Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایرنا ، اوایل بهمن ماه سال گذشته بود که نخستین تلفات فلامینگوها در میانکاله رسانه ای شد. بر اساس گزارش های رسمی دامپزشکی و محیط زیست حدود ۴۰ هزار قطعه از این پرنده در یک دوره یک ماهه تلف شدند . بررسی های بعدی دامپزشکی و محیط زیست نشان داد که این گونه پرنده مهاجر به خاطر تغذیه مسموم به نوعی بیماری به نام بوتولیسم مبتلا و تلف شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کارشناسانی که تلفات فلامینگوها را در منطقه مورد بررسی قرار دادند ، اعلام کردند که تلفات این گونه پرنده به خاطر مسمومیت ناشی از دو میکروب "کلوستریدیوم " و " بوتولینیوم" بوده است که بیماری بوتولیسم یا همان مسمومیت طبیعی را ایجاد می کند.
به اعتقاد این کارشناسان ، با توجه به این که آب تالاب میانکاله به خاطر خشکسالی های چند سال قبل راکد و باتلاقی شده بود ، همین شرایط منجر به تولید سم در گیاه و آب در این منطقه شد و با تغذیه پرندگان از این آب و گیاه منجر به بروز بیماری بوتولیسم و تلفات آنها شد.

امسال در آستانه دومین ماه فصل پاییز به عنوان پیک زمانی کوچ پرندگان مهاجر از مناطق سردسیر سیبری به مناطق شمالی کشور به خصوص استان مازندران ، کوچ فلامینگوها به  تالاب بین المللی میانکاله  که سکونتگاه اصلی زمستانی این گونه پرنده مهاجر به حساب می آید، شروع شده است ، ولی به دلیل عدم تغییر اساسی در میزان آبگیری این تالاب با اجرای نصف و نیمه طرح های احیاء  ، نگرانی در بین هواداران محیط زیست استان به خاطر احتمال تکرار حادثه تلخ تلفات دسته جمعی پرندگان مهاجر افزایش یافته است.

پایش تالاب میانکاله 
رییس اداره حیات وحش محیط زیست استان مازندران در این باره به خبرنگار ایرنا گفت : خاطره تلخ تلفات چند ده هزاری پرندگان مهاجر زمستان گذران بویژه فلامینگوها که حدود ۷۰ درصد از تلفات مربوط به آنها بود ، تا حد زیادی آمادگی نسبی را برای پایش تالاب بین المللی میانکاله با وجود برخی محدودیت ها و تنگناهای ناشی از کمبود امکانات و تجهیزات و حتی نیروی انسانی ، رقم زد.
کوروس ربیعی افزود : به هر حال احتمال وجود برخی بیماری های فصلی مانند آنفلوانزای پرندگان و حتی مسمومیت غذایی یعنی بوتولیسم در بین پرندگان نیز همانند سایر جانداران وجود دارد، ولی پایش هفتگی از تالاب میانکاله کمک می کند تا چنانچه مورد مشکوکی از تلف شدن پرندگان مشاهده شد، سریع تر برای پیشگیری و حتی در صورت امکان درمان اقدام کرد.
وی دلیل اصلی تلفات چند ده هزاری پرندگان به خاطر بیماری بوتولیسم در سال گذشته را آگاهی یافتن دیر هنگام از شیوع این بیماری و ناشناخته بودن آن دانست.

ربیعی اظهار داشت : در سال جاری برای جلوگیری از تکرار مشکلات سال قبل ، پایش تالاب با حضور کارشناسان دامپزشکی و محیط بانان محیط زیست به طور مرتب در حال انجام است و این رویه کمک می کند تا بتوانیم چنانچه بیماری کشنده ای در بین پرندگان مشاهده شد، سریع برای کاهش اثرات و جلوگیری از ابتلا سایر پرندگان اقدام کنیم.
رییس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران گفت : تاکنون هیچ موردی از تلفات مشکوک پرندگان مهاجر زمستان گذران در تالاب بین المللی میانکاله مشاهده نشده است و با شرایط ویژه ای که رخ داده از جمله سرمای زودهنگام در عرض های بالا کره زمین از جمله سیبری ، مهاجرت پرندگان افزایش بیشتری نسبت به سنوات گذشته داشته است.

وی افزود : محیط زیست و دامپزشکی مازندران پایش دایمی تالاب میانکاله را در دستور کاری فصل مهاجرت زمستانی پرندگان قرار دادند و امیدواریم که در سال جاری شاهد تکرار خاطره تلخ سال گذشته نباشیم.
ربیعی در مورد تاثیر مرگ حدود ۴۰ هزار قطعه پرنده مهاجر به خصوص فلامنیگو بر آمار جمعیتی این گروه از پرندگان در سال جاری هم اظهار داشت : در سال گذشته بیشترین تلفات ناشی از بوتولیسم مربوط به گونه هایی چون فلامینگو و چنگر معمولی بود که بیشترین گروه جمعیتی پرندگان مهاجر را تشکیل می دهد و گاهی آمار جمعیتی برخی از این گونه ها چون فلامینگو به حدود ۳۰۰ هزار بال می رسد و تاثیر چندانی این تلفات در آمار جمعیتی اشان نداشت.
وی افزود : در سال جاری با ممنوع شدن شکار پرندگان به دلیل اجرای اصلاحیه قانون شکار و صید ، شاید بهتر بتوان با تمام توان محیط زیست استان برای پایش تالاب برنامه ریزی کرد و بر روی آن متمرکز بود.

تالاب بین المللی میانکاله در شرق مازندران حدود ۴۸ هزار هکتار مساحت دارد و  از سال ۱۳۴۸ به عنوان منطقه حفاظت شده ثبت شد. این تالاب در حال حاضر نیز به عنوان یک ذخیره‌گاه‌های طبیعی زیست‌کره مهم بین‌المللی تحت نظر سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد.
تالاب و جزیره میانکاله به دلیل داشتن ذخیره مناسب غذایی به خصوص نزدیکی به دریا و پناهگاه حیات وحش میانکاله با مساخت ۲۰ هزار هکتاری ، محل زمستان گذرانی و جوجه ریزی  صدها هزار بال پرنده مهاجر و همچنین زندگی گونه‌های جانوری و گیاهی مختلف و ارزشمند است. این منطقه به تنهایی بیش از ۶۰ درصد از پرندگان زمستان گذران را میزبانی می کند.
اگر چه در یک دهه گذشته به دلیل خشکسالی حاکم بر مازندران حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد تالاب بین المللی میانکاله رو به خشکی رفت ، ولی با پیگیری استانی و تایید نهاد ریاست جمهوری ، ستاد احیاء میانکاله در دولت یازدهم با مسئولیت معاونت اول رییس جمهوری و دبیری سازمان محیط زیست کشور تشکیل شد و تاکنون توانست برخی طرح ها از جمله تعیین حق آبه ، لایروبی کانال ها و مسیل های آبرسان ، احیاء تالاب های محلی پایین دست را با اعتبار چند ده میلیارد ریالی به نتیجه برساند.

پیش بینی می شود تا پایان دولت دوازدهم طرح های اجرایی برای احیای میانکاله به طور کامل به نتیجه برسد و نشاط بار دیگر به این تالاب بین المللی و یکی از ذخیره گاه های زیست کره جهان باز گردد.

برچسب‌ها سازمان حفاظت محیط زیست مازندران تالاب میانکاله

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سازمان حفاظت محیط زیست مازندران تالاب میانکاله سازمان حفاظت محیط زیست مازندران تالاب میانکاله اخبار کنکور تالاب بین المللی میانکاله تالاب میانکاله پرندگان مهاجر پرنده مهاجر سال جاری پایش تالاب سال گذشته محیط زیست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۸۹۲۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تالاب های نقده، فرصتی برای رونق اکوتوریسم

ایسنا/آذربایجان غربی تالابها به دلیل تنوع زیستی از جمله جاذبه‌های با ارزش طبیعی هستند و نقش حیاتی برای بسیاری از جانوران و پرندگان دارند.

آذربایجان‌غربی، استانی در شمالغرب کشور با آب و هوایی منحصر به فرد دارای بیش از ۴۰ تالاب فصلی و دائمی است و از بین این تالاب ها برخی به عنوان تالابی بین المللی در کنوانسیون رامسر ثبت شدند.

مجموعه تالاب‌های نقده در جنوب دریاچه ارومیه شامل تالاب حسنلو، تالاب بین المللی درگه سنگی، طالقان،تالاب سولدوز هستند که در مسیر ۸ کریدور مهاجرتی پرندگان قرار داشته و سالانه پذیرای گونه های مختلفی از پرندگان مهاجر برای استراحت هستند. 

تالاب ها به عنوان استراحتگاهی موقت برای پرندگان مهاجر علاوه بر جلوگیری از تغییر مسیر مهاجرت پرندگان، مانع از تلفات پرندگان مهاجر شده که با تامین حقابه این زیستگاهها بخش زیادی از تنوع زیستی حفظ می شود.

تالاب‌های شهرستان نقده نیز از این قاعده مستثنی نیستند که پس از دوران کم آبی دریاچه ارومیه طی سالهای گذشته، توانستند تنوع زیستی دریاچه ارومیه را حفظ کنند. این تالاب‌ها در بهار تا مرداد ماه زیستگاه پرندگان زادآور بوده و شهریور تا مهر نیز پذیرای پرندگان مهاجر هستند و درنای طناز نمونه ای از پرندگان مهاجری است که سالانه فقط ۱۰ روز در ایران دیده می شود که تالاب درگه سنگی این شهرستان استراحتگاه این پرنده زیبا است. 

حواصیل‌ها، اردک سر سفید، چنگر، فلامینگو، پلیکان، پرستوی دریایی و درنا نمونه ای از پرندگانی است که تالاب‌های شهرستان نقده را زیستگاه خود انتخاب کردند. 

در ادامه با معرفی تالاب‌های شهرستان نقده، با بخشی از اکوتوریسم منطقه آشنا می شوید. 

تالاب حسنلو

به گفته اکبر قائمی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان نقده، تالاب حسنلو از تالاب‌های فصلی این شهرستان است که ۳۰۵ هکتار از آن احیا شده و عمق آن از ۸۰ سانتی متر تا ۱.۵ متر بوده که منبع تغذیه آن رودخانه گدار شهرستان است. 

این تالاب زیستگاه ۷۰ گونه پرنده از جمله چنگر، غاز و اردک سر سفید است که در فصل بهار بدلیل پوشش گیاهی آن بهترین مکان برای جوجه آوری است. 

تالاب بین المللی دُرگه سنگی

همچنین تالاب دُرگه سنگی به مساحت ۷۳۵ هکتار دارای پوشش گیاهی نی، جگن و گز است که نام این تالاب از روستایی به همین نام که در جنوب غربی آن است، اقتباس شده است. 

این تالاب زیستگاه مهمی برای پرندگان زمستان گذر، زادآور و استراحتگاه پرندگانی همچون چنگر، مرغابی ها، اردک سر سفید، فلامینگو، میش مرغ، درنا است. 

تالاب دائمی سولدوز

از دیگر تالاب‌های شهرستان نقده تالاب دائمی سولدوز به مساحت ۴۵۰ هکتار دارای پوشش گیاهی نی، جگن، گز است که پرندگانی همچون پلیکان سفید، قوی فریاد کش، حواصیل خاکستری، پرستوی دریایی و فلامینگو در این تالاب زیست می کنند. 

در این تالاب با ایجاد امکانات زیرساختی، زمینه حضور گردشگران را برای استفاده از این طبیعت زیبا فراهم شده است.

تامین حقابه ۱۱ تالاب اقماری پارک ملی دریاچه ارومیه

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی از تامین حقابه ۱۱ تالاب اقماری پارک ملی دریاچه ارومیه در سال آبی جاری خبر داد.

سعید شهند ۶ اردیبهشت ماه، در حاشیه بازدید از تالاب سولدوز شهرستان نقده در جمع خبرنگاران گفته بود: طی سال آبی جاری، ۷۷ میلیون مترمکعب حقابه ۱۱ تالاب اقماری پارک ملی دریاچه ارومیه رهاسازی شد که ۱۳ میلیون مترمکعب بیشتر از میزان حقابه مصوب رهاسازی‌شده است. 

وی با بیان اینکه پس از ۲۰ سال تالاب‌های درگه سنگی، طالقان، قوپی بابا علی و گرده قیط و ممیند آبگیری شده است، گفت: امسال نیز همانند سال گذشته وضعیت زیست محیطی تالاب‌های اقماری پارک ملی دریاچه ارومیه مطلوب است و با شرایط موجود شاهد تنوع زیستی و گونه‌ای در این تالاب‌ها هستیم. 

شهند اظهار کرد: طبق برنامه‌ریزی انجام شده تابستان امسال نیز حقابه ۳ تالاب شورگل حسنلو، سولدوز و کانی برازان تامین خواهد شد.

رئیس اداره حفاظت و احیای تالاب‌های آذربایجان‌غربی نیز با بیان اینکه تالاب درگه سنگی نقده از اواخر تیرماه بهترین مکان برای استراحت و تغذیه فلامینگوها است، ادامه داد: این تالاب طی سال گذشته پذیرای بیش از ۱۵ هزار قطعه فلامینگو بود.

لیدا شجاعی فر در حاشیه بازدید از تالاب درگه سنگی شهرستان نقده در جمع خبرنگاران گفته بود: این تالاب از نظر وسعت بزرگترین تالاب شهرستان است که تالاب‌های سولدوز، آق قلعه(شورگل حسنلو)، یادگارلو و طالقان... به ترتیب در رتبه‌های بعدی تالاب‌های شهرستان نقده از نظر وسعت قرار دارند. 

وی با بیان اینکه تالاب درگه سنگی بیشترین حجم آب را در بین تالاب‌های فصلی این شهرستان دارد، گفت: آبگیری تالاب بین المللی درگه سنگی با بیش از ۶۰۰ هکتار که در ۲۵ کیلومتری شهرستان نقده واقع شده از اواخر آذر ماه سال گذشته آغاز شده و بیش از ۸ میلیون مترمکعب آب داخل تالاب رها شده است.

شجاعی فر با بیان اینکه منبع تغذیه این تالاب رودخانه گدار است، افزود: طی سالهای گذشته این تالاب در طول فصل تابستان خشک می‌شد اما امسال پیش بینی می‌شود با این حجم آبگیری انجام شده، خشک نشود. 

وی اظهار کرد: این تالاب بدلیل داشتن منبع غذایی عالی زیستگاه مهمی برای زمستان گذرانی، زادآوری و استراحت پرندگان است.

شجاعی فر خاطر نشان کرد: چنگر، مرغابی ها،اردک سرسفید،میش مرغ و فلامینگوها از پرندگان شاخص این تالاب هستند. همچنین در طول فصول بهار و پاییز پذیرای پرندگان مهاجر بسیاری است. 

رئیس اداره حفاظت و احیای تالاب‌های استان گفت: پوشش گیاهی عمده این تالاب شامل بیشه زار، انبوه گز، نی و جگن و گیاهان مرتعی است، همچنین پوشش گیاهی بخش قابل توجه بخش جنوبی تالاب، تنوع و کثرت فیتوپلانکتون‌ها و گونه‌های جانوری بی مهرگان در آب این تالاب نظیر انواع بنتوزها و زنو پلانکتون‌ها، زیستگاه بسیار مناسبی را برای پرندگان آبزی و کنار آبزی به وجود آورده است. 

به گزارش ایسنا، توجه به احیا و حفاظت از تالاب‌ها فرصتی مغتنم برای حفظ تنوع زیستی و رونق اکوتوریسم در آذربایجان غربی است که می طلبد برای معرفی بیشتر تالاب‌ها و طبیعت زیبای آن، زیرساخت گردشگری در این حوزه بیش از این توسعه یابد. 

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • زنده گیری بلدرچین‌ها برای ورود به معرکه شرط بندی/دستگیری باند تبعه افغان
  • تالاب کجی نمکزار نهبندان ۸۰ درصد آبگیری شد
  • تلاش برای احیای کامل تالاب نئور
  • ۸۰ درصد تالاب کجی نمکزار نهبندان آبگیری شد
  • پایان زمستان‌گذرانی ۲۰۰هزار پرنده مهاجر مازندران
  • درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • وضعیت مطلوب تالابهای نقده
  • بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله | مقاومت محیط‌ بانی در برابر اقدام غیر قانونی میراث فرهنگی | توضیحات فرمانده یگان محافت محیط زیست
  • تالاب های نقده، فرصتی برای رونق اکوتوریسم