Web Analytics Made Easy - Statcounter

حجت الاسلام پیکری گفت: امام حسین (ع) درخصوص هدف واقعه کربلا می فرمایند: « لِطَلَبِ إلاصلاحِ فی أُمَّةِ جَدّی، أُُریدُ أنْ آَمُرَ بالمَعروفِ و أنهی». یعنی تکلیف است که انحرافات جامعه را در ایام محرم اصلاح کنیم. به معروف ها امر کنیم و از منکر نهی کنیم.

به گزارش خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، هدف اصلی قیام امام حسین(ع) را می توان در احیای دین خلاصه کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما نهضت امام حسین(ع) پدیده ای عمیق، چند ماهیتی و چند لایه است که اندیشمندان و صاحب نظران اهداف و انگیزه های متعددی را در به وجود آمدن آن دخیل می دانند. بیعت خواهی یزید و امتناع حضرت از بیعت، امر به معروف و نهی از منکر، اصلاح امت و مبارزه با فساد از جمله اهداف قیام امام حسین (ع) و وقوع نهضت عاشورا است.

با توجه به اهمیت موضوع خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با «حجت الاسلام محمد پیکری» استاد حوزه در این خصوص به گفت و گو پرداخت.

 



 
بررسی ابعاد حادثه عاشورا و قیام امام حسین (ع) چگونه می تواند بازتاب جهانی داشته باشد؟ 
 

 همانطور که قرآن « ذکری للعالمین» است پیامبر(ص) نیز «رحمه للعالمین» است. و این امکان برای همه ابناء بشر وجود دارد که بتوانند از کوثر زلال معارف پیامبر و آل الله علیهم صلوات الله بهره مند بشوند، این امکان همیشه وجود دارد و این قاعده که « ادل الدلیل علی امکان شیء وقوعه» در این ماجرا حاکم است به این معنا که جهانی بودن قیام اباعبدالله علیه السلام را میتوان در طول تاریخ دید.

از جمله افرادی که از نهضت امام حسین (ع) الگو گرفته اند می توان به «ماهتما گاندی» اشاره کرد که در نجات شبه قاره هند از استعمار انگلستان از واقعه کربلا الگو می گیرد. گاندی در این خصوص گفته است « من زندگی امام حسین (ع) را الگوی  مبارزه هندوستان قرار دادهام».

همچنین توماس کارلایل، تاریخ نگار معروف و فیلسوف اسکاتلندی میگوید:« بهترین درسی که از تراژدی کربلا میتوان گرفت این است که حسین و یارانش ایمان استوار به خدا داشتند؛ آنان با عمل خود روشن کردند که تفوق عددی در جایی که حق با باطل روبه رو می¬شود اهمیت ندارد و پیروزی حسین با وجود اقلیتی که داشت باعث شگفتی من است».

 

 
 علما چگونه می توانند حقایق قیام عاشورا را برای مردم بیان نمایند؟
 
امام حسین (ع) با خون خود و خانوادهاش بذر آزادگی و عزت را در بستر تاریخ افشاند و این نخستین حرکت عملی است که باید از نهضت عاشورا و امام حسین (ع) بگیریم. بنابراین پایبندی به عزت و آزادگی در رفتار، منش و زندگی روزمره و در تعاملات اجتماعی باید در اولویت باشد. علما باید با رفتار عملی خود حقایق قیام عاشورا را برای مردم بازگو کنند. خداوند در قرآن می فرماید: « یا ایها الذین آمنوا لم تقولون ما لا تفعلون» ای کسانی که ایمان آوردهاید چرا چیزی میگویید که انجام نمی دهید. از این رو علما باید حق جویی و حق مداری امام حسین (ع) را به صورت عملی برای مردم تبیین کنند. با این روش و رویکرد حقایق عاشورا به خوبی در سطح جامعه تبیین خواهد شد.

 

 
شان و شخصیت والای حضرت سید الشهدا (ع)  موجب شده تا سایر شخصیتهای موثر در قیام عاشورا، تحت الشعاع قرار گیرند یا کمتر به آنها توجه شود، در این زمینه چه باید کرد؟
 
در مقام عبرت اندوزی و درس آموزی خیلی خوب است که از مکارم اخلاق و حسن عقاید اصحاب ابا عبدالله سلام الله علیهم اجمعین سخن بگوییم، اما باید دائما متذکر باشیم به اینکه « این همه آوازهها از شه بود.» بنابراین اگر فضیلتی در اصحاب می بینیم و آنرا برای دیگران تبیین میکنیم، باید در کنار این معنا باشد که همگی آئینه نور امام حسین (ع) بودند و هر آئینه به اندازه ابعاد و سعه وجودی خودش، نور خورشید را منعکس میکند. در کنار پرداختن به امام حسین (ع) باید به ویژگی ها و خصوصیات اصحاب امام حسین (ع) که در واقعه کربلا حضور داشتند نیز مطالبی بیان شود. همه اصحاب امام حسین (ع) که در واقعه کربلا حضور داشتند، همه ادب داشتند اما ادب قمر بنی هاشم امر دیگری است. همه وفادار بودند اما وفاداری حر امر دیگری است. ما باید در خلال بازخوانی واقعه عاشورا این حقایق را نیز یادآوری کنیم.
 
 
 
چرا قیام امام حسین (ع) را حماسه می نامیم؟ 
 

یادآوری و تاکید بر اهداف قیام امام حسین (ع) بسیار مهم است چراکه امام حسین (ع) درخصوص هدف واقعه کربلا می فرمایند: «لطلب اصلاح امت جدی و ارید ان آمر بالمعروف و النهی عن المنکر». یعنی تکلیف است که انحرافات جامعه را در ایام محرم اصلاح کنیم. به معروف ها امر کنیم و از منکر نهی کنیم. امام حسین (ع) نیز بر احیای امر به معروف و نهی از منکر در جامعه و اصلاح جامعه براساس آن تاکید دارند.

اصرار علمای دین به حماسه بودن قیام سالار شهیدان برای آن است که صاحب حق شجاع برای اصلاح امت، مورد ظلم واقع شده و هرگز مظلومیتی که حکایت از ضعف و حقارت داشته باشد در کار نبوده است. در کربلا صاحبان حقی به شهادت رسیدند که صلابت آنان در حمایت از حق و شجاعت آنها در میدان مبارزه و شان و عزت آنها حتی به هنگام اسارت، هرگز ضعف و حقارتی را تداعی نمیکند بلکه سرتاسر بزرگی و سربلندی سرافرازی را به اثبات رسانده است.
 
 

 

پایان پیام/47

منبع: شبستان

کلیدواژه: قیام عاشورا نهضت حسینی امر به معروف و نهی از منکر واقعه کربلا امام حسین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۹۵۸۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی برابر با زیارت امام حسین (ع) است؟

حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی یعقوبی گیلانی، کارشناس مذهبی درمورد عظمت زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی رحمت الله علیه بیان کرد: مهم‏ترین نشانه عظمت معنوى و مقامات باطنى حضرت عبد العظیم حسنی رحمت الله علیه، برابرى فضیلت زیارت مزار آن بزرگوار، با فضیلت زیارت سیّد الشهدا است.

شیخ المحدّثین، صدوق؛ از محمّد بن یحیى عطّار - که یکى از اهالى رى است - این‌گونه نقل کرده است که خدمت امام هادى علیه السلام رسیدم. ایشان فرمودند: «کجا بودى؟».

گفتم: حسین بن على علیه السلام را زیارت کردم. امام هادى علیه السلام فرمودند:

«أما إنَّک لَوزُرتَ قَبرَ عَبدِ العَظیمِ عِندَکُم کُنتَ کَمَن زارَ الحُسَینَ بنَ عَلِىٍّ.» «بدان که اگر قبر عبد العظیم را در شهر خودتان زیارت کنى، مانند کسى هستى که حسین بن على را زیارت کرده باشد.»

معنای برابرى زیارت حضرت عبد العظیم حسنی (ع) با زیارت حرم حضرت سید الشهدا (ع)

این کارشناس مذهبی تصریح کرد: مسئله این است که آیا بر اساس حدیثِ یاد شده، زیارت حضرت عبد العظیم حسنی رحمت الله علیه به طور مطلق مى‏تواند جایگزین زیارت امام حسین علیه السلام شود و یا در شرایط خاصى، از چنین فضیلتى برخوردار است؟ 

بى‏‌تردید، مقصود امام هادى علیه السلام در حدیث یاد شده، این نیست که از فضایل زیارت امام حسین علیه السلام بکاهند و یا در بیان فضیلت حضرت عبد العظیم حسنی رحمت الله علیه مبالغه نمایند.

بنابراین، در پاسخ به سؤالى که مطرح شد، مى‏توان گفت: برابرى فضیلت زیارت حضرت عبد العظیم حسنی رحمت الله علیه و امام حسین علیه السلام مقید است به فضاى سیاسى ویژه‏اى که پیروان اهل بیت علیه السلام در آن مقطع تاریخى زندگى مى‏کردند. زیرا زمانى بود که اختناق شدیدى جهان اسلام را فرا گرفته بود و جامعه تشیّع در دوران زمامدارى افرادى مانند: متوکّل، مُعتَز و معتمد عباسى، سخت‏ترین دوران‏هاى تاریخىِ خود را سپرى مى‏‌کرد.

حجت‌الاسلام والمسلمین یعقوبی گیلانی گفت: در چنین شرایطى، امام هادى علیه السلام به منظور پیشگیرى از خطرهایى که از طرف حکومت‏هاى وقت، شیعیان را تهدید مى‏کرد، فضیلت زیارت حضرت عبد العظیم حسنی علیه السلام را با زیارت امام حسین علیه السلام برابر دانسته اند. به تعبیرى روشن‏تر، زیارت حضرت عبد العظیم حسنی علیه السلام براى کسانى که آمادگى خطرپذیرى براى زیارت امام حسین علیه السلام را داشته باشند، پاداشى معادل زیارت آن حضرت علیه‌السلام را دارد و حرم حضرت عبد العظیم حسنی علیه السلام شعبه‏اى از حرم سید الشهدا علیه السلام است و این خود، فضیلتى بزرگ و حاکى از جایگاه بلند حضرت عبد العظیم حسنی رحمت الله علیه نزد اهل بیت علیه السلام و عظمت معنوى ایشان است.

این کارشناس مذهبی ادامه داد: برابرى فضیلت زیارت حضرت عبد العظیم حسنی رحمت الله علیه با زیارت سید و سالار شهیدان علیه السلام هر چند در شرایط ویژه، بى‏تردید بدون حکمت نیست و شاید نتوان به حکمت آن پى برد؛ لیکن راز و رمز این فضیلت بزرگ را باید در شخصیت علمى، عملى و جهادى آن بزرگوار، جستجو کرد.

در میان امامزادگان، شخصیت‏هاى بزرگى وجود دارند؛ امّا در باره هیچ یک از آنها نقل نشده و حداقل به ما نرسیده است که زیارتش با زیارت حضرت سید الشهدا علیه السلام برابرى کند.

عرضه دین بر امام هادی علیه‌السلام 

حجت‌الاسلام والمسلمین یعقوبی گیلانی اظهار کرد: این احادیث بیانگر عظمت والای حضرت عبدالعظیم حسنی رحمت الله علیه است ولی نکته‌ای که در زندگی ایشان بسیار جای تأمل و دقت نظر دارد این است که روزی این «امام زاده مجتهد محدث کبیر» به محضر امام هادى علیه وآله رسید. 

وقتى نگاه ایشان افتاد، فرمودنذ: «مَرحَباً بِکَ یا أبَا القاسِمِ! أنتَ وَلِیُّنا حَقّاً» «خوش آمدى، اى ابوالقاسم! تو حقیقتاً دوست ما هستى».

گفتم: اى پسر رسول خدا! مایلم دینم را به شما عرضه کنم، اگر مورد پسند بود، بر آن ثابت باشم تا خداوند عزوجل را ملاقات کنم.

امام علیه السلام فرمودند: «اى ابو القاسم، عرضه کن»؛ و بعد حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السلام همچون طفلی که به مکتب رفته باشند به محضر امام علیه السلام نشستند و به عقاید خویش درباره اصول و فروع دین پرداختند. 

گفتارش که تمام شد. در این هنگام، امام هادى علیه السلام فرمودند «اى ابوالقاسم! به خدا سوگند، این [عقاید]، دین خداست که آن را براى بندگانش برگزیده است. پس بر آن، ثابت قدم باشید.

خداوند، تو را بر عقیده ثابت در زندگى دنیا و آخرت پایدار بدارند!». 

به کارشناس دینی مراجعه کنیم

این کارشناس مذهبی یادآور شد: ‏ این کار یعنى مراجعه به کارشناسان دین که ریشه قرآنى دارد. 

خداوند متعال در دو آیه، مردم را به آنان ارجاع فرموده اند: «فَسْئَلُوا أَهْلَ الذِّکْرِ إِنْ کُنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ؛» «اگر نمى‏دانید، از آگاهان بپرسید.»

حضرت عبد العظیم حسنی رحمت الله علیه از نظر علمى، یکى از بزرگ‏ترین محدّثان و فقها بوده و از نظر سنّى، تقریباً دو برابر امام هادی علیه‌السلام سن داشته اند. اما می‌خواهند به ما بیاموزند که‌ای انسان به علم خود و به اصطلاح، به چند کلمه مغرور نشو. لذا، شایسته است وقتى انسان دیندار به محضر دین‏شناس بالاتر از خود مى‏رسد، براى تأیید و یا تکمیل معارف دینى خود اقدام نماید.

این بهره‏‌گیرى از نظریه کارشناسان دینى، زمینه‏ساز ثبات و پایدارى انسان در دیندارى است.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری قرآن و عترت

دیگر خبرها

  • عفاف و حیا حافظ حریم انسانی و شخصیت وجودی زن و مرد است
  • بهترین زمان برای نهادینه کردن فرهنگ عفاف و حجاب دوران کودکی و نوجوانی است
  • دفاع جوان کاشمری از ۳ دختر نوجوان در مقابل اراذل‌واوباش
  • کتاب «رازهای زیارت اربعین» روانه بازار نشر شد
  • ضربه چاقو به جوان کاشمری به دلیل حمایت از چند دختر در برابر ۳ مزاحم
  • نوه امام خمینی در خارج از کشور چه کاره است؟ 
  • نوه امام خمینی در خارج از کشور چه شغلی دارد؟
  • مراسم ویژه خدام حسینی در حرم مطهر امام حسین(ع) عصر جمعه
  • چرا زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی برابر با زیارت امام حسین (ع) است؟
  • زمینه‌سازان شهادت امام حسین (ع)