Web Analytics Made Easy - Statcounter

دهم مهرماه همزمان با روز جهانی سالمندان، سرآغاز هفته سالمندان است؛ امروز بار دیگر فرصتی دست داده تا به ‌طور اختصاصی به این قشر که نزدیک به ١٠ درصد جمعیت کشور و همچنین خراسان رضوی را تشکیل می‌دهند، بپردازیم. آن‌ هم در سالی که به دلیل همه‌گیری بیماری کرونا و شرایط خاص بهداشتی، می‌بایست بیش ‌از پیش به نیازهای این قشر شریف و ارزشمند توجه داشته و در حفظ سلامت جسم و روان آنان بیشتر از همیشه تلاش کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مهدی کاهانی مقدم

دهم مهرماه همزمان با روز جهانی سالمندان، سرآغاز هفته سالمندان است؛ امروز بار دیگر فرصتی دست داده تا به ‌طور اختصاصی به این قشر که نزدیک به ١٠ درصد جمعیت کشور و همچنین خراسان رضوی را تشکیل می‌دهند، بپردازیم. آن‌ هم در سالی که به دلیل همه‌گیری بیماری کرونا و شرایط خاص بهداشتی، می‌بایست بیش ‌از پیش به نیازهای این قشر شریف و ارزشمند توجه داشته و در حفظ سلامت جسم و روان آنان بیشتر از همیشه تلاش کنیم.

به همین خاطر و با توجه به حساسیت‌های خاص سالمندی در دوران‌ همه‌گیری کرونا، شعار امسال هفته سالمندان «کرونا؛ فرصتی برای تغییر نگاه به سالمندان» تعیین ‌شده است. اما آیا این موضوع در واقعیت نیز اتفاق خواهد افتاد و یا در حد همین شعار باقی می‌ماند.

عوارض بیماری کرونا در سالمندان به دلایل متعدد از جمله ضعف جسمانی، شدیدتر است و مرگ بر اثر این بیماری در سالمندان نرخ بیشتری دارد و برای جلوگیری از انتقال بیماری به این گروه حساس و آسیب‌پذیر، اقدام‌های پیشگیرانه در راستای قطع زنجیره انتقال ویروس به سالمندان ضرورت بیشتری دارد.

سازمان بهداشت جهانی در خصوص مراقبت از سالمندان در برابر شیوع ویروس کرونا و جلوگیری از تردد آنان در فضاهای پرازدحام توصیه و تأکید کرده، با توجه به ضرورت خارج نشدن سالمندان از منزل، آن‌ها به خدمات و سرویس‌های مبتنی بر تلفن و فضای مجازی نیازمندند و چون بسترهای لازم برای استفاده بیشتر سالمندان از این امکانات وجود ندارد، پس ضروری است فرزندان و اطرافیان سالمندان ضمن اطلاع از الزام‌های رسیدگی به آنان در این شرایط، مانع انتقال ویروس به منازل سالمندان شوند.

در همین حال علاوه بر پیشگیری از بیماری و ارتقای سلامت سالمندان، تکریم آنان، فراهم کردن زمینه‌های تفریح و گردش و رفع نیازهای معیشتی، روحی و درمانی این عزیزان می‌بایست در دستور کار متولیان امور قرار داشته باشد.

چه اینکه آمار نشان می‌دهد، در کشور ما سرعت رشد پیری نگران‌کننده است و ما با سرعت و شتابان به ‌سوی سالمندی پیش می‌رویم؛ پیش‌بینی‌های کارشناسان حاکی از افزایش میزان سالمندان به حدود ۳۰ درصد جمعیت در سه دهه آینده است و اگر همچون کشورهای پیشرفته، برنامه‌های حمایتی درمانی، مراقبتی و اجتماعی برای سالمندان نداشته باشیم، هر سال با مشکلات بیشتر در این رابطه مواجه خواهیم شد.

به باور برخی کارشناسان، با توجه به ویژگی‌های مهم جمعیت در ایران از جمله سرعت رشد و درصد بالای سالمندی در کشور، کاهش بعد خانوار، میزان تجرد قطعی، افزایش امید به زندگی، افزایش میانگین سطح سواد، کاهش مراودات درون خانواده‌ای، تغییر سبک زندگی به ‌ویژه در شهرها و نیاز به بیمه‌های درمانی و اجتماعی، به زیرساخت‌ها و برنامه‌های جدید و دقیق برای مواجهه با پدیده سالمندی در سال‌های پیش رو نیازمندیم.

سالمندان در طول دوران سالمندی با تحولات بسیاری در زمینه‌های مختلف اجتماعی و اقتصادی مواجه می‌شوند از جمله دور شدن از حضور و مشارکت‌های اجتماعی به ‌واسطه بازنشستگی، احساس تنهایی و بروز مشکلات روحی، کاهش میزان درآمد و در مقابل افزایش مخارج زندگی به‌واسطه پرداخت هزینه‌های مراقبت‌های پزشکی و نیز هزینه‌های درمانی ناشی از بیماری که به‌طور طبیعی با افزایش سن رخ می‌دهد و مسائلی از این ‌دست که همگی ضرورت توجه و برنامه‌ریزی سیاست‌گذاران را می‌طلبد.

معاون بهداشت وزارت بهداشت، در ابلاغیه هفته جهانی سالمند به دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور اعلام کرده است: پیشامد همه‌گیری کرونا فرصت مغتنمی است تا در راستای حفظ و ارتقای سلامت و منزلت سالمندان، ایجاد شرایط لازم برای خودمراقبتی و دسترسی آسان به انواع خدمات و حمایت‌های لازم، ارتقای مهارت‌ها و توانمندی‌ها، مشارکت اجتماعی و آموزش شیوه زندگی سالم برای رسیدن به سالمندی پویا در کشور عزیزمان فعالیت کنیم.

ما نیز امیدواریم این بیماری دهشتناک، دست‌کم موجب تغییر نگرش دولتمردان و قانون‌گذاران به مقوله حمایت و تکریم سالمندان و رسیدگی به نیازها و مطالبات آنان شده و زمینه‌ساز بهبود زندگی این قشر ارزشمند در بازه زمانی منطقی باشد.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: سالمندان کرونا همه گیری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۴۸۸۳۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پرخطرترین شغل ها برای کارگران

حسن اصیلیان مهابادی،  با بیان اینکه مشاغل گوناگونی در جوامع انسانی وجود دارد، اظهار کرد: بررسی وضعیت مشاغل بیانگر این است که هرکدام از گروه‌های شغلی بنا به ماهیت خود با مشکلات سلامت و ایمنی مواجه هستند.

وی با بیان اینکه سازمان بین‌المللی کار، «سلامت» را در کانون توجه قرار داده، خاطرنشان کرد: به طور قطع، رعایت‌نکردن اصول ایمنی و بهداشت در محیط‌های کار منجر به بروز مشکلات فراوان برای جامعه کارگری می‌شود که در صنایع مختلف مشغول به فعالیت هستند. براساس آخرین برآوردهای سازمان بین‌المللی کار، سالانه حدود ۳ میلیون کارگر به دلیل حوادث و بیماری‌های ناشی از کار، جان خود را از دست‌ می‌دهند.

استاد گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار دانشگاه تربیت‌مدرس ادامه داد: میزان مرگ و میر کارگران به دلیل حوادث و بیماری‌های ناشی از کار در سال جاری میلادی نسبت به سال ۲۰۱۵ بیش از ۵ درصد افزایش یافته است. بنابر بر گزارش سازمان بین‌المللی کار، بیشترین میزان مرگ‌ومیر کارگران به دلیل حوادث و بیماری‌های ناشی از کار مربوط به بیماری‌های شغلی می‌شود که معادل ۲.۶ میلیون از ۳ میلیون مرگ‌ومیر سالانه حوادث و بیماری‌های ناشی از کار در دنیا است. همچنین حوادث ناشی از کار که جزو مقوله ایمنی به حساب می‌آید موجب مرگ ۳۳۰ هزار کارگر در هر سال می‌شود. 

بیماری‌هایی که سلامت کارگران را تحت تاثیر قرار می‌دهند

رئیس انجمن بهداشت حرفه‌ای ایران با بیان اینکه برخی از بیماری‌ها تاثیر بیشتری بر سلامت کارگران دارند، اظهار کرد: بیماری‌های قلبی_عروقی، سرطان و بیماری‌های تنفسی جزو مواردی هستند که سلامت کارگران را تحت تاثیر قرار می‌دهند؛ به نحوی که سه‌چهارم مرگ‌ومیرهای ناشی از کار مربوط به این بیماری‌های است.

وی با بیان اینکه «ساخت‌وساز»، «جنگل‌داری»، «کشاورزی» و «ماهیگیری» جزو پرخطرترین مشاغل  هستند، افزود: ۶۳ درصد از آسیب‌های شغلی منجر به مرگ برای مشاغل «ساخت‌وساز»، «جنگل‌داری»، «کشاورزی» و «ماهیگیری» است. 

وضعیت بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار در ایران

اصیلیان درباره وضعیت بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار کشور اظهار کرد: وضعیت بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار کشور نسبت به روزهای نخست انقلاب از وضعیت خوبی برخوردار است. بررسی وضعیت بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار ایران در مقایسه با برخی از کشورهای منطقه  بیانگر این است که این مولفه، شرایط نسبتا خوبی دارد اما در مقایسه با کشورهای پیشرفته، با وضعیت مطلوب فاصله زیادی دارد.

لزوم به‌روزرسانی قوانین سلامت محیط کار

وی با بیان اینکه قوانینی در زمینه بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار تدوین شده، افزود: اگرچه قوانین حوزه بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار  کشور طی سال‌های گذشته بهبود یافته، اما با سطح مطلوب فاصله دارد. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور نسبت به ابلاغ قوانین سلامت محیط کار اقدام کرده و علاوه بر قوانین ابلاغی وزارت بهداشت، «قانون کار» نیز تدوین شده است. اگرچه قوانین ابلاغی وزارت بهداشت و قانون کار در کشور اجرا می‌شود اما این قوانین باید به‌روزرسانی شوند. 

این استاد دانشگاه با بیان اینکه فرهنگ‌سازی در حوزه بهداشت حرفه‌ای و سلامت کار یک موضوع ضروری قلمداد می‌شود، خاطرنشان کرد: به طور قطع، فرهنگ‌سازی سبب بهبود وضعیت بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار می‌شود. فرهنگ توجه به نکات ایمنی باید در وهله نخست در میان کارفرمایان جاری شود؛ پس از آن، کارگران باید به نکات ایمنی و بهداشتی خود توجه ویژه داشته باشند. فرهنگ‌سازی در زمینه توجه به نکات ایمنی باید در کانون توجه قرار گیرد و تلاش‌های فراوانی در این راستا محقق شود. 

اصیلیان گفت: سازمان بین‌المللی کار،  موضوع فرهنگ‌سازی توجه به سلامت را با توجه به میزان مرگ‌ومیر بیماری‌های و حوداث ناشی از کار در کانون توجه قرار داده و در این مسیر گام برمی‌دارد. سازمان بین‌المللی کار با توجه به ضرورت و اهمیت بهداشت حرفه‌ای و سلامت کار، ۲۷ آوریل را به عنوان روز جهانی «ایمنی و بهداشت حرفه‌ای» لحاظ کرده و هر ساله شعاری برای این روز تعیین می‌کند. سال گذشته، شعار «محیط کار سالم و ایمن، حق مسلم هر نیروی کار است» را انتخاب کرد.

تاثیر تغییرات اقلیمی بر محیط کار

وی درباره شعار روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفه‌ای نیز اظهار کرد:  «تغییرات آب و هوایی» در کانون توجه شعار سال جاری قرار گرفته است. دخل ‌و تصرف و توسعه فعالیت‌های انسانی در کره زمین سبب تغییرات اقلیمی و گرم‌شدن کره زمین شده و سبب بروز سیلاب، طوفان، کولاک و سونامی در نقاط مختلف کره‌زمین شده است. افزایش دمای کره زمین، تغییرات اقلیمی، افزایش اشعه ماورای بنفش خورشید و همچنین افزایش حشرات که عامل بیماری به حساب می‌آیند، می‌تواند برخی از محیط‌های کاری را تحت تاثیر قرار دهد.  

رئیس انجمن بهداشت حرفه‌ای ایران ادامه داد: کارگرانی که در مناطق رو باز فعالیت می‌کنند تحت تاثیر تغییرات اقلیمی قرار می‌گیرند. موضوع تاثیر تغییرات اقلیمی بر محیط‌های کار در کانون توجه سازمان بین‌المللی کار قرار گرفته است و با توجه به اهمیت این موضوع باید در داخل کشور نیز مهم قلمداد شود. سازمان محیط زیست، وزارتخانه‌های «بهداشت» و «کار» و انجمن بهداشت حرفه‌ای می‌توانند دست به دست یکدیگر دهند و در این زمینه اقداماتی انجام دهند. 

وی در پایان گفت: طرح جدید سازمان بین‌المللی کار، محیط کار سالم از سال جاری تا سال ۲۰۳۰ اجرا می‌شود و برای تحقق این منظور سه هدف در نظر گرفته است. نخستین راهبرد برای تحقق این موضوع، «بهبود چارچوب ایمنی و بهداشت کار» است. همچنین ۲ راهبرد «تقویت هماهنگ، مشارکت و سرمایه‌گذاری در زمینه ایمنی و بهداشت کار» "OSH" و "تقویت OSH"  نیز به عنوان دیگر راهبردهای سازمان بین‌المللی کار در زمینه ارتقای سلامت محیط کار به حساب می‌آید. اگر به سه راهبرد سازمان بین‌المللی کار توجه کنیم به حد مطلوبی در زمینه بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار نایل می‌آییم. 

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • شاید ما در حال حاضر در یک جنگ جهانی هستیم!
  • از توجه ویژه به توسعه روابط فرهنگی با همسایگان تا طرح مساله غزه در اجلاس باکو
  • شرایط برای حضور دانشجویان در مسابقات آسیایی و جهانی فراهم می‌شود
  • موج مهاجرت پرستاران به کشور‌های خلیج فارس
  • واکسیناسیون مؤثرترین مداخله بهداشتی برای ارتقای سلامت
  • نقش کارگران در جهش تولید و رونق اقتصاد کشور انکارناپذیر است
  • تصمیم غیرمنتظره: ستاره میلان جدا می‌شود
  • پرخطرترین شغل ها برای کارگران
  • بیماری‌های مُخِل سلامت کارگران
  • درمان بی‌اختیاری ادرار در سالمندان