Web Analytics Made Easy - Statcounter

آفتاب‌‌نیوز :

باتوجه به اپیدمی ویروس کرونا، راه‌های متفاوتی برای پیشگیری و درمان این ویروس بیان شده است که با توجه به توصیه سازمان بهداشت جهانی، تغذیه یکی از راه‌های پیشگیری مربوط به رژیم غذایی و تغذیه سالم به جهت بالابردن سیستم ایمنی بدن می‌شود.

سازمان بهداشت جهانی معتقد است: خوردن رژیم غذایی مناسب و سالم در طول دوران پاندمیک کووید ۱۹خیلی مهم است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آن چیزی که ما می خوریم و می نوشیم می تواند تاثیر بسزایی بر روی توانایی بدن در پیشگیری، مبارزه و بهبودی از عفونت ها داشته باشد.

در حالی که هیچ غذایی و یا مکمل غذایی نمی توانند از عفونت کووید ۱۹ جلوگیری یا درمان کنند اما رژیم غذایی سالم برای حمایت و تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مهم است. تغذیه خوب می تواند احتمال بروز سایر مشکلات سلامتی از جمله بیماری های قلبی، دیابت، برخی از انواع سرطان ها و مرض های چاقی را کاهش دهد.

برای نوزادان، یک رژیم غذایی سالم به معنای تغذیه انحصاری با شیر مادر در شش ماه اول، با معرفی غذاهای مغذی و بی خطر برای تکمیل شیر مادر از ۶ ماهگی تا ۲ سال بعد از آن است. برای کودکان خردسال، یک رژیم غذایی سالم و متعادل برای رشد و نمو این افراد ضروری است و برای افراد مسن نیز می تواند تضمین زندگی سالم تر و فعال تر این افراد کمک کند.

چه رژیم غذایی داشته باشیم:

- روزانه ترکیبی از سبزیجات مانند گندم، ذرت و برنج، حبوبات مانند عدس و لوبیا، مقدار زیادی میوه ها و سبزیجات تازه با مقداری از غذاهای منابع حیوانی (مانند گوشت، ماهی، تخم مرغ، شیر) را میل کنید.

- غذاهای سبوس دار مانند ذرت فرآوری نشده، جو، گندم و برنج قهوه ای را در صورت امکان انتخاب کنید. این غذاها سرشار از فیبرهای ارزشمند هستند و می توانند به شما در طولانی مدت احساس کامل بودن را بدهد.

- برای میان وعده نیز ردیف های غذایی شامل سبزیجات، میوه های تازه و آجیل های بدون نمک را انتخاب کنید

نمک را کنار بزارید:

- مصرف نمک را به ۵ گرم (معادل یک قاشق چای خوری) در روز محدود کنید.

- هنگام آشپزی و آماده کردن غذا، از نمک کم استفاده کنید و استفاده از سس های شور و چاشنی ها را کاهش دهید (مانند سس سویا یا سس ماهی)

- اگر می خواهید از کنسرویجات و یا غذاهای خشک استفاده کنید، سعی کرده انواع سبزیجات، آجیل و میوه ها را بدون اضافه کردن نمک و یا شکر را انتخاب کنید

- نمکدان ها را از روی میز غذایی خود حذف کرده و سعی کنید به جای نمک از گیاهان تازه و خشک، ادویه جات و ترشیجات برای طعم غذا استفاده کنید.

- لیبل های روی غذاها را چک کرده و تولیداتی با مقدار سدیم پایین را انتخاب کنید.

مقدار متعادلی از چربی یا روغن را میل کنید:

- کره و روغن را با چربی های سالم مانند روغن زیتون، سویا، آفتابگردان یا روغن ذرت در هنگام پخت و پز جایگزین کنید.

- گوشت های سفید مانند مرغ و ماهی که به طور کلی از گوشت های قرمز کمتر چربی دارند را انتخاب کنید. چربی های روی گوشت را تا جای ممکن حذف کرده و مصرف گوشت های فرآوری شده را محدود کنید.

- انواع شیر و ترکیبات لبنیاتی با چربی کم را انتخاب کنید.

- از غذاهای فرآوری شده، پخته شده و سرخ شده حاوی چربی ترانس تولید شده صنعتی پرهیز کنید

- به جای سرخ کردن غذاها هنگام پخت و پز، سعی کنید مواد غذایی را بخار پز یا بجوشانید.

محدود کردن مصرف شکر:

- مقدار شیرینی و نوشیدنی های قندی مانند نوشیدنی های کف کننده، آب میوه ها، کنستانتره مایع و پودر، آب های طعم دار، نوشیدنی های انرژی زا، چای های آماده برای نوشیدن، کافه و شیرهای نوشیدنی طعم دار را در این ایام محدود کنید.

- برای میان وعده ها به جای استفاده از کیک و شکلات؛ میوه های تازه را انتخاب کنید. زمان انتخاب دیگر دسرها، اطمینان حاصل کنید که این دسرها از نظر قند کم بوده و مقدار کمی مصرف کنید.

- از دادن غذاهای شیرین به کودکان خودداری کنید.نمک و قند را به غذاهای مکمل که به کودکان زیر ۲ سال داده می شود، اضافه نکنید.

نوشیدن آب:

هیدراتاسیون مناسب برای سلامتی مطلوب بسیار مهم است. آب سالم ترین و ارزان ترین نوشیدنی است. نوشیدن آب به جای نوشیدن های شیرین و قنددار، یک راه ساده برای محدود کردن مصرف قند و کالری اضافی برای مردم است.

دوری کنید از نوشیدنی های الکلی مضر و پرخطر:

الکل بخشی از رژیم غذایی مناسب نیست. نوشیدنی های الکلی نمی توانند افراد را در مقابل با کووید ۱۹ حفاظت کرده و حتی می تواند بسیار خطرناک باشد. مصرف مکرر یا زیاد الکل خطر فوری صدمات را افزایش می دهد و همچنین باعث ایجاد اثرات طولانی مدت مانند آسیب به کبد، سرطان، بیماری قلبی و بیماری های روانی شود ضمن آنکه تاکید می شود هیچ سطح مطمئنی از مصرف الکل وجود ندارد.

شیرمادر برای نوزدان:

شیر مادر غذایی ایده آل برای نوزادان است. شیر مادر بی خطر، تمیز و حاوی آنتی بادی است که برای کمک به حفاظت نوزدان در برابر بیماری های رایج در دوران کودکی بسیار موثر است.

نوزادان باید انحصاری تا ۶ ماهه اول زندگیشان از شیر مادر تغذیه شوند. شیر مادر حاوی همه نوع مواد مغذی و مایعات مورد نیاز برای نوزادان است. از سن ۶ ماهگی، شیر مادر باید با مقداری از انواع غذاهای مناسب، بی خطر و بدون مواد مغذی پر شود. تغذیه با شیر مادر باید زیر ۲ سال یا بالاتر از نوزادان ادامه یابد.

نکته: هیچ نشانه ای وجود ندارد که کووید ۱۹ می تواند از طریق تماس با مواد غذایی یا بسته بندی مواد غذایی پخش شود. کووید ۱۹ عموما از طریق شخص به شخص انتقال پیدا کند. با این وجود همیشه باید مراقب باشید که بهداشت را در هنگام دست به زدن به مواد غذایی، برای جلوگیری از بیماری های ناشی از مواد غذایی عملی کنید

۵ نکته کلیدی برای ایمن سازی مواد غذایی:

۱- تمیز نگه دارید

۲- خام و پخته را جدا کنید

۳- کاملا بپزید

۴- مواد غذایی را در دمای مطمئن نگه دارید

۵- استفاده از آب سالم

اما نکته دیگر ماندن در خانه انجام فعالیت های فیزیکی و بدنی است که در این راستا نیز سازمان بهداشت جهانی توصیه هایی را عنوان کرده است:

فعالیت های فیزیکی ماندن در خانه:

پاندمیک شدن کووید ۱۹ به این معناست که بسیاری از ماها بیشتر از روزهای عادی دیگر باید در خانه بمانیم و بنشینیم و قطعا در چنین شرایطی نسبت به شرایط عادی برای ما انجام انواع ورزش ها و تمرین ها خیلی سخت خواهد بود و این موضوع برای کسانی که معمولا فعالیت های تمرینی خیلی زیادی انجام نمی دادند می تواند سخت تر نیز باشد.

اما در چنین زمان هایی خیلی مهم است که همه مردم با همه گروه سنی و توانایی، فعالیت های ممکن را انجام بدهند. سازمان بهداشت جهانی با ارائه دستورالعمل ها و پیشنهاداتی به افراد کمک می کند تا در حین تفریح کردن، بتوانند فعالیت هایی را برای سلامتی بدنشان در طول دوران ماندن خانه انجام دهند.

با یادآوری به این موضوع که تنها با انجام ۳ تا ۴ دقیقه حرکات فیزیکی با شدت آرام از قبیل راه رفتن یا کشش می توانید به چرخش جریان خون در عضلات خود کمک کنید.

فعالیت های منظم فیزیکی هم برای ذهن و هم برای بدن انسان مفید و سودمند است. این فعالیت ها می تواند فشار خون ها بالا را کاهش، به مدیریت وزن و کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی، سکته، دیابت نوع ۲ و انواع سرطان ها کمک کند.

فعالیت های منظم فیزیکی می تواند در تقویت استخوان ها و عضلات موثر و تعادل، انعطاف پذیری و تناسب اندام را افزایش می دهد. برای افراد مسن، فعالیت هایی که تعادل را بهبود می بخشد، به جلوگیری از فرو ریختن و صدمات این افراد کمک خواهد کرد.

فعالیت های منظم روزانه می تواند به روزمرگی شما کمک کرده و راهی برای ارتباط با خانواده و دوستان باشد. این فعالیت ها همچنین برای سلامت ذهن (کاهش خطر افسردگی)، کاهش شناختی و تاخیر در بروز زوال عقل و بهبود کلی احساسات می تواند موثر باشد.

چه مقدار فعالیت های فیزیکی برای گروه های سنی توصیه و پیشنهاد می شود؟

سازمان بهداشت جهانی مقدار فعالیت های فیزیکی افراد در همه گروه های سنی که برای سلامتی و تندرستی آنها مفید است را پیشنهاد کرده است.

کودکان زیر یکسال:

- همه کودکان باید چند بار در روز فعالیت های فیزیکی داشته باشند

- برای آنهایی که هنوز تحرک ندارند، این فعالیت شامل حداقل ۳۰ دقیقه در موقعیت های مستعد (زمان شکم) است که می تواند به عنوان بازی در طول روز و هنگامی که خواب نمی باشند، صورت گیرد.

بچه های زیر ۵ سال:

- تمامی کودکان خردسال باید حداقل ۱۸۰ دقیقه در روز انواع فعالیت های فیزیکی و بدنی و با هر نوع شدتی را انجام دهند.

- کودکان خردسال ۳ تا ۴ سال باید حداقل ۶۰ دقیقه از این زمان را فعالیت های بدنی با شدت معتدل تا سنگین داشته باشند.

بچه ها و نوجوانان در رنج سنی بین ۵ تا ۱۷ سال:

- تمامی بچه ها و نوجوانان باید حداقل ۶۰ دقیقه در روز را فعالیت های بدنی با شدت معتدل و متوسط تا سنگین را داشته باشند.

- این فعالیت ها باید شامل فعالیت های کششی و تقویتی ماهیچه ها و استخوان ها به مدت ۳ روز در هفته باشد

- انجام بیشتر از ۶۰ دقیقه فعالیت های روزانه می تواند مزایای سلامتی و سودمندی دیگری برای افراد به همراه داشته باشد.

افراد با سن بالای ۱۸ سال

- همه افراد با سن بالای ۱۸ سال باید حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط یا حداقل ۷۵ دقیقه فعالیت بدنی با شدت سنگین را در طول هفته انجام دهند.

- برای اضافه کردن مزایای سلامتی، افراد با سن بالای ۱۸ سال می توانند فعالیت های بدنی شدت متوسط را تا ۳۰۰ دقیقه در هفته یا معادل آن افزایش دهند.

- برای توسعه و حفظ سلامت اسکلتی عضلانی، فعالیت های تقویت عضله شامل گروه های اصلی عضله باید در ۲ یا چند روز در هفته انجام شود.

- به علاوه، افراد با سن بالا و با تحرک پذیری ضعیف، باید ۳ روز یا بیشتر در هفته فعالیت های بدنی به منظور تقویت تعادل و حفاظت از ریزش انجام دهند.

منبع: سازمان بهداشتی جهانی

منبع: خبرگزاری ایسنا

منبع: آفتاب

کلیدواژه: قرنطینه خانگی کرونا ویروس سازمان بهداشت جهانی فعالیت های فیزیکی فعالیت های بدنی انتخاب کنید افراد با سن بدنی با شدت رژیم غذایی مواد غذایی باید حداقل انجام دهند فعالیت ها کووید ۱۹ شیر مادر میوه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۷۷۴۶۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چه کسانی نباید آب زرشک بخورند؟ | آب زرشک را چه زمانی بخوریم بهتر است؟

به گزارش همشهری آنلاین آب زرشک خانگی و طبیعی یکی از انواع نوشیدنی‌هایی است که خواص بی‌نظیری برای سلامتی دارد. فصل پاییز مناسب ترین زمان برای خرید زرشک تازه و تهیه آب زرشک است. آب زرشک دارای طبع سرد و خشک است و افراد دارای مزاج سرد باید در مصرف آن احتیاط کرده و از مصلح استفاده کنند. برخی افراد با مصرف آب زرشک ممکن است دچار عوارض جانبی مانند تهوع، اسهال، یبوست، درد و گرفتگی معده شوند.

از جمله فواید آب زرشک می‌توان به تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش التهاب، درمان سرماخوردگی، بهبود عملکرد گوارش، تقویت استخوان‌ها و غیره اشاره کرد.

حال به توضیح بیشتر خواص آن در هر حیطه می‌پردازم:

خواص زرشک برای کبد:
زرشک به دلیل داشتن آنتی‌اکسیدان‌های قدرتمند، التهاب کبد را کاهش داده، از آسیب‌های کبدی جلوگیری کرده و سم‌زدایی کبد را تسریع می‌کند.

فواید آب زرشک ناشتا:
مصرف ناشتای آب زرشک با تحریک ترشح صفرا، باعث دفع سموم و مواد زائد از کبد شده و هضم و جذب مواد مغذی را بهبود می‌بخشد.

درمان مشکلات پوستی:
زرشک با داشتن خاصیت ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی، برای درمان آکنه، التهابات، جوش و زخم‌های پوستی مفید است.

درمان اسهال:
پکتین و فیبر موجود در زرشک باعث جذب بهتر آب و متوقف کردن اسهال می‌شود.

کاهش قند خون:
زرشک حاوی ترکیباتی است که باعث کاهش جذب قند و کربوهیدرات‌ها در روده می‌شود و از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری می‌کند. اثر کاهش قند خون توسط بربرین در زمانی کشف شد که بربرین برای درمان اسهال در افراد دیابتی در چین استفاده شد. بربرین ممکن است کمی سطح قند خون را در افراد مبتلا به دیابت کاهش دهد. یک مطالعه آزمایشی از ۵۰۰ میلی گرم بربرین دو تا سه بار در روز تا سه ماه استفاده کرد؛ محققان کنترل قند خون توسط این ماده شیمیایی را به اندازه متفورمین که یک درمان خط اول برای دیابت نوع ۲ است، پیشنهاد کردند.

جلوگیری از سرطان:
خاصیت آنتی‌اکسیدانی قوی زرشک باعث می‌شود رادیکال‌های آزاد بدن را خنثی کند که این امر در پیشگیری از سرطان بسیار موثر است.

کاهش کلسترول:
فیبر و پکتین موجود در زرشک با کاهش جذب چربی و کلسترول، از افزایش کلسترول بد خون جلوگیری می‌کند. شواهد اولیه وجود دارد که بربرین می تواند به کاهش سطح کلسترول بالا کمک کند. مصرف ۵۰۰ میلی گرم بربرین دو بار در روز به مدت سه ماه باعث کاهش کلسترول تام، کلسترول LDL و تری گلیسیرید می شود. مصرف ۱۰۰۰ میلی گرم بربرین همراه با داروهای کاهش دهنده کلسترول (مانند سیمواستاتین) در کاهش کلسترول موثرتر از استفاده از دارو به تنهایی بود.

کمک به لاغری:
زرشک با کاهش اشتها و جلوگیری از جذب و ذخیره‌سازی چربی، به کاهش وزن و لاغری کمک شایانی می‌کند.

درمان کبد چرب:
آنتی‌اکسیدان‌های زرشک با کاهش التهاب کبدی، از تجمع چربی در کبد جلوگیری کرده و در درمان کبد چرب مفید است.

درمان PCOS:
زرشک با تنظیم سطح هورمون‌های زنانه، به درمان علائم سندرم تخمدان پلی‌کیستیک کمک می‌کند.

درمان افسردگی:
ترکیبات زرشک اثرات ضدافسردگی داشته و مصرف آن می‌تواند به بهبود علائم افسردگی کمک کند.

درمان عفونت‌ها:
زرشک به دلیل داشتن ویتامین C فراوان، خاصیت ضدعفونی‌کنندگی دارد و سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند.

خواص آب زرشک برای غلظت خون:
یکی از فواید آب زرشک کاهش غلظت خون است. مخصوصا زرشک پفکی باعث کاهش غلظت خون در بیماران قلبی و عروقی می‌ شود. و به طور کلی آب زرشک باعث رقیق شدن خون و کاهش فشار خون می شود البته اگر بدون نمک مصرف شود. چون استفاده با نمک باعث افزایش فشار خون خواهد شد

عوارض جانبی زرشک چیست؟

زرشک را در مقادیر زیاد بدون مشورت با پزشک مصرف نکنید؛ به خصوص اگر از داروهای ضد انعقاد (رقیق کننده های خون)، داروهای فشار خون، داروهای دیابت یا دیورتیک ها استفاده می کنید.

عوارض جانبی رایج زرشک می تواند شامل موارد زیر باشد:

استفراغ
اسهال
عوارض جانبی شدید
عوارض جانبی شدید زرشک شامل موارد زیر است:
تحریک شدید کلیه و پوشاندن علائم UTI ۴ مانند ادرار خونی، درد هنگام ادرار، درد کمر یا معده و تب
تشنج
افت خطرناک فشار خون، ضربان قلب و تنفس
در صورت بروز این علائم پس از مصرف زرشک فوراً به پزشک مراجعه کنید.

چه کسانی نباید زرشک بخورند؟

هنگام استفاده از زرشک نکات احتیاطی زیر را در نظر داشته باشید:

واکنش آلرژیک شدید: اگر به زرشک یا مواد تشکیل دهنده آن حساسیت دارید، از مصرف آن خودداری کنید. در صورت نیاز به توضیح، از داروساز یا پزشک خود بخواهید لیست کاملی از مواد تشکیل دهنده را ارائه دهد.

بارداری: افراد باردار نباید از زرشک استفاده کنند، زیرا ممکن است باعث تحریک انقباضات رحمی و سقط جنین شود.

تغذیه با شیر مادر: ایمنی زرشک در شیردهی ناشناخته است و باید از مصرف آن اجتناب شود.

بزرگسالان بالای ۶۵ سال: مطالعاتی در مورد استفاده از زرشک در بزرگسالان بالای ۶۵ سال انجام شده است. قبل از استفاده از زرشک حتما با پزشک خود صحبت کنید.

کودکان: ایمنی زرشک در کودکان ناشناخته است و باید از مصرف آن اجتناب شود.

سایر تغییرات: زرشک نباید جایگزین درمان های معمولی شود. به ویژه، آن را نباید به عنوان یک درمان خانگی برای UTI استفاده کرد. اگر باکتری های عامل عفونت ادراری به طور کامل ریشه کن نشوند، عفونت ممکن است به کلیه ها سرایت کند، حتی اگر علائمی مانند ادرار کردن دشوار یا دردناک ناپدید شوند.

زرشک را با چه داروهایی نخورم؟

تداخلات زیر با زرشک امکان پذیر است:

داروهای ضد انعقاد (رقیق کننده های خون) : زرشک ممکن است اثربخشی داروهای رقیق کننده خون را تغییر دهد. در صورت مصرف داروهای ضد انعقاد از مصرف زرشک خودداری کنید.
داروهای فشار خون: زرشک ممکن است اثرات داروهای فشار خون را افزایش دهد. در صورت مصرف زرشک از آنها اجتناب کنید.
دیورتیک ها (قرص های آب) : زرشک ممکن است اثرات این داروها را افزایش دهد. قبل از استفاده از این دو با پزشک خود صحبت کنید.
داروهای دیابت: زرشک ممکن است قند خون را کاهش دهد و اثرات این داروها را قوی‌تر کند. در صورت مصرف داروهای دیابت از خوردن زرشک پرهیز کنید.
سایر داروهای متابولیزه شده توسط کبد: از آنجایی که زرشک روی کبد اثر می گذارد، ممکن است نحوه عملکرد بسیاری از داروها را که توسط کبد متابولیزه می شوند در بدن شما تغییر دهد.

آب زرشک را چه زمانی بخوریم بهتر است؟

مقدار مصرف روزانه آب زرشک برای مقاصد مختلف متفاوت است:

مصرف آب زرشک یک لیوان صبح ناشتا و یک لیوان شب، هنگام خواب برای درمان کبد مفید است. مصرف آب زرشک روزی سه فنجان، نیم ساعت قبل از هر وعده غذایی برای کاهش وزن و لاغری، مفید است.

بهترین زمان مصرف آب زرشک برای کنترل غلظت خون صبح روز است. این به دلیل این است که صبح، معمولاً فاصله زمانی طولانی‌تری بین وعده شبانه‌روزی و صبحانه وجود دارد و بدن نیاز به انرژی دارد. مصرف آب زرشک در صبح، می‌تواند به فعالیت متابولیسم و پاکسازی بدن از مواد مضر کمک کند و در نتیجه به کنترل غلظت خون کمک کند. همچنین، مصرف آب زرشک بهتر است قبل از صرف وعده غذای اصلی یا حداقل ۳۰ دقیقه بعد از آن باشد. این اقدام می‌تواند به هضم بهتر غذا و جذب مواد مغذی کمک کند و در نتیجه به کنترل غلظت خون کمک کند.

در این رابطه: پایتخت زرشک جهان اینجاست دمنوش‌هایی که شکم و پهلو را آب می‌کنند | بهترین زمان خوردن دمنوش لاغری

کد خبر 849409 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها طب سنتی سرطان خبر مهم بیماری - دیابت بیماری - فشار خون

دیگر خبرها

  • نمایشگاه کتاب، رویدادی که هم جنگ را دید و هم روزهای قرنطینه را
  • زمینه فعالیت مشاغل خانگی را در اصفهان تقویت می‌کنیم
  • آموزش و پرورش : با معلم بلاگرها برخورد قانونی می‌شود/ چند نفر از این افراد را از سیستم حذف کرده ایم
  • رژیم غذایی گیاهی برای افراد سیگاری مفید است
  • چه کسانی نباید آب زرشک بخورند؟ | آب زرشک را چه زمانی بخوریم بهتر است؟
  • فعالیت بیش از ۱۷۰ ماما در مراکز بهداشتی استان یزد
  • آجر شدن کار پزشکان قلابی در رشت
  • ۸۹۰ معلول زنجانی در حوزه ورزش فعالیت می کنند
  • ۸۹۰ ورزشکار معلول زنجانی در رشته‌های مختلف ورزشی فعالیت می‌کنند
  • انسان‌های غارنشین گیاهخوار بودند