Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-06@22:57:33 GMT

آغاز ساماندهی بقایای پارچه‌های کربونیزه تخت جمشید

تاریخ انتشار: ۳۱ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۶۹۶۳۳۵

آغاز ساماندهی بقایای پارچه‌های کربونیزه تخت جمشید

ساماندهی کالبدی و اطلاعاتی بقایای پارچه‌های کربونیزه شده تخت جمشید کلید خورد.

به گزارش سرویس فرهنگی خبرگزاری فارس، شیراز | پروژه ساماندهی کالبدی و اطلاعاتی پارچه‌‌های به دست آمده از حفاری‌های محوطه میراث جهانی تخت جمشید، به عنوان یکی از فعالیت‌های مشترک پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی – فرهنگی و پایگاه میراث جهانی پارسه وارد مرحله عملیات میدانی شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حمید فدایی در این راستا در گفت‌وگو با خبرنگار فارس مطرح کرد: بقایای پارچه‌ای کربونیزه شده کشف شده از محوطه جهانی تخت جمشید که در کاوش‌های موسسه شرق شناسی دانشگاه شیکاگو طی کاوش‌ سالهای ۱۳۱۰ تا ۱۳۱۸ خورشیدی به دست آمده از چند منظر حائز اهمیت است.

وی افزود: نخست اینکه دانسته‌های ما در زمینه بافت و نساجی از دوره هخامنشیان تا حدودی اندک و بیشتر مبتنی بر شواهدی است که در نقوش برجسته تخت جمشید تصویر شده است بنابراین به ویژه مطالعه بقایای پارچه‌ای به دست آمده از تخت جمشید می‌تواند دانش ما را در نوع پوشش‌های خاص، فاخر و اشرافی این دوره که در برخی از منابع مورد اشاره بوده است، اضافه نماید.

فدایی بیان کرد: اهمیت بقایای پارچه ای و تنوع آن ها، ظرفیت انجام مطالعات جامع تر با همکاری سایر موسسات داخلی و حتی بین‌المللی را یادآور می‌شود که تلاش می کنیم با توجه به خاص بودن پروژه در این زمینه از همکاری یونسکو نیز بهره‌مند شویم.

وی گفت: همچنین به دلیل حجم زیاد نمونه‌های پارچه‌ای کربونیزه شده که شاید از جمله شاخص ترین شواهد فیزیکی از آتش سوزی احتمالی در تخت جمشید است، شاید بتوان فرضیه تخریب در اثر آتش‌سوزی  این محوطه را مجدد مورد بازنگری و مطالعه قرار داد.

هدف طرح؛ انجام اقدامات حفاظتی ثانویه است

عضو هیئت علمی پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی – فرهنگی مطرح کرد: آثار مدنظر این پروژه قطعات کوچک و متنوعی از پارچه‌های زغال شده‌ هستند که به نظر می‌رسد حاصل کاوش‌های اولیه تخت جمشید باشند و این قطعات کربونیزه شده، سالهای متمادی به صورت یک مجموعه و در جعبه ای در مخزن موزه تخت جمشید نگهداری می شدند.

شهرزاد امین شیرازی ادامه داد: اولین بار در سال ۱۳۹۵ توجه ما به این موضوع جلب شد، که علاوه بر نمونه پارچه زغالی شده که در موزه تخت جمشید در معرض نمایش گذاشته شده است، مقادیر بیشتری از بقایای پارچه‌ای و کربونیزه شده نیز در جعبه‌ای به صورت یک جا در مخزن موزه نگهداری می شوند.

مجری این طرح  بیان کرد: از همان زمان بررسی اولیه برای شناخت ماهیت بقایای زغالی پارچه‌های باستان شناسی و تاریخچه این مجموعه منحصر به فرد آغاز شد تا اینکه در سال ۱۳۹۸، پروژه حاضر به صورت مشترک برای اجرا بین پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی – فرهنگی و پایگاه میراث جهانی پارسه تعریف شد.

وی هدف پروژه حاضر را  تفکیک و هویت‌بخشی به قطعات مختلف و آماده‌سازی آنها برای مطالعات بیشتر و انجام اقدامات حفاظتی بعدی دانست و گفت: از آن جا که این پارچه‌ها همگی تحت عنوان کلی پرده سوخته تخت جمشید و با یک شماره کلی در طبقه‌بندی آثار مطالعاتی ثبت شده اند، در بازدید اولیه دیدن قطعاتی متفاوت از یکدیگر در این مجموعه توجه ما را جلب کرد.

امین شیرازی خاطرنشان ساخت: بعد از بررسی اولیه این مجموعه متوجه شدیم که بقایای نگهداری شده در جعبه، تنوعی از پارچه های مختلف را در برمی‌گیرند که ضروری است پیش از هر اقدامی به شناسایی انواع مختلف پارچه‌ها و طبقه‌بندی آنها پرداخته شود.

وی گفت: پارچه‌ها به دلیل ماهیت و منشاء آلی، از جمله آسیب‌پذیرترین آثار به شمار رفته و به همین دلیل در میان یافته‌های به دست آمده از کاوش های باستان شناسی به نسبت سایر اشیاء بسیار کمیاب و محدودترند.

بنابراین گزارش، این عملیات توسط تیم اعزامی از پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی – فرهنگی و همکاران پایگاه میراث جهانی تخت جمشید به صورت مشترک آغاز شده و انجام خواهد شد.

انتهای پیام/ س

منبع: فارس

کلیدواژه: تخت جمشید ساماندهی کالبدی شیراز فارس پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی دست آمده میراث جهانی تخت جمشید پارچه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۹۶۳۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هفته بزرگداشت فردوسی از ۲۱ اردیبهشت آغاز می‌شود

 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای محمود شالویی افزود: یکی از این برنامه‌ها همایش ملی حکیم ابوالقاسم فردوسی است که با معرفی آثار برتر در حوزه فردوسی پژوهی به پایان می‌رسد.
وی افزود: نقش ویژه و تأثیرگذار حکیم ابوالقاسم فردوسی بر تمدن ایرانی و اسلامی بر کسی پوشیده نیست و این حکیم و شاعر بزرگ ایرانی مایه عزت ایرانیان است.

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی گفت: فردوسی بزرگ منادی صلح، صفا، صمیمیت و وحدت و پیوند میان ملت هاست و باید برنامه‌های پاسداشت و بزرگداشت بیشتری در سطح ملی و بین المللی برای این شاعر و حکیم نامدار برگزار شود تا جهانیان، بیشتر با فردوسی آشنا شوند.

شالویی درباره همایش فردوسی گفت: روز ۲۶ اردیبهشت ماه در دو نوبت صبح و عصر در دانشگاه فردوسی مشهد، همایش علمی با ارائه ۴۰ سخنرانی و مقاله تخصصی برگزار می‌می شود و در روز ۲۷ اردیبهشت، نشست بین المللی با حضور اندیشمندان جهانی در فضای مجازی ساماندهی و اجرا خواهد شد.

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی گفت: تشکیل انجمن نقالان نوجوان یکی از مصوبات کارگروه بزرگداشت فردوسی است.
وی افزود: تشکیل بنیاد فردوسی و برگزاری همایش «خوسف» تا «طوس» به جهت اهمیت ابن حسام خوسفی و ارتباط او با اندیشه فردوسی از دیگر اقدامات در دست کار است.

بخش دیگر این مراسم با سخنرانی محمد حسین زاده مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی ادامه یافت که او با اشاره به برنامه‌های متنوع هفته بزرگداشت فردوسی گفت: امسال و در هفته بزرگداشت حکیم فردوسی چند فعالیت ویژه انجام خواهد شد که از جمله آن‌ها اعطای نشان فردوسی به حماسه سرایان، حماسه پژوهان و حماسه آفرینان است و همچنین نشست‌های تخصصی مختلف با همکاری دانشگاه‌های استان در مشهد مقدس برگزار خواهد شد.

سیدجواد موسوی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی نیز در پایان با اشاره به حضور فعال این نهاد در هفته بزرگداشت فردوسی گفت: برگزای آیین‌های سنتی، پاسداشت هفته کرامت در ایام بزرگداشت فردوسی، راه اندازی کاروان‌های هنری و برگزاری شب شعر از آرامگاه فردوسی تا آرامگاه خیام نیشابوری از جمله فعالیت‌های این اداره کل در هفته بزرگداشت حکیم طوس است.
هفته بزرگداشت فردوسی سال گذشته در تالار وحدت با معرفی فردوسی پژوهان برگزار شد.

دیگر خبرها

  • ترک‌خوردگی‌ها و فرونشست عجیب نقش جهان
  • ساماندهی زمین ورزشی روباز پارک درخشان تا یک ماه آینده
  • وضعیت ناگوار آوارگان غزه؛ وقتی جز کفن چیزی برای فرار از سرما وجود ندارد
  • هفته بزرگداشت فردوسی از ۲۱ اردیبهشت آغاز می‌شود
  • آغاز طرح ساماندهی وانت‌های میوه فروش در سنندج/ساماندهی وانت‌های میوه‌فروش در ۱۱ نقطه سطح شهر
  • آغاز داوری آثار جشنواره قصه‌گویی «نون، قصه و نمک مادربزرگ»
  • آغاز به کار جشنواره رسانه و نشریات دانشجویی تیتر ۱۳
  • آغاز طرح ساماندهی وانت‌های میوه‌فروش در سنندج
  • آغاز ساماندهی وانت‌های میوه‌فروش در سنندج
  • طرح ساماندهی وانت‌های میوه‌فروش در سنندج آغاز شد