Web Analytics Made Easy - Statcounter

حجت الاسلام کفیل با بیان اینکه نماز ریلی است که انسان را به مقصد می رساند گفت: برای ترویج و توسعه فرهنگ نماز در جامعه باید گناه را کمرنگ کنیم. هر چقدر ما اهمیت و جایگاه نماز در جامعه را افزایش دهیم دراین زمینه موفق تر خواهیم بود .

ه گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، نماز در تمام ادیان الهی به عنوان برترین آیین عبادی و رکن معنویت و ارتباط با خداوند مطرح بوده است، درخواست حضرت ابراهیم (ع) چنین بوده است که «رب اجعلنی مقیم الصلوة و من»  پروردگارا، من و ذریه ام را برپا دارنده نماز قرار ده، به حضرت موسی (ع) در کوه طور خطاب شد: «اننی انا الله لا اله الا انا فاعبدنی و اقم الصلوة لذکری» همانا من الله هستم، معبودی جز من نیست مرا پرستش کن و نماز را برای یاد من برپا دار.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در آیین مقدس اسلام «نماز» جایگاه ویژه ای دارد و در قرآن کریم بر آن تاکید فراوان شده است،   لذادر این خصوص با حجت الاسلام «محمد صادق کفیل»، مدیر مرکز تخصصی صحیفه سجادیه گفت و گویی انجام دادیم که در ادامه تقدیم حضورتان می شود.

 

 

فلسفه و حکمت نماز در دین مبین اسلام چیست؟

با توجه به اینکه نماز نیاز واقعی و ضروری انسان است لذا خداوند متعال این فریضه مهم دینی را بر انسان واجب کرده است. به تعبیری همه این آثار و ثواب ناشی از نماز، مقدمه ای برای انس گرفتن انسان با پروردگاراست، مانند مادری که وقتی متوجه نیاز فرزند خود به غذا می شود، همه زمینه ها را برای تغذیه فرزندش فراهم می کند. خداوند هم برهمین اساس نماز را بر ما واجب کرده است تا این انرژی (غذا) به بدن ما برسد، چون وقتی ما متوجه نیاز جسم می شویم  به سمت غذا حرکت می کنیم در حالی که باید زمینه نیاز روح به غذا را هم فراهم کنیم. نماز نیاز جدی روح است در صورتی که متوجه این نیاز باشیم به هیچ عنوان و به هیچ قیمتی آن را ترک نمی کنیم؛این یک بعد فلسفه و حکمت نماز است.

 

هدف خلقت، قرب الی الله است. آمدن ما به این دنیا برای معنا و مفهوم پیدا کردن قرب الی الله بوده می باشد، در واقع تفاوت انسان و حیوان همین نگاه توحیدی ما به مسئله قرب الی الله است که در وجود انسان قرار داده شده است، نماز ریلی است که انسان را به مقصد می رساند، به هر میزانی که نمازانسان، با وضو، آداب، اسرار و به وقت بر پا نشود، سرعت حرکتش کندتر می شود؛ بنابراین نماز با نماز فرق می کند. ما در این دنیا بیشترین تلاش وهزینه را برای کسب مادیات می کنیم در صورتی که اگرمی دانستیم نماز چه آثار و فوایدی دارد و چگونه جایگاه انسان را در بهشت تغییر می دهد، قطعا برنامه ریزی جدی تر و محکم تری در این زمینه اتخاذ می کردیم.

 

چرا خداوند با وجود اینکه بی نیاز مطلق است از ما خواسته که نماز بخوانیم؟ آیا این نوعی تناقض با صفات پروردگار نیست؟

خداوند هیچ نیازی به نماز ما ندارد. نمازما خداوند را خداتر نمی کند، ترک آن هم از قدرت الهی او نمی کاهد، پروردگار نماز را به خاطر خود قرار نداده، اگرچه فرموده «اقیموا الصلوه لذکری»، نماز به پا دارید تا به یاد من باشید، نه اینکه نمازانسان خیری برای خداوند متعال دارد  بلکه چون «الی بالذکرالله تطمئن القلوب» است، خداوند می فرماید: من آرامش و نشاط  تو را می خواهم، چون اگر به یاد من نباشی زندگیت معنا و مفهوم واقعی  پیدا نمی کند و به تعبیری من می خواهم به اهداف زندگی شما معنا ببخشم؛ بنابراین باید نماز واجب را بخوانید.

 

علل نمازگریزی جوانان و نوجوانان و کمرنگ شدن این فریضه مهم الهی در جامعه چیست؟

مهمترین دلیل نمازگریزی جوانان و نوجوانان لغویات است. خداوند می فرماید: «قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ1الَّذينَ هُمْ في‏ صَلاتِهِمْ خاشِعُونَ2وَ الَّذينَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَ» یعنی به راستى که مؤمنان به سعادت دست یافتند،آنان که در نمازشان فروتن هستند و آنان که از کار بیهوده رویگردانند. لغو اجازه حضور قلب در نماز است. لغویات و لهویات اجازه اقامه نماز به انسان را نمی دهند به همان مقداری که انسان مشغول گناه باشد به همان میزان هم از نماز دور می شود. بسیاری از افراد با وجود اینکه تمایل به نماز خواندن دارند، اما نمی توانند، واقعیت این است که هیچ تاریک الصلاتی علاقه مند به ترک صلاه  نیست ،اما وقتی از آنها سوال می شود آیا دوست دارید نماز بخوانید، می گویند بله، یعنی از ترک صلاة ناراحت و نگران هستند؛ بنابراین گناه یکی از دلایل ترک نماز در جامعه است. بنابراین اگر ما بخواهیم جامعه ای نمازخوان داشته باشیم  که این فریضه مهم در آن نهادینه شود ابتدا باید گناهکاران را از مدرسه شیطان خارج کنیم، هرچند خود نماز هم نجات بخش انسان از این تنگنا است ولی فردی که تا نیمه های شب ماهواره تماشا می کند، چطور می تواند برای نماز صبح بیدار شود؟

 

دلیل دیگر نمازگریزی جوانان و کمرنگ شدن این فریضه در جامعه اختلاط ها و ارتباط ها است. اثر وضعی گناه تنبل کردن انسان است در مجموع هدف شیطان تنبل و بی خاصیت کردن انسان ها و عدم رشد آنها می باشد، چون شیطان دشمن ماست، بنابراین نمی خواهد ما رشد کنیم لذا برای داشتن جامعه ای نمازخوان باید ابتدا مقدمات لازم را برای دور کردن افراد از گناه فراهم کنیم. محور دیگر نداشتن اهلیت است. اگر ما می دانستیم نماز چیست تمام تلاش خود را برای رسیدن به آن به کار می گرفتیم، حتی نمازخوان ها هم نمی دانند نماز چه موهبت و نعمت بزرگی است، اگرقدر نمازرا می دانستند، زندگی خود را براساس آن تنظیم می کردید، چون نمازخوان های ما هم برای رفع تکلیف نماز می خوانند، حالا هر زمانی که باشد، فرقی نمی کند (چه نماز اول وقت چه آخر وقت) دلیل این مسئله هم عدم آگاهی افراد از آثار و فواید نماز است.

 

بنابراین برای ترویج و توسعه فرهنگ نماز در جامعه باید گناه را کمرنگ کنیم. هر چقدر ما اهمیت و جایگاه نماز در جامعه را افزایش دهیم دراین زمینه موفق تر خواهیم بود چون آگاهی از اهمیت یک موضوع باعث گرایش انسان به آن مسئله می شود. اصلا طبیعت انسان این گونه است، وقتی اهمیت یک موضوع را بشناسیم به سمتش حرکت می کنیم لذا چون اهمیت نماز را نمی شناسیم گامی هم به سمتش برنمی داریم لذا نیاز است که در نظام آموزش و پرورش و مراکز علمی و دانشگاهی ما توجه و اهتمام بیشتری به اهمیت و جایگاه نماز داشته باشند.

 

چگونه می توانیم با دعا و استغاثه به درگاه الهی با کرونا مقابله کنیم؟ آیا اصلا دعا تاثیری در از بین بردن این ویروس دارد یا خیر؟

بله دعا تاثیر دارد، ضمن اینکه باید بدانیم یکی ازعلل بلا و گرفتاری ها تضرع است. خداوند فرموده: چرا وقتی گرفتار هستی و به ستوه آمدی تضرع نمی کنی؟  بنابراین دلیل بلاها دعا است نه اینکه ما به دنبال نتیجه باشیم که اثر دعا چه می شود؛ بنابراین ما نباید در دعا به دنبال اثرش باشیم، مهم این است که چقدر تضرع و ارتباط با خداوند برقرار شده است، یعنی این اتفاقات باید در عالم هستی رخ دهد تا جامعه آن بلا و گرفتاری را درک کند. متاسفانه مراکز دینی ما در بحران کرونا این گونه عنوان کردند که شاید اگر یک حرکت دعایی برای از بین رفتن ویروس کرونا در جامعه ایجاد کنیم و آمار این ویروس کاهش نیابد، مورد مضحکه و تمسخر قرار بگیریم در صورتی که ما اصلا نمی خواهیم برای کاهش کرونا دعا کنیم بلکه هدف ما نزدیک شدن و ارتباط برقرار کردن با پروردگار متعال است. متاسفانه در بحران کرونا عملکرد مناسبی نداشتیم و ستاد ملی مقابله با کرونا طبق نظام بهداشت جهانی عمل کرد و بر اساس حرکت دنیا پیش رفت که این مسئله مشکلات زیادی به دنبال داشت.

 

بی توجهی و سستی به نماز چه آثاری به دنبال دارد؟

ما یک راکت و یک مرکب داریم که جسم مرکب و روح راکب ماست، یعنی روح سوار بر جسم است لذا جدایی از نماز جای راکب و مرکب را عوض می کند؛ به عنوان مثال اگر فردی ماشین بنزی را که برای سوار شدن بر آن خریده بر روی دستش بگیرد و در خیابان حرکت کند، همه عقلا وی را مذمت می کنند، چون اینجا جای جسم و روح جا به جا شده است، حکایت روح و جسم هم همین است. ما همیشه برای جسم هزینه می کنیم و روح گرسنه می ماند، یعنی جسم نیز سوار بر روح می شود که این کار باعث آزار و اذیت انسان می شود و افراد برای اینکه کارخود را توجیه کنند  خود را در گرداب گناه گرفتار می کنند؛ در واقع تاریک النماز جای راکب و مرکب را عوض کرده است.

 

پایان پیام/35

منبع: شبستان

کلیدواژه: دعا و استغاثه فلسفه نماز نماز نماز در جامعه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۲۶۴۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دانشگاه با فرهنگ‌سازی در جامعه خودباوری را به منصه ظهور برساند

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا،‌ مراسم بزرگداشت مقام و هفته معلم با حضور سعید رازقی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر، هیئت رئیسه دانشگاه، استادان، کارکنان و دانشجویان با تجلیل از استادان پیشکسوت دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر با محور «زندگی پاک بر بنیاد روانشناسی مثبت‌گرا»  در این واحد دانشگاهی برگزار شد.

سعید رازقی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر در این مراسم اظهار کرد: حوزه کار با استادان و معلمان، بهترین حوزه فعالیتی و ارتباطی در جامعه است.

وی با بیان اینکه دوران دانشجویی، به‌ویژه دوره کارشناسی، دورانی ویژه، خاطره‌انگیز و متفاوت از همه سال‌های تحصیل است به دانشجویان توصیه کرد: این دوران فرصتی طلایی برای دانشجویان بوده و باید از تجربه و علم استادان نهایت بهره را ببرند. استادان برای دانشجویان، الگو و نماد هستند. بی‌شک تأثیر کلام، لحن گفتار، پوشش، رفتار و اعمال استادان تا سالیان سال بر روح و روان دانشجویان اثرگذار باقی خواهد ماند.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر با اشاره به سلسله نیاز‌های انسان ازنظر آبراهام مازلو (نظریه انگیزشی در علم روانشناسی) اضافه کرد: باید تلاش کرد تا دانشگاه در کنار تدریس علوم و دانش، به معنای واقعی محل تربیت و فرهنگ‌سازی در جامعه باشد تا بتوان خودباوری و خودشکوفایی که مبحث رأس این هرم است را به منصه ظهور رساند.

استاد بدون حضور دانشجو معنایی ندارد

یکی از استادان پیشکسوت دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر نیز درباره زندگی پاک با استفاده از غزلی از حافظ بر بنیاد روانشناسی مثبت‌گرا با بیان اینکه استاد بدون حضور دانشجو معنایی ندارد،‌ گفت:‌ نزدیک به سه دهه است که بیش از گذشته زندگی انسان با مقوله زندگی پاک آمیخته و در شرایط کنونی جهان و وجود هجمه‌های مختلف و ناپاکی‌های بسیار، برگزیدن راه و رسم پاکی در زندگی و ادامه دادن به آن بسیار سخت شده و باید به فردی که در این سلوک زندگی می‌کند، هزاران آفرین گفت.

عباس عاشوری‌نژاد با بیان اینکه ناپاکی‌های بسیار دور تا دور زندگی‌ها را فراگرفته و هیچ جا از گزند آثار مخرب آن در امان نمانده، عنوان کرد: این نفوذ در امور، حتی به نهاد‌های مقدسی همانند مدرسه و دانشگاه نیز رسوخ پیدا کرده و افرادی را که مسیر صحیح زندگی را برای خود برگزیده‌اند را تحت‌فشار قرار داده است. این عیب روزگار کنونی، یک حسن نیز محسوب می‌شود در این فشارها، زمانی که انسان مرحله‌ای از زندگی خود را با همه فشارها با پاکی به پایان می‌رساند، قطعاً حلاوت و رضایت بیشتری در خود احساس خواهد کرد.

وی با قرائت غزلی از حافظ شیرازی عنوان کرد: «لسان‌الغیب» می‌فرماید:«کمتر از ذره نه‌ای پست مشو مهر بورز / تا به خلوتگه خورشید رسی چرخ‌زنان / بر جهان تکیه مکن ور قدحی می‌داری / شادی زهره‌جبینان خور و نازک‌بدنان / پیر پیمانه‌کش من که روانش خوش باد / گفت پرهیز کن از صحبت پیمان‌شکنان / دامن دوست به دست آر و ز دشمن بگسل / مرد یزدان شو و فارغ گذر از اهرمنان» حافظ در این چهار بیت تأکید می‌کند که انسان می‌تواند زندگی زیبا و پاکی داشته باشد به شرط اینکه از نکاتی که از این غزل برداشت می‌شود، بهره‌مند شود.

چهره ماندگار فرهنگی استان بوشهر اضافه کرد:‌ این ابیات بدین معناست که نخست انسان بزرگ است و حق ندارد کوچک فکر کند و شایسته بوده اهداف بلند و ارزشمند انتخاب کند. همچنان که حرکت ذره به سوی خلوتگه خورشید است، مسیر حرکت انسان باید به سوی نور باشد. چنانکه در نظریه امید «اشنایدر» اصالت هدف به خوبی دیده می‌شود.

عاشوری‌نژاد ادامه داد:‌ دوم اینکه یکی از پیش‌فرض‌های روانشناسی مثبت‌گرا این بوده که انسان باید بپذیرد که هیچ چیزی پایدار نیست. حافظ هم می‌گوید: انسان نباید بر جهان گذرا تکیه کند، همه چیز فانی است به جز ذات پروردگار، بنابراین انسان نباید عزت‌نفس و آبروی خود را فدای آرزو‌های خام و ناپخته کند و شایسته بوده تا اگر چیزی دارد آن را با دیگران شریک شود تا زندگی‌اش به شادمانی بگذرد. سوم اینکه حافظ می‌گوید: از همنشینی با بدعهدان و پیمان‌شکنان بپرهیزد، چون اینان امنیت انسان را بر هم می‌زنند و آبروی آدمی را تهدید می‌کنند.

وی افزود:‌ چهارم اینکه روانشانسی مثبت‌گرا بر اهمیت دوستی در تحقق «شادمانی درونی» و «شادکامی پایدار» تأکید دارد، حافظ هم می‌گوید: دوستان واقعی را بیابد و دایره دوستی‌های اصیل را گسترش دهد و در حفظ رابطه دوستی‌ها بکوشد و دشمنان و انسان‌های شیطان‌صفت دوری کند.

به گزارش آنا،‌ در این مراسم با قدردانی از استادان پیشکسوت و برجسته دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر در سال گذشته از استادانی که به مرتبه استادیاری و دانشیاری ارتقا یافته بودند، تجلیل شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • معلم؛ روایتگر تاریخ و مظهر فرهنگ
  • ترویج فرهنگ دینی و اسلامی بهترین خدمت به جامعه است
  • دانشگاه با فرهنگ‌سازی در جامعه خودباوری را به منصه ظهور برساند
  • قطار ترانزیتی روسیه به مقصد هندوستان وارد کشور شد
  • محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه راه‌آهن تهران عبور کرد
  • عبور محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه تهران
  • قطار ترانزیتی روسیه به مقصد هندوستان، از مرز ریلی اینچه برون وارد کشور شد
  • عبور محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه راه آهن تهران
  • تکرار گناه فرصت‌ تعالی را از انسان می‌گیرد
  • ترویج فرهنگ ایثار و شهادت نیاز امروز جامعه است