Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-28@21:01:46 GMT

کدام نوجوانان در معرض بزهکاری قرار می‌گیرند؟

تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۰۱۹۳۴۱

کدام نوجوانان در معرض بزهکاری قرار می‌گیرند؟

ایسنا/گیلان میزان وقوع جرم برحسب سن، جوانتر شده و بزهکاری و جرم از جوانان به نوجوانان در حال گسترش است، به دلیل حساسیت این دوران و در صورتی که از طرف والدین و جامعه توجه لازم به نوجوانان نگردد، خطر بزهکاری آنها را تهدید می‌کند. به همین دلیل نیاز به تدبیری عظیم در حوزه پیشگیری از جرم از ضرورت‌ها و اولویت‌های امنیت کشور محسوب می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فائزه زارع در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص بزهکاری در نوجوانی اظهار کرد: بزهکاری در لغت به معنای ترک وظیفه قانونی و یا انجام عمل خطایی که لزوما عنوان جرم ندارد، می‌باشد. با توجه به اینکه اطفال عمدتا مرتکب جرائم خفیف می‌شوند، برای اطفال واژه بزهکار و برای بزرگسالان واژه مجرم کاربرد دارد.

کارشناس روانشناسی مرکز مشاوره معاونت اجتماعی پلیس گیلان افزود: در تعریفی دیگر بزهکاری نوجوانان، مربوط به تخلفات در سنی می‌شود که قانون حدود آن را تعیین کرده است و شامل فرار از مدرسه، فرار از کنترل والدین، دروغ‌گویی مداوم، توزیع سی‌دی‌های مبتذل، ضرب و جرح و... می‌باشد. از آن‌جایی که منظور از طفل، فرد زیر 18 سال می‌باشد، بزهکاری نیز ناظر به نوجوانان زیر 18 سال است.

نوجوانان نسبت به بزرگسالان در برابر جرائم آسیب‌پذیرتر هستند

وی با بیان اینکه نوجوانان به دلایل گوناگون از جمله سن کم و کمبود تجربه، نسبت به بزرگسالان در برابر جرائم آسیب‌پذیرتر هستند، گفت: به دلیل حساسیت این دوران و در صورتی که از طرف والدین و جامعه توجه لازم به نوجوانان نگردد، خطر بزهکاری آنها را تهدید می‌کند. در این دوران اکثر نوجوانان احساس ناامنی، سردرگمی و افسردگی می‌کنند یا درگیر موقعیت‌های خطرناکی می‌شوند که به پیامدهای آن آگاهی ندارند، حال نوجوانانی که مورد بی‌توجهی یا بی‌مهری قرار گرفته‌ و به طبع طغیان‌گر، عصبی و سرکش شده‌اند بیشتر در معرض بزهکاری قرار دارند و می‌توانند الگوی نامناسبی برای سایرین نیز باشند.

زارع در پاسخ به این سوال که دلایل عمده بزهکاری در نوجوانی چیست؟ گفت: از علل عمده بزهکاری می‌توان به مسائل روانی و عاطفی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی اشاره کرد، عوامل عاطفی مانند فوت یکی از والدین، تربیت نامناسب، مورد تبعیض واقع شدن، خشونت‌های والدین، بروز طلاق در خانواده و تجربه‌های ناخوشایند کودکی و از جمله عوامل موثر دیگر نیز می‌توان به فقر اقتصادی خانواده، سکونت در محله‌های جرم‌خیز، مهاجرت از روستاها و حاشیه شهرها به شهرهای بزرگ‌تر و ترک تحصیل و بیکاری اشاره کرد.

وی با بیان اینکه نوجوانان اصلی‌ترین بخش نیروی انسانی هر جامعه محسوب می‌شوند، ادامه داد: بروز بزهکاری از جانب آنها و عدم محافظت و پیگیری از جانب خانواده‌ها و دولت می‌تواند آسیب‌های جبران‌ناپذیری را هم برای نوجوانان و هم برای جامعه به همراه داشته باشد، همین امر موجب شده که دولت‌ها از گذشته تاکنون با اعمال مجازات‌های گوناگون درصدد مهار جرم و پیشگیری کیفری برآیند، پلیس نیز یکی از ارکان مهم این پیشگیری محسوب می‌شود.

سه روش پیشگیری از جرائم

این کارشناس روانشناسی تصریح کرد: پیشگیری در لغت به معنای جلوگیری، مانع شدن و دفع است. مرکز بین‌المللی پیشگیری از جرائم، پیشگیری را این‌گونه تعریف می‌نماید "هر عملی که از طریق مشخص کردن و حل کردن عوامل ایجادکننده جرم، باعث کاهش بزهکاری، خشونت و ناامنی شود، پیشگیری از جرائم محسوب می‌شود" همچنین هر رویه‌ای اعمال شود و نتیجه آن نشان دهد که از میزان بزهکاری کاسته شده است را می‌توان پیشگیری دانست.

وی در خصوص روش‌های پیشگیری از وقوع جرم، بیان کرد: عموما سه روش اصلی برای پیشگیری از جرائم وجود دارد، «پیشگیری کیفری» که در این روش از سیستم دادگستری به منظور بازداشتن افراد از جرم و دور کردن آنها از محل‌های جرم‌خیز استفاده می‌شود. «پیشگیری وضعی از جرائم» که این روش به کاهش فرصت‌های ارتکاب جرم با استفاده از امنیت فیزیکی، طراحی مناسب ساختمان و... می‌انجامد؛ «پیشگیری از مجرمیت» در روش سوم، انگیزه ارتکاب جرم را کاهش می‌دهد که گاهی پیشگیری اجتماعی از جرائم نیز نامیده می‌شود.

برای پیشگیری از بزهکاری نوجوانان تنها اقدامات کیفری کافی نیست

زارع اضافه کرد: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در دو اصل به پیشگیری جرائم پرداخته، در اصل 156 به طور مستقیم یکی از وظایف مهم قوه قضائیه را پیشگیری از وقوع جرم و اصلاح مجرمان قلمداد کرده است و این امر بیانگر اهمیت بالای پیشگیری از جرائم در مقابل مجازات مجرمان می‌باشد. همچنین در اصل هشتم به طور ضمنی با تاکید بر مسئله امر به معروف و نهی از منکر به عنوان یک وظیفه همگانی میان مردم و دولت که شرایط و حدود آن را قانون تعیین می‌کند، مشارکت مردم در پیشگیری از جرائم را مورد توجه قرار داده است.

این کارشناس روانشناسی مرکز مشاوره معاونت اجتماعی پلیس گیلان بیان کرد: از میان نهادهای دولتی، پلیس یکی از نهادهای همیشه حاضر در صحنه است که در زمینه پیشگیری از بزهکاری نوجوانان نیز راهکارهایی را ارائه می‌دهد. امروزه یکی از دغدغه‌های اصلی پلیس، پیشگیری از جرائم علی الخصوص در ارتباط با نوجوانان است. برای پیشگیری از بزهکاری نوجوانان تنها اقدامات کیفری کافی نیست به همین منظور پلیس با تغییر عملکرد خود، اقداماتی در قالب پیشگیری اجتماعی از بزهکاری، آموزش و آگاه‌سازی نوجوانان، کنترل اجتماعی و راهکارهای عملی مانند آموزش مهارت‌های زندگی ارائه کرده است.

وی خاطرنشان کرد: مقصود از پیشگیری اجتماعی برنامه‌هایی است که هدف آنها در دراز مدت، اقداماتی اساسی درباره افراد و اطرافیان اجتماعی آنها است؛ امروزه پلیس در کنار وظایف خود، نوعی تعامل و همکاری مشارکت جویانه با جامعه را در پیش گرفته است این امر موجب می‌شود پلیس، خود یکی از اجزای مؤثر پیشگیری اجتماعی محسوب شود و نقش قابل توجهی در روند جامعه‌پذیری نوجوانان و کاهش بزهکاری ایفا کند.

ارتقای بهداشت روانی و اجتماعی نوجوانان عاملی برای پیشگیری از بزهکاری

زارع تصریح کرد: از دیگر اقدامات پلیس آگاه‌سازی نوجوانان از طریق تعامل و حضور به موقع در فرآیند جامعه‌پذیری آنها می‌باشد، از آنجایی‌که مدارس برای نوجوانان مشابه خانه‌شان است و آنها بخشی از اوقات روزانه خود را در مدارس می‌گذرانند، از محیط مدرسه، دوستانشان را انتخاب می‌کنند، از طریق دوستان با مباحث جدید روز آشنا می‌شوند و به دلیل حضور در دوران نوجوانی به شدت تحت تاثیر همسالان خود هستند، مقامات انتظامی سعی دارند از محیط آموزشی برای پیشگیری اجتماعی نوجوانان بهره‌برداری شایسته‌ای داشته باشند به همین منظور با استفاده از شیوه تعامل منطقی و علمی و با استفاده از ابزار آموزشی اقدامات مؤثری را تحت عنوان مشاوره فعال در چهارچوب مدارس، مساجد، کانون‌های فرهنگی جوانان و دیگر محیط‌های اجتماعی بکارگیری کرده‌اند و مطالب آموزنده‌ای را در قالب نمایشگاه، فیلم‌های آموزشی، مباحثه، بروشور و... در اختیار والدین و نوجوانان قرار می‌دهند.

وی با بیان اینکه مهارت‌های زندگی یکی از مباحث کلیدی است که طی فرآیند آگاه‌سازی به افراد آموزش داده می‌شود، خاطرنشان کرد: مجموعه‌ای از توانایی‌های روانی و اجتماعی که قدرت سازگاری را افزایش می‌دهد و موجب مسئولیت‌پذیری افراد می‌شود تا بدون صدمه زدن به دیگران با رفتارهایی صحیح با چالش‌های زندگی مواجه شوند.

این کارشناس روانشناسی گفت: هدف اصلی این آموزش‌ها ارتقای بهداشت روانی و اجتماعی نوجوانان و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی مانند اعتیاد، خودکشی، انواع بزهکاری و دیگر رفتارهای نابهنجار است.

زارع تاکید کرد: به‌طور کلی نیروی انتظامی در تلاش است به عنوان یک نهاد رسمی و دولتی با توجه به دانش و تخصص خود به بررسی آسیب‌ها، چالش‌ها و خطرات احتمالی موجود بپردازد و با راهبردهای جدید و مؤثر خود در جهت پیشگیری از بزهکاری، جذب جوانان به فعالیت‌های مثبت و آگاه‌سازی آنها از میزان بزهکاری نوجوانان و ارتکاب جرم در جامعه بکاهد تا نظم و امنیت در جامعه برای خانواده‌ها و فرزندانمان برقرار گردد و نوجوانان این سرمایه‌های ارزنده انسانی به‌ جای گرایش به بزهکاری و تخلفات در سایه امنیت زندگی کنند و حتی برخی از آنها به خدمات و شغل پلیس علاقه‌مند گردند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی بزهكاري نوجوان پیشگیری از بزهکاری کارشناس روانشناسی بزهکاری نوجوانان پیشگیری از جرائم پیشگیری اجتماعی برای پیشگیری آگاه سازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۱۹۳۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاکید استاندار بر پیشگیری و کاهش آسیب‌های اجتماعی دانش آموزی

  به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، محمد مهدی اعلایی در شورای آموزش و پرورش استان بیان کرد: امروز بیش از هر زمان دیگری نیاز به مداخلات مردمی و گروه های جهادی در رابطه با پیشگیری و کاهش آسیب‌های اجتماعی بین دانش آموزان داریم.   وی با اشاره به گروه‌های دانشجویی و یا اعضای انجمن اولیا و مربیان، تصریح کرد: این اقشار می‌توانند در حوزه‌های تربیتی و فرهنگی ورود کنند و تشکیل تشکل‌ها و سازمان‌های مردم نهاد می‌تواند در این زمینه موثر باشد. مدیرکل آموزش و پرورش استان نیز در این نشست گفت: نظام مراقبت اجتماعی دانش آموزان که با عنوان اختصاری نماد خوانده می شود، طرحی در راستای کمک به آموزش و پرورش برای توانمندسازی دانش آموزان است.   نقی سیاهکالی مرادی در این راستا با اشاره به راه اندازی خط تلفن ۱۵۷۰ افزود: کارشناسان از ساعت هشت تا ۲۰ توسط این شماره به سوالات دانش آموزان، والدین و عموم جامعه پاسخ می دهند.   وی اهداف راه اندازی این طرح را شناسایی به موقع دانش آموزان در معرض خطر و توانمندسازی معلمان دانست و ادامه داد: با اجرای این طرح می‌توان با مداخله سریع و به هنگام برای دانش آموزان آسیب دیده از بسیاری آسیب‌های بزرگتر پیشگیری کرد.   سیاهکالی مرادی همچنین کنترل و کاهش عوامل مخاطره آمیز و ارایه خدمات تخصصی و به موقع و رصد و پیگیری مستمر را از دیگر دستاوردهای اجرای این طرح نامید.   استان قزوین دارای ۲۵۰ هزار دانش آموز است.

دیگر خبرها

  • کاهش ۵۰ درصدی نقاط حادثه‌خیز استان خوزستان
  • اجرای ناقص و ناتمام قوانین یکی از اشکال‌های قانون‌گذاری است
  • اجرای طرح «هر کلاس یک قفسه کتاب» در خوزستان
  • تاکید استاندار بر پیشگیری و کاهش آسیب‌های اجتماعی دانش آموزی
  • بیشترین و کمترین سرقت‌ها در کدام شهرهای استان کرمان رخ می‌دهد؟
  • سمن‌ها و گروه‌های مردمی بر حوزه دانش آموزان تمرکز کنند
  • راهنمای تشخیص کالای اصل از تقلبی | کدام کالاها بیشتر در معرض تقلب هستند؟
  • «سرقت» انگیزه کار و تلاش و سرمایه گذاری را از بین می‌برد
  • «سرقت» انگیزه کار و تلاش و سرمایه ‌گذاری را از بین می‌برد
  • کودکان و نوجوانان کدام کشور رکورددار سوء مصرف الکل هستند؟