Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@05:27:28 GMT

ایران، افغانستان و دوستی خلل‌ناپذیر

تاریخ انتشار: ۴ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۴۰۱۸۷۳

ایران، افغانستان و دوستی خلل‌ناپذیر

«محمد حنیف اتمر»، سرپرست وزارت خارجه افغانستان روز یکشنبه اول تیرماه در رأس هیاتی بلندپایه جهت یک دیدار رسمی دوروزه به تهران آمد و با «محمدجواد ظریف»، وزیر امور خارجه کشورمان دیدار کرد. طرفین با اشاره به همکاری و هماهنگی خوب دو کشور در مجامع بین‌المللی و موضوعات موردعلاقه و دغدغه‌های  مشترک از جمله حقوق بشر و حمایت از حقوق اتباع، بر تداوم این همکاری‌ها در آینده تأکید کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وزیر امور خارجه دو کشور همسایه همچنین در مورد حوادث اخیر که باعث تلفات انسانی شده، با جزییات بحث و تبادل‌نظر و توافق کردند تدابیری را به‌منظور جلوگیری از وقوع چنین حوادثی اتخاذ کنند.

دو ملت بزرگ ایران و افغانستان با توجه به روابط برادرانه و مستحکم خود هرگز به دشمنان اجازه نخواهند داد با بزرگ‌نمایی حوادث اخیر از این موضوع سوءاستفاده کنند. سفر هیات بلندپایه افغانستان به ایران و دیدار با مسئولان کشورمان بیانگر روابط مطلوب دو کشور است.

پژوهشگر ایرنا با «پیرمحمد ملازهی»، کارشناس مسائل آسیای مرکزی در مورد سفر هیات افغانستان به ایران گفت‌وگو کرد.

هیچ مساله‌ای نمی‌تواند روابط تهران- کابل را تضعیف کند
ملازهی در ابتدای این مصاحبه اظهار داشت: با سفر هیات عالی‌رتبه افغانستان به ایران، تلاش دشمنان برای ایجاد اختلاف در روابط دو کشور ناکام ماند. طی دو ماه گذشته حوادثی برای برادران مهاجر افغان در راه ورود به ایران روی داد که دو طرف از این حادثه ابراز تأسف کردند و گفت‌وگوهای در این زمینه انجام شد.

در همین راستا، دشمنان دو ملت با بهانه قرار دادن این رخدادها اقدام به تحریک تعداد معدودی از مردم هم‌زبان و هم‌کیش افغانستان کردند تا با توهین به بزرگان دو ملت، روابط دو کشور را به سمت دیگری خلاف خواست دو ملت ببرند، اما تدابیر دو دولت به روشنگری ابعاد این قضایا کمک کرد. روابط میان ایران و افغانستان به دلیل منافع مشترک فرهنگی، سیاسی و اقتصادی همواره برای هر دو کشور حائز اهمیت بوده است. در سال‌های اخیر نیز این همکاری‌ها افزایش‌یافته و دو کشور توافق کرده‌اند که با تهیه و امضاء سند جامع همکاری مشترک ساختار مناسبات دوجانبه را مستحکم کنند. اکنون بیش از ۴۰ سال است که ایران مأمن و پناهگاه خواهران و برادران مهاجر افغان شده و آنان برای گریز از خطرات ناشی از جنگ‌های خانمان‌سوز حملات تروریستی گروه‌های معاند اعم از طالبان و داعش به کشور ما مهاجرت کردند و در پاره‌ای از موارد نیز شاهد چنین حوادثی برای مهاجرین بوده‌ایم.

حوادث پیش‌آمده برای مهاجران افغانی در ایران به شکل موقت می‌تواند در روابط تهران –کابل تأثیرگذار باشد، اما با توجه به شرایط افغانستان و میزبانی ایران از سه میلیون مهاجر این کشور در درازمدت، این موضوعات تأثیر عمده‌ای ندارد. روایت‌های دو کشور در مورد حوادث پیش‌آمده متفاوت است. تحلیل افغان‌ها از این وقایع متضاد است و آنان حاضر نیستند از مواضع خود کوتاه بیایند. گفتگوهای اولیه دوجانبه بین طرفین نتوانست جمع‌بندی واقع‌بینانه صورت دهد، تا دو کشور بتوانند به نتیجه واحدی دست پیدا کنند. حادثه یزد در حالی اتفاق افتاد که مهاجرین صدها کیلومتر بیش از مرز فاصله داشته و در مرکز کشور بودند. اقدام به تیراندازی در این حادثه باید به‌صورت دقیق مورد بررسی قرار گیرد و با کسانی که خواسته یا ناخواسته مرتکب این حادثه شدند به‌صورت قانونی برخورد شود. این اقدام می‌تواند مانع سوءاستفاده دشمنان از اختلاف میان دو کشور شود و بهانه‌ای دست آنان ندهد.

مشکلات مهاجران افغانستان از طریق مذاکره قابل‌حل است

به گفته ملازهی با توجه به اوضاع کنونی ایران ازنظر اقتصادی بیشتر مهاجرین افغان قصد ماندن در کشور ما ر ا ندارند و می‌خواهند از طریق ایران به ترکیه و بعد به کشورهای اروپایی بروند. بیکاری، فقر، کمبود امکانات و جنگ داخلی در افغانستان باعث شده که مردم این کشور چاره‌ای جز مهاجرت نداشته باشند. با توجه به هم‌مرز بودن و همسایگی ایران با افغانستان کشور ما با چالش‌های متعددی در مورد مهاجران روبه‌رو شده است. نزدیک به هزار کیلومتر مرز مشترک زمینی دو کشور  کنترل رفت‌وآمد اتباع را  تا حدی دشوار کرده است؛ تا یک دولت واحد و فراگیر در افغانستان روی کار نیایید مشکلات مربوط به مهاجرین افغانی وجود دارد. مهاجرین به‌راحتی از مرزها عبور و مرور می‌کنند و دولت افغانستان در شرایط فعلی توان کنترل مرزی خود را ندارد، اما ایران در این زمینه هزینه‌های زیادی را برای ورود مواد مخدر و جلوگیری از مهاجرین غیرقانونی  در مرزهای افغانستان پرداخت کرده است.

ملازهی  در ادامه اظهار داشت: می‌توان دیدگاه متفاوت ایران و افغانستان در مورد مهاجرین و مشکلات مرزی را از طریق مذاکره به هم نزدیک کرد و نگذاشت که چنین مسایلی با توجه به اشتراکات تاریخی و فرهنگی دو ملت را از هم دور کند. باید راه‌حلی برای مشکلات مهاجرین در افغانستان از طریق مذاکره و گفت‌وگو پیدا کرد. تا زمانی که جنگ داخلی در افغانستان وجود دارد به تبع آن مشکلات مهاجرین نیز قابل‌حل نیست. اگر دولت متمرکز و قدرتمندی در افغانستان روی کار آید که اعمال مدیریت فراگیر داشته باشد می‌توان به بهبود چالش‌های دو کشور در مورد مهاجرین امید داشت.

ایران می‌تواند با دادن ویزای قانونی به مهاجرین، آنان را کنترل کند. جمعیت افغانی تبار که پدرشان افغانی و مادرشان ایرانی است ازجمله موضوعات است که دو طرف باید به آن توجه کنند و این موضوع می‌تواند حامل مشکلاتی  در آینده برای دو طرف باشد. ایرانی‌ها در ابتدای ورود افغان‌ها به کشورمان به‌صورت انسانی با آنان برخورد کرده، اما با توجه به شرایط امروزی کشورمان از نظر بیکاری، مشکلات اقتصادی و تحریم‌ها اوضاع تا حدی دچار تغییراتی شده است. ایران با توجه به مشکلاتی که دارد خواهان این نیست که جمعیتی از بیرون را پذیرا باشد. راه‌حل مشکلات دو کشور در این زمینه از طریق مذاکره قابل‌حل است و حوادث اخیر نمی‌تواند تأثیر عمده‌ای در روابط دو کشور به وجود آورد.

ملازهی با اشاره به سفر حنیف اتمر به کشورمان و پیگیری مسائل مربوط به مهاجران افغانی که جمعیتی بیشتر از سه میلیون نفر دارند، بیان داشت: اتمر شخصیت مهم و شناخته‌شده‌ای از لحاظ سیاسی در منطقه است و می‌تواند با شناختی که از شرایط بین‌الملل دارد دو کشور ایران و افغانستان را به هم نزدیک کند. اگر سند راهبردی ایران با افغانستان امضا شود و چارچوب مشخص برای همکاری‌های ایران و افغانستان به وجود آید در ذیل این همکاری‌ها مساله مهاجرین به‌خودی‌خود حل می‌شود. قرارداد سه‌جانبه ایران، هند و افغانستان در مورد ترانزیت کالا فرصت گران‌بهای برای کل منطقه و افغانستان است که این کشور می‌تواند به بندر آزاد در اقیانوس راه پیدا کند. نقش بندر چابهار به‌عنوان یک منطقه استراتژی برای افغانستان مهم است و اگر همکاری‌های دوجانبه در مورد مبادلات اقتصادی توسعه یابد مشکلات مهاجرین نیز  تا حدودی حل می‌شود.

برچسب‌ها افغانستان محمد جواد ظریف پروندهٔ خبری ماجرای به آب افتادن مهاجران غیرقانونی افغان در مرز ایران

منبع: ایرنا

کلیدواژه: افغانستان محمد جواد ظریف افغانستان محمد جواد ظریف ایران و افغانستان طریق مذاکره دو کشور همکاری ها دو ملت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۰۱۸۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه آهن، لکوموتیو کنسرسیوم را توقیف کرده است؛ افغانستان به دنبال استفاده از کریدور لاجورد

تین نیوز

معاون کنسرسیوم توسعه ریلی با بیان اینکه راه آهن لکوموتیو کنسرسیوم ریلی را از یکم اردیبهشت توقیف کرده است، گفت: مسؤولان هیأت حاکمه افغانستان گفتند اگر راه آهن جمهوری اسلامی ایران نمی خواهد بگذارد کریدور شرق به غرب به بهره برداری برسد، از مسیر کریدور لاجورد (یعنی ترکمنستان - دریای خزر - آذربایجان - ترکیه) اقدام به انتقال محموله های خودمان به ترکیه خواهند کرد.

مزایای راه‌اندازی مسیر ریلی افغانستان- قزاقستان و امکان اتصال آن به ایران کنسرسیوم هنوز تشریفات گمرکی قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه از خاک ایران را انجام نداده است

به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، جواد طاهرافشار  بیان کرد: اظهارات راه آهن درباره بی اطلاعی از وارد شدن قطار ترانزیتی به خاک ایران، بیشتر شبیه شوخی است؛ مثل اینکه یک هواپیما وارد کشور شود و سازمان هواپیمایی کشور بگوید من خبر نداشتم و وقتی از یک ایرلاین پرسیدم گفته که هواپیمایی نیامده است. شبکه ریلی کشور ایستگاه دارد و مرز ما مرزبان دارد؛ وقتی قطاری وارد می شود صورت جلسه شده و بر اساس اعلام سلسله مراتب مسئولان کشور این اقدامات انجام شده است.

وی ادامه داد: اگر کنسرسیوم به این شکل که راه آهن می گوید قطاری وارد کشور کرده بودیم، تا کنون چند بار ما را محاکمه کرده بودند. اما اکنون سرمان را بالا گرفتیم و می گوییم که راه آهن کشور در بهره برداری از کریدورها مقاومت دارد. نقصی متوجه کار ما نیست. نامه ها هم موجود است و ما آمادگی کامل برای انتشار مستندات را داریم؛ اینکه حتی شورای تامین به راه آهن نامه زده که یک قطار تجاری دارد وارد کشور می شود. در عین حال باید توجه داشت که این اولین قطار نبوده که وارد کشور می شود و پیش از این ۲۰ قطار وارد کشور شده است. این قطارها با لکوموتیو و واگن کنسرسیوم بوده است.

معاون حمل ونقل کنسرسیوم توسعه ریلی در پاسخ به اظهارات راه آهن مبنی بر اینکه خطوط ریلی اصلاح نشده اند، توضیح داد: متولی احداث خطوط ریلی همین خط برون مرزی خواف - هرات، راه آهن ایران نبوده بلکه معاونت ساخت و توسعه زیربناهای حمل ونقل کشور در وزارت راه بوده است. معاونت ساخت ۱۴ ماه پیش تاییده فنی خط را صادر کرده، یعنی ۱۴ ماه پیش رفع نواقص اولویت دار به پایان رسیده است و پس از آن هم از این خطوط بازدید کردند و به آن تاییدیه دادند.

طاهرافشار با بیان اینکه در این ۱۴ ماه هم مدام استاندارد خط در حال بهبود است، افزود: هر ماه قطار از روی این خط اعزام می شود؛ ۱۴ ماه پیش اولین قطار از ترکیه روی این خط عبور کرده و به روزنک رفته است؛ زمانی که بهره برداری از یک خط ریلی به این صورت باشد، نمی توان گفت که استاندارد ندارد یا رفع نواقص از آن انجام نشده است. متولی رفع نواقص هم شرکت ساخت است و ما ذیل شرکت ساخت این کار را انجام دادیم و هنوز هم در حال انجام است.

افغانستان خطوط ریلی خود را به کنسرسیوم ریلی ایران واگذار کرده است

وی خاطرنشان کرد: ما با ترکمنستان و ترکیه هم خط مشترک داریم. آیا راه آهن ایران به خطوط این کشورها هم تاییدیه فنی داده است؟ وضعیت خطوط ریلی کشور افغانستان به راه آهن ایران ارتباطی ندارد و از نقطه صفر مرزی به افغانستان مربوط است. افغانستان هم این خطوط را به کنسرسیوم ریلی ایران واگذار کرده است؛ کنسرسیوم توسعه ریلی تا پنج سال بهره بردار خطوط ریلی در افغانستان است و انتقال بار و ناوگان از هر کشوری باید با ما هماهنگ شود، چون مسئولیت کامل خطوط ریلی در افغانستان به ما سپرده شده است.

معاون حمل ونقل کنسرسیوم توسعه ریلی بیان کرد: اگر راه آهن نگران است که خط ایمنی نداشته باشد، باید از آنها پرسید که آیا لکوموتیو، واگن و پرسنل از راه آهن ایران است که نگران ایمنی آن باشند؟ به فرض اگر خط ناامن باشد و امنیت در افغانستان وجود نداشته باشد، خود کنسرسیوم ریلی لکوموتیو و واگن گذاشته است و از خدمات و تعمیرات راه آهن استفاده نمی کند؛ تمام هزینه های این اتفاق را بخش خصوصی می دهد، با دستور نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان و دستور مستقیم وزیر راه و شهرسازی و با حمایت شورای عالی امنیت ملی این اتفاق افتاده است.

طاهرافشار درباره اظهارات راه آهن مبنی بر اینکه کنسرسیوم توسعه ریلی هنوز تشریفات گمرکی را برای ترانزیت کالا صورت نداده است، گفت: ناظر کل گمرکات استان خراسان هفته گذشته در مصاحبه ای عنوان کرد که تا الان تمامی قطارها با انجام تشریفات گمرکی و هماهنگی قبلی بوده و از الان به بعد هم با هماهنگی انجام می شود و توسط استاندار خراسان رضوی هم از قبل ورود این قطار را اطلاع داده بود. بنابراین ما تشریفات گمرکی را انجام داده و می دهیم.

راه آهن لکوموتیو کنسرسیوم ریلی را توقیف کرد

وی در پاسخ به اینکه در حال حاضر موانع عبور بار افغانستان از خاک ایران در شرایطی که راه آهن ابراز موافقت کرده، چیست؟ گفت: راه آهن لکوموتیو کنسرسیوم را بدون دلیل و بدون اینکه بدهی و نقصی داشته باشد، از یک اردیبهشت توقیف کردند، یعنی آن را متوقف کردند، آن هم در حالی که این توقیف نه حکم قضایی و نه حکم راه آهن را دارد، آن هم در شرایطی که ما کار برون مرزی می کنیم.

معاون حمل ونقل کنسرسیوم توسعه ریلی بیان کرد: این لکوموتیو هم وظیفه رفع نواقص برون از کشور را داشته و هم وظیفه ادامه احداث این خط ریلی (قطعه چهار خطر ریلی ایران - افغانستان) را بر عهده داشته است. راه آهن با این کار، پروژه تکمیل خطوط برون مرزی را هم متوقف کرده و منافع ملی کشور را به بازی کرده است. راه آهن مدام مصاحبه می کند که با عبور بار افغانستان موافقت کرده است، اما لکوموتیو را به ما برنمی گرداند.

طاهرافشار با بیان اینکه ما آماده ارائه تمام مستندات به رسانه ها هستیم، گفت: راه آهن در کشور حکومت نظامی راه انداخته و هیچ کدام از شرکت ها جرات اظهار نظر ندارند. اینکه صدای کنسرسیوم هم درآمده به این خاطر است که حوزه فعالیت ما از نقطه صفر مرزی به خارج کشور است. همان بلایی که سر راه آهن برون مرزی شلمچه - بصره آمد و با حذف بخش خصوصی، کشور را از بهره برداری از آن کریدور محروم کرد، اکنون در راه آهن خواف - هرات هم در حال رخ دادن است.

وی بیان کرد: ما آخرین تاییدیه خود را از وزارت راه، دو هفته پیش گرفتیم و معاونت حمل ونقل وزارت راه دستور دادند که به دلیل منافع ملی، این قطار تجاری را به داخل منتقل کنید و به همین دلیل هم ما اقدام به این کار کردیم. اما بعد از تکذیب راه آهن ایران که قطاری وارد کشور نشده، راه آهن افغانستان اعتراض کردند و تجار این کشور هم نگران شدند که این قطار کجاست.

کریدور لاجورد باعث حذف جمهوری اسلامی از معادلات ترانزیتی منطقه می شود

معاون حمل ونقل کنسرسیوم توسعه ریلی ادامه داد: بعد از آن هم مسئولان هیئت حاکمه افغانستان خیلی واضع و بدون تعارف گفتند اگر راه آهن جمهوری اسلامی ایران نمی خواهد بگذارد کریدور شرق به غرب یا جاده ابریشم به بهره برداری برسد، ما از مسیر کریدور لاجورد (یعنی ترکمنستان - دریای خزر- آذربایجان - ترکیه) اقدام به انتقال محموله های خودمان به ترکیه می کنیم؛ در حالی که این کریدور باعث حذف جمهوری اسلامی از معادلات ترانزیتی در منطقه خواهد شد.

طاهرافشار با بیان اینکه وزارت راه قبلا طی یک نامه کتبی مسئولیت ترانزیت با افغانستان را به کنسرسیوم ریلی واگذار کرده بود، گفت: راهبری کنسرسیوم ریلی با وزارت راه است و ذیل سیاست های وزارت راه و نظارت نماینده ویژه رئیس جمهور در افغانستان کار می کند و خودش سیاست گذار نیست. ما با هماهنگی کامل شورای عالی امنیت ملی برای بهره براری از کریدورها فعالیت می کنیم.

وی در پاسخ به اینکه چرا با گذشت یک هفته، مشکل عبور کالای افغانستان به ترکیه حل نشده است، بیان کرد: متاسفانه این اتفاقات زمانی افتاد که وزیر راه، آقای کاظمی قمی (نماینده ویژه رئیس جمهور در افغانستان) و رئیس جمهور خارج از کشور بودند و پیگیری ها طول کشید؛ اما ما در حال پیگیری هستیم و طی امروز و فردا این موضوع حل خواهد شد.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • راه درازی تا فعلیت رساندن کامل ظرفیت‌های تجاری ایران و افغانستان داریم
  • چرا ایران تحریم‌ناپذیر است؟
  • طالبان در سیلاب هم آب را به ایران بست | چانه‌زنی بر سر آب به کجا رسید؟
  • راه آهن، لکوموتیو کنسرسیوم را توقیف کرده است؛ افغانستان به دنبال استفاده از کریدور لاجورد
  • رئیسی: ایران تحریم ناپذیر است / با ترور دانشمندان نمی‌توانند دانش بومی را از ما بگیرند
  • ایران تحریم‌ناپذیر است
  • رئیسی: ایران تحریم ناپذیر است
  • رئیسی: ایران تحریم‌ناپذیر است
  • رئیسی: جمهوری اسلامی تحریم‌ناپذیر است
  • تمدید کارت ویژه مهاجرین افغانستانی