Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-05@02:15:03 GMT

طرح ناقص پمپئو و میوه‌های برجام

تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۰۳۲۲۵۹

طرح ناقص پمپئو و میوه‌های برجام

سه سال بعد و پنج سال بعد، به ترتیب دیگر تحریم‌های بین‌المللی ناشی از فعالیت‌های هسته‌ای نیز به طور خودکار برداشته می‌شود. به همین جهت، آمریکا که اکنون دیگر به عنوان کشور «عضو برجام» شناخته نمی‌شود، قادر به استفاده از مزایای عضویت در آن نیست. از جمله مزایای کشورهای عضو این است که می‌توانند در صورت نقض آشکار تعهدهای یکی از طرف‌ها، از مکانیسم ماشه (اسنپ بک) برای بازگشت به شرایط پیش از سال ۹۴ استفاده کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

طبیعی است که ایران، هرگز تمایلی برای بازگشت به آن شرایط ندارد و اگر روزی برجام و مزایای آن فرو بریزد، ما در موقعیت جدیدی قرار داریم. این موقعیت بسیار پیش‌تر از دوران سال ۹۴ و فناوری‌های قدیمی آن دوران است و دستاوردهای سیاسی آن نیز پشتوانه قوی‌تری برای حرکت‌های آینده ما خواهد بود. زیرا رفتار نظام بین‌الملل تاثیر کاملا عمیقی بر تغییر راهبردهای آتی ایران در آن شرایط خواهد داشت.

اکنون، پس از شکست سیاسی کم نظیر آمریکا در شورای امنیت برای تصویب قطعنامه‌ تمدید تحریم تسلیحاتی ایران که به موجب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و برجام در اکتبر همین سال به پایان می‌رسد، پمپئو در تلاش برای بکارگیری مکانیزم بازگشت یا همان مکانیسم ماشه است. 

این موضوع دو اشکال عمده دارد:

۱. استفاده از مکانیسم ماشه، مختص کشورهای عضو برجام است و آمریکا با خروج از برجام امکان استفاده از آن را ندارد. البته در متن قطعنامه ۲۲۳۱ عبارت «کشورهای شرکت‌کننده در برجام» دارای ابهامی است که می‌تواند از سوی واشنگتن تفسیر خاص شود تا این کشور در عین خروج از برجام، خود را به عنوان کشور شرکت‌کننده در برجام دارای حق بداند. این تفسیر در شورای امنیت با مخالفان مهمی روبرو خواهد بود.

۲. مکانیسم ماشه تنها در صورت خروج یا سرپیچی عملی ایران از تعهدهای برجامی قابل استفاده است و از آنجا که هیچ گزارشی مبنی بر خروج یا سرپیچی عملی ایران از تعهدهای برجامی وجود ندارد، و دیگر کشورهای عضو برجام نیز تمایلی به پیروی از آمریکا در این زمینه ندارند، استفاده از این مکانیزم با مشکل حقوقی مواجه خواهد شد و این قطعنامه با مخالفت یا حداکثر وتو روبرو می‌گردد.

اکنون این سوال مطرح است که چرا آمریکا در پی شکست دیپلماتیک هفته پیش در شورای امنیت، به دنبال آزمودن بخت خود برای استفاده از مکانیسم ماشه است؟

یکی از پاسخ‌ها این است که آمریکا با این کار، شورای امنیت را در معرض تهدید فروپاشی قرار می‌دهد و چنین خطری ممکن است برخی اعضای شورا را به همراهی با آمریکا راضی کند. زیرا واشنگتن در هر صورت، به طور یکجانبه دست به اقدامات خارج از قططعنامه ۲۲۳۱ زده و خواهد زد. اینکه چنین اقداماتی متکی بر یک مصوبه جدید و لغو قطعنامه قبلی باشد یا همچنان قطعنامه معتبر مانده قبلی را پایمال کند، گزینه‌هایی هستند که آمریکا بر میز شورای امنیت خواهد گذارد. 

پاسخ دیگر اینکه آمریکا با تحریک تبلیغاتی و سیاسی ایران، ما را به انجام عملی وادار سازد که به معنای خروج از برجام یا نقض آشکار تعهدهای برجامی باشد و به این ترتیب، ایران با دست خود، دیگر اعضای باقیمانده در برجام را راضی به همراهی با آمریکا کرده و طرح ناقص پمپئو را تکمیل کند.

اکنون باید منتظر بود و دید تا طرح ناقص پمپئو باز هم با شکست مواجه خواهد شد یا اینکه با چه اقدامی ممکن است تکمیل شود؟

اگر آمریکا به فشارها و اقدامات غیرقانونی خود در این زمینه ادامه دهد، جامعه جهانی به ایران حق خواهد داد که از تدابیر دیگری برای دفاع از حق مسلم خویش استفاده کند و حتی راهبرد هسته‌ای خویش را تغییر دهد.

برچسب‌ها برجام شورای امنیت سازمان ملل ایالات متحده آمریکا برنامه هسته‌ای ایران مایک پمپئو پروندهٔ خبری شکست قطعنامه ضدایرانی آمریکا

منبع: ایرنا

کلیدواژه: برجام شورای امنیت سازمان ملل ایالات متحده آمریکا برنامه هسته ای ایران مایک پمپئو برجام شورای امنیت سازمان ملل ایالات متحده آمریکا برنامه هسته ای ایران مایک پمپئو مکانیسم ماشه شورای امنیت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۳۲۲۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طعنه سنگین حسن روحانی به شورای نگهبان و دولت رئیسی / باید حسرت انتخابات کشور‌های همسایه را بخوریم!

خبرآنلاین نوشت: حجت‌الاسلام و المسلمین حسن روحانی در جلسه دوره‌ای خود با وزیران و معاونان رئیس‌جمهور در دولت‌های یازدهم و دوازدهم، با تأکید بر اینکه اگر مردم از حکومت فاصله گرفتند، اداره جامعه سخت خواهد بود، افزود: ما در دولت دوازدهم با مشکلات ویژه‌ای روبه‌رو بودیم. گویا داعش و ترامپ و کرونا کافی نبود که اقداماتی هم در داخل شد تا دولت را زمین بزنند. در طول ۴ سال دولت دوازدهم به مردم گفتند اگر ما بیاییم مسائل شما را در کوتاه‌مدت حل می‌کنیم. در اقتصاد و سیاست و سیاست خارجی به مردم قول دادند، گفتند برجام دولت قوی می‌خواهد. اما ضربه کاری میزان مشارکت در انتخابات ۱۴۰۰ پس از انتخابات کم‌رمق مجلس در سال ۱۳۹۸ بود. وقتی مردم کنار زده می‌شوند و در امور کشور مشارکت ندارند، چطور می‌خواهند مشکلات را حل کنند؟

او رمز توفیق برجام را حمایت ۸۰ درصدی مردم از آن عنوان کرد و گفت: تکیه‌گاه ما در مذاکرات برجام مردم بودند. در تمام نظرسنجی‌ها حتی نظرسنجی‌هایی که مخالفین دولت انجام دادند، نشان می‌داد ۸۰ درصد مردم موافق مذاکرات برجام بودند. چون اکثریت مردم پشتوانه برجام بودند، این قانون به تصویب رسید وگرنه نمی‌گذاشتند برجام تحقق پیدا کند. وقتی ۷۳ درصد مردم در انتخابات حضور پیدا کردند معلوم است از دولت منتخب حمایت می‌کنند، وقتی مشارکت زیر ۵۰ درصد شد، مشخص است چه مشکلاتی پیدا می‌کنیم؟ روزی در منطقه افتخار می‌کردیم انتخاباتی با ۸۰ و ۸۴ درصد مشارکت برگزار می‌کنیم، حالا باید حسرت انتخابات کشور‌های همسایه را بخوریم.

گفتنی است که، در سال گذشته کشور‌های گوناگون در منطقه شاهد برگزاری انتخابات بوده‌اند. ایران انتخابات مجلس شورای اسلامی را به تازگی پشت سر گذاشته، عراق پس از ۱۰ سال انتخابات شورای استانی برگزار کرد و پاکستان انتخابات پارلمانی داشت. ترکیه هم یکی از سخت‌ترین انتخابات‌های ۱۰۰ سال اخیر را که منجر به انتخاب دوباره اردوغان به عنوان رئیس‌جمهور بود از سر گذراند.

خبرآنلاین، در گزارشی با عنوان «انتخابات در منطقه جنگ زده؛ از روند نزولی «مشارکت» در ایران تا «صف بلند» رأی دادن در ترکیه / مشارکت در انتخابات پاکستان و عراق چقدر بود؟» به بررسی این انتخابات پرداخته بود که بخشی از آن را در ادامه می‌خوانید؛ «انتخابات پاکستان ماه گذشته در این کشور در شرایطی دشوار برگزار شد. ۴۸ درصد از واجدین شرایط رای دادن، در این انتخابات شرکت کردند. این در حالیست که نرخ مشارکت در انتخابات سال ۲۰۱۸، ۵۱ درصد بوده است. به‌نظر می‌رسد کاهش میزان رای دهندگان به زندانی شدن عمران خان و از هم گسیختن حزبش مرتبط است. پیش از انتخابات هم حزبی‌های عمران خان مجبور شدند به صورت مجزا وارد انتخابات شوند.

آخرین انتخابات پارلمانی که در عراق برگزار شد، از نظر تعداد شرکت‌کنندگان نتوانست دولت عراق را راضی کند. دولت عراق سال ۲۰۲۱ اعلام کرد ۶۶ درصد از واجدین شرایط شرکت در انتخابات پارلمانی، برگه رای گرفته‌اند. البته این به معنای آن نیست که همه آنها پای صندوق‌های رای رفته باشند. اما به‌هر حال کمیسیون انتخابات همان میزان ۶۶ درصد را به‌عنوان مشارکت مردم عراق در انتخابات اعلام کرد.

بیش از ۸۴ و نیم درصد از جمعیت رای‌دهندگان ترکیه در انتخابات سال ۲۰۲۳ شرکت کردند که رقمی چشمگیر به‌نظر می‌رسد. انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در ماه مه ۲۰۲۳ همزمان با انتخابات پارلمانی در راستای تعیین رئیس‌جمهور برای یک دوره پنج ساله برگزار شد. اردوغان، که نامزد اصلی حزب عدالت و توسعه بود، برای انتخاب مجدد به عنوان نامزد مشترک ائتلاف خلق، که شامل حزب حرکت ملی و دو حزب کوچک‌تر دیگر است، شرکت کرد. اتحاد ملت، متشکل از شش حزب مخالف از جمله حزب اصلی اپوزیسیون حزب جمهوری خلق، کمال قلیچ‌دار اوغلو رهبر حزب جمهوری خلق را به عنوان نامزد ریاست جمهوری معرفی کرد.»

tags # حسن روحانی سایر اخبار (تصاویر) این گوسفند غول‌پیکر چینی از پورشه هم گران‌تر است! قارچ‌های زامبیِ سریال آخرین بازمانده (The Last Of Us) واقعی هستند! (تصاویر) عجیب و باورنکردنی؛ اجساد در این شهر خود به خود مومیایی می‌شوند آخرین حسی که افراد در حال مرگ از دست می‌دهند، چه حسی است؟

دیگر خبرها

  • توصیه تاریخی پادشاه عربستان به صدام حسین درباره جنگ با ایرانی‌ها (فیلم)
  • طعنه سنگین حسن روحانی به شورای نگهبان و دولت رئیسی / باید حسرت انتخابات کشور‌های همسایه را بخوریم!
  • (ویدئو) توصیه تاریخی پادشاه عربستان به صدام حسین درباره جنگ با ایرانی‌ها
  • سرکوب جنبش‌های اعتراضی دانشجویان حامی فلسطین جلوه حقوق بشر آمریکایی است
  • آمریکا خود را به دیوانگی زد و برجام را پاره کرد /واکنش ها به اعتراضات دانشجویی در آمریکا از تریبون نماز جمعه
  • جهان برای تحقق آرمان فلسطین به پا خواسته است
  • مسکو: واشنگتن در ۶ ماه اخیر، شورای امنیت را گروگان گرفته است
  • توصیه تاریخی پادشاه عربستان به صدام حسین درباره ایرانی‌ها
  • اعلام تحریم های ایران علیه افراد و نهادهای آمریکایی و انگلیسی/  نامه ایران به شورای امنیت در رد اتهامات اسرائیل/ حمله آمریکا و انگلیس به شمال یمن/ اعلام برگزاری رزمایش نظامی آمریکا و پاکستان
  • نبنزیا: شورای امنیت به گروگان آمریکا تبدیل شده است