Web Analytics Made Easy - Statcounter

«امنیت» به عنوان یکی از مهم‌ترین نیازهای جامعه بشری، در آیات و روایات متعددی مورد اشاره قرار گرفته که در این مطلب نگاه جامعی به آنها انجام شده است.

گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا - مرتضی باقری زاده؛ یکی از مهم‌ترین وظایف هر حکومتی، ایجاد امنیت برای مردم است و امنیت یکی از مهم‌ترین نیازهای مادی بشریت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به خاطر همین اهمیت هم، دارا بودن امنیت و برقراری آن در جامعه جزء نخستین خواسته‌های مردم از حکومت است. حال اگر همین امنیت  در کشوری نباشد، سایر نعمت ها نیز گوارا نخواهد بود. اینها نکته‌هایی که تفسیر نور نیز به آن اشاره کرده است.

- سلامتى كه از طريق غذا به دست مى‌آيد و امنيّت، مهم‌ترين نيازهاى مادّى انسان است. تین/1و3: تفسیر نور.

- رفاه و امنيّت، اوّلين خواسته‌هاى مردم از حكومت‌هاست. اعراف/129: تفسیر نور.

- بهره‌مندى از نعمت‌ها، زمانى لذيذ و گوارا است كه در فضاى امن، آرام و بى‌اضطراب باشد. بقره/126: تفسیر نور.

نکته‌ای که مسئولین هر کشوری باید به آن توجه داشته باشند، این است که شرط لازم برای زندگی کردن مردم در جامعه، امنیت است. این موضوع در تفسیر نور هم مورد اشاره قرار گرفته است. امنيّت، شرط لازم براى زندگى است. ابراهیم/35: تفسیر نور.

مژدگانی خداوند به اهل ایمان

یکی از مژدگانی‌های خداوند به اهل ایمان، وجود امنیت پس از ظهور امام زمان (عج)  است. خداوند به كسانى كه ايمان آورده و كارهاى شايسته انجام داده‌اند، وعده داده كه حتماً آنان را در زمين جانشين قرار دهد. همان گونه كه كسانى پيش از ايشان را جانشين كرد، و قطعاً دينى را كه خداوند براى آنان پسنديده است، براى آنان استقرار و اقتدار بخشد و از پى ترسشان امنيّت را جايگزين كند، تا (تنها) مرا بپرستند و چيزى را براى من شريك نگيرند، و هر كس بعد از اين، كفر ورزد پس آنان همان فاسقانند.

قابل توجه است که خداوند در آیات دیگری نیز به انسان‌ها تذکر می‌دهد که، امنیت، لطف و نعمت الهی است و نباید به آن کفر بورزیم. این نکات هم مطابق آنچه در ادامه از تفسیر نور آمده، در قرآن مورد اشاره قرار گرفته است؛

- آيا نديدند كه ما حرمى امن قرار داديم و حال آن كه مردم از اطرافشان ربوده مى‌شدند؟! پس آيا به باطل ايمان مى‌آورند و به نعمت خداوند كفر مى‌ورزند؟ عنکبوت/67.

- یکی از نعمت‌های ویژه خداوند به قوم سبا، نعمت امنیت بوده است. سبا/18: تفسیر نور.

- و خداوند (براى شما) قريه‌اى را مثال مى‌زند كه امن و آرام بود، روزيش از هر سو فراوان مى‌رسيد، امّا (مردم آن قريه) نعمت‌هاى خدا را ناسپاسى كردند، پس خداوند به (سزاى) آنچه انجام مى‌دادند، پوشش فراگير گرسنگى و ترس را بر آنان چشانيد. نحل/112.

- برقرارى امنيّت و برطرف كردن عوامل ترس، كار خدايى است. قریش/4: تفسیر نور.

اشاره روایات به نعمت امنیت چگونه است؟

البته نعمت امنیت نه تنها در قرآن، بلکه در روایات نیز به آن توجه شده است. پیامبر اسلام صل الله علیه و آله می‌فرمایند: هر کس شب و روز خود را سپری کند و از سه چیز، برخوردار باشد، نعمت دنیا را کامل دارد: کسی که بام و شامش را در تندرستی و امنیت و آسایش خاطر بگذراند.

ایشان در جایی دیگر می‌فرمایند: دو نعمت قدرشان ناشناخته است: امنيّت و سلامت. در روایتی از امیرالمومنین علیه السلام آمده است: نعمتى گواراتر از امنيّت نيست.

وجود امنیت تا این اندازه اهمیت دارد که دعای حضرت ابراهیم علیه السلام نیز پیرامون مسئله امنیت است.

- (بياد آور) هنگامى كه ابراهيم گفت: پروردگارا! اين (سرزمين) را شهرى امن قرارده...بقره/126

- (به ياد آور) زمانى را كه ابراهيم گفت: پروردگارا! اين شهر (مكه) را امن قرار ده... ابراهیم/35

- امنيّت شهر مكّه، دعاى حضرت ابراهيم است. تین/3: تفسیر نور.

چند نکته قابل توجه درباره بحث امنیت:

1- حاکمیت نظام و امنیت:

طبق آیات و روایات بیان شده، یکی از مهم‌ترین وظایف حکومت اسلامی که باید با قاطعیت آن را حفظ کند، توجه به بحث امنیت است و  قاطعیت درباره امنیت یک بحث کاملا جدی و قطعی است.

- وظيفه‌ نظام و حكومت، حفظ امنيّت شهرها، روستاها، جاده‌ها و برخورد با متخلّفان است. مائده/33: تفسیر نور.

- بايد امنيّت جامعه را با قاطعيّت حفظ كرد. مائده/38: تفسیر نور.

- براى آنان كه امنيّت جامعه را بر هم مى‌زنند، چند نوع كيفر مقرر شده است: اعدام، تبعيد، قطع دست و پا، به دار آويختن. مائده/33: تفسیر نور.

برای مدیران حکومت اسلامی، باید این نکته بسیار قابل توجه باشد که یکی از اهداف حکومت اسلامی، بحث امنیت است و رهبران جامعه اسلامی نیز باید برای امنیت مردم فکر کنند.

- هدف از حكومت اهل ايمان، استقرار دين الهى در زمين و رسيدن به توحيد و امنيّت كامل است. نور/55: تفسیر نور.

- رهبران جامعه بايد به فكر امنيّت مردم باشند. ابراهیم/35: تفسیر نور.

- از امتيازات اسلام داشتن سرزمين امن است حتى براى گياهان و حيوانات. تین/3: تفسیر نور.

حال اگر کسانی به دنبال امنیت حقیقی هستند، باید بدانند که امنیت واقعی فقط در سایه دین به وجود می‌آید.

- امنيّت واقعى، در سايه‌ى حكومت دين است. نور/55: تفسیر نور.

2- عبادت و امنیت:

یکی از کارکردهای ویژه امنیت در حکومت اسلامی این است که امنیت، شرایط را برای عبادت فراهم می‌کند. بنابراین مدیران جامعه اسلامی باید تلاش کنند که کل جامعه و مراکز عبادت امنیت داشته باشند.

- مراكز عبادت بايد امنيّت داشته باشد. ابراهیم/35: تفسیر نور.

- امنيّت در جامعه‌ى اسلامى، شرايط مناسبى براى عبادت فراهم مى‌سازد. نور/55: تفسیر نور.

ولی متاسفانه برخی از افراد جامعه، هنگامی که امنیت در جامعه به وجود می‌آید، به جای این که از این امنیت برای شکرگزاری و عبادت خدا استفاده کنند، به سمت گناه و کفر ورزیدن نسبت به خدا می‌روند.

- امنيّت، براى آزادى گناه و عياشى نيست، بلكه امنيّت بايد مقدّمه‌ عبادت باشد. ابراهیم/35: تفسیر نور.

- امنيّت، زمينه و بستر عبادت است؛ ولى گروهى قدر آن را نمى‌دانند و به سوى كفر مى‌روند. عنکبوت/67: تفسیر نور.

3- امنیت و اقتصاد:

مسئولان جامعه اسلامی باید بدانند که، با به وجود آوردن امنیت، هم به معنویات و هم مادیات مردم کمک می‌کنند.

- بهبود، رونق و رشد اقتصادى، در گرو امنيّت و آرامش اجتماعى است. قصص/57: تفسیر نور.

- امنيّت و آرامش در رأس نعمت‌ها و زمينه‌ توسعه در رزق و اقتصاد جامعه مى‌باشد. نحل/112: تفسیر نور.

حاکمان جامعه اسلامی هم باید بدانند، تلاش برای دعوت مردم به سوی دین، از گذرگاه مسائل اقتصادی و امنیتی می‌گذرد و مسائل اقتصادی هم وابستگی زیادی به امنیت دارد.

- تا مسائل اقتصادى و امنيّتى جامعه حل نشود، نمى‌توان آنان را به عبادت دعوت كرد. قریش/3و4: تفسیر نور.

نکته پایانی

اگر مدیران جامعه اسلامی به این مطالب بیان شده توجه داشته باشند، قطعا می‌دانند که یکی از وظایف آنان، هر چه قوی کردن نیروهایی است که وظیفه امنیت کشور را بر عهده دارند.

بیان این جمله که ما بدون داشتن نیروی امنیتی قوی، می‌توانیم مردم را خوشبخت کنیم، مورد تایید قرآن نیست و نداشتن و یا ضعیف بودن قوای نظامی نه تنها در بحث معنوی مردم اثر منفی می‌گذارد، بلکه  در بحث مادیات نیز همین اثر را دارد.

انتهای پیام/4139/

منبع: آنا

کلیدواژه: امنیت مدیریت در قرآن مدیر قرآنی یکی از مهم ترین جامعه اسلامی حکومت اسلامی تفسیر نور ابراهیم 35 امنی ت امنی ت نعمت ها ت مردم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۰۴۳۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگاهی به تغییرات جدید در جامعه ژاپن با محوریت خانواده‌های ژاپنی

خبرگزاری مهر _گروه فرهنگ و ادب، طاهره طهرانی: ارتباطات دانشگاه‌ها در سراسر جهان، راهی است برای آشنایی دقیق و علمی با قوانین و فرهنگ‌ها و موضوعات مبتلابه مردم در سرزمین‌های دیگر؛ و گاهی همین ارتباطات باعث شکوفایی و دریافت اهمیت یا ایده‌های جدید برای حل موضوعات غالباً مشترک زندگی انسان می‌شود. روز شنبه هشتم اردیبهشت ماه به همت گروه زبان‌ها و ادبیات آسیای شرقی، نشستی با عنوان نگاهی به تغییرات جدید در جامعه ژاپن با محوریت خانواده‌های ژاپنی در دانشکده زبان‌های خارجی دانشگاه تهران برگزار شد که سخنران آن خانم دکتر توکویو موریتا، دانشیار دانشگاه کاگوشیما بود؛ این سخنرانی به زبان فارسی انجام شد.

صرف نظر از عنوان طولانی این نشست، می‌توان کلید واژه بحث را هویت فردی زنان در مقابل هویت اجتماعی و قانونی در جامعه ژاپن دانست، به طور خلاصه اینکه نام چقدر اهمیت دارد. در فرهنگ ما اهمیت نام بسیار زیاد است، به طوری که در شاهنامه می‌بینیم پهلوانی مانند بهرام برای آنکه نامش _که بر دسته تازیانه حک شده_ به دست دشمن نیفتد جانش را فدا می‌کند. زنان و مردان هرکدام به نام خود شناخته شده و هویت فردی خود را در عین داشتن تعلقات اجتماعی و خانوادگی حفظ می‌کنند.

خانم موریتا که فارسی را به شیرینی صحبت می‌کرد، سخن خود را با نام و نام خانوادگی خود آغاز کرد، جایی که علیرغم ساده به نظر آمدن محل اختلاف بود. در قوانین ژاپن، خانواده محور همه چیز است و تعاریف قانونی ذیل این عنوان شکل می‌گیرد، طبق قانون همه افراد یک خانواده باید یک نام خانوادگی داشته باشند. به صورت سنتی، هر زن پس از ازدواج با نام خانوادگی همسر شناخته می‌شود؛ و این نام خانوادگی جدید به این معناست که نام او از برگه هویتی خانواده پدری حذف می‌شود و به جایش ردیفی با عنوان X نوشته می‌شود. سپس برگه هویتی جدید _با ستونی برای مرد و ستونی برای زن و ستونی برای فرزند یا فرزندان_ صادر می‌شود. به این ترتیب تمامی مبادلات بانکی یا کارتهای هویتی مثل گواهینامه رانندگی، مسائل مربوط به تأمین اجتماعی و اشتغال و بازنشستگی و کارهای قانونی او باید با نام جدید صورت بپذیرد. به این صورت نام خانم موریتا پس از ازدواج با آقای یونِدا از Tokoyo MORITA تبدیل به Tokoyo YONEDA شده بود. در صورت جدایی زن و شوهر، این نام دوباره به حالت قبل برگشته و همه مدارک باید تغییر کند؛ و برای عوض کردن آنها باید مبلغ ۲,۲۵۰ ین (معادل ۵۰۰ دلار) پرداخت شود. نرخ طلاق در جامعه ژاپن ۳۰ درصد است.

به گفته خانم موریتا در سال ۱۹۹۵ میلادی لایحه‌ای به مجلس ژاپن ارائه شده برای اینکه زنان بتوانند نام خانوادگی خود را انتخاب کنند و در کارهای قانونی از همان نام استفاده کنند، اما با وجود گذشت ۲۹ سال هنوز به نتیجه نرسیده است. زنان می‌توانند با درخواست از محل کار یا کارفرما و توافق به صورت مشروط از نام خانوادگی خود که به آن شناخته و با آن بزرگ شده اند استفاده کنند، اما در مورد کارهای بانکی و امور مالی باید از نام خانوادگی شوهر که در قانون به آن شناخته می‌شوند استفاده کنند.

او در ادامه افزود در گذشته و تا قبل از جنگ جهانی دوم سیستم خانوادگی ژاپن به این صورت بود که پدر مسئولیت تصمیم گیری همه چیز را داشت، حتی ازدواج دخترانش. اما بعد از ۱۹۴۷ و تغییر قانون دختران بعد از سن ۱۸ سالگی می‌توانستند خودشان برای ازدواج خود تصمیم بگیرند. هرچند واحد خانواده همچنان به صورت جدولی باقی بود و افراد به صورت جداگانه و فردی شناسنامه ندارند. این سیستم هنوز در چین و ژاپن و تایوان برقرار است. این تغییر نقش تا دهه ۱۹۹۰ به سیستم سرمایه داری و اقتصاد ژاپن بسیار کمک کرد، چرا که به این ترتیب زنان می‌توانستند پس از ازدواج به کار بیرون خانه ادامه بدهند. تا قبل از آن مردان در بخش عمومی و بیرون خانه کار می‌کردند و نقش زنان در بخش خصوصی خانواده در کنار پدربزرگ و مادربزرگ و فرزندان تعریف می‌شد، چنانچه به گفته ایشان برنامه‌های تلویزیونی سال‌ها در حال پخش است که خانواده ایده آل ژاپنی را نمایش می‌دهد: پدر و مادر، پدربزرگ و مادربزرگ و دو یا سه فرزند. و این برنامه سالهاست با همین صورت در حال پخش است و بر عکس جامعه ژاپن تغییری نکرده است.

به گفته خانم موریتا قبل از جنگ جهانی دوم ۳۰ درصد از زنان ژاپنی بیرون خانه کار می‌کردند، اما امروز این رقم به ۷۰ درصد رسیده است. ۲۸ درصد مردان ژاپنی هرگز ازدواج نمی‌کنند، این رقم در مورد زنان ۱۷ درصد است. اما در مورد کسانی که در مشاغل رسمی شاغلند این نسبت معکوس می‌شود، به این ترتیب که ۲۴ درصد زنان و ۱۹ درصد مردان تا پایان عمر مجرد می‌مانند، در واقع زنان تمایلی به ازدواج با مردانی که حقوق کمتری می‌گیرند ندارند. چون قوانین مالی خانواده محور است، زنان و مردانی که تک نفره زندگی کرده و ازدواج نمی‌کنند برای مسائل تأمین اجتماعی و بازنشستگی دچار مشکل می‌شوند. نداشتن هویت فردی قانونی و تعریف هر فرد ذیل عنوان خانواده مشکلاتی به وجود می‌آورد، به عنوان نمونه سابقاً بیمه سلامت برای خانواده به صورت دفترچه بوده و در صورتی که دو نفر از اعضای خانواده همزمان نیاز به بستری در بیمارستان یا کارهای درمانی پیدا می‌کردند دچار مشکل می‌شدند؛ که برای حل این مشکلات امروز برای هر نفر یک کارت بیمه سلامت صادر می‌شود.

تغییر الگوی زندگی خانوادگی و اشتغال بیشتر زنان بیرون از خانه، اهمیت مسئله هویت فردی برای زنان را بیشتر نشان می‌دهد؛ بسیاری از زنانی که در سمت‌های دانشگاهی کار می‌کنند و دارای تالیفات و مقاله‌هایی هستند، نسبت به این تغییر نام معترض اند؛ چراکه به نام خانوادگی خود شناخته شده اند و در صورت تغییر این نام تمامی فعالیت‌های علمی و شغلی شأن تحت تأثیر قرار می‌گیرد. الگوی مالی خانواده از حالتی که مرد عهده دار همه هزینه‌ها باشد به حالتی تغییر کرده که زن و مرد شاغل پس از ازدواج حساب مشترکی برای خانواده دارند، و باقی حقوق در اختیار خودشان باقی می‌ماند.

در پایان نشست چند نفر از حاضران و دانشجویان پرسش‌هایی مطرح کردند، خانم موریتا در پاسخ اولین سوال که از آمار زنان معترض و فعالیت آنان و راه قانونی برای بیان این اعتراض بود گفت مجلس ژاپن هر سال نظرسنجی می کرده و نتایج امسال این نظرسنجی نشان می‌دهد که ۷۰ درصد زنان ژاپنی درخواست حفظ نام خانوادگی خود پس از ازدواج را دارند. هرچند به لحاظ اجتماعی اگر زنی درخواست این را داشته باشد که نام خانوادگی خود را حفظ کند، والدین شوهر ناراحت می‌شوند؛ اما موردی بوده که زن شکایتی در دادگاه مطرح کرده و درخواست کرده که برای خود نام خانوادگی پدربزرگ و مادربزرگ مادری خود را انتخاب کند تا نامشان از میان نرود.

وی در پاسخ این پرسش که آیا شده تا به حال مردی نام خانوادگی خود را تغییر دهد؟ گفت در ۹۵ درصد موارد از نام خانوادگی شوهر استفاده می‌شود، در ۵ درصد موارد و در صورتی که خانواده زن نامدار و بزرگ و اصطلاحاً جزو اشراف باشند، شوهر نام خود را به نام خانوادگی زن تغییر می‌دهد.

کد خبر 6094260 طاهره تهرانی

دیگر خبرها

  • نگاهی به فیلم هویت حاتمی‌کیا، به مناسبت بازپخش از شبکه نمایش
  • پاسخ به شبهه قرآنی تحلیلگر اسرائیلی در توجیه غصب سرزمین فلسطین
  • دستگاه‌ها به مسئولیت‌ در قبال آموزش و پرورش عمل نمی‌کنند
  • فیلم| انتقاد تند سناتور آمریکایی از سیاست آمریکا در قبال جنایات در غزه؛ وقت آن رسیده به صدای مردم آمریکا گوش دهیم!
  • سکوت مسلمین در قبال جنایات صهیونیست‌ها زبانه‌های آتش را به جهان اسلام خواهد کشید
  • لزوم توجه دولت به مشارکت و امنیت خاطر مردم در سرمایه‌ گذاری‌ ها
  • استفاده از همه ظرفیت‌ها برای خدمت به مردم از وظایف جدی مسوولان
  • نگاهی به تغییرات جدید در جامعه ژاپن با محوریت خانواده‌های ژاپنی
  • آریایی‌ها چه کسانی بودند؟/ نگاهی عمیق به مهاجرت آریایی‌ها به فلات ایران
  • کلید واژه پیشرفت صنعت بیمه