Web Analytics Made Easy - Statcounter

کارشناس مسائل اقتصادی گفت: گمانه زنی‌های زیادی پیرامون وعده‌ی خوش رئیس‌جمهور از فروش اوراق نفتی، برداشت از صندوق توسعه ملی، تصویب اف‌ای تی اف و راه اندازی سوئیفت چینی مطرح است. گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، گویا خبر خوشی در راه است، خبری آنقدر خوش که از سوی رئیس جمهور مطرح شد و امیدوار کردن مردم به این موضوع که طی این هفته خبری به آن‌ها داده می‌شود که موجب گشایش‌های قابل توجهی در زندگی آن‌ها خواهد شد، رئیس دفتر رئیس جمهور هم از سیگنال‌های اروپا و کشور‌های شرقی مبنی بر برقراری ارتباط و تعامل تجاری با اروپا سخن گفت، لذا طی چند روزگذشته گمانه زنی‌های مختلفی از سورپرایز دولت برای ملت مطرح شده است از این رو در گفتگو با حسین محمودی‌اصل؛ اقتصاددان و استاد دانشگاه را در این رابطه بررسی کرده ایم که در ادامه تقدیم می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به نظر شما کدام یک از گمانه زنی‌های انجام شده توسط کارشناسان اقتصادی، برخی مسوولین و مردم از خبر خوش آقای رئیس جمهور محتمل‌تر است؟
بحث مربوط به گشایش‌های اقتصادی در هفته پیش‌رو باعث گمانه زنی‌های مختلفی شده و با توجه به اینکه رئیس مجلس شورای اسلامی آقای قالیباف هم به خبر‌های خوبی در حوزه بورس، ارز، ریال و تحول در حوزه ثبات اقتصادی اشاره کردند، به نظر می‌رسد تحولات اقتصادی عنوان شده تحولات قابل توجهی باشد، لذا با توجه به اینکه رئیس جمهور نیز همزمان با اعلام گشایش اقتصادی خاطر نشان کردند که مردم همه چیز را به بورس بسپارند و به موضوع صندوق‌ها اشاره کردند ممکن است بحث عرضه و فروش اوراق ارزی نفتی در میان باشد چرا که تجربه چنین کاری در سال‌های گذشته وجود دارد که اتفاقا استقبال خوبی از این موضوع به عمل آمد. همچنین شاید به گفته برخی بحث مربوط به سامانه نقل و انتقال مالی و پولی چینی مورد نظر دولت باشد که بتوان جایگزین سوئیفت شود، البته این موضوع نیاز به موافقت مقام معظم رهبری ندارد. از سوی دیگر بعضی معتقدند بحث مربوط به پیش فروش نفت به چین مطرح است و برخی هم معتقد بودند موضوع تصویب اف‌ای تی اف مورد نظر دولت است؛ که آن هم با توئیت معاون ارتباطات نهاد ریاست جمهوری از گمانه‌زنی‌ها خارج شد، البته آقای واعظی هم به این موضوع اشاره کردند علائمی از اروپا برای افزایش تجارت و تبادلات اقتصادی دریافت کرده‌اند که نشان می‌دهد اروپا و آسیا خواستار پایان تحریم‌ها و نزدیک شدن به روز‌های پایانی تحریم هستند که این موضوع هم می‌تواند به عنوان یک گزینه برای گشایش مطرح باشد. اما بحث برداشت از صندوق توسعه ملی به دلیل نیاز به دستور رهبری به عنوان گزینه‌ای که باعث گشایش قابل توجه اقتصادی باشد مطرح است.

علی رغم اینکه وعده گشایش اقتصادی توسط شخص رئیس جمهور داده شد، اما عملا تغییر چندانی در بازار‌ها به نفع کاهش نرخ ارز ایجاد نشد این موضوع را ناشی از چه عواملی می‌دانید؟
بله درست است، مسئله این است که پس از این سخنان، بازار‌ها چندان عکس‌العملی نشان دادند، این موضوع نشان دهنده آن است که پشتوانه اجتماعی و اعتماد عمومی به دولت کاهش چشمگیری یافته چرا که اگر مردم به دولت اعتماد کافی می‌داشتند قطعاً این خبر پنجشنبه بر قیمت ارز تاثیر بسزایی می‌گذاشت، چرا که بحث گشایش با این حجم گشایش که می‌تواند خبر خوبی برای بازار و فعالان اقتصادی باشد، می‌بایست فعالان اقتصادی را تحریک می‌کرد، اما شواهد حاکی از آن است که متاسفانه فعالان اقتصادی سخنان دولتمردان را باور ندارند و لذا چنین تصور می‌کنند که یک اتفاق معمولی در راه است.

در شرایط کنونی چقدر گشایش واقعی اقتصاد می‌تواند تکانه‌های مثبتی در وضعیت اقتصادی و زندگی مردم ایجاد کند؟
در مجموع اقتصاد و مردم کاملا نیازمند چنین گشایشی هستند، چرا که بیش از دو و نیم سال است که ملت ایران در مقابل تحریم‌های ظالمانه آمریکا مقاومت کرده اند که بخش اعظم مقاومت و فشار بر دوش مردمی بوده که نجیبانه کمبود‌ها را تحمل کرده اند. اما در مورد گشایش این انتظار از دولت می‌رفت که در ماه‌های قبل گشایش‌هایی در اقتصاد و زندگی مردم ایجاد کند تا این همه فشار به مردم وارد نشود، از سوی دیگر مشکلات کشور تا این حد حجیم و سنگین نشود، اگر دولت در برخی موارد برای مقابله با تحریم‌ها اقداماتی صورت می‌داد و تقویت تولید داخلی و هدایت نقدینگی به سمت تولید را در پیش می‌گرفت قطعا وضعیت امروز کشور به مراتب بهتر بود. چرا که دولت با سیاست‌های درست می‌توانست گشایش‌های مختلفی را در اقتصاد رقم بزند. به هر حال افزایش تبادل تجاری با کشور‌های منطقه راهکاری اساسی بود که با اعمال سیاست‌هایی می‌توانستیم قابلیت تحریمی را در تجارت با این کشور‌ها کاهش دهیم و فضای بسیار بزرگی را برای صادرات غیر نفتی برای کشور ایجاد کنیم. مثلا هدایت نقدینگی به بورس اقدام درستی از سوی دولت و مجلس بوده است، اما باید بدانیم هدایت منابع هدایت شده به بورس باید به سمت تولید و تلاش بیشتر در جهت رونق و جهش تولید برنامه ریزی شود و آنچنان مورد توجه قرار گیرد که شاهد رشد و جهش تولید باشیم. تعامل قوا و به کار گیری ابزار‌های مالیاتی می‌تواند زمینه گشایش بسیار بزرگتری را برای کشور ایجاد کند، قطعا با استفاده از ظرفیت منابع انسانی و منابع عظیم خدادادی می‌توانیم در بحث افزایش تولید و ایجاد ارزش افزوده و صادرات غیر نفتی بخش اعظم مشکلات اقتصادی کشور را مرتفع کنیم. البته در میان‌مدت و بلندمدت اصلاح سیاست‌های مالیاتی، اصلاح نظام بانکی و صندوق‌های بازنشستگی و نظام مدیریتی باید در دستور کار قرار بگیرد.

عرضه اوراق نفتی از نظر شما راهکار خوبی است؟
به نظر می‌رسد گشایش اقتصادی با آزاد شدن منابع بلوکه شده کشور در سایر کشور‌ها نیز همراه باشد، در این صورت، دستیابی به منابع ارزی باعث پاسخگویی به نیاز‌های ارزی و کاهش قیمت ارز خواهد شد، اما در فروش اوراق نفتی ارزی منابع ریالی جذب شده می‌تواند منجر به کاهش سوداگری در بازار ارز شود و نقدینگی از سطح جامعه به اندازه میزان اوراق به فروش رسیده جمع شود. اوراق نفتی همانند فروش اوراقی است که در بودجه سالانه لحاظ شده است که در سال ٩٩ حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان لحاظ شده است، اما تفاوت اوراق نفتی تسویه بر پایه ارزی است و می‌تواند ریسک کاهش ارزش پول در طول سرمایه گذاری را کاهش دهد. به عبارتی اوراق نفتی جذاب‌تر خواهد بود و نوعی سرمایه گذاری ارزی به شمار می‌رود، به نوعی پیش فروش نفت با تخفیف ویژه به مردم از طریق بورس و با تسویه ارزی صورت می‌گیرد، سوال اینجاست اگر این موضوع گشایش است چرا پیش از این زمان اتفاق نیفتاده و اینکه اگر به هر دلیل تحریم‌ها ادامه یابد پس از گذشت دوسال بعد از سررسید، امکان فروش نفت و برطرف شدن تحریم‌ها میسر نشد، استراتژی جایگزین کدام است؟ و اینکه اگر قیمت نفت کاهش بیابد، تسویه در سررسید به سایر مشکلات دو سال گذشته مثل تامین ارز و بودجه اضافه خواهد شد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: گشایش اقتصادی وعده های دولت وعده های روحانی بورس نقدینگی اصلاحات اقتصادی گشایش اقتصادی گمانه زنی گمانه زنی ها فروش اوراق اوراق نفتی رئیس جمهور تحریم ها کشور ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۰۰۷۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیسی: تحریم‌ ایران به نتیجه نرسیده

به گزارش صدای ایران از ایرنا، « سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور در مراسم افتتاحیه نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران (اکسپو ۲۰۲۴) با بیان اینکه این نمایشگاه معرفی توانمندی‌های صادراتی ایران است و فضای رقابتی ایجاد می‌کند، تصریح کرد: نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران یک کنش جمعی برای رفاه اجتماعی و جهانی از مسیر توسعه تجارت، صادرات و گسترش تعاملات اقتصادی محسوب می‌شود، امیدواریم این نمایشگاه موجب همگرایی، هماهنگی و مشارکت فعالان اقتصادی، تولیدکنندگان، صادرکنندگان و بازرگانان و موجب رشد اقتصادی کشور و منطقه و جهان شود.

ایران تحریم ناپذیر است

وی افزود: این نمایشگاه نشان دهنده آن است که ایران تحریم ناپذیر است و هرگز تحریم‌ها در این کشور با اراده پولادین مردم به نتیجه نرسیده و پس از این هم به نتیجه نخواهد رسید؛ طرح‌های شیطانی منزوی کردن ایران به نتیجه نرسیده و بعد از این هم هرگز به نتیجه نخواهد رسید.

آیت الله رئیسی خاطر نشان کرد: جمهوری اسلامی ایران با ذخایر مادی و معنوی و نیروی انسانی کارآمد و با اراده و با ابتکارات و خلاقیت‌ها و با بهره مندی از فناوری‌های نوین می‌تواند در عرصه‌های مختلف برای دنیا نوآوری‌هایی را داشته باشد و به جهان عرضه کند.

تحریم نوعی جنگ است

رئیس جمهور بیان کرد: خداوند همه امکانات را به صورت عادلانه در اختیار بشر قرار داده و می‌توان با فکر و اندیشه، همکاری و همگرایی و هم‌اندیشی، نیاز‌ها را مرتفع کرد و او را به نقطه کمال و رفاه رساند، اما متاسفانه جریان تحریم‌ها نماد‌های ظلم به دولت‌ها و ملت‌هاست، نه فقط ظلم به یک ملت بلکه ظلم به تمام ملت‌هاست.

رئیس جمهور گفت: جریان تحریم‌ها نماد‌های ظلم به دولت‌ها و ملت‌هاست.

آیت الله رئیسی تاکید کرد: اگر با ایجاد تنگنا ملتی را از رسیدن به هدف و دستیابی به امکانات محروم کرد، این ظلم به یک اقلیم نیست بلکه به همه ملت‌ها و اقلیم‌هاست.

رئیس جمهور تحریم را نوعی جنگ دانست و گفت:، اما نه جنگ نظامی، جنگی که با این ابزار ملتی را از آنچه می‎تواند به آن دست یابد، محروم کند. در جنگ اراده‌ها ملت ایران اراده کرد که با توکل بر خدا و با ابتنا به داشته‌ها و توانایی‌های ملی تحریم‌ها را پشت سر بگذارد به نحوی که نه ما بلکه سخنگوی کاخ سفید اعلام کند فشار‌های حداکثری به جمهوری اسلامی مفتضحانه شکست خورده است.

با ترور دانشمندان نمی‌توانند دانش بومی را از ما بگیرند

وی بیان کرد: غرب تلاش می‌کند که ما و منطقه به فناوری‌های نوین دست پیدا نکنیم و اگر به این فناوری دست یافتیم، نقطه اصلی در دست خودشان باشد که بتوانند به سلطه‌گری ادامه دهند، اما به لطف خداوند متعال و به برکت نیرو‌های جوان و دانشمند ما بسیاری از دانش‌ها در کشور ما بومی شده است. امکان اینکه بتوانند دانش بومی را از کشور ما حتی با ترور دانشمندان، از کشور خارج کنند امکانپذیر نیست.




رئیس جمهور تاکید کرد: تصور نکنند اگر چند دانشمند و متخصص را تحت فشار قرار دهند می‌توانند ما را از نوآوری و دستیابی به فناوری نوین بازدارند هرگز این طور نخواهد شد. آنجا که دشمن بیشترین فشار را برای عدم دستیابی ما به دانش اعمال می‌کند ما بیشترین موفقیت را کسب کرده‌ایم به عنوان مثال در صنایع هسته‌ای و نظامی فشار آوردند که ما به فناوری نوین دست پیدا نکنیم، اما بیشترین موفقیت ما در صنایع نظامی و هسته‌ای اتفاق افتاده است.

قدرت تولید و صادرات کمتر از قدرت نظامی نیست

آیت الله رئیسی در ادامه قدرت نظامی را بسیار مهم دانست و گفت: توانایی به همراه دارد، اما قدرت تولید و صادرات کمتر از قدرت نظامی نیست. آنچه می‌تواند کشوری را در کنار تولید قدرت نظامی، قدرتمند کند قدرت تولید و اقتصاد و توانایی برای صادرات است. به تولیدکنندگان تاکید می‌کنم که امروز شما در جایگاه تولید قدرت قرار دارید و صادرکنندگان ما نیز با صادرات برتر خود برای کشور تولید قدرت می‌کنند.

رونمایی از توانمندی ها، ارتباط دولت‌ها و ملت‌ها و مردم با یکدیگر را رقم می‌زند

وی این نمایشگاه را موجب امیدآفرینی برای ملت ما و مردم منطقه برشمرد و عنوان کرد: این امید ایجاد می‌شود که ما حتما توانایی انجام کار‌های بزرگ را داریم. من در پایان به این نکته اشاره می‌کنم که ایران اسلامی با توجه به جایگاهی که در آن واقع شده، خط ترانزیتی است؛ ما دریای خزر در شمال و خلیج فارس و دریای عمان را در جنوب داریم و به اقیانوس هند متصلیم؛ خط ترانزیتی به صرفه، مطمئن و با زمان عبور بسیار محدود می‌تواند زمینه‌ای برای حمل و نقل و جابجایی کالا باشد.

رئیس جمهور کارفرمایان، تولیدکنندگان، مهندسان و کارگران را افسران و سربازان خط مقدم جبهه مقابله باتحریم‌های آمریکا و دیگر دشمنان ایران و انقلاب اسلامی معرفی و خاطرنشان کرد: این افسران و سربازان خط مقدم جبهه مقابله با تحریم‌ها توانسته‌اند در عرصه تولید، اقتصاد و فناوری به گونه‌ای عمل کنند که امروز به جرأت می‌توان ایران را کشوری فناور و پیشرفته نامید.

آیت الله رئیسی با اشاره به اینکه برای رونق فعالیت‌های اقتصادی و جلوگیری از خام‌فروشی به ایجاد زنجیره کامل تولید نیاز داریم، گفت: ایجاد زنجیره کامل تولید، علاوه بر ایجاد اشتغال، و ارزش افزوده بالاتر می‌تواند به خود تولید نیز رونق و تنوع بیشتر ببخشد و امکانات و ظرفیت‌های محقق کردن این هدف از مواد اولیه مورد نیاز تا دانش و علم و نیروی انسانی متخصص و کارآمد کاملا در کشور وجود دارد.

رئیس جمهور با بیان اینکه در نمایشگاهی که امروز افتتاح می‌شود تولیدات متنوع و دستاورد‌ها و توانمندی‌های متعددی ارائه شده است، این محصولات را بخشی از توانایی‌های امروز جمهوری اسلامی ایران دانست و از همه کسانی که در این نمایشگاه حضور دارند خواست که موضوع مذاکره، تنظیم و انعقاد قرارداد و دیگر اقدامات لازم برای تجارت و تولید را با جدیت پیگیری کنند تا در زمان برگزاری نمایشگاه هفتم توانمندی‌های صادراتی ایران، ببینیم که گام‌های بلندی در این مسیر برداشته شده است.





رئیس جمهور همچنین بر ضرورت نگاه ویژه نسبت به تجارت با ارز‌های ملی تاکید کرد و گفت: امروز در مجامع و پیمان‌های اقتصادی بزرگ نظیر شانگهای، بریکس و اوراسیا موضوع تجارت با ارز‌های ملی از سوی سران کشور‌های عضو مطرح است که تحقق آن باید با جدیت پیگیری شود.

آیت الله رئیسی با تاکید بر اهمیت نقش دفاتر بازرگانی در معرفی ظرفیت‌های کشور به بازرگانان و فعالین اقتصادی ضمن تقدیر از اقدامات وزارت صنعت، معدن و تجارت و امور خارجه برای افزایش این دفاتر در ۶۰ نقطه از دنیا افزود: از جمله مشکلات ما در جهت توسعه مبادلات اقتصادی آشنا نبودن بازرگانان و فعالان اقتصادی دیگر کشور‌ها با ظرفیت‌های جمهوری اسلامی ایران و از طرفی عدم آشنایی بازرگانان و فعالان اقتصادی ما با ظرفیت‌های دیگر کشورهاست که در این زمینه ایجاد دفاتر بازرگانی در راستای آشنایی بین این دو بخش می‌تواند نقش مهمی ایفا کند.

رئیس جمهور در ادامه ابراز امیدواری کرد برگزاری این نشست در هم‌افزایی بین کشور‌ها و همچنین بازرگانان و فعالان اقتصادی برای رشد تولید و اقتصاد ایران و کشور‌های منطقه راهگشا باشد.

به گزارش ایرنا، ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران از ۸ تا ۱۲ اردیبهشت ماه در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران و توسط شرکت توسعه صنعت نمایشگاه و رویداد برگزار می‌شود.

این نمایشگاه قرار است در حوزه توسعه صادرات غیرنفتی و رونق تجارت خارجی و استفاده از توانمندی و ظرفیت بالای نمایشگاهی کشورمان، تحت عنوان IRANEXPO ۲۰۲۴ برگزار شود.

تاکنون حضور ۱۷۳ شرکت داخلی در این نمایشگاه قطعی شده و قرار است این شرکت‌ها از شنبه تا چهارشنبه به مدت چهار روز از ساعت ۸ تا ۱۵ فعال باشند.

این شرکت‌ها در ۷۰ هزار متر مربع فضای سرپوشیده و فضای باز در سالن‌های ۵، ۶، ۷، ۸، ۹، ۱۰، ۱۱، ۱۸، ۲۵، ۳۱، ۳۵، ۳۸، A ۳۸، B ۳۸، ۴۰، ۴۱ و ۴۴ حضور خواهند داشت و محصولاتی در حوزه پتروشیمی، صنعت، صنایع غذایی، دارو و تجهیزات پزشکی، صنایع دستی و گردشگری را در معرض نمایش قرار می‌دهند.

دیگر خبرها

  • رئیسی: رشد نقدینگی و قیمت ارز نیازمند کنترل است
  • استمرار روند کاهشی تورم، رشد نقدینگی و قیمت ارز نیازمند کنترل و مراقبت جدی است
  • شوراهای اسلامی برای تولید و رونق اقتصادی روستاها برنامه‌ریزی کنند
  • الگوی عملیاتی تحقق شعار سال باید منجر به رشد تولید و خلق ثروت شود
  • رئیسی: تحریم‌ ایران به نتیجه نرسیده
  • رفع مشکلات اقتصادی بدون مشارکت مردم ممکن نیست
  • توفیق در تحقق شعار سال نیازمند ایجاد فضا برای ارائه ایده و طرح از سوی مردم است
  • ‌ساختارهای حقوقی و ‌حقیقی در تحقق شعار سال ‌مورد توجه قرار گیرد
  • برنامه ریزی لازم برای تحقق اقتصاد دریامحور در راستای تحقق تمدین نوین اسلامی انجام شود
  • وعده صادق اقتدار ایران را به منصه ظهور گذاشت