Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-28@20:21:20 GMT

60 برابر شدن کسری بودجه عملیاتی در ایران

تاریخ انتشار: ۱۵ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۸۷۴۲۶۱

60 برابر شدن کسری بودجه عملیاتی در ایران

ساعت 24 - برخی ارقام و اعداد درایران معنای خود را از دست داده اند و به شکل بهت برانگیزی آنقدر بزرگ و چاق شده اند که نوعی بی حسی در ایرانیان ایجاد کرده است . آیا باور می کنید در یک دوره 24 ساله از 1374 تا 1398 کسری تراز عملیاتی بودجه درایران 60 برابر شده است. اگر چه باور آن دشوار است اما آمارهای رسمی ارایه شده از سوی سازمان برنامه وبودجه در تازه ترین گزارش این سازمان به نام " تراز مالی حسابداری تعهدی و بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد " که از سوی این سازمان منتشر شده است باور ان را آسان می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بودجه عملیاتی چیست

 تفاوت بین درآمدها  (درآمدهای  مالیاتی  و  سایر  درآمدهای  غیرنفتی) و اعتبارات  هزینه های(جاری) را نشان می دهد. درواقع، تراز این تراز مهمترین شاخص در نظام طبقه بندی جدید بودجه بوده که از سال 1381بر  اساس استاندارد  بین المللی   به  کار  گرفته  شده  است.  همچنین  در  سیاستهای  کلی برنامه های پنجساله اخیر یکی از مهمترین هدفها، کاهش کسری موجود این تراز به صفر تعیین شده است که مفهوم آن، این است که اعتبارات هزینه های دولت از محل درآمدهای غیرنفتی و استقراضی دولت تأمین می شود.

از 1760 میلیارد تومان شروع شد

 عملکرد این شاخص نشان می دهد به رغم تأکیدهای صورت گرفته، کسری آن که در سال 1374حدود 17600میلیارد ریال بود، به طورمتوسط در برنامه دوم به حدود 19200- میلیارد ریال،در برنامه سوم به 79900- میلیارد ریال، در برنامه چهارم به 174744- میلیارد ریال، در برنامه پنجم به 429800-میلیارد ریال و در سه سال اول برنامه ششم توسعه به 2721715- میلیارد ریال افزایش یافته است. آخرین عملکرد آن مربوط به سال 1393بوده که حدود 1040- هزار میلیارد ریال است. به عبارت دیگر، کسری مزبور طی دوره مورد بررسی نه تنهاکاهش نیافته بلکه حدود  60برابر شده است. در  برنامه های چهارم تا ششم نیز که در خصوص این شاخص تأکید خاص شده،این کسری حدود 8 برابر گردیده است. کسری این تراز درواقع وابستگی اعتبارات هزینه های دولت به منابع حاصل از صادرات نفت و منابع استقراضی را نشان میدهد که باید از طریق افزایش درآمدها یا کاهش و صرفه راعتبارات هزینه ای کاهش می یافت.

کجا کم آوردیم

کسری تراز عملیاتی در وهله اول باید از محل مازاد تراز داراییهای سرمایه ای، یعنی به طورعمده منابع حاصل از صادرات نفت و میعانات گازی و باقی مانده از محل مازاد تراز دارایی های مالی؛یعنی منابع حاصل از فروش اوراق مالی اسلامی، واگذاری شرکتهای دولتی و استفاده از منابع صندوق توسعه ملی تأمین شود. تراز داراییهای مالی همان تراز مالی است این مفهوم درواقع کسری بودجه نظام سنتی بودجه ریزی است که در سالهای اخیر، روندی افزایشی به خود گرفته است.مهمترین اقدامات در راستای بهبود وضعیت موجود باید بر قطع وابستگی اعتبارات هزینه ای دولت به درآمدهای  نفتی و تأمین آن از محل درآمدهای غیرنفتی (درآمدهای مالیاتی و سایر درآمدها) از یک طرف و تأکید بر اختصاص عواید نفتی به طرحهای تملک دارایی های سرمایه ای و ساماندهی وضعیت طرحهای مذکور از طرف دیگر،متمرکز شود. تأمین اعتبارات هزینه ای از محل درآمدهای غیرنفتی از ترکیب دو اقدام می تواند حاصل شود: اول کاهش یا صرفهجویی در اعتبارات هزینه ای و دوم، افزایش درآمدهای غیرنفتی؛به ویژه درآمدهای مالیاتی. برای ساماندهی وضعیت طرحهای عمرانی نیز علاوه بر تأمینِ بخشی از منابع مورد نیاز از محل منابع احتمالی از صرفه جویی وافزایش  بهره وری  اعتبارات  هزینه ای  با  استقرار  نظام  بودجه ریزیِ  مبتنی  بر  عملکرد  در  یک  چارچوب  میان مدتِ مخارجِ دولتی، افزایش درآمدهای غیرنفتی، واگذاری این طرحهابه بخش خصوصی و یا مشارکت بخش عمومی و خصوصی در تأمین اعتبارات مورد نیاز آنهامطرح است؛ بنابراین مجموعه اقدامات باید حول محورهای زیر متمرکز شود:- - برای برآوردهدف کاهش تراز عملیاتی، پیش بینی سازوکارهای لازم در خصوص گسترش پایه های مالیاتی، حذف معافیت ها، استقرار نظام خوداظهاری مالیاتی  و سایر موارد مذکور در این بررسی فزایش نسبت مالیات بر بولید ناخالص داخلی از وضعیت فغلی به 12 در صد تا پایان برنامه هفتم.

ارتقای نسبت درآمدها به تولید ناخالص داخلی از حدود مقدار 2.5 درصد فعلی به 4 درصد تا سال 1405،باتجهیزسایرمنابع درآمدی دولت. -افزایش درآمدهای عمومی به گونهای که ضمن تأمین اعتبارات هزینه ای،بخشی نیز برای پرداخت سود اوراق بدهی پیشبینی شده برای فروش طی سالهای آینده جهت بازپرداخت بدهیهای دولت اختصاص یابد. -توزیع منابع ارزی حاصل از صادرات نفت به صورت زیر: الف-برای تأمین سرمایه گذاریهای مورد نیاز بخش نفت، سهم شرکت ملی نفت ایران به تدریج از 5/104به 20درصد افزایش یابد. ب-در نقش تثبیت کننده صندوق توسعه ملی از سهم صندوق تعیین شده در برنامه ششم توسعه به شکل زیر استفاده به عمل آمد: -اعطای تسهیلات برای تأمین کسری باقی مانده تراز عملیاتی دولت. -سپرده گذاری در بانکهای توسعه ای که همراه با سپرده گذاری اعتبارات طرحهای تملک دارایی های سرمایه ای انتفاعی که  توجیه  مالی و اقتصادی دارند صرف تأمین سرمایه گذاری در زیرساختها  و تضمین خرید خدمات میشود. -اعطای تسهیلات مستقیم به بخش خصوصی. -در اختیار دولت قرار گرفتنحداقل 50درصد از منابع حاصل از صادرات نفت برای تأمینمصارف عمومی. -تقسیم طرحهای تملک داراییهای سرمایهای ای به چهاردسته زیر: الف-انتخاب طرحهایی باتوجیه مالی واقتصادی،برای واگذاری (از طریق بانک.) ب-انتخاب طرحهایی که توجیه مالی ندارند،ولی توجیه اقتصادی دارند برای واگذاری (از طریق بانک.)  ج-ادامه طرحهایحاکمیتی،باشرایط موجودتااتمام. د-توقف سایرطرحها.

منبع: ساعت24

کلیدواژه: حاصل از صادرات نفت اعتبارات هزینه ای درآمدهای غیرنفتی افزایش درآمدها منابع حاصل میلیارد ریال تراز عملیاتی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۷۴۲۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیس سازمان برنامه و بودجه: آمادگی تأمین انرژی پایدار مورد نیاز کشور‌های منطقه و اروپا را داریم

به گزارش جماران؛ رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با بیان اینکه نیاز به گسترش همکاریهای منطقه‌ای در سطوح مختلف وجود دارد، گفت: جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریم‌های ظالمانه، آمادگی تأمین انرژی پایدار مورد نیاز کشورهای منطقه از جمله کشورهای ترکیه، پاکستان و هند و همچنین گاز مورد نیاز کشورهای اروپایی را دارد.

طبق گزارش سازمان برنامه و بودجه، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در دومین روز حضور خود در بانکوک برای شرکت در هشتادمین جلسه سالیانه اسکاپ، با «آلیس جابانا»، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد و مدیر اجرایی اسکاپ، دیدار و گفتگو کرد.

داود منظور در این دیدار که در محل کمیسیون اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد برای آسیا و اقیانوسیه (اسکاپ) در بانکوک برگزار شد، با تأکید بر لزوم گسترش همکاریها و نقش نهادهای توسعه‌ای مانند اسکاپ در ارتقای توسعه کشورها، گفت: استفاده از ظرفیت نهادهای وابسته به سازمان ملل در راستای توسعه همکاری‌های منطقه ای، تکمیل کریدورها و مقابله با خشکسالی، حائز اهمیت است.

وی با بیان اینکه نیاز به گسترش همکاریهای منطقه‌ای در سطوح مختلف وجود دارد، گفت: جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریم‌های ظالمانه، آمادگی تأمین انرژی پایدار مورد نیاز کشورهای منطقه از جمله کشورهای ترکیه، پاکستان و هند و همچنین گاز مورد نیاز کشورهای اروپایی را دارد.

معاون رئیس‌جمهور با حائز اهمیت خواندن موضوع نشست امسال اجلاس اسکاپ، بر ضرورت افزایش نقش اقتصاد دیجیتال در آینده اقتصاد جهان تأکید کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران ضمن علاقه‌مندی به استفاده از تمامی ظرفیت‌های سازمان ملل در مسیر توسعه پایدار، آمادگی دارد در حوزه دیجیتال‌سازی هم همکاری داشته باشد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در ادامه با اشاره به مسئله‌محور بودن برنامه هفتم توسعه، گفت: در تأمین منابع مالی مورد نیاز برای رشد اقتصادی، به استفاده از منابع بین‌المللی هم توجه داریم.

وی نقش جمهوری اسلامی ایران در پشتیبانی از فعالیت‌های مرکز سازمان ملل متحد برای توسعه مدیریت اطلاعات بلایا در آسیا و اقیانوسیه (اپدیم) به عنوان یکی از مؤسسات منطقه‌ای زیرمجموعه اسکاپ مستقر در تهران مستقر را اساسی دانست و گفت: ما ضمن استفاده از همه ظرفیت‌های اپدیم، تجربیات موفقی در کاهش بلایا داریم که می‌توانیم آنها را با سایر کشورها به اشتراک بگذاریم.

منظور افزود: از جمله تجربیات موفق کشورمان، تجارب حاصل شده در مهار و مدیریت منابع آب و شیرین‌سازی آب است که با توجه به تأثیر تغییرات اقلیم بر بروز خشکسالی های پیاپی و کاهش منابع آب، همکاری مشترک به‌ویژه با کشورهای همسایه، اهمیت دوچندان دارد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به کمبود منابع آب به‌عنوان یکی از چالش‌های مهم در سطح جهان، گفت: ما آماده همکاری در زمینه مدیریت منابع آب با سازمان ملل متحد هستیم.

منظور با بیان اینکه خوشحال میشویم در منطقه به کشورهای مختلف به‌ویژه کشورهای محصور در خشکی در جهت حمل کالا کمک کنیم، گفت: اسکاپ میتواند نقش بیشتری را در این زمینه بازی کند و جمهوری اسلامی ایران نیز آمادگی دارد با تشکیل گروه کاری مشترک با کشورهای منطقه تحت مدیریت اسکاپ، نقش خود را در این زمینه ایفا کند.

وی با تأکید ضرورت افزایش نقش اقتصاد دیجیتال در اقتصاد کشورها و همکاری با اسکاپ در حوزه اقتصاد دیجیتال، علاقه‌مندی جمهوری اسلامی ایران برای همکاری بیشتر با اسکاپ و کمیته‌های مربوطه را اعلام کرد.

دیگر خبرها

  • فرهنگ و هنر در بخش دوم لایحه بودجه ۱۴۰۳
  • بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور در بخش فرهنگ و هنر
  • تراز تجاری منفی ۱۶ میلیارد دلار واقعی نیست
  • رشد اعتبارات هزینه‌ای عمومی دستگاه‌های فرهنگی متناسب با مأموریت‌های آنها بوده است
  • قزوین قعرنشین جدول تامین بارش استان‌ها
  • مثبت شدن تراز درآمد و هزینه تأمین اجتماعی
  • تراز منابع و مصارف مشمول بودجه استان زنجان مثبت شد
  • رئیس سازمان برنامه و بودجه: آمادگی تأمین انرژی پایدار مورد نیاز کشور‌های منطقه و اروپا را داریم
  • ضربه سنگین خودروهای بی‌کیفیت تولید داخل به تشدید ناترازی بنزینی و کسری بودجه ارزی کشور
  • ایران شبکه‌ای باورنکردنی برای دور زدن تحریم‌ها ایجاد کرده است | درآمدهای نفتی ایران از سال ۲۰۲۰ چهار برابر شده