Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «انرژی امروز»
2024-04-28@23:14:31 GMT

آلودگی هوای شهرها: بنزین یا نیروگاه؟

تاریخ انتشار: ۷ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۴۶۸۴۳۱

آلودگی هوای شهرها: بنزین یا نیروگاه؟

در هفته‌های گذشته میزان آلودگی شهر تهران بالاتر از حد مجاز بود، این در حالی است که به علت تعطیلی‌ها مصرف بنزین در کل کشور بسییار پایین‌ترین حد ممکن رسید به حدود 50 تا 60 مییلیون لیتر رسید، اگر ریشه بحث آلایندگی بنزین بوده چرا با کاهش مصرف باز هم آلودگی ایجاد شد؟

به گزارش «انرژی امروز» از ایلنا، هرساله با نزدیک شدن به فصل سرما و پایداری و وارونگی هوا اخباری مبنی آلودگی هوا بخصوص در کلان‌شهرها و تهران منتشر می‌شود و نیز هرساله انتشاردهندگان آلایندگی فرافکنی کرده و هر کدام به بهانه‌ای دیگری را مقصر می‌دانند و این دور تسلسل و دعوا بین خودروساز و نفت، نفت و نیروگاه‌ها، خودروساز و صنایع، نفت و صنایع ادامه پیدا می‌کند بی‌آنکه متهم خود را مقصر بداند، هرچند سازمان استاندارد نظر نهایی را اعلام کرده باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما آیا سوخت مصرفی در خودروها می‌تواند منشاء آلودگی هوا باشد؟ وقتی میزان سوخت مصرفی به دلایل منع ترددهای شبانه خودروها در پی محدودیت‌های کرونایی کاهش قابل توجهی داشته و از حدود 90 میلیون لیتر تا 60 میلیون لیتر هم رسیده، آیا باز می‌توان بنزین را آلوده‌کننده اصلی دانست؟

شاید زمانی که پتروشیمی‌ها به تولید بنزین ورود کردند، ادعای آلایندگی بنزین اثبات شده بود و شکی در آن نیست، آن زمان وقتی از زیر دو درصد بودن بنزن بنزین سخن گفته می‌شد و حجم آروماتیکی که باید بالاتر از 40 درصد بود، شاهد بالغ بر 80 درصد آروماتیک بوده‌ایم، آن زمان ستاره خلیج فارسی در کار نبود و خبری هم از تولید بنزین یورو 4 و 5 نبود، اما امروز می‌توان اثبات کرد که کیفیت بنزین توزیعی هم در کلان شهرها و هم شهرهای دیگر  یورو 4 است، شهرهایی هم که یورو 4 نیست در واقع تمام پارامترهای زیست‌محیطی یورو 4 را پاس می‌کنند، حتی خیلی مناطق بنزین توزیعی ورای استانداردهای یورو 4 و در حد بالای استاندارد یورو 5 است.

مثلا گوگرد بنزین یورو 4 تا 50 ppm مجاز است اما در بسیاری از مناطق گوگرد بنزین توزیعی بین 10 تا 15 ppm است و این ارقام در واقع نه مدعای وزارت نفت که طبق اعلام سازمان استاندارد است، بنا به گفته مسئولین این سازمان نمونه‌هایی در کل کشور گرفته شده که میانگین گوگرد بنزین 23 تا 24 ppm بوده است.

بنا بر مستندات همین سازمان مرجع بنزین توزیعی از لحاظ میزان گوگرد، آروماتیک، بنزن و الفین در تمام مناطق کشور منطبق بر استانداردهای روز جهانی است و هیچگونه اختلافی با بنزین‌ بقیه کشورهای پیشرفته دنیا ندارد.

در هفته‌های گذشته میزان آلودگی شهر تهران بالاتر از حد مجاز بود، این در حالی است که به علت تعطیلی‌ها مصرف بنزین در کل کشور بسییار پایین‌ترین حد ممکن رسید به حدود 50 تا 60 مییلیون لیتر رسید، اگر ریشه بحث آلایندگی بنزین بوده چرا با کاهش مصرف باز هم آلودگی ایجاد شد؟

در واقع آلودگی حاصل از احتراق بنزین سطح کلان‌شهرها در میزان SOX یا اکسیدهای گوگرد خود را نشان می‌دهد، با مراجعه به سایت کنترل کیفیت هوای تهران، در آلوده‌ترین روزهای گذشته شاخص AQI برای آلاینده‌های SOX در محدوده پاک بوده است. شاید مفهوم آن این است که منبع آلودگی هوای تهران اصلا بنزین توزیعی نیست.

در حال حاضر کیفیت گازوئیل توزیعی در خودروها مخصوصا اتوبوس‌ها یورو 4 است اما وقتی خود اتوبوس کیفیت ندارد،اگرچه با گازوئیل یورو 4، تولید SOX و ناکس ندارد، اما ذرات معلق و دوده تولید و هوا را آلوده می‌کند.

اکنون حدود 3 سال است که گازوئیل توزیعی یورو 4 است، البته در برخی اتوبوس‌های وارداتی فیلترهایی تعبیه شده که اگر گوگرد بالا باشد، خراب می‌شوند، ولی تعداد آنها کم است. اگر اتوبوس‌ها سیستم جذب دوده داشته باشند، قضیه آلودگی هوا هم حل می‌شود.

به گفته معاون مسعود تجریشی محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست از زمانی‌که پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس وارد مدار شده است مشکلی از لحاظ استفاده از سوخت‌هایی که آلاینده هستند را نداریم، در حال حاضر در کلان‌شهرها بنزین یورو 4 و 5 مصرف می‌شود ولی زمانی‌که این سوخت وارد ماشین‌ها و یا موتورسیکلت‌هایی می‌شود که معمولاً قدیمی هستند، به دلیل احتراق ناقص، تولید آلایندگی می‌شود.

انوشیروان محسنی‌بندپی استاندار تهران نیز به آلاینده بودن موتورسیلکت‌ها بعنوان یکی از عوامل اصلی اشاره کرده و به ایلنا گفته است: در حال حاضر 3 میلیون موتورسیکلت در سطح شهر تهران تردد می‌کنند که 14 درصد آلایندگی مربوط به این وسایط نقلیه است.

به هر روی شاید باید منشاء آلودگی را در ذرات معلق ناشی از نقص احتراق در بسیاری از خودروها، تاکسی‌ها موتورسیکلت‌، کارخانجات و وسایل گرمایشی غیراستاندارد که تولید دوده می‌کنند، همان متهمان زیرپوست شهر که کمتر دیده نمی‌شوند، جست‌وجو کرد.

برچسب هاآلودگی هوا آلودگی هوای تهران

منبع: انرژی امروز

کلیدواژه: آلودگی هوا آلودگی هوای تهران آسیا اروپا انرژی امروز ایران بین الملل تحریم خبرگزاری بین المللی خبرگزاری داخلی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا ریاست جمهوری سازمان های بین المللی سایتهای اینترنتی شرکت ملی نفت ایران NIOC شرکت های بین المللی مجلس شورای اسلامی نفت خام وزارت نفت وزارت نیرو بنزین توزیعی کلان شهرها آلودگی هوا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۶۸۴۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رکورد «روزهای خطرناکِ آلودگی هوا» در ۲۵ سال اخیر در آمریکا

گزارش جدید «انجمن ریه آمریکا» از «کیفیت هوا» در ایالات مختلف این کشور نشان می‌دهد افزایش حجم آلاینده‌های کشنده طی ۲۵ سال اخیر بی‌سابقه بوده است.

به گزارش ایسنا، در گزارش ۲۰۲۴ این سازمان تاکید شده است مردمِ ایالات متحده طی ۲۵ سال گذشته بیشترین تعداد روزهایی با هوای «بسیار ناسالم» و «خطرناک» را به دلیل افزایش انتشار آلودگی ناشی از ذرات معلق تجربه کردند.

همچنین در مجموع این گزارش نشان می‌دهد که ۱۳۱ میلیون نفر (۳۹ درصد) در مناطقی با سطوح ناسالم آلودگی هوا زندگی می کنند.

گزارش امسال شامل جدیدترین داده‌های کیفیت هوای تضمین‌شده از سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۲ میلادی و به‌روزرسانی شده است تا استاندارد سالانه آلودگی ذرات جدید را که آژانس حفاظت از محیط‌ زیست ایالات متحده (EPA) در فوریه ۲۰۲۴ نهایی کرد، منعکس کند.

«هارولد ویمر»، رئیس و مدیرعامل انجمن ریه آمریکا در این باره گفت: ما از ۲۵ سال گذشته تاکنون که این تحقیق را دست گرفتیم در زمینه پاکسازی هوا پیشرفت‌هایی داشتیم که بخش عمده ای از آن به دلیل اجرای قانون هوای پاک است با این حال، زمانی که تهیه این گزارش را شروع کردیم، تیم ما هرگز تصور هم نمی کرد که در این بازه زمانی بیش از ۱۳۰ میلیون نفر همچنان هوای ناسالم تنفس می کنند.

وی افزود: تغییرات اقلیمی نیز در این زمینه بی تاثیر نیست. هر روز که سطوح ناسالم ازن یا آلودگی ذرات معلق وجود دارد به این معنی است که شخصی – کودک، پدربزرگ، مادربزرگ، عمو یا مادر – در تقلای نفس کشیدن است. ما باید کارهای بیشتری انجام دهیم تا اطمینان حاصل شود که همه هوای سالم تنفس می‌کنند.

همچنین این گزارش نشان داد از هر ۱۰ نفر تقریبا چهار نفر در منطقه ای زندگی می کنند که حداقل در یک معیار آلودگی هوا امتیاز منفی دارد.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی انجمن ریه آمریکا، آلودگی هوا با ذرات ریز که به عنوان PM۲.۵، آلودگی ذرات یا دوده نیز شناخته می شود، می تواند کشنده باشد. این ذرات از آتش سوزی جنگل ها، اجاق های چوبی، نیروگاه های زغال سنگ، موتورهای دیزل و منابع دیگر می آیند. این ذرات میکروسکوپی می توانند حملات آسم، حملات قلبی و سکته مغزی را تحریک کرده و باعث سرطان ریه شوند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز یکشنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • هوای تبریز ناسالم برای گروه‌های حساس
  • هوای ۲ شهر خوزستان در وضعیت نارنجی آلودگی
  • پایداری هوای قابل قبول در پایتخت
  • رکورد «روزهای خطرناکِ آلودگی هوا» در ۲۵ سال اخیر در آمریکا
  • وضعیت آلودگی هوای تهران در روز شنبه هشتم اردیبهشت ۱۴۰۳ | هوا در این منطقه شرقی تهران پاک است
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • غبار روی کوه های تهران مه است یا آلودگی هوا؟ | فقط این منطقه غربی تهران هوای پاک دارد
  • هوای پایتخت در مرز آلودگی ؛ وضعیت کیفیت هوای شهرستان‌های استان تهران + عکس