Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-08@22:09:36 GMT

پایان گمانه‌زنی و لایه‌نگاری قزل‌قلعه فراهان

تاریخ انتشار: ۸ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۷۸۷۸۲۵

پایان گمانه‌زنی و لایه‌نگاری قزل‌قلعه فراهان

سرپرست هیأت گمانه‌زنی تپه قلعه فراهان گفت: برنامه گمانه‌زنی به‌منظور تعیین لایه‌نگاری تپه باستانی قزل‌قلعه فراهان به پایان رسید.

اسماعیل شراهی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در اراک اظهار کرد: برنامه گمانه‌زنی به‌منظور لایه‌نگاری تپه قزل‌قلعه فراهان با صدور مجوز از طرف پژوهشگاه وزارت متبوع از تاریخ ۲۷ خردادماه لغایت ۲۷ تیرماه سال جاری به مدت یک ماه انجام پذیرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه تپه قزل‌قلعه یا قزل تپه در دشت فراهان و در ۲ کیلومتری روستای حسین‌آباد شهرستان فراهان قرار گرفته و به‌واسطه ارتفاعش بر تمامی دشت فراهان مشرف است افزود: اساس این تپه طبیعی است و بر پایه این ساختار طبیعی، لایه‌ای تاریخی شکل گرفته است، این تپه به‌واسطه رنگ خاک قرمز مایل به سرخ، در نزد اهالی قزل تپه یا تپه سرخ خوانده می‌شود.

سرپرست هیأت گمانه‌زنی تپه قلعه فراهان ادامه داد: اولین شواهدی که راهنمای هیأت برای انجام پژوهش‌های باستان‌شناسی در این مکان بود گچ‌بری‌های دوره ساسانی بود که در سطح تپه پدیدار شده و از وجود یک بنای مهم در این منطقه حکایت داشت.

شراهی تصریح کرد: بر این اساس برنامه گمانه‌زنی به‌منظور لایه‌نگاری تپه مذکور به نیت شناخت از دوره‌های سکونتی، بررسی ابعاد کارکردی بنای مدفون در زیر خاک و نحوه ارتباط آن با سایر محوطه‌های دشت فراهان در دوره ساسانی انجام پذیرفت.

وی اضافه کرد: طی این برنامه، گمانه‌هایی در این تپه باز شد که منجر به کشف ساختارهای معماری در این تپه گردید. این بقایای معماری شامل دیوارهایی از خشت و ملات گل بود که عرض این دیوار در برخی قسمت‌ها تا ۵/۲ متر می‌رسید.

سرپرست هیأت گمانه‌زنی تپه قلعه فراهان با بیان اینکه در پایه این دیوارها چند رج آجر با روکش گچ کار شده و سپس دیوار خشت و گلی بر مبنای دیوار آجری چیده شده است یادآور شد: آنچه در این محوطه مهم است اینکه فضاهای معماری در برخی قسمت‌ها با آواری از ترکیب سنگ لاشه، تکه‌های آجر و گچ پر شده است.

شراهی اظهار داشت: مهمترین عناصر منقول به دست آمده از این برنامه چند قطعه گچ‌بری و چند قطعه سفال است که نشان از اهمیت بنای مدفون و استفاده از این مکان تنها در دوره ساسانی دارد.

وی افزود: هرچند شناخت از ابعاد کارکردی بنای موجود در قزل تپه، نیاز به انجام کاوش‌های باستان‌شناسی وسیع دارد، ولی با همان چند گمانه باز شده در این محوطه می‌توان وجود یک بنای مذهبی مانند آتشکده یا یک عمارت اربابی را که در فراهان دوره ساسانی مورد توجه بوده است را پیشنهاد داد.

سرپرست هیأت گمانه‌زنی تپه قلعه فراهان بیان داشت: فراهان ناحیه‌ای کهن و نام‌آور در استان مرکزی است که با توجه به وجود محوطه‌ها و بناهای مهم دوره از جمله آتشکده فردقان، در دوره ساسانی و قبل از ورود اسلام دارای اهمیت بوده است.

شراهی تاکید کرد: به‌طور قطع برنامه‌ریزی برای تأمین اعتبار و انجام کاوش‌های باستان‌شناسی در محوطه‌های کلیدی این منطقه مانند قزل‌قلعه منجر به شناخت از ابعاد فرهنگ و هنر، بررسی ارتباطات و سیر و سقوط جوامع انسانی، بررسی اندیشه‌های مذهبی و تعاملات میان منطقه‌ای در برهه‌ای از تاریخ ایران یعنی دوره ساسانی خواهد شد.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: معماری برنامه گمانه زنی دوره ساسانی لایه نگاری قزل قلعه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۷۸۷۸۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گوشته زمین آنقدر داغ است که صفحات پوسته زمین بر آن شناورند!

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، گوشته زمین مانند یک سوپ فوق‌العاده داغ است که زیر پای ما می‌جوشد! آن پایین آنقدر آتشین است که مانند سنگی جامد نیست بلکه حالتی نیمه مایع دارد. این لایه زمین همان جایی است که باید اسرار چگونگی تغییر قاره‌های سیاره‌مان را طی زمان در آن جست. کافی است یک گوی کروی غول پیکر متشکل از گدازه جوشان را تصور کنید که قطعاتی پازل‌مانند به دورش قرار گرفته‌اند (الصاق شده‌اند). این قطعات همان صفحات تکتونیکی (یا صفحات پوسته زمین) هستند که روی گوشته جابه‌جا می‌شوند.

گوشته یکی از لایه‌های زمین است و درست زیر پوسته‌ای که ما در آن زندگی می‌کنیم قرار دارد. گرمای هسته زمین گوشته را گرم می‌کند، آنقدر گرم که بخشی از همین از سنگ را به یک ماده روان (اما همچنان ضخیم) تبدیل می‌کند. این سنگ مذاب ماگما نامیده می‌شود. هنگامی که ماگما از حفره‌ای از زمین به سمت بالا حرکت کند و خارج شود، آنگاه شاهد منظره فوران یک آتشفشان خواهیم بود. طی فوران آتشفشان جریان‌های گدازه‌ای به وجود می‌آید.  

حتماً تا به حال شنیده‌اید که زمانی تمام خشکی‌های زمین یکی بوده‌اند. تغییر مکان خشکی‌های زمین ناشی از تکتونیک صفحه‌ای است. به عبارت دیگر پوسته زمین از بخش‌های متعددی تشکیل شده که به دلیل گوشته نیمه‌مایع حرکت می‌کند یعنی صفحات تکتونیکی در بالای گوشته می‌لغزند. گاهی با هم برخورد می‌کنند که باعث زلزله می‌شود. در مواقعی از هم دور می‌شوند و سرزمین جدیدی را ایجاد می‌کنند (این سرزمین‌های جدید از خشک شدن ماگمایی پدید می‌آید که که از لایه پایین تراوش شده است).

بنابراین دفعه بعد که به نقشه زمین نگاه کردید یا درباره فوران آتشفشان‌ها مطالعه داشتید، به گوشته شگفت‌انگیز زمین و ماهیت نیمه مایع آن فکر کنید. ممکن است از چشمان شما پنهان باشد، اما حرکات آن، دنیایی را که در آن زندگی می‌کنیم را پدید آورده و زمین را به مکانی پویا و دائم‌التغییر تبدیل کرده است!

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • واگذاری کاروانسرای شاه عباسی و قلعه صمصامبه بخش خصوصی
  • تبلیغات نامزدهای مرحله دوم انتخابات مجلس صبح پنجشنبه به پایان می‌رسد
  • اطلاعیه|زمان تبلیغات انتخابات مجلس ۸ صبح فردا پایان می‌یابد
  • حاشیه‌ها «لایه‌های دروغ» را به «تاوان» رساند؟
  • نقل و انتقالات پرسپولیس، همه گمانه‌ها و شایعات رد شد!
  • گوشته زمین آنقدر داغ است که صفحات پوسته زمین بر آن شناورند!
  • استفاده از آبرسان چگونه پوست را روشن می‌کند؟
  • پایان آخرین تعمیرات دوره‌ای واحد‌های بخاری نیروگاه شهید رجایی
  • گمانه‌زنی کارشناسان ایتالیایی درباره اخراج آلگری از یوونتوس
  • واکنش گل محمدی به یک خبر: بحث تعهد در میان نیست/لطفا گمانه زنی نکنید