Web Analytics Made Easy - Statcounter

در حالی حیات نیمی از جمعیت سیستان و بلوچستان به "هیرمند" وابسته است که افغانستان از تخصیص حق آبه هامون از این رودخانه خودداری می کند و از سویی به واسطه سدسازی های این کشور و ضعف دیپلماسی وزارت امور خارجه ایران آینده قریب به ۱.۵ میلیون مرزنشین کشورمان تحت تاثیر قرار گرفته است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصرهامون، سال هاست سیستان با مشکل کم آبی و خشکسالی دست و پنجه نرم می کند، معضلی که پیامدهای زیان بار زیادی را در معیشت، اشتغال و محیط زیست به همراه داشته و مهاجرت گسترده آن ها را رقم زده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همه این اتفاق ها در حالی رقم خورده است که از سال ها قبل معاهده ای مبنی بر تخصیص 850 میلیون مترمکعب آب از رودخانه هیرمند به سیستان به عنوان حق آبه میان ایران و افغانستان منعقد شد، تفاهم نامه ای که کشور همسایه به آن پایبند نماند، از سویی نقشه های ماهواره ای پرآبی رودخانه مرزی هیرمند را نشان می دهد.
 
به تازگی نیز این کشور با احداث سازه های آبی در حوضه آبریز هیرمند و اقدام هایی مبنی بر تغییر مسیر رودخانه به تعهدات بین المللی خود برای تأمین حق آبه ایران مندرج در معاهده آب هیرمند در قبال جمهوری اسلامی ایران عمل نکرده است.
 
اتفاقی که خشکی تالاب بین المللی هامون و در نهایت افزایش آلودگی شدید و حجم ریزگردها را به همراه دارد، معضلی که سال هاست مردم سیستان گرفتار آن شده اند و برخی را هم به مهاجرانی تبدیل کرده است، اما گویا گوش شنوایی برای شنیدن فریادشان وجود ندارد.
 
متاسفانه طی این سال ها دیپلماسی قوی را از سوی وزارت امور خارجه برای پایان دادن به این معضل شاهد نبودیم، در حالی که آینده زندگی قریب به یک میلیون و پانصد هزار ایرانی به تأمین آب از رودخانه هیرمند وابسته است که انتظار می رود تدابیر جدی و فوری در این باره از سوی وزارت نیرو و وزارت امور خارجه اتخاذ شود.
   
نیمی از جمعیت سیستان و بلوچستان وابسته به رودخانه هزار بند هیرمند
 
حبیب الله دهمرده، نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی در این باره گفت: موضوع رودخانه هیرمند و سیستان تاریخی است، متاسفانه آب زاهدان هم به طور کلی به این رودخانه وابسته است، چراکه منبع دیگری وجود نداشت و امروز بیش از نیمی از جمعیت سیستان و بلوچستان به رودخانه هیرمند که خودش هزار بند دارد وابسته هستند.
 
وی ادامه داد: مردم امیدی به منطقه ندارند، چراکه پیوسته دچار این گرفتاری می شوند و شغلی برای آن ها وجود ندارد، در گذشته نوع اشتغال مردم کشاورزی سنتی بوده که به شدت تحت تاثیر بی آبی قرار گرفته است، مرز هم بسته شده و تجارت، صنعت و کارخانه ای هم وجود ندارد.
 
نماینده مردم سیستان در مجلس اضافه کرد: البته مقام معظم رهبری دستور اجرای طرح 46 هزار هکتاری انتقال آب به دشت سیستان را دادند و مقرر شد 400 میلیون مترمکعب آب از چاه نیمه ها با لوله به این اراضی منتقل شود تا زندگی شرافتمندانه ای برای مردم ایجاد شود.
 
وی با بیان این که جلسات متعددی با وزیر نیرو داشتیم که در نهایت به این جمع بندی رسیدیم که منافع هر 2 کشور تامین شود، اضافه کرد: از چند سال قبل در قانون مجلس شورای اسلامی برای جلوگیری از تبخیر آب، ردیف اعتباری وجود دارد، برای اولین بار در تاریخ قانون جمهوری اسلامی آب ژرف نیز ردیف گرفت و برای انتقال آب از دریای عمان هم ردیف نیم بندی در نظر گرفته اند.
 
دهمرده اذعان کرد: طبق آمار وزارت نیرو سالانه 400 میلیون مترمکعب آب در چاه نیمه ها تبخیر می شود، در حالی که یک مترمکعب آن در این منطقه غنیمت است، هدف از اجرای طرح انتقال آب از دریای عمان نیز به معنی واقعی وابستگی را از افغانستان کم می کند، طرح چاه های ژرف هم مراحل آزمایشی را طی می کند.
 
وی گفت: در این راستا باید راه آهن زابل – زاهدان در راستای تامین منافع 2 کشور تسریع شود، با توجه به ظرفیت بادهای 120 روزه در این منطقه می توانیم حداقل هزار مگاوات برق تولید کنیم که می  طلبد از این ظرفیت استفاده شود.
 
نماینده مردم سیستان در مجلس افزود: بنابراین وزارت نیرو، امور خارجه، نفت و راه و شهرسازی باید برای رفع مشکلات این منطقه نقش خود را ایفا کنند.  

 
احیای هامون با دیپلماسی قوی
 
فداحسین مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی و نماینده مردم زاهدان هم در این باره گفت: انتظار می رود موضوع آبگیری بند کمال خان بر رودخانه هیرمند و احداث کانال انحرافی از رودخانه اصلی جهت کنترل سیلاب ها از مسیر تاریخی توسط دولت افغانستان از سوی وزارت امور خارجه پیگیری شود.
 
وی با بیان این که دستگاه دیپلماسی کشور نباید در مقابل احداث سد کمال خان و تحرکات جانبی منفعلانه عمل کند، ادامه داد: با توجه به اینکه طبق قوانین بین المللی احداث هر گونه مسیر انحرافی از رودخانه اصلی قابل قبول نیست، این موضوع باید به صورت دیپلماسی قوی در دستور کار وزارت خارجه قرار گیرد.
 
وی با اشاره به این که حق آبه این دریاچه از طریق مجامع بین المللی قابل پیگیری است، تصریح کرد: در تعریف جدید موضوع خشکسالی مرگبار، دریاچه هامون را به عنوان یکی از زیباترین تالاب های دنیا باید جدا تعریف کرد، چراکه ثبت شده جهانی بوده و سازمان ملل موظف است دولت افغانستان را وادار کند که هامون مشترک را از این بدبختی نجات دهد و مشترک بین 2 کشور این دریاچه زیبا را احیا کند.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: وزارت امور خارجه رودخانه هیرمند نماینده مردم مردم سیستان بین المللی سال ها حق آبه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۷۵۹۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیسی هفته آینده به قم سفر می‌کند

به گزارش گروه سیاسی ایسکانیوز، سیدمحمد آقامیری در حاشیه بازدید ازغرفه استان قم در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران اکسپو۲۰۲۴ در گفت وگو با خبرنگاران با اشاره به اهمیت توجه به موضوع سرمایه گذاری درقم از مدیران استان خواست به این مساله اهتمام جدی داشته باشند.

بیشتر بخوانید: رئیسی: آموزش و پروش مسئله اول کشور ماست

وی افزود: جهش تولید فرمایش و دستوری است که از سوی رهبر فرزانه انقلاب برای ما صادر شده است و باید توجه داشته باشیم که زمینه را برای سرمایه‌گذاری مردم فراهم کنیم.

استاندار قم تصریح کرد: علاوه بر مشارکت مردم؛ اشتغال‌زایی نکته مهمی است که در بحث سرمایه‌گذاری ایجاد می‌شود. هرچقدر نرخ سرمایه‌گذاری را در استان بیشتر کنیم؛ اشتغال‌ اهم افزایش خواهد یافت.

آقامیری در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه افزایش سرمایه‌گذاری باعث افزایش رفاه اجتماعی می‌شود، عنوان کرد: علاوه بر بحث اشتغال‌زایی زمانی‌که سرمایه‌گذاری افزایش پیدا کند درآمد سرانه هم رشد خواهد داشت و باعث افزایش رفاه مردم می‌شود.

وی با بیان اینکه ما مسئولین دولت سیزدهم به عنوان خادمین مردم حامی سرمایه‌گذاران در استان خواهیم بود، تاکید کرد: مدیریت استان قم به دنبال تسهیل مسیر سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی برای افراد است و ما حامی این عزیزان خواهیم بود.

استاندار قم در بخش دیگری از سخنان خود گفت:‌ منابع بانکی کشور محدود است لذا در این راستا دولت سیزدهم به دنبال ساماندهی سرمایه‌ها و نقدینگی مردم است تا از این ظرفیت نهایت بهره را ببرد.

وی خاطرنشان کرد: سرمایه‌های سردرگم باعث افزایش نرخ تورم می‌شود در صورتی که بتوان این میزان نقدینگی را به سمت تولید سوق داد شاهد کاهش نرخ تورم و گشایش اقتصادی در کشور خواهیم بود.

آقامیری در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به اهمیت زنجیره ارزش راهبردی در استان‌ها، بیان کرد: زنجیره ارزش راهبردی به این معناست که قیمت تمام شده یک محصول به کمترین میزان خود برسد و این موضوع افزایش صادرات و فروش را دربر خواهد داشت.

انتهای پیام/

کد خبر: 1228969 برچسب‌ها سید ابراهیم رئیسی

دیگر خبرها

  • شادی سیستانی ها ٰ؛ آب هیرمند سیستان را اینگونه زیبا کرد | تصاویر
  • مجلس آینده آمیخته‌ای از تجربه و نگاه‌ نو است
  • رئیسی هفته آینده به قم سفر می‌کند
  • دیپلماسی و میدان، پای کار «آبیِ ایرانی»/ نگاهی به مواضع مقامات کشوری و لشکری در روز خلیج فارس
  • بندر چابهار در آینده نزدیک یک بندر ریل پایه خواهد شد
  • مرغان آتشین مهاجر رقص کنان به تالاب بین المللی هامون بازگشتند
  • افغانستان حقابه را می دهد؟
  • روایتی مستند از دعوای ایران و افغانستان بر سر آب؛ دولت چه کرده؟ | فیلم
  • طالبان در سیلاب هم آب را به ایران بست | چانه‌زنی بر سر آب به کجا رسید؟
  • سفر معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه به ریاض