Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک کارشناس مسائل آفریقا گفت:هم اکنون نیز کتاب‌های دکتر شریعتی و شهید بهشتی در آفریقا ترجمه شده و طرفداران زیادی دارد و همین موضوع نشان دهنده آن است که ما در علوم سیاسی مصرف کننده نظرات سیاسی سایر کشور‌ها وبه ویزه غرب نیستیم و همین روند مورد توجه آفریقایی‌ها هم قرار گرفته است.

گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، زهرا مهران راد؛ نقش فرهنگ اصولاً در بین ملتها از اهمیت ویژه و فوق العاده ای برخوردار است به ویژه در مورد کشورهاییکه از تمدن و فرهنگی غنی برخوردارهستند و برای ورود به این عرصه با اتکا به تمدن 2500ساله خود می توانند تعاملات سازنده،اثرگذارو قابل توجهی را در نقاط مختلف جهان ارائه دهند و با معرفی سازنده از آداب،رسوم و فرهنگ غنی خود به دستاوردهای چشم گیر در عرصه تعاملات با جهان دست یابند، جمهوری اسلامی نیز البته با برخورداری از این پتاسیل ارزشمند که نتیجه تلفیق بی بدیل سبک زندگی و فرهنگ ایرانی - اسلامی با یکدیگر است قادر خواهد بود تا به تعاملات و روابط گسترده با کشورهای مختلف جهان در عرصه فرهنگ دست یابد و به مدد گشایش دروازه های فرهنگی به رونق در سایر بخشهای مهم ازجله سیاست و اقتصاد نیز نایل آید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
در خصوص اقدامات صورت گرفته در این مسیر برآن شدیم تا با گشایش پرونده ای با نام «دیپلماسی فرهنگی» به سراغ فعالان و آگاهان این بحش رفته و از انها بپرسیم ضرورت اقدامات فرهنگی ایران در سایر کشورها چیست؟ و تا کنون چه اقداماتی در این مسیر صورت گرفته است؟ براین اساس پای صحبتهای جعفر قنادباشی، کارشناس مسائل آفریقا نشستیم و از او  در خصوص ضرورت‌های اقدامات فرهنگی و حلقه‌های مفقوده در این مسیرپرسیدیم.   وی معتقد است: همکاری ایران  با کشور‌های آفریقایی از چندین جهت مناسب وضروری  است.    روابط فرهنگی بین ایران و کشور‌های آفریقایی به دلایل مختلف از جمله تناسب‌های دینی و عقیدتی می‌تواند به سود طرفین باشد.  
قنادباشی با بیان اینکه کشور‌های آفریقایی به دو دسته اسلامی و غیراسلامی تقسیم می‌شوند، گفت: نیمی از کشور‌های عضو سازمان همکاری‌های اسلامی آفریقایی هستند در خود آفریقا نیز نیمی از کشور‌های این قاره (حدود ۲۷ کشور) مسلمان هستند و ما در هرصورت می‌توانیم روابط فرهنگی خوبی با مردم آنجا داشته باشیم.

این کارشناس مسائل آفریقا با تاکید بر اینکه روابط فرهنگی همواره باعث استحکام روابط سیاسی و اقتصادی خواهد شد، گفت: این همکاری‌های فرهنگی علاوه بر قوت بخشیدن در عرصه سیاست و اقتصاد می‌تواند زمینه را برای گردشگری هم فراهم کند که صنعت گردشگری نیز می‌تواند مزایا، منافع و سودآوری زیادی برای ما و آفریقایی‌ها داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه در مسائل فرهنگی قطعاً روابط بین ملت‌ها نیز مستحکم‌تر خواهد شد، گفت: اعزام سفیر فقط در جهت تقویت روابط سیاسی و تعاملات بین دولتها موثر خواهد بود، اما تقوت مناسبات فرهنگی  می‌تواند به شناخت هر چه بهتر و اصولی‌تر ایران و ایرانی هم منجر شود.

قنادباشی با اشاره به اینکه در کشور‌های آفریقایی و در بین مسلمانان این قاره اشتراکات فرهنگی زیادی با جمهوری اسلامی وجود دارد که می‌تواند زمینه ساز هم افزایی فکری و علمی شود، گفت: هم اکنون نیز کتاب‌های دکتر شریعتی و شهید بهشتی در آفریقا ترجمه شده و طرفداران زیادی دارد و همین موضوع نشان دهنده آن است که ما در علوم سیاسی مصرف کننده نظرات سیاسی سایر کشور‌ها وبه ویزه غرب نیستیم و همین روند مورد توجه آفریقایی‌ها هم قرار گرفته است.

این کارشناس مسائل آفریقا با بیان اینکه اصولاً روابط فرهنگی بین کشور‌ها یک جانبه نخواهد بود، گفت: به عنوان مثال عبدالرحمان دانشمندی مغربی است و کتاب‌های بسیاری در مورد عقل سیاسی به رشته تحریر درآورده که در دانشگاه‌های ایرانی نیز تدریس می‌شود. در همین مسیر کتاب‌هایی از نویسندگانی، چون سیدقطب و حسن بناء در ایران ترجمه شده که نشان دهنده توجه ایرانیان به افکار اخوان المسلمینی در کشور است.

وی افزود: یکی از مسائلی که در مسیر مبارزات انقلابی سال ۵۷ به مبارزان ایرانی  انگیزه داد، عملکرد مبارزان انقلابی در الجزایر بود. اساسا کشور‌ها برای هم افزایی در عرصه‌های مختلف علمی، دینی، گردشگری و ... نیازمند شناخت فرهنگی از یکدیگر هستند و اساسا یک دیپلمات فرصت آن را ندارد که به معرفی فرهنگ یک کشور بپردازد. این در حالی است که ارائه درستی از فرهنگ ایرانی قادر خواهد بود تا صادرات کالاهایی، چون محصولات کشاورزی، صنایع دستی، فرش و ...  نیزرونق داشته باشد.
*برگزاری فستیوال فیلم از جمله اقدامات موثر در افریقا بود   قنادباشی اقدام دیگری که می‌تواند در مسیر نزدیکی فرهنگ‌ها موثر باشد فیلم‌ها و نمایش فیلم‌های ایرانی در میان قومیت‌های مختلف دانست و گفت: جمهوری اسلامی در کشور‌های آفریقایی مانند تونس، الجزایر و سنگال فستیوال فیلم فصلی برگزار می‌کند که البته برگزاری آن به صورت روتین و مرتب بستگی به اقدامات و فعالیت‌های سفیر آن کشور دارد.
برخی زنان نیجری به "ایران زدگی" معروف شده‌اند
این کارشناس مسائل آفریقا در خصوص نقش تاثیر فرهنگ ایرانی در کشور‌های آفریقایی نیز گفت: به عنوان مثال در نیجریه زنان این کشور معروف به "ایران زدگی" هستند به این مفهوم که قالبا چادر ایرانی سر می‌کنند و به شکل و شمایل ایرانی‌ها عزاداری می‌کنند این افراد بیشتر طرفداران شیخ زاکزاکی عالم شیعه مذهب آفریقایی هستند.

وی مصداق دیگر اشاعه فرهنگ ایرانی را شکل گیری بسیج حشدالشعبی در عراق دانست و گفت: حشد الشعبی دقیقا نمونه‌ای از بسیج در ایران بود که در عراق تشکیل شد و این جمعیت مردمی توانست کمک‌های شایان توجهی به پایان دادن موضوع داعش کند.

قنادباشی در ادامه به رایزن‌های فرهنگی که از طریق مجمع تقریب مذاهب فعالیت می‌کردند نیز اشاره کرد و گفت: ما رایزن‌های فرهنگی در مجمع تقریب مذاهب داشتیم و طلبه‌هایی از این نهاد به کشور‌های آفریقایی مانند نیجر، چاد، غنا و ... اعزام می‌شدند و جهاد دانشگاهی نیز در این کشور‌ها به برگزاری کلاس‌های قرآنی و تربیت فرهنگی می‌پردازند.

این کارشناس مسائل آفریقا ادامه داد: از دیگر اقدامات صورت گرفته آموزش دانشجویانی است که در دانشگاه‌های جهانی جامعه المصطفی حاضر می‌شوند و بیشترین تربیت شدگان این دانشگاه‌ها آفریقایی هستند که هم سو با سیاست‌های جمهوری اسلامی عمل می‌کنند. نمونه دیگر، دانشگاه بین المللی قزوین است که آن نیز دانشجویان آفریقایی زیادی تربیت کرده است.

وی با تاکید بر اینکه یکی از ضرورت‌های حیات یک کشور روابط فرهنگی با سایر کشورهاست، خاطرنشان کرد: این روابط گذشته از گسترش روابط تجاری، اقتصادی و سیاسی، خطرات امنیتی را نیز کاهش خواهد داد. به عنوان مثال اینکه شما به یک کشور نزدیک می‌شوید تا چه حد ممکن است مورد پذیرش آن قرار گیرید در حقیقت به عقبه فکری و استراتژیک آن کشور به شما برمی گردد و این نزدیکی می‌تواند در حفظ امنیت کشور‌ها بسیار مهم، تعیین کننده و موثر باشد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: رایزن فرهنگی افریقا ایران روابط فرهنگی کارشناس مسائل آفریقا کشور های آفریقایی جمهوری اسلامی فرهنگ ایرانی روابط فرهنگی سایر کشور کشور ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۷۷۴۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آفریقا؛ قاره فرصت‌ها/ موانع همکاری‌های تجاری ایران و آفریقا چیست؟ 

گزارش‌ها حاکی است که ایران برای رشد ۱۰ برابری تجارت با آفریقا هدف‌گذاری کرده، اما عدم شناخت ظرفیت‌ها در بین تجار ایرانی و آفریقایی، نبود یا کمبود حمل و نقل ارزان، مستمر و فراگیر و همچنین وجود مانع جابجایی مستقیم ارز و پول، از جمله موانع توسعه تجارت یا تجارت مستقیم بین ایران و قاره آفریقاست که باید برطرف شود.

به گزارش ایسنا، امسال همزمان با اکسپو ۲۰۲۴، دومین اجلاس همکاری‌های ایران و آفریقا برگزار شد که پیش بینی شده بود بیش از ۲۰ کشور آفریقایی در این اجلاس حضور پیدا کنند.

طی سال‌های اخیر بارها بر اهمیت و ظرفیت‌های قاره آفریقایی برای تجار ایرانی تاکید شده است. با این حال به نظر می‌رسد ایران و کشورهای آفریقایی از ظرفیت‌های یکدیگر مطلع نیستند.

به طور کلی تجارت ایران با آفریقا سالانه ۱.۲ میلیارد دلار است که ۱.۱ میلیارد دلار آن صادرات است. بیشترین میزان تجارت خارجی بین ایران و آفریقا در سال ۱۴۰۱ اتفاق افتاد که تجارت خارجی با آفریقا به حدود ۱ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار رسید. اما این عدد در مقایسه با تجارت کشورهای دیگر با قاره آفریقا قابل توجه نیست و به همین دلیل سازمان توسعه تجارت اعلام کرده که برای تصاحب سهم بیشتر از بازار این قاره برنامه‌ریزی‌هایی در نظر گرفته است.

البته با توجه به اینکه حجم تبادلات تجاری آفریقا در سال گذشته حدود ۱۲۰۰ میلیارد دلار بوده، سهم ایران از این تبادلات ناچیز بوده است. همچنین باید به این نکته توجه کرد که در بازارهای آفریقا کشورهایی مثل چین و هند نفوذ قوی دارند که رقابت با آنها برای ایران تا حدودی سخت است.

با این حال رئیس جمهور در اجلاس ایران و آفریقا که روز جمعه برگزار شد، تاکید کرد که هدف‌گذاری یک میلیارد دلاری برای همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا در یک سال آینده به هیچ وجه متناسب با ظرفیت‌های موجود نیست و حتما باید به سمت هدف ۱۰ برابری حجم همکاری‌های اقتصادی و تجاری فیمابین حرکت کنیم.

آنطور که یکی از مسئولان سازمان توسعه تجارت اخیرا توضیح داده، آمار تجارت با آفریقا بیشتر از عددهای اعلامی است، اما ایران به دلیل محدودیت‌های ناشی از اعمال تحریم‌ها، صادرات مستقیم به این کشورها ندارد و محصولات ایرانی از طریق کشور دوم مانند امارات، ترکیه، قطر و عمان به کشورها صادر می‌شود.

جزئیات تجارت ایران و آفریقا در سال ۱۴۰۲

آنطور که اخیرا سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت توضیح داده، در سال گذشته ۳۹ کشور از قاره آفریقا، مقصد صادرات کالاهای ایرانی به صورت مستقیم بودند. همچنین با وجود کاهش صادرات کشور به بخش سفید این قاره در شمال در سال‌های گذشته، شاهد افزایش صادرات به کشورهای الجزایر، مصر، لیبی، تونس، جیبوتی و مراکش در سال ۱۴۰۲ بودیم.

در این میان هفت مقصد نخست محصولات صادراتی به آفریقا در سال ۱۴۰۲، غنا با خرید ۱۷۳.۵ میلیون دلار، آفریقای جنوبی با ۱۴۵ میلیون دلار، تانزانیا با ۹۲.۸ میلیون دلار، کنیا با ۴۸.۷ میلیون دلار، نیجریه با ۴۸ میلیون دلار، موزامبیک با ۴۷.۱ میلیون دلار و سومالی با ۳۳.۳ میلیون دلار به صورت مستقیم بودند.

در رابطه با محصولات صادراتی به این قاره نیز باید گفت ۵۱ درصد صادرات ایران، مشتقات نفتی شامل کود اوره، قیر، گاز مایع و انواع روغن‌های صنعتی بود و بعد از آن ۳۷ درصد صادرات ایران را محصولات فولادی و آهنی به خود اختصاص داده است. همچنین مواد غذایی، مصالح ساختمانی، انواع فرش و کف پوش، شوینده‌ها و لوازم بهداشتی‌، لوازم خانگی، دارو و تجهیزات پزشکی، لوازم صنعتی، قطعات خودرو، لاستیک، مواد معدنی، لوازم الکتریکی، لوستر، مبلمان و اسباب بازی از دیگر کالاهای صادراتی ایران به قاره آفریقا در سال ۱۴۰۲ بودند.

در این میان ۲۲ کشور از این قاره فروشنده مستقیم کالا به ایران در سال ۱۴۰۲ بودند که آفریقای جنوبی با فروش ۱۹ میلیون دلار، زامبیا با ۱۲.۵ میلیون دلار، غنا ۱۲ میلیون دلار، سیشل با ۱۱.۷ میلیون دلار، کنیا ۹.۵ میلیون دلار، تانزانیا با ۶.۱ میلیون دلار و اوگاندا با ۴.۱ میلیون دلار، هفت کشور نخست فروش کالا در بین کشورهای قاره آفریقا به ایران در سال گذشته بودند.

حدود ۶۶ درصد واردات ایران از این قاره مواد غذایی و کشاورزی مانند چای، ذرت، قهوه، توتون، حبوبات، لاشه گوسفند و محصولات شیلاتی بودند و ۲۱ درصد نیز مواد معدنی مانند سنگ منگنز، سنگ و خاک روی، کنسانتره گروم و ۱۳ درصد دیگر نیز عمدتا روغن صنعتی و گریس، انواع تسمه، ماشین آلات، مواد شیمیایی و صنعتی و لوازم یدکی بوده است.

قاره آفریقا با دارا بودن ۱.۳ میلیارد نفر جمعیت و ۵۴ کشور، یک فرصت بزرگ در حوزه روابط تجاری و اقتصادی است. با این حال به گفته دست‌اندکاران حوزه تجارت، عدم شناخت ظرفیت‌ها در بین تجار ایرانی و آفریقایی، نبود یا کمبود حمل نقل ارزان و مستمر و فراگیر و همچنین موانع جابجایی مستقیم ارز و پول، از موانع توسعه تجارت یا تجارت مستقیم بین ایران و قاره آفریقا است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • پشت پرده فعال‌شدن دیپلماسی آفریقاییِ ایران چیست؟
  • آفریقا؛ قاره فرصت ها؛ موانع همکاری های تجاری ایران و آفریقا چیست؟
  • به اندازه یک استخر هم از اقیانوس فرصت‌ها در آفریقا استفاده نکرده‌ایم
  • هدف‌گذاری رشد ۲۰ میلیارد‌دلاری تجارت
  • آفریقا؛ قاره فرصت‌ها/ موانع همکاری‌های تجاری ایران و آفریقا چیست؟ 
  • آفریقا، اقیانوس فرصت‌ها برای تجار و بازرگانان ایرانی/ضرورت صادرات برای تحقق جهش تولید
  • امیرعبدالهیان: روابط ایران با قاره آفریقا مبتنی بر احترام متقابل و منافع مشترک است
  • آفریقا، اقیانوس فرصت‌ها برای تجار و بازگانان ایرانی/ضرورت صادرات برای تحقق جهش تولید
  • قنادزاده: نگاه ایران به آفریقا نگاهی دو طرفه است
  • قناد زاده: نگاه ایران به آفریقا نگاهی دو طرفه است