Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-02@12:09:52 GMT

۱۰ میراث ناملموس قم ثبت ملی شد

تاریخ انتشار: ۱ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۷۰۷۳۴۱

۱۰ میراث ناملموس قم ثبت ملی شد

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، حمید یزدانی، مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان قم گفت: این آثار شامل آیین تعزیه روستای کاسوا، آیین چاوشی خانه روستای نویس، آیین سحرخوانی روستای نویس، طراحی نقش قالی گُل‌فرنگ، آیین سفره بی بی سه‌شنبه، نحوه پخت آبگوشت بزباش عشایر کلکو، مهارت چوب بازی، مهارت هنر شال‌بافی، مهارت هنر نی چیت بافی و مهارت تهیه غذای گور ماست است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تعزیه روستای کاسوا یکی از قدیمی‌ترین تعزیه‌ها در این استان است که هرسال در دهه اول ماه محرم هزاران نفر برای دیدن تعزیه به این روستا سفر می‌کنند، این مراسم از ابتدای ماه محرم شروع می‌شود و در ۱۰شب ادامه پیدا می‌کند. چاوشی‌ آواز مخصوص بدرقه یا استقبال از زائران اماکن متبرک است، رسم چاوشی‌خوانی برای زائران کربلا یا مشهد از دوره صفویان و قاجاریان مرسوم بوده که در حال حاضر در استان قم به‌ویژه در روستای نویس هنوز اجرا می‌گردد.

یزدانی با اشاره به آیین سحرخوانی به‌عنوان یکی از آیین‌های سنتی ویژه ماه مبارک رمضان، گفت: از گذشته‌های دور تاکنون طبق این سنت، سحرخوانان با به راه افتادن در کوچه‌ها و محلات با نوای خوش، روزه‌داران را هنگام سحر بیدار می‌کردند. هرچند این آیین سنتی زیبا در حال حاضر کمتر اجرا می‌شود اما این آیین در روستای نویس قم هرسال در ماه رمضان اجرا می‌شود. از آیین‌های مرسوم در شهر قم، سفره بی‌بی سه‌شنبه است که در محلات قدیم قم گسترانیده می‌شود، خانواده‌هایی که حاجتی دارند و یا عضوی از خانواده در بند و یا زندانی باشد، آن را نذر می‌کنند.

وی ادامه داد: از دیگر پرونده‌هایی که در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسید، نحوه پخت آبگوشت بزباش از دیگر غذاهای سنتی بود که از دیرباز پخت آن در میان عشایر کلکو در استان قم رایج بوده است. چوب‌بازی از جمله رقص‌ها و بازی‌های محلی رایج در نقاط روستایی و شهری کشور محسوب می‌شود که در بین روستاییان و عشایر استان قم نیز رایج است. ازآنجایی‌که مناطق روستای ایل کلکو در کویر قرار دارد و هوای کویر گزنده است، بافت و استفاده از شال پشمی با پشم شتر بسیار کاربرد داشته و برای دور ماندن از گزند سرما مفید می‌باشد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان قمدر مورد مهارت هنر نی چیت بافی توضیح داد: چیت حصاری از نی است که برای دیوارهای سیاه‌چادرها از آن استفاده می‌کنند. لبه‌های چیت با موی بز، دور دوزی شده و وسط نی‌ها بازهم توسط موی بز در شکل‌ها و نقش‌های مختلف به‌هم‌بافته می‌شود و گورماست غذایی ساده و خاص چوپانان و عشایر است که از شیر و ماست تهیه می‌شود، این غذا به‌عنوان یک غذای سالم و کامل هنوز در بین عشایر قم رواج دارد.

کد خبر 533266 برچسب‌ها فرهنگ - میراث فرهنگی استان قم

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: فرهنگ میراث فرهنگی استان قم روستای نویس استان قم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۷۰۷۳۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صندوق بیمه کشاورزان و روستاییان ۳ میلیون بیمه‌شده دارد

مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر گفت: صندوق بیمه کشاورزان و روستاییان سه میلیون بیمه‌شده دارد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از زنجان، بیت‌الله برقراری امروز _سه‌شنبه یازدهم اردیبهشت_ در یادواره شهدای کارگری استان زنجان با بیان اینکه کارگران مهم‌ترین رکن توسعه کشور هستند، اظهار کرد: کارگران بازوی قوی و محکم برای جهش تولید و تحقق شعار سال هستند.

وی افزود: بدخواهان و دشمنان انقلاب و نظام دنبال تعطیل شدن واحدهای تولیدی هستند، اما کارگران همواره پای کار بوده‌اند و در راستای منافع کشور گام برداشته‌اند.

مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر با تاکید بر ضرورت توجه به نیازها و مسائل کارگران گفت: در اسلام به موضوع کار و کارگری اهمیت فراوانی داده شده است.

برقراری با اشاره به عملکرد صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر افزود: قبل از دولت سیزدهم این صندوق در طول ۲۶ سال، یک میلیون و ۳۰۰ هزار بیمه‌شده داشت، اما در دو سال گذشته بیش از یک میلیون و ۱۵ هزار نفر عضو جدید به صندوق جذب شده‌اند.

مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر با بیان اینکه جامعه هدف خالص بیمه اجتماعی کشاورزان و روستاییان در کشور ۱۰ میلیون نفر است، اظهار کرد: با توجه به اهمیت تولید، طبق قانون اساسی دولت موظف است که برای قشر تولیدکننده بیمه اجتماعی را فراهم کند و در این راستا با استفاده از تجربه‌های سایر صندوق‌ها، صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر تاسیس شد.

وی ادامه داد: خدمات این صندوق در زمینه‌های مختلفی گسترش پیدا کرده است و در این راستا بیمه مادران روستایی دارای سه فرزند به صورت رایگان در صندوق انجام می‌شود.

برقراری با بیان اینکه بیمه‌های فراگیر نقش مهمی در فراهم کردن زمینه‌های لازم برای رفاه شهروندان است، اظهار کرد: در این حوزه با شتاب بیشتری در حال حرکت هستیم‌.

مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر خاطرنشان کرد: یکی از راه‌های تحقق اجتماعی گسترش شرایط بیمه‌ای است، با گسترش این بخش می‌توانیم در این حوزه به تحقق عدالت اجتماعی نزدیک شویم و این در حالی است که با استقرار دولت مردمی سیزدهم اقدامات بسیار موثری انجام شده است.

کد خبر 749398

دیگر خبرها

  • ۱۵ درصد گوشت قرمز خراسان رضوی توسط عشایر تولید می‌شود
  • ۶۳۰ پنل‌خورشیدی بین عشایر ایلام توزیع می‌شود
  • گل ها و مهارت های تماشایی جک ویلشر / فیلم
  • مهارت بالای ماریو بالوتلی در چالش گل کوچک / فیلم
  • مهارت و تکنیک‌های لوکاس برگوال، بازیکن 17 ساله سوئدی / فیلم
  • صندوق بیمه کشاورزان و روستاییان ۳ میلیون بیمه‌شده دارد
  • خسارت بیش از ۲ میلیارد تومانی سیل به زیر ساخت‌های عشایری سربیشه
  • درخواست بهسازی و مرمت راه عشایری قره داغ اهر ارسباران
  • بهترین فصل ادن هازارد، گل ها و مهارت های برتر (۲۰۱۵/۱۶) / فیلم
  • میراث فرهنگی اجازه انتقال آب از روستای تاریخی گیسک را نمی‌دهد