Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-03@00:10:36 GMT

لرزه تورم بر تن صندوق‌های بازنشستگی

تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۸۱۲۰۵۴

لرزه تورم بر تن صندوق‌های بازنشستگی

تورم یکی از شاخص‌های کلان اقتصاد است که افزایش مداوم آن، می‌تواند دردسرهایی را برای سازمان‌های مختلف ایجاد کند. اکنون که اقتصاد ایران گرفتار افزایشِ نرخ تورم شده، از یک‌سو اصلاح نظام بازنشستگی و از سوی دیگر، حمایت‌های دولت می‌تواند این سازمان مهم کشوری را از بحران نجات دهد.

به گزارش ایسنا، «تورم»، پدیده‌ای است که می‌تواند روی تمامی ابعاد زندگی مردم و البته سازمان‌های مختلف از جمله صندوق‌های بازنشستگی تاثیر منفی بگذارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در واقع تورم دهه‌هاست که در اقتصاد ما جا خوش کرده‌است. به این ترتیب، به باور برخی اقتصاددان‌ها با نوعی انباشت تورم در اقتصاد ایران مواجه هستیم. اما این انباشت تورم چه تاثیری بر نهادهای مختلف از جمله صندوق‌های بازنشستگی داشته‌است؟ که باید پاسخ داد که بدون تردید، صندوق‌های بازنشستگی از این زاویه، آسیب دیده‌اند.

صندوق‌های بازنشستگی از جمله سازمان صندوق بازنشستگی کشوری، درون چارچوب نظام اقتصادی فعالیت می‌کنند. وقتی بخشی از نظام اقتصادی مختل شود، قاعدتا باید روی سازمان‌هایی که درون این نظام فعالیت می‌کنند اثر بگذارد. البته همیشه این طور نیست که با بهبود وضعیت اقتصادی، شرایط صندوق‌ها هم بهبود پیدا کند چرا که بخشی از ماجرا به مدیریت درون صندوق‌ها مربوط می‌شود اما بد بودنِ شرایط اقتصادی، می‌تواند اثراتی روی صندوق‌ها بگذارد.

عدم رشد متناسب درآمد صندوق‌ها و ورودیِ آن‌ها نسبت به خروجی‌شان

اسماعیل صفرزاده، عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا و پژوهشگر موسسه راهبردهای بازنشستگی صبا با اشاره به اینکه تورم جزو مهم‌ترین و اثرگذارترین متغیرهای کلانِ اقتصادی در وضعیت صندوق‌هاست، می‌گوید: درآمد صندوق‌ها و ورودیِ آن‌ها نسبت به خروجی‌شان و متناسب با نرخ تورم، رشد نکرده‌است. این مسئله می‌تواند روی مخارج بازنشستگان هم اثر منفی بگذارد. یعنی کاری کند که مستمری بازنشستگان، کفاف ندهد.

وی ادامه می دهد: به همین دلیل است که دولت‌ها در هر دوره‌ای، شعار همسان‌سازی یا متناسب‌سازی و یا نظایر این‌ها را می‌دهند. البته اکنون همسان‌سازی رخ داده اما به هرحال دستمزدها نمی‌تواند به صورت مستمر با نرخ تورم، افزایش پیدا کند.

یکی از مسائل مهمی که این پژوهشگر اقتصادی به عنوان مشکلات صندوق بازنشستگی به آن اشاره می‌کند این است که ورودی صندوق‌ها نسبت به خروجی آن‌ها کمتر است و در نتیجه صندوق روز به روز بیشتر تحت فشار قرار می‌گیرد. به همین دلیل است که او می‌گوید: «اگر دست حمایت دولت برداشته شود و این بودجه‌رسانی را نداشته باشد، همین حالا هم عملا صندوق زمین‌گیر شده و توان پوشش تعهدات مالی خودش را نخواهد داشت».


البته آنطور که صفرزاده می‌گوید، در اقتصادهای مختلف از جمله ایران، دولت‌ها خود را به نوعی متولی صندوق بازنشستگی می‌دانند و به همین دلیل در شرایط بحرانی، از آن‌ها حمایت می‌کنند. او به تجربه کشورهایی مثل شیلی و لهستان اشاره می‌کند که بارها با حمایت دولت، صندوق‌ها از ورشکستگی نجات پیدا کرده‌اند. پیچیدگی شرایط صندوق‌ها، مقوله‌ای است که دیگر اقتصاددان‌ها هم به آن اشاره دارند.

تورم چه زمانی بد است؟


آلبرت بغزیان، اقتصاددان و استاد دانشگاه شهید بهشتی نیز اقتصاد تورمی را اینطور تعریف می‌کند: «اقتصادی که تورمش دو رقمی باشد و همچنین اقتصادی که رشد اقتصادیِ آن منفی باشد، اقتصاد تورمی است. این یعنی رکود به همراه تورم، به اضافه بیکاریِ فزاینده، می‌شود اقتصاد تورمی».

بسیاری از کشورها اصولا با نرخ تورم دو رقمی بیگانه هستند اما تورم در حدی معقول و منطقی، بخشی از اقتصاد است که می‌تواند وجود داشته باشد. استاد دانشگاه شهید بهشتی می‌گوید: «تورم حدود یک تا دو درصد، چیزی است که با توجه به افزایش کیفیت محصولات و سایر موارد، می‌تواند رخ دهد، این الزاما چیز بدی نیست. به هر حال کیفیت خدمات هم بالا می‌رود».

پس پرسش این است که تورم چه زمانی بد است؟ که بغزیان می‌گوید: «دستمزدها معمولا جلوتر از تورم هستند و باید هم همینطور باشد اما اگر تورم از رشد دستمزدها جلو بیفتد، سفره را کوچک‌تر می‌کند.» پس اگر تورم به قدری پیش برود که از رشد دستمزد هم جلو بزند، منجر به بروز آسیب و مشکلات اقتصادی برای طبقات مختلف جامعه خواهد شد.

وی در ادامه با اشاره به صندوق های بازنشستگی می گوید: افزایش سن امید به زندگی، به چالشی برای صندوق‌های بازنشستگی تبدیل شده و این مسئله شاید از سایر عوامل هم مهم‌تر باشد.

صندوق‌ها از تورم ضربه می‌خورند

بغزیان درباره اثر تورم بر صندوق‌ها می‌گوید: «در کل صندوق‌ها از تورم ضربه می‌خورند. اما این ضربه بعید است به حدی باشد که آن‌ها را به مرز ورشکستگی بکشاند. به هر حال این‌ها دارایی‌های غیرمنقول دارند. اگر صندوق‌ها به درستی مدیریت نشوند، حتی در شرایط عادی هم با بحران مواجه می‌شوند. مدیریت صندوق باید به دنبال دارایی‌های غیرمنقول و سرمایه‌گذاری‌های پربازده باشد تا برای بازنشستگان مشکلی پیش نیاید اما در نهایت دولت‌ها هم کمک می‌کنند تا صندوق‌ها در مواقعی مثل شرایط تورمی، زیان نبینند». به این ترتیب، آن‌چه پررنگ و پراهمیت جلوه می‌کند، در کنار مدیریتِ اصولی و دقیق صندوق، مسئله حمایت دولت است.

تورم یکی از شاخص‌های کلان اقتصاد است که افزایش مداوم آن، می‌تواند دردسرهایی را برای سازمان‌های مختلف ایجاد کند. برخی اقتصاددان‌ها مثل بغزیان معتقدند تورم می‌تواند تا حدودی وضعیت صندوق‌ها را دشوار کند اما برخی دیگر مثل صفرزاده بر این باورند که هیچ عاملی به اندازه تورم روی مصارف صندوق اثرگذار نیست و نمی‌تواند وضعیت مالی صندوق را تا این اندازه به لرزه درآورد لذا به نظر می رسد اکنون که اقتصاد ایران گرفتار افزایشِ مداوم نرخ تورم شده، از یک‌سو اصلاح نظام بازنشستگی و از سوی دیگر، حمایت‌های دولت می‌تواند این سازمان مهم کشوری را از بحران نجات دهد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: متناسب سازی حقوق بازنشستگان کشوری نرخ تورم صندوق های بازنشستگی نرخ تورم صندوق ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۱۲۰۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صندوق سرمایه گذاری مشترک ایران و امارات تشکیل شود

تین نیوز

وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر ضرورت استفاده از فرصت‌های موجود برای تجارت کالا میان ایران و امارات گفت: تشکیل صندوق سرمایه گذاری مشترک میان دو کشور لازم و مهم است.

به گزارش تین نیوز به نقل از وزارت راه و شهرسازی، مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی و رئیس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و امارت در سخنرانی خود در اتاق بازرگانی ابوظبی اظهار کرد: ایران و امارات سوابق و پیشینه و روابط اقتصادی و تجاری دیرینه دارند و حجم ۲۷ میلیارد مراودات تجاری نشانه از عمیق بودن این روابط است.

وی افزود: امارات دومین شریک تجاری بعد از چین است؛ اتاق‌های بازرگانی و فعالین اقتصادی نقش ویژه‌ای در این روابط دارند، اما آنها باید شجاعت لازم را داشته باشند و البته باید حمایت هم شوند. 

وزیر راه و شهرسازی کشورمان تصریح کرد: ایران سرزمین و هاب ترانزیت و کریدور بی نظیر شمال - جنوب است و اگر امارات از این فرصت و بنادر لجستیکی ایران استفاده کند و در بنادر جدید سرمایه گذاری کرده و آنها را توسعه دهد قطعا اقتصادش رشد بیشتری کرده و به راحتی به اوراسیا دسترسی پیدا می‌کند.

وی گفت: رشد ۵۸ درصدی ترانزیت جاده‌ای ایران در سال گذشته نشان می‌دهد عزم جدی برای این حوزه داریم. 

بذرپاش اظهار کرد: استفاده از فرصت‌های موجود برای تجارت کالا و تشکیل کنسرسیوم‌های مشترک و سرمایه گذاری مشترک باید توسط دو کشور تصمیم گیری شود.

وی افزود: تشکیل صندوق سرمایه گذاری مشترک لازم و مهم است؛ در هفته ۳۲۰ پرواز بین ایران و امارات انجام می‌شود، ارتقای خدمات فنی و مهندسی در دو کشور و حتی در کشور ثالث می‌تواند فرصت‌های جدیدی به وجود آورد و امتیازات زیادی در مناقصات برای طرفین دارد.

بذرپاش گفت: تبادل هیات‌های تجاری بین دو کشور می‌تواند آثار و برکات زیادی داشته باشد؛ اخیرا در تهران نمایشگاه ایران اکسپو برگزار شد که برخی مسئولان اماراتی از آن بازدید کردند. 

وی اظهار کرد: تمام تلاش دولت‌ها باید برداشتن موانع از جلوی پای فعالان اقتصادی و افزایش مراودات تجاری باشد و رسیدن میزان تبادلات تجاری و اقتصادی به سالی ۳۰ میلیارد دلار حداقل خواسته تجار و فعالان است.

وزیر راه و شهرسازی کشورمان تصریح کرد: دشمنان مشترک ایران و امارات تلاش می‌کنند بین دو کشور اختلاف افکنی کنند، اما مسئولین دو کشور آن را خنثی کرده اند. 

وی افزود: برگزاری اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی بخشی از افق روشن توسعه روابط ایران و امارات است.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • تلاش برای مردمی کردن اقتصاد در خراسان جنوبی
  • گام های بسیج سازندگی خراسان جنوبی برای مردمی کردن اقتصاد
  • افتتاح ۶۰ پروژه عمرانی و محرومیت‌زدایی در خراسان جنوبی
  • غفلت در بهره‌برداری از میادین مشترک نفت و گاز، چه بر سر آینده اقتصاد می آورد؟
  • گشتی در اقتصاد جهان | خوش‌بینی صندوق بین‌المللی پول به اقتصاد آسیا
  • صندوق سرمایه گذاری مشترک ایران و امارات تشکیل شود
  • پرونده باز بابک زنجانی در افکار عمومی/مهار تورم دغدغه کهنه اقتصاد/ زنان و دختران چگونه قربانی بستر مجازی می‌شوند؟
  • اولویت اصلی مجلس دوازدهم باید «مردمی‌سازی اقتصاد» باشد
  • مهم‌ترین بازیگران افزایش تورم کدامند؟
  • بازیگران سریال تورم