Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-29@07:16:56 GMT

فناوریهای حوزه پزشکی در سال ۲۰۲۰

تاریخ انتشار: ۴ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۴۴۲۸۴۱

فناوریهای حوزه پزشکی در سال ۲۰۲۰

چشم مصنوعی، لنز چشمی مجهز به حسگر قند خون، اندازه‌گیری فشار خون با برچسب پوشیدنی، تشخیص سرطان پانکراس با گوشی هوشمند و تحریک عمیق مغز با استفاده از پالس‌های الکتریکی بخشی از اختراعات پزشکی سال ۲۰۲۰ میلادی هستند که آینده چشم به آنان دوخته است.

پایگاه نشنال جئوگرافیک در پایان هر سال میلادی گزارشی را مبنی بر دستاوردهای برتر پزشکی سال منتشر می‌کند که قادرند آینده علم پزشکی را در حوزه‌ای خاص متحول کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دارورسانی به مغز با استفاده از هنر اوریگامی
متخصصان زیست مهندسی دانشگاه ام آی تی الگوریتمی را ساختند که با الهام از اوریگامی قادر است رشته‌های دی ان ای بلند را به ساختارهای دوبعدی و سه‌بعدی تبدیل کرده و این ساختارها را با استفاده از رشته‌های کوتاه تر دی ان ای به صورت یک چهارچوب تثبیت کند؛ سپس با استفاده از مولکول‌های دیگر می‌توان این چهارچوب‌ها را برای انجام امور مختلف از جمله انتقال دارو یا ابزارهای ویرایش ژن در قسمت‌های خاصی از بدن به کار گرفت. به اعتقاد متخصصان، این ساختارهای اوریگامی توانایی عبور از سد خونی مغز را که مانع عبور بسیاری از داروها می‌شود، دارند.
سد خونی مغز یک غشای تقریبا غیر قابل نفوذ است که رگ‌های خونی مغز را احاطه کرده و از ورود ذرات مضر به رگ جلوگیری می‌کند. این سد خونی علاوه بر اینکه نقش محافظتی دارد، گاهی مشکل ساز می‌شود؛ زیرا از ورود مولکول‌های دارو جلوگیری می‌کند که سبب اختلال درمان در شرایطی مانند تومور مغزی می‌شود؛ در واقع سد خونی مهمترین مانع درمان بیمارانی است که تومور مغزی دارند.

چشم مصنوعی
محققان با استفاده از فناوری چاپ سه‌بعدی توانستند آرایه‌ای از گیرنده‌های نوری را روی یک ساختار شیشه‌ای شبیه به چشم بسازند. برای این منظور از ذرات نقره به‌عنوان جوهر چاپ استفاده شد. دیودهای نوری که با استفاده از این شیوه تولید شدند، توانایی تبدیل نور به الکتریسیته را با کارآیی ۲۵ درصد دارند. به اعتقاد محققان این فناوری جدید، یکی از مهم‌ترین چالش‌های پیش روی تولید چشم مصنوعی را حل کرده است. اکنون محققان در تلاشند تا تعداد گیرنده‌های نوری در سطح این چشم مصنوعی را افزایش دهند و ساختار سطح آن را به گونه‌ای تغییر دهند که کاملا هموار شده و امکان استفاده از آن برای مدت طولانی فراهم شود.

لنز چشمی مجهز به حسگر قند خون
محققان کره جنوبی توانستند یک لنز چشمی مجهز به حسگر قند خون بسازند که انعطاف‌پذیر بوده و شباهت زیادی به لنزهای معمولی دارد. برای ساخت این لنز از تجهیزات الکترونیکی انعطاف‌پذیر و شفاف استفاده شده است که مانع بینایی نمی‌شوند و امکان اندازه‌گیری قند خون و مخابره این اطلاعات را به صورت بی‌سیم دارند.

ترمیم بافت آسیب دیده روده توسط ربات تاشو
محققان رباتی با قابلیت تاشدن ساختند که متشکل از یک صفحه انعطاف‌پذیر و یک آهنربای کوچک است که درون یک کپسول خوراکی بسته بندی شده‌است. این کپسول پس از بلع درون روده باز شده و ربات آزاد می‌شود و می‌تواند اجسام فلزی را که به طور ناخواسته بلعیده شده‌اند، جذب کرده و از بدن خارج کند یا در محل آسیب‌دیدگی بافت روده قرار گیرد تا زخم بهبود یابد.

اندازه‌گیری فشار خون با برچسب پوشیدنی
متخصصان برچسبی را ساختند که کوچک تر از یک تمبر پستی بوده و روی پوست بدن نصب می‌شود. این برچسب توانایی اندازه‌گیری جریان خون در عمق بدن را با استفاده از امواج مافوق صورت دارد. این امواج به عمق بافت‌های بدن نفوذ می‌کنند و پس از برخورد با بافت‌ها و خون، بازمی‌گردند و اطلاعات ارزشمندی را با خود حمل می‌کنند. این اطلاعات توسط یک برنامه کامپیوتری تجزیه و تحلیل می‌شود و در قالب داده‌های معنا دار در اختیار متخصصان قرار می‌گیرد.


تحریک عمیق مغز با استفاده از پالس‌های الکتریکی
محققان کلینیک کلیولند از طریق تحریک عمیق مغز با استفاده از پالس‌های الکتریکی توانستند نتایج امیدبخشی را برای درمان آثار سکته مغزی به دست آورند. در این تحقیقات محققان الکترودهایی را درون مغز شخصی که در اثر سکته سمت چپ بدن وی از کار افتاده بود، کار گذاشتند و با تحریک عمیق مغز  وی توانستند قابلیت‌های حرکتی بدن وی را احیا کنند.
سکته مغزی به دلیل وقفه‌ای کوچک در جریان خون مغز یا انسداد رگ‌ها بوجود می‌آید. در این حالت جریان اکسیژن و مواد غذایی به مغز محدود می‌شود و بخشی از بافت مغز آسیب می‌بیند. حدود ۸۵ درصد از تمام موارد سکته‌های مغزی بر اثر انسداد یک شریان مغزی با یک لخته خون ایجاد می‌شود که به آن سکته مغزی ایسکمیک گفته می‌شود. گاهی نیز سکته مغزی هموراژیک (خونریزی) است که در اثر پارگی عروق مغزی ایجاد می‌شود.

تشخیص سرطان پانکراس با گوشی هوشمند
محققان دانشگاه واشینگتن در حال توسعه یک نرم‌افزار برای گوشی‌های هوشمند هستند که با بررسی سفیدی چشم‌ها امکان شناسایی علایم یرقان و تشخیص ابتلا به سرطان لوزالمعده را فراهم می‌کند. برای کار با این برنامه کافی است یک عکس سلفی گرفته شود تا برنامه سطح بالای بیلی روبین را شناسایی کند. بیلی روبین یکی از رنگدانه‌های زرد صفراوی است که از شکست طبیعی هموگلوبین حاصل می‌شود. بالابودن سطح این ماده در بدن نشانه‌ای از ابتلا به بیماری است.

چشمان تیزبین هوش مصنوعی
محققان توانستند با استفاده از الگوریتم‌های هوش مصنوعی که توسط گوگل برای شناسایی آنلاین اجسام مورد استفاده قرار می‌گیرد، انواع مختلفی از سرطان را تشخیص دهند. این روش قادر است دو نوع سرطان را در یک نمونه از بافت ریه انسان با دقتی مشابه متخصصان و تنها در چند ثانیه شناسایی کند. همچنین این هوش مصنوعی توانست میزان دقیق داروی موردنیاز برای کاهش اندازه تومور سرطانی با کمترین عوارض جانبی را تعیین کند. تشخیص صحیح سلول‌های سرطانی در ریه، کلید درمان این انواع سرطان در این اندام محسوب می‌شود./ایرنا

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: مغز با استفاده تحریک عمیق مغز اندازه گیری چشم مصنوعی سکته مغزی قند خون سد خونی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۴۲۸۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چالش‌های سلامت دهان و دندان در ایران

به گزارش خبرگزاری مهر، در صد و بیست و هشتمین نشست شورای آینده‌نگاری، نظریه‌پردازی و رصد کلان سلامت که با حضور سیدحسن امامی رضوی رئیس نشست، محسن شیرازی رئیس گروه دندانپزشکی فرهنگستان و جمعی از مسئولان وزارت بهداشت و اعضای گروه دندانپزشکی همزمان به صورت حضوری و مجازی در فرهنگستان برگزار شد، به موضوع چالش‌ها و راهبردهای موجود در پذیرش و آموزش دانشجویان و جذب و ماندگاری اعضای هیات‌علمی دندانپزشکی پرداخته شد.

در این نشست، محمدجواد خرازی فرد عضو گروه دندانپزشکی فرهنگستان علوم پزشکی و دبیر کمیته اعتباربخشی برنامه‌ای دانشکده‌های دندانپزشکی کشور به بررسی مسائل و چالش‌های حوزه دندانپزشکی پرداخت و تاکید کرد: افزایش ظرفیت دندانپزشکان، بهبود شاخص‌های دهان و دندان را در پی ندارد.

وی اظهار داشت: افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو به شدت تأثیر مخربی در پی خواهد داشت و هنوز دانشکده‌های دندانپزشکی در شوک افزایش ظرفیت دوره‌های قبل است و این موضوع باعث کاهش انگیزه در دانشجویان و پایین آمدن سطح سواد و توانایی قبول شدگان این رشته می‌شود و یک بحران را به دنبال خواهد داشت و باعث تقاضاهای القایی در آینده خواهد شد.

خرازی فرد گفت: یک دندانپزشک توانمند باید مهارت‌های برقراری ارتباط، تعهد حرفه‌ای، پیشرفت فردی و فراگیری مستمر، ارتقای سلامت و پیشگیری، مهارت‌های بالینی و دستیابی به توانمندی‌های مورد انتظار را دارا باشد.

وی خاطرنشان کرد: مطالعه‌ای با حمایت فرهنگستان علوم پزشکی کشور انجام شد که در آن، میزان دستیابی به ۴۲ توانمندی اصلی بالینی در بین دانش‌آموختگان دانشکده‌های پزشکی کشور بررسی شد.

عضو کمیته بازنگری برنامه آموزش دندانپزشکی عمومی و تخصصی به چالش‌های مهم در آموزش دندانپزشکی اشاره کرد و گفت: کمبود شدید هیأت علمی، عدم ماندگاری و عدم تمایل متعهدین، افزایش فضاهای آموزشی، تخصیص نامناسب نیروی متعهد خدمت ضریب K به دانشگاه‌ها، پذیرش و به‌کارگیری متخصصان متعهد خدمت بومی، کمبود شدید فضا و امکانات و بودجه‌های آموزشی، کمبود بیمار آموزشی، ایده‌آل نبودن محتوای آموزشی و اجرای آن و…، از جمله چالش‌های مهم رشته دندانپزشکی است.

خرازی ادامه داد: متأسفانه کمتر از ۳۰ درصد فارغ‌التحصیلان دندانپزشکی به شبکه بهداشت وارد می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: مهم‌تر از تأمین نیروی انسانی مناسب؛ فراهم آوردن بستر برخورداری عموم مردم از خدمات دندانپزشکی مخصوصاً با استفاده از پوشش مناسب بیمه‌ها، تجهیز مراکز خدمات درمانی دولتی و دانشکده‌های دندانپزشکی و نیز تأمین هیأت علمی مناسب است.

در ادامه، عباسعلی خادمی دندانپزشک و عضو گروه دندانپزشکی فرهنگستان نیز به راهکارهای جذب و ماندگاری اعضای‌هیات علمی دانشکده‌های دندان‌پزشکی پرداخت و افزود: پذیرش دانشجویان دندانپزشکی ظرف ۲۰ سال ۳ برابر شده است با وجود آنکه کمبود هیأت علمی در دانشکده‌های دندانپزشکی ۴۰ درصد تخمین زده شده است.

وی در این نشست به مشکلات دانشکده‌های دندانپزشکی، مشکلات اعضای هیأت علمی، عوامل منجر به کمبود عضو هیأت علمی و راهکارهای پیشنهادی، تجارب موفق جذب هیأت علمی در کشورهای دیگر اشاره کرد.

همچنین، رضا یزدانی دبیر شورای آموزش دندانپزشکی و تخصصی وزارت بهداشت به فعالیت‌های صورت‌گرفته در این حوزه اشاره کرد و گفت: کارهای مثبتی همچون افزایش تجهیزات و مواد مصرفی را آغاز کرده‌ایم و آئین‌نامه دانشجویان بین‌المللی نیز در حال طراحی است و با همکاری وزارت بهداشت ۱۰ درصد سقف تعرفه‌ها افزایش یافته و ما باید بیشترین بودجه را صرف پیشگیری کنیم.

در ادامه، محمدعلی محققی معاون علمی فرهنگستان علوم پزشکی گفت: بدون تردید، مهم‌ترین و تاثیرگذارترین موضوع در حوزه دندانپزشکی، ارائه آموزش و پژوهش، بهداشت و درمان و توانبخشی حوزه دندانپزشکی با التزام به ارزش‌های اسلامی و انسانی است که بند اول سیاست‌های کلی سلامت است و ناتوانی و ضعف‌های ما در حوزه سلامت ریشه در بی توجهی به این اصل تحول آفرین و ضروری است و یک بعد این موضوع، بعد فرهنگی است و مسئولان باید مفاهیم فرهنگی را در حوزه فرهنگ‌سازی درک کنند.

وی با تاکید بر ضرورت‌های فرهنگی، افزود: مدیران و برنامه‌ریزان حوزه سلامت باید به توجه به اهمیت مسئولیت خود، تعالیم فرهنگی را دریافت کنند.

معاون علمی فرهنگستان علوم پزشکی اذعان داشت: از دیدگاه فرهنگستان‌علوم پزشکی، مهم‌ترین راهبردی که موجب اصلاح و تحول و ارتقا در نظام سلامت می‌شود آموزش است و اصلاح روند کنونی از آموزش آغاز می‌شود. پیشنهاد فرهنگستان علوم‌پزشکی این است که اجرای همه‌جانبه سیاست‌های کلی سلامت برای آموزش و اصلاح است و در بند ۹ نیز به وضوح به وظایف حوزه دندان‌پزشکی پرداخته است.

محققی بیان داشت: در فرهنگستان یک مجموعه از فعالیت‌های حوزه سلامت بعد از ۴۵ سال در نظام جمهوری اسلامی ایران تنظیم و به مسئولان منعکس خواهد شد.

معاون علمی فرهنگستان علوم پزشکی گفت: برای تنظیم راهبردهای بحث در حوزه دندانپزشکی، وضع موجود بر اساس شاخص‌ها بررسی و پیشنهادات برای رسیدن از وضع موجود به وضع مطلوب بررسی خواهد شد.

کد خبر 6090328 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • لواندوفسکی: توپ طلای 2021 حق مسی بود؛ بلینگام و ام باپه بهترین بازیکنان دنیا هستند
  • زایمان سزارین در گیلان همچنان پیشتاز است
  • حضور بیش از ۶۵۰ شرکت دانش‌بنیان داخلی و خارجی در نمایشگاه ایران‌هلث ۱۴۰۳
  • پلمب ۱۳ مرکز مداخله‌گر دندانپزشکی در خراسان رضوی
  • مرکز رشد فناوری‌های بالینی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افتتاح شد
  • تبدیل ایران به صادرکننده تجهیزات پزشکی
  • چالش‌های سلامت دهان و دندان در ایران
  • مشاغل بدون آسیب شناختی کدامند؟
  • متخصص حوزه انفورماتیک سلامت بیان کرد؛ نقش آزمایشگاه های پزشکی هوشمند در تشخیص بیماری ها
  • برپایی پاویون دانش‌بنیان‌ها در نمایشگاه پزشکی ویتنام ۲۰۲۴