Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-29@04:41:16 GMT

شورای امنیت در برزخ مکانیسم ماشه

تاریخ انتشار: ۵ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۰۹۶۴۶۹

شورای امنیت در برزخ مکانیسم ماشه

انتظار ایالات متحده آن بود که با خروج آن کشور از برجام، ایران بلافاصله از برجام خارج و زمینه بازگشت کلیه تحریم های سازمان ملل علیه آن کشور فراهم خواهد شد. و یا اینکه با خروج آمریکا، متحدان اروپایی آمریکا نیز از برجام خارج شده و به این شکل بدترین توافق تاریخ ایالات متحده از دید ترامپ پایان می یابد. انتظاراتی که به دلایل مختلف تحقق نیافت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایران، روسیه و چین به همراه اعضای اروپایی برجام در توافق ماندند تا ترامپ نتواند به اهداف خود دست یابد.

پس از آن آمریکا روز به روز بر دامنه تحریم های اولیه و ثانویه اش افزود و سیاست فشار حداکثری را درپیش گرفت تا به دو هدف دست یابد. اول اینکه مشکلات اقتصادی ناشی از قطع درآمدهای ارزی ایران، موجب شورش های گسترده و ناامنی و بی ثباتی در کشور شود و فروپاشی رژیم رخ دهد؛ و یا اینکه مشکلات اقتصادی به ناچار مسئولان ایرانی را به پای میز مذاکره بکشد و در این صورت توافق مد نظر ترامپ حاصل شود و از این دستاورد بتواند در مبارزات انتخاباتی حداکثر استفاده را ببرد. هر دو هدف مورد نظر نیز به نتیجه نرسید.

سرانجام چند ماه مانده به پایان همزمان دور اول ریاست جمهوری ترامپ و تحریم های تسلیحاتی ایران مطابق برجام، ایالات متحده از قصد خود برای تمدید تحریم های تسلیحاتی ایران خبر داد و در این میان به تدریج برنامه جدید آن کشور در کارزار فشار به ایران و نابودی برجام پرده برداری شد. ایالات متحده تصمیم گرفت که قطعنامه تمدید تحریم های تسلیحاتی ایران را به شورای امنیت ببرد و در صورت عدم موفقیت در تصویب این قطعنامه و وتوی احتمالی روسیه و چین، به مکانیسم ماشه مندرج در برجام و قطعنامه 2231 متوسل شود و کلیه تحریم های ایران را بازگردانده و تحریم های تسلیحاتی نیز به دنبال آن تمدید شود. در این میان استدلال اینکه مکانیسم ماشه مربوط به اعضای برجام است و ایالات متحده با خروج از برجام امکان استفاده از آن را ندارد نیز با پاسخ آمریکا مواجه شد که آمریکا به عنوان عضو شورای امنیت و بر اساس بندهای 10 تا 15 قطعنامه 2231 می تواند درخواست فعال شدن مکانیسم ماشه را ارائه دهد. سرانجام پس از عدم موفقیت آمریکا در تصویب قطعنامه تمدید تحریم های تسلیحاتی ایران که شکستی تاریخی برای آن کشور محسوب می شد؛ ایالات متحده طی نامه ای به رییس شورای امنیت درخواست فعال شدن مکانیسم ماشه را ارائه داد.

درخواست آمریکا در همان روز اول با مخالفت قاطع اکثر اعضای دایم و غیردائم شورای امنیت رو به رو شده و حتی متحدان غربی آن کشور نیز در بیانیه ای رسمی مخالفت خود را با طرح این موضوع بوسیله آمریکا در شورای امنیت مطرح کردند. اما علی رغم همه این مخالفت ها آمریکا اصرار دارد که مطابق قطعنامه 2231 یا باید قطعنامه ای درخصوص تحریم ها علیه ایران توسط یکی از اعضاء طرح شود و در صورتیکه چنین قطعنامه ای ارائه نشود رییس دوره ای شورای امنیت موظف است قطعنامه مورد نظر را ارائه دهد. به نظر می رسد برای اولین بار در تاریخ شورای امنیت سازمان ملل متحد، وضعیت بسیار دشواری به وجود آمده و اعضاء در معرض تصمیم گیری دشواری قرار دارند. چالش اصلی در حال حاضر مقاومت کشورهایی چون روسیه، چین، فرانسه و انگلستان به عنوان اعضای دائم شورای امنیت است که اگر در مقابل یکجانبه گرایی مدنظر آمریکا مقاومت نکرده و اقدامی انجام ندهند عملا در بازی های نظام بین الملل به حاشیه رانده خواهند شد. در چنین حالتی شورای امنیت نیز عملا کارایی خود را در حل و فصل منازعات بین المللی از دست خواهد داد.

برخی معتقدند که در شرایط دشوار که عملا شورای امنیت در برزخ مکانیسم ماشه گرفتار شده است چه بسا ممکن است قدرت های بزرگ به دنبال دست یافتن به راه حلی میانه باشند تا حداقل با تامین نسبی برخی از نظرات ایالات متحده بتوانند هم سهمی از توزیع قدرت در مناسبات آتی داشته باشند و هم از ناکارآمدی شورای امنیت جلوگیری کنند.

هرچند در شرایط کنونی پیش بینی اتفاقاتی که در یک ماه آینده در ارتباط با مکانیسم ماشه خواهد افتاد، تقریبا غیرممکن است اما یک نکته قابل توجه است و آن اینکه چند هفته بسیار پرچالش و پرتنشی را هم در شورای امنیت و هم در نظام بین الملل شاهد خواهیم بود. تنش هایی که شاید بر آینده مهمترین نهاد سازمان ملل هم تاثیرگذار باشد.

دکتر اردشیر سنایی - استاد دانشگاه

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: برجام شورای امنیت تحریم های تسلیحاتی ایران مکانیسم ماشه ایالات متحده آن کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۹۶۴۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سخنگوی وزارت خارجه: دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند

به گزارش خبرآنلاین سخنگوی وزارت امور خارجه اقدام سه کشور آمریکا، انگلیس و کانادا در اعمال تحریم هایی علیه برخی اشخاص حقیقی و حقوقی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، همچنین قطعنامه پارلمان اروپا و طرح ادعاهایی علیه کشورمان را به شدت محکوم و از همراهی معدود کشورهایی در اروپا از رویکرد ظالمانه دولت آمریکا انتقاد کرد.

کنعانی افزود ظرفیت‌های نظامی جمهوری اسلامی ایران متناسب با نیاز آن در تامین امنیت و منافع ملی، حفاظت از حاکمیت و تمامیت سرزمینی و دفاع مشروع و بازدارنده در مقابل هرگونه تهدید و تجاوز خارجی است و جمهوری اسلامی ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی و مبارزه با تروریسم بین‌المللی است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد؛ توسل به ابزار تحریم علیه ظرفیت‌های دفاعی جمهوری اسلامی ایران نه تنها خللی در عزم و اراده دولت و مردم ایران در افزایش اقتدار ملی با هدف دفاع مشروع و قاطع از حاکمیت و تمامیت سرزمینی و امنیت و منافع ملی ایران ایجاد نمی‌کند، بلکه برخلاف میل تحریم کنندگان، تحریم‌ها را به فرصتی برای خودکفایی و خوداتکایی در تقویت و توسعه ظرفیت دفاعی و نظامی ایران تبدیل کرده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی از رویکرد دوگانه پارلمان اروپا در موضوع حمله رژیم صهیونیستی به مقر دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در دمشق و دفاع مشروع ایران شدیدا انتقاد کرد و گفت؛ جای تأسف است که پارلمان اروپا در قطعنامه‌ خود نسبت به اقدام متجاوزانه و ناقض قوانین و حقوق بین‌الملل رژیم صهیونیستی به مقر دیپلماتیک ایران و شهادت مستشاران رسمی ضدتروریست ایرانی، صرفا به ابراز تأسف بسنده کرده است، اما اقدام مشروع ایران علیه رژیم یاد شده در چارچوب حق ذاتی دفاع مشروع را شدیدا محکوم می‌کند!

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد؛ چرا پارلمان اروپا از پرداختن به منشأ و عامل اصلی بروز تنش و ناامنی در منطقه که ریشه در اشغالگری و رویکرد جنایتکارانه رژیم صهیونیستی اسرائیل در کشتار مردم فلسطین و نیز نقض مکرر قوانین و حقوق بین‌الملل توسط این رژیم جعلی دارد، طفره می‌رود و در مقابل همسو با سیاست آمریکا از رژیمی حمایت می‌کند که اصل و اساس ناامنی و تنش در منطقه در طول هشت دهه متمادی است!

کنعانی همچنین با روشن و شفاف توصیف کردن سیاست و مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در قبال بحران اوکراین و با رد مجدد ادعاهای مربوط به استفاده از تسلیحات ایران در جنگ اوکراین تاکید کرد؛ اگر آمریکا و اروپا عزم صادقانه ای داشته باشند، جنگ در اوکراین و جنگ علیه غزه در سریعترین زمان ممکن خاتمه خواهد یافت، اما آمریکا و برخی کشورهای اروپایی اصرار دارند که در مسیر غلط تاریخ حرکت کنند و به‌ جای کمک به توقف جنگ، بر آتش آن بیفزایند و وقت خود را مصروف اتهام زنی به دیگران کنند.

کنعانی تاکید کرد: بسیاری از ملت‌ها و دولت‌ها به خصوص در منطقه غرب آسیا دیگر هیچ امید و اعتقادی به نقش آمریکا و متحدان اروپایی آن در کمک به برقراری ثبات و امنیت در منطقه ندارند.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود؛ این دولت و مردم ایران هستند که باید از آمریکا و اروپا به دلیل نقض توافق هسته‌ای و ایفای نقش مخرب در ثبات و امنیت پایدار در منطقه سؤال و طلبکاری کنند، نه اینکه این دولتهای ناقض عهد و پیمان، خود را جای طلبکار و مدعی نشانده و به گستاخی بر فهرست تحریم‌های ظالمانه علیه مردم ایران بیفزایند.

کنعانی خاطرنشان کرد: اگر رشادت و جانفشانی سپاه پاسداران و مستشاران شهید ضد تروریست سپاه در منطقه نبود، تروریسم داعشی تا پشت درب پارلمان اروپا و قلب آمریکا نفوذ کرده بود و امنیت منطقه و جهان را بیش از پیش تهدید می کرد، حال چگونه پارلمان اروپا وقیحانه خواستار گنجاندن تنها نیروی واقعی ضدتروریسم جهان در فهرست تروریسم می شود؛ مگر اینکه تصور کنیم گروه‌های تروریستی در راستای اهداف و منافع نامشروع آمریکا و معدود دولتهای اروپایی و رژیم صهیونیستی برای دامن زدن به بی‌ثباتی و ناامنی در منطقه غرب آسیا عمل می‌کنند!

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پایان بار دیگر تاکید کرد تکرار رویکردهای غیرقانونی و اشتباه توسل به ابزار تحریم و فشار از سوی آمریکا و تبعیت برخی دول اروپایی از واشنگتن، هیچ حق و مشروعیتی برای ادعاهای آنها از منظر حقوقی و بین‌المللی ایجاد نمی‌کند و آنها باید زمانی پاسخگوی این ادعاها و اقدامات ظالمانه خود علیه دولت و مردم ایران باشند.

311311

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900114

دیگر خبرها

  • سودان خواهان برگزاری نشست فوری شورای امنیت درباره «تجاوزات امارات» شد
  • توسل به ابزار تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند
  • ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح و امنیت است
  • سخنگوی وزارت خارجه: دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند
  • سپاه نبود داعش تا پشت درب پارلمان اروپا و قلب آمریکا نفوذ می‌کرد
  • شکست‌خوردگان،پشت نقاب تحریم
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!
  • کاخ سفید مدعی شتاب تازه ای در مذاکرات غزه شد
  • ضد حمله آمریکا به توسعه روابط ایران با شرق | فشار بر مالزی
  • صف‌آرایی شکست‌خوردگان، علیه ایران | آمریکا و اروپا دوباره دست به تحریم شدند