Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-29@03:33:08 GMT

بایسته‌‌های خبرنگاری در تراز انقلاب

تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۸۷۷۷۹۲

بایسته‌‌های خبرنگاری در تراز انقلاب

خبرنگار به‎واسطه حرفه و تخصصش و بسته به اینکه چگونه به این عرصه بنگرد و بیندیشد، می‌تواند جریان‌ساز، تبیین‌گر، روشنگر، عدالت‌طلب، ظلم‌ستیز، فرصت‌ساز و... باشد.

به گزارش گروه دیگر رسانه‌های خبرگزاری فارس، سپهر خلجی طی یادداشتی در روزنامه فرهیختگان نوشت: فردا روز خبرنگار است. حرفه و هنری که به‎دلیل اثرگذاری بر دل‌‌ها و ذهن‌‌ها ازجمله مهم‌ترین، موثرترین و تخصصی‌ترین مشاغل محسوب می‌شود که ارتباط نزدیکی با روانشناسی، جامعه‌شناسی، هنر، هوش و استعداد و علم ارتباطات دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خبرنگار به‎واسطه حرفه و تخصصش و بسته به اینکه چگونه به این عرصه بنگرد و بیندیشد، می‌تواند جریان‌ساز، تبیین‌گر، روشنگر، عدالت‌طلب، ظلم‌ستیز، فرصت‌ساز و... باشد. واقعیت این است که روزنامه‌نگاری و خبرنگاری امروز ما دچار آسیب‌‌های پایه‎ای است و این حرفه متناسب با حقیقت خود توسعه نیافته. شاید ‌بخشی از این اتفاق ناشی از کم‏ توجهی مدیران به این عرصه تخصصی و عدم سرمایه‌گذاری لازم در آن بوده است.

بسیاری از کشور‌های پیشرو در روزنامه‌نگاری، سال‏هاست که این هنر و حرفه را به‎صورت پایه‌‏ای آموزش می‌دهند. هنرستان و مدارس حرفه‎ای روزنامه‌نگاری در برخی کشور‌های اروپایی و آمریکای شمالی که بیش از نیم‌‏قرن سابقه دارند گویای اهمیت این حرفه در نگاه آنان است. تسلط بر جریان خبری بین‌المللی، توان جریان‌سازی رسانه‌ای، مرجعیت داشتن بنگاه‌‌های اطلاع‌رسانی و... همه و همه ناشی از درک دیرین اهمیت موضوع و سرمایه‌گذاری طولانی‎مدت در تربیت نیروی انسانی و بهره‌گیری از تکنولوژی در عرصه رسانه است.

اینکه چرا تاکنون و به‌‏رغم برخی پیشرفت‌های خیره‌کننده در برخی زمینه‌ها، در حوزه رسانه نتوانسته‌ایم به توسعه و پیشرفت مطلوب و در تراز آرمان‌های انقلاب دست یابیم، محل تامل و توجه جدی است. اگر بخواهیم به موضوع از منظر آسیب‌شناسانه نگاه کنیم، چند توصیه خواهیم داشت:

1) ضرورت سرمایه‌گذاری پایه‎ای در پرورش کادر رسانه: از خلأ‌‌های جدی، بی‌توجهی نظام آموزشی کشور به آموزش‌‌های پایه‎ای فنی ‏و حرفه‎ای در عرصه رسانه و از دوران قبل از دانشگاه است. اگر می‌خواهیم در این زمینه موفق عمل کنیم حتما باید به آموزش‌های پایه‎ای در حوزه رسانه توجه و آن را از دوره متوسطه آغاز کنیم. دانش‌آموز ما در دوره هنرستان تخصصی علاوه‎بر آموزش‌های عمومی و موظف، باید به فراگیری علمی و عملی روزنامه‌نگاری، خبرنگاری، چندرسانه‌ای، تدوین، فیلم‌برداری، عکاسی و... بپردازد و همچون یک پزشک عمومی هنگام فارغ‎التحصیلی به‎صورت عملی و عمومی با فنون و ابزار‌های موردنیاز این حوزه آشنا شود.

2) جذب نوجوانان بااستعداد، باهوش و علاقه‎مند: حقیقتا عرصه روزنامه‌‏نگاری-خبرنگاری نیازمند هوش و هنر و علاقه است، عنصر کم‌بهره از هوش و یا فاقد هنر و انگیزه، مناسب این رشته نیست که درصورت عدم‏ برخورداری از شاخص‌‌های گفته ‏شده با خیل فارغ‏‌التحصیلانی مواجه خواهیم بود که درعین داشتن مدرک اما استعداد کار حرفه‏‌ای را نداشته و از اثرگذاری و بازدهی لازم برخوردار نیستند.

3) توجه جدی به آموزش زبان خارجی در این حرفه: از نیاز‌های جدی در حرفه روزنامه‌نگاری و خبرنگاری آشنایی حداقلی با یک زبان خارجی است. واقعیت آن است که امروز اگر خبرنگاری به یک زبان خارجی در حد مکالمه و درک مطلب تسلط نداشته باشد هرچقدر هم که در کار خود حرفه‎ای باشد باز هم دچار نقصان است. ناتوانی در فهم آخرین تحولات بین‌المللی، عدم ‏دسترسی به منابع دست‌اول و وابسته شدن به اخبار ترجمه‎ای ازجمله عوارض و مشکلات فراروی یک خبرنگاری است که زبان نمی‌داند و طبیعی است خبرنگاری هم که در پیگیری موضوعات مهم نیازمند ترجمه دیگران بنشیند نمی‌تواند پیشرو باشد.

4) پرورش عناصر پرسشگر و مطالبه‌گر: وظیفه مهم رسانه در تراز انقلاب مطالبه‌گری از جایگاه امر به‌معروف و نهی‎ازمنکر و پاسخگو کردن مسئولان به نفع مطالبات مردم و آرمان‌های انقلاب اسلامی است. بالاترین ‌شأن برای یک مسئول در نظام اسلامی باید خدمتگزاری و نوکری مردم و عمل براساس عدل و قانون باشد، هر جا این اصول نقض شد، رسانه‌ انقلابی باید فریاد بزند. رسانه انقلابی باید صدای مردم باشد و عالمانه، محققانه و با صراحت از طرف مردم مطالبه‌گری کند. بدیهی است با این رویکرد نیازمند پرورش عناصری پرسشگر و مطالبه‌گر در سپهر رسانه‏‌ای هستیم، خبرنگاری که انشابنویس باشد ثمری برای انقلاب نخواهد داشت.

5) آموزش‌های بصیرتی در کنار دروس تخصصی: خبرنگار انقلابی باید از شرایط کشور، وضعیت منطقه و جهان، تحلیل کلان و حقیقی داشته باشد. امروز، رسانه مهم‎ترین ابزار نظام سلطه در ایجاد باور و رفتار مطلوب خود در ملت‌ها و همچنین عادی‌سازی و حق‌نمایی از رفتار‌های سلطه‌جویانه است. در این شرایط رسانه‌ تراز انقلاب باید ابزار موثر جبهه حق در برانداختن نقاب تزویر از چهره جریان سلطه باشد.خبرنگار و روزنامه‌نگار انقلابی اگر رسالت و مسئولیت خود را درست بشناسد، عملا سرباز خط مقدم است و در این صحنه‌ پرهیاهو، کار رسانه و خبرنگار انقلابی کمتر از رزمنده مدافع امنیت نخواهد بود، زیرا ‌بخش مهمی از نبرد‌های امروزی، جنگ روایت‌ها و تفسیر دادن از تحولات است.

رسانه انقلابی باید به‎درستی نقشه دشمن را روایت کند و راه مقابله با آن را نشان دهد. با وجود این معیار، رسانه انقلابی نه در تحولات خارجی گرفتار و مبهوت روایت رسانه‌‌های جریان سلطه می‌شود و نه در تحولات داخلی گرفتار رودربایستی و تعارف با اصحاب قدرت و ثروت. تربیت نسلی از روزنامه‌نگاران و خبرنگارانی که این‎گونه بیندیشند و عمل کنند قطعا نیازمند آموزش‌های بصیرت‌افزاست.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: خبرنگاری انقلاب هنر هوش بصیرت روزنامه نگاری مطالبه گر پایه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۷۷۷۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دوره‌ی آموزش خبرنگاری در دبیرستان شاهد سردار شهید قاجاریان نیشابور

 به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خراسان رضوی، معاون پرورشی دبیرستان شاهد سردار شهید قاجاریان در حاشیه این کلاس آموزشی گفت: این دوره آموزشی خبرنویسی با هدف پیشرفت مهارت دانش آموز خبرنگاران جدید و افزایش مهارت آنها در خبر نویسی برگزار شده است.
حسین سرداری با اشاره به اینکه این دوره در دو روز پیش بینی شده افزود: مدرس این دوره سجاد سرداری نیا دانش آموزخبرنگار پانا‌ی مدرسه است که با حضور بیش از ۱۵ خبرنگار دبیرستان برگزار شد.
حسین سرداری گفت: امیدواریم که این دوره باعث پیشرفت دانش آموزان در حوزه‌ی خبر نویسی شود و ما شاهد پیشرفت آنها در این رشته باشیم.

دیگر خبرها

  • معلم انقلابی باید در کشور تربیت شود
  • هنرمند انقلابی در راستای توحید الهی گام برمی دارد
  • افشای جزئیات توافق شکست خورده میان روسیه و اوکراین
  • علم گرفتار سانسور و تبعیض رسانه‌ای/ وقتی اسمی از دانشمندان آسیایی و آفریقایی به میان نمی‌آید
  • دوره‌ی آموزش خبرنگاری در دبیرستان شاهد سردار شهید قاجاریان نیشابور
  • ما نیازمند معلمان تراز انقلاب هستیم
  • عملیات وعده صادق هیمنه پوشالی اسرائیل را از بین برد/ معلم تراز انقلاب اسلامی محور تحول است
  • شهید مطهری الگو و نمونه معلم تراز انقلاب اسلامی است
  • تاکید امام جمعه مشهد بر ضرورت تحول و تجدید حیات در عرصه فرهنگی جامعه
  • معلم تراز در جمهوری اسلامی باید روحیه انقلابی و جهادی داشته باشد