعتبارات دولتی نیستیم، اما توقع نداریم دولت خود را از طرح کنار بکشد. دولت باید در طرح بماند و کمک کند.

وی با اشاره به مشکلات به وجود آمده در خصوص بی‌آبی در برخی از روستاهای استان، گفت: روستاهایی داریم که سرانه مصرف‌شان 500 لیتر در روز است و با آب آشامیدنی خود کشاورزی می‌کنند. خبرنگاران به بحران آب هم توجه کنند، اما بدون دلیل از برخی روستاییان دفاع نکنند. روستاییان با آب شرب، آبشخورهایی ساخته‌اند که حتی شیر هم ندارد و آب هدر می‌رود. ما مکلف هستیم آب شرب را تهیه کنیم. سرانه آب روستایی 120 لیتر در شبانه‌روز است، سرانه دام آن‌ها نیز اضافه خواهد شد، اما به 200 و یا 300 لیتر نخواهد رسید. تحت هیچ شرایطی این آب تامین نخواهد شد. باید سرانه منطقی تعیین کنیم و باید با کسی که از آب شرب برای مصرف کشاورزی خود استفاده می‌کند برخورد شود.

علایی در خصوص آب‌های مرزی، بیان کرد: حوزه اصلی حریررود در افغانستان است، آب به ایران می‌آید و از اینجا به ترکمنستان می‌رود. بزرگترین رودخانه شرق کشور حریررود است. آورد حریررود بین 16 میلیون تا چهار میلیارد مترمکعب در سال است. یکی از شاهکارهای جمهوری اسلامی در دوره ریاست جمهوری مرحوم آیت‌الله هاشمی رخ داده است. پروتکلی که با شوروی در 1326 داشتیم، 65 درصد سهم شوروی و 35 درصد سهم ایران بوده، اما در عمل فقط 10 درصد به ایران می‌رسیده است. آقای هاشمی پروتکل جدیدی با ترکمنستان بست و این میزان را به پنجاه پنجاه افزایش داد و در حال حاضر نیز این پروتکل تعریف شده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی خاطرنشان کرد: اصلی‌ترین مقامات نظام با کشور افغانستان وارد شدند. حدود دو ماه قبل نشست خوبی با وزیر انرژی افغانستان داشتیم که فضای خوبی رخ داد و در حال پیگیری است. در سایر حوزه‌ها بالادست هستیم. در رودخانه کشف‌رود و سد شوریجه، با چارچوب‌های بین‌المللی در دست اجرا قرار دارد و 25 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

 

 

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: منابع آبی هدررفت آب آب های مرزی آخرین وضعیت آب مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی قرارگاه خاتم آب های مرزی میلیون متر صرفه جویی سال گذشته میلی متر منابع آب متر مکعب آب شرب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۶۶۳۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موافقت مجلس با جدول شماره ۱۲ لایحه بودجه ۱۴۰۳ کل کشور

نمایندگان مجلس با جدول شماره ۱۲ در خصوص یک درصد از اعتبارات شرکت‌های دولتی جهت ارتقاء شاخص‌های فرهنگی موافقت کردند. - اخبار سیاسی -

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، نمایندگان در نشست علنی صبح امروز (سه‌شنبه، 11 اردیبهشت‌ماه) مجلس شورای اسلامی، در جریان بررسی بخش دوم بودجه سال 1403 با کلیات گزارش کمیسیون تلفیق در مورد جدول 12 (بودجه شرکت های دولتی) در خصوص تخصیص اعتبارات برای دستگاه‌های فرهنگی با 153 رأی موافق، 41 رأی مخالف و 7 رأی ممتنع از مجموع 211 نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.

حمیدرضا حاجی بابایی رئیس کمیسیون تلفیق در رابطه با جدول 12 در صحن علنی گفت: ما در تصویب مرحله اول بودجه مصوبه‌ای داشتیم تحت عنوان اینکه از هزینه‌  شرکت‌های دولتی یک درصد برداشت شده و برای مسائل فرهنگی هزینه شود. این موضوع بر اساس محاسبات ما 28 همت منابع لازم داشت.

وی افزود: یکی از موضوعات عجیبی که در دو مرحله‌ای شدن بودجه اتفاق افتاد این بود که دولت این منابع را در جداول آورد و تأکید داشت که تلاش دارد این منابع را به دست خود توزیع کند.

این نماینده مردم در مجلس گفت: بهرحال 36 همت برای این بخش از سوی دولت در جداول آورده شد، با این حال در کمیسیون مباحث مختلفی در رابطه با این بخش صورت گرفت تا توزیع منابع بهتر شود.

حاجی بابایی اظهار کرد: در رابطه با توزیع منابع این جدول تلاش شده تا جایی که ممکن است این منابع به صورت عادلانه توزیع شود، همچنین قسمتی از منابع این جدول مربوط به امور ورزشی و تربیت بدنی است.

جلیل رحیمی جهان آبادی در مخالفت با کلیات گزارش کمیسیون تلفیق در رابطه با جدول 12 لایحه بودجه اظهار کرد: منظور از جدول 12 این است به صورت بی‌حساب و کتاب و نظارت منابعی اختصاص یابد تا دستگاه‌های فرهنگی این منابع را مصرف کنند. به واقع اگر ما منابع در این بخش زیاد داریم باید در توزیع آن دقت بیشتری داشته باشیم.

وی با اشاره به آسیب‌های اساسی در حوزه فرهنگ اظهار کرد: یکی از آسیب‌های اساسی کشور در زمینه موضوعات فرهنگی است، از سوی دیگر ما با کمبود منابع مالی مواجه هستیم، در این شرایط چرا باید 36 همت منابع را بدون نظارت به دستگاه هایی که نمی‌دانیم خروجی آنها چیست، اختصاص دهیم.

این نماینده مردم در مجلس با بیان اینکه ما به دو سوم درآمدها هیچ‌گونه نظارتی نداریم، تأکید کرد: تنها به بخشی از منابع درآمدی نظارت وجود دارد با این شرایط ما می‌خواهیم 36 همت از این منابع را به دستگاه‌هایی بدهیم که خروجی ندارند و اصلا مشخص نیست چه کار می‌کنند. بنابراین به هیچ عنوان این جدول را تأیید نکنید چرا که توزیع این منابع بدون نظارت و بدون حساب و کتاب است.

احمد راستینه در موافقت با کلیات گزارش کمیسیون تلفیق در رابطه با جدول 12 لایحه بودجه گفت: به واقع از جمله افتخارات مجلس یازدهم چند اقدام مبنایی به یادگار مانده است. در ابتدای مجلس یازدهم سهم فرهنگ از بودجه عمومی کمتر از نیم درصد بود اما در 4 سال گذشته سهم فرهنگ از بودجه عمومی 2.5 درصد ارتقاء پیدا کرده است.

وی افزود: همچنین متأسفانه در سال‌های گذشته از محل مسئولیت‌های اجتماعی شرکت‌های دولت که هیچ نظارتی بر روی آن انجام نمی‌شد عددهای هزینه می‌شد بدون اینکه بتوان خروجی آن را محاسبه کرد. همچنین از جمله افتخارات دیگر مجلس یازدهم حکمی است که در برنامه هفتم مورد موافقت نمایندگان قرار گرفت تا یک درصد از اعتبارات شرکت‌های دولتی به فرهنگ اختصاص پیدا کند. بنده از مخالفت همکار عزیزم تعجب می‌گویم که می‌گوید این منابع بدون حساب و کتاب مصرف خواهد شد، اتفاقا این منابع با در نظر گرفتن جدول شماره 12 با حساب و کتاب شده است.

این نماینده مجلس تأکید کرد: ما در قالب این موضوع دولت را مکلف کردیم تا آیین‌نامه مربوط به این یک درصد را نوشته و در دولت مصوب کند. همچنین دستگاه‌های فرهنگی را عضو تنظیم این آیین‌نامه کردیم.

راستینه گفت: منابع این یک درصد برای تولید محتوا، ارتقاء شاخص‌های فرهنگی در نظر گرفته شده است در حالی که در سال‌های گذاشته ما منابعی برای تولید محتوا نداشتیم . از محل این یک درصد 3 هزار میلیارد تومان برای فعالیت‌های پرورشی، 2 هزار همت برای فعالیت‌های فرهنگی و هزار میلیارد تومان هم برای بیمه هنرمندان در نظر گرفته شده است.

اسماعیلی: رأی قاطع نمایندگان به جدول مرتبط با اعتبارات حوزه فرهنگی اتفاقات مهمی را رقم خواهد زد

بنابراین گزارش محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه جریان بررسی جدول 12 لایحه بودجه 1403 در رابطه با اعتبارات حوزه فرهنگی با تبریک روز معلم و گرامیداشت یاد و خاطره شهید مطهری، گفت: روز گذشته نیز روز خلیج فارس بود که در جریان آن اتفاقات خوبی تاکنون رخ داده است چرا که شکست غربی ها توسط سربازان ایرانی در قرن 11 اتفاق افتاد.

وی ادامه داد: بنده از دکتر منظور و دولت تشکر می‌کنم چرا که توانستیم توافق خوبی با دولت و وزارتخانه های مرتبط انجام دهیم، هرچند که دوستان همه نوع یک درصدی را اینجا گذاشته بودند اما به همت مجلس و اعضای کمیسیون تلفیق یک کار مهم و ماندگار صورت گرفت.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: با این اوصاف از نمایندگان محترم تقاضا دارم به این جدول رأی قاطع دهند تا به تصویب برسد تا یک تحول مهم رخ دهد چرا که سال 1401 نزدیک به 2 درصد برای این مهم مجاز بود که سال 1402 به یک درصد تکلیفی تبدیل شد و اکنون قرار است در سال 1403 این مهم کاملا اتفاق بیفتد بنابراین وضعیت بسیار خوبی در قانون پیش بینی شده است.

حاجی بابایی: 36 همت بودجه به حوزه فرهنگی برای نخستین بار در سراسر کشور طی سال جاری اجرایی خواهد شد

بنابراین گزارش در ادامه حاجی بابایی رئیس کمیسیون تلفیق بودجه، گفت: امسال برای نخستین بار بودجه فرهنگی طوری در کمیسیون تلفیق مصوب شد که کسی دیگر نتواند آن را پرداخت نکند و لذا 36 همت بودجه به حوزه فرهنگی برای نخستین بار در سراسر کشور طی سال جاری اجرایی خواهد شد، بنابراین دوستان دغدغه اجرای آن را نداشته باشند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ۴۰ درصد متکدیان مشهد معتاد هستند
  • موافقت مجلس با جدول شماره ۱۲ لایحه بودجه ۱۴۰۳ کل کشور
  • ۴۰ درصد متکدیان معتادند
  • فاز اول پروژه جاده مرزی آستارا با پیشرفت فیزیکی ۷۵ درصد در حال تکمیل است
  • ۳۱ درصد منابع پیش‌بینی‌شده هدفمندی یارانه‌ها محقق نشده است
  • برخورد قضایی با برداشت‌های غیرمجاز از سد‌های تامین کننده آب مشهد
  • لزوم تأمین منابع مالی برای تکمیل پروژه‌های آبرسانی به مشهد مقدس
  • مهار ۱۷ میلیون متر مکعب رواناب در سازه های آبخیزداری خراسان جنوبی
  • راهکار مدیریت منابع آبی استان‌های کم بارش چیست؟
  • با کمبود منابع آبی در استان‌های کم بارش چه کنیم؟