Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار مهر، کتاب تعامل حوزه علمیه با رشته‌های علوم انسانی از مجموعه پروژه‌های طرح جامع اعتلای علوم انسانی با پژوهش عبدالمجید مبلغی به همت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی منتشر شد.

فهرست این اثر عبارت است از:

سخن پژوهشگاه

مقدمه

نخست: اهداف و مفاهیم مرکزی پژوهش

دوم: دامنه و روش پژوهش

سوم: نسبت پژوهش با ادبیات موجود

چهارم: ساختار صوری و محتوایی پژوهش

فصل اول: مطالعه تاریخی و جامعه شناسی تعامل حوزه و دانشگاه

بخش نخست: تأسیس نهاد دانشگاه به مثابه بستر علوم انسانی در ایران

بخش دوم: رویکرد فردمحور پیش از انقلاب اسلامی؛ تلاش چهره‌ها برای ارتباط مطالعات و معارف دینی و علوم انسانی

بخش سوم: رویکرد نهادمحور پس از انقلاب اسلامی؛ شکل گیری نهادهای واسطه‌ای میان حوزه و دانشگاه جهت پیوند ساختاری حوزه و دانشگاه

فصل دوم: مطالعه اندیشه‌ای و معرفت شناختی تعامل حوزه و دانشگاه

بخش نخست: زمینه شناسی معرفتی میان علوم انسانی و مطالعات و معارف دینی با توجه به تاریخ متفاوت آن

بخش دوم: تفاوت معرفت شناختی علوم انسانی و مطالعات و معارف دینی در مراجعه به مفهوم خدا

بخش سوم: تفاوت معرفت شناختی علوم انسانی و مطالعات و معارف دینی در مراجعه به مفهوم علم

بخش چهارم: نظام‌های آگاهی متفاوت علوم انسانی و مطالعات و معارف دینی

بخش پنجم: امکان تعامل میان علوم انسانی و مطالعات و معارف دینی ذیل پیشنهادی تازه

فصل سوم: دین پژوهی و افق تعامل حوزه و دانشگاه

بخش اول: تعریف اجمالی دین پژوهی

بخش دوم: بازخوانی معارف حوزوی و علوم انسانی با هدف تعامل

بخش سوم: بازآفرینی معارف حوزوی و علوم انسانی با هدف تعامل

بخش چهارم: نوآوری در دین پژوهی

نتیجه گیری

منابع

عبدالمجید مبلغی در مقدمه این اثر می‌نویسد: این پژوهش به بررسی و تحلیل تاریخی تعامل میان علوم انسانی که عمدتاً در دانشگاه‌ها پرورده است، با مطالعات و معارف دینی که بخش سترگ و مهمی از آن به لحاظ تاریخی محصول حوزه‌های علمیه است، می‌پردازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نوشتار تعامل را در سه سطح پیوستار پی می‌جوید:

ابتدا می کوشد درکی تاریخی از نسبت دانش‌های حوزوی علوم انسانی حاصل آورد و در پرتو این درک تاریخی و براساس مراجعه به واقعیت‌های بیرونی به توضیحی نهادشناسانه از محدودیت‌ها و امکانات مؤثر در تعامل میان این دو بستر آگاهی دست یابد. این تحلیل تاریخی نهادگرا از تلاش‌های تحقق یافته برای ایجاد ارتباط میان دو سامانه فکری حوزه و دانشگاه دستمایه مباحث فصول بعدی نوشتار می‌شود.

در گام بعدی کتاب به دشواری‌های اندیشه‌ای پیش روی تعامل می‌پردازد و بر پایه توضیحی که از تنگناهای معرفت شناختی جهت حرکت متعاملانه ارائه می‌دهد به طرح پیشنهادی معرفتی می‌پردازد که به باور نویسنده حاوی امکاناتی نهفته در رویکرد به تعامل میان این دو است و مستعد کاهش نظام مند دشواری‌های معرفت شناختی پیش روی تعامل است. این پیشنهاد معرفت شناختی در پیوند با درک ویژه ای است که از نحوه رویکرد به مفاهیم مرکزی خدا و علم در نظام‌های آگاهی علوم انسانی و مطالعات و معارف دینی طی پژوهش عرضه می‌شود.

نهایتاً در نگاه به افق‌های پیش روی تعامل در صحنه عمل و حوزه کنش ورزی علمی، کتاب خطوط گفتمانی را ترسیم می‌نماید که مجموعه‌ای از تأملات اندیشه‌ای و روش شناختی ضروری را جهت گام برداشتن در مسیر عملی تعامل پیش می‌کشد.

به باور نویسنده این گفتمان تا حد قابل توجهی به کار کنش مبنی بر تعامل می‌آید و راه‌های مشخصی را پیش روی تعامل می‌گشاید. این گفتمان که نشان دهنده درکی بینا ذهنیتی از نگرش‌ها، ایده پردازی‌ها، شگردها و کنش‌های فکری منجر به تعامل است ذیل دیسیپلین دین پژوهی (براساس تعریفی که از این مفهوم نوشتار به دست می‌دهد) طرح می‌شود.

کتاب تعامل حوزه علمیه با رشته‌های علوم انسانی از مجموعه پروژه‌های طرح جامع اعتلای علوم انسانی با پژوهش عبدالمجید مبلغی به همت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به بهای ۴۲ هزار تومان منتشر شد.

علاقه مندان برای مشاهده صفحات ابتدایی این اثر می‌توانند به اینجا مراجعه کنند.

کد خبر 5114748

منبع: مهر

کلیدواژه: معرفی کتاب علوم انسانی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی قاسم سلیمانی اولین سالگرد شهادت حاج قاسم آیت الله مصباح یزدی معرفی کتاب ترجمه نمایشگاه مجازی کتاب ادبیات جهان دفاع مقدس جشنواره صنعت چاپ تازه های نشر سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی مرکز فرهنگی شهر کتاب درگذشت چهره ها جشنواره نقد کتاب حوزه و دانشگاه علوم انسانی پیش روی تعامل معرفت شناختی تعامل میان تعامل حوزه دین پژوهی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۷۹۲۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا خیلی ها تمایلی به تحصیل در مقطع کارشناسی علوم انسانی ندارند؟

صمد نژاد ابراهیمی، درباره استفاده از پژوهش های حوزه علوم انسانی در حل مسائل کشور گفت: علوم انسانی بخش تاثیرگذار در بخش پژوهش و کیفیت زندگی است. فرهنگ، تمدن و نوع رفتار افراد به علم انسانی مربوط است. به صورت کلی استراتژیک حرکت ما را تعیین می کند. استفاده از علوم انسانی در حل مسائل کشور درصد پایینی دارد؛ اما در حوزه استراتژیک، علم و فناوری و خط مشی و حکمرانی متخصصان خوبی درکشور داریم که نتایج آن را در آینده شاهد خواهیم بود.

وی افزود: از علوم انسانی خیلی اوقات درست حمایت نشده یا مسیر به درستی ترسیم نشده است. علوم انسانی در برخی حوزه ها با مشکلات جدی مواجه است. خیلی از افراد به دلیل عدم تصور از مشاغل مربوط به فلسفه ادبیات و جامعه شناسی تمایل به تحصیل در مقطع کارشناسی ندارند. برای این موضوع از سطح وزارت آموزش و پرورش تا وزارت علوم باید فرهنگ سازی شود.

نژاد ابراهیمی درباره افزایش پژوهانه اعضای هیئت علمی نیز گفت: در برنامه هفتم توسعه، بندی به نام آیین نامه جامع پژوهانه وجود دارد که در آن پژوهانه اعضای هیئت علمی افزایش یافته است با ابلاغ این برنامه این آیین نامه اجرا می شود.

وی در بخش دیگر از سخنان خود به نشریات علمی پرداخت و گفت: چاپ مقالات در سطح بین الملل مشروط به پرداخت هزینه است و این موضوع برای ما سخت شده است. به همین دلیل، می خواهیم از پتانسیل نشریات داخلی استفاده کنیم. در حال حاضر تعداد ۱۶۰۰ نشریه وجود دارد که در کمیسیون نشریات وزارت علوم به آن ها اعتبار داده می شود.

مدیر کل سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی امور پژوهشی وزارت علوم، گفت: یکی از سیاست  های ما بین المللی کردن این نشریات است تا مطالب نشریات داخلی در سطح دنیا دیده شود. در حال حاضر ۱۶۰ نشریه در پایگاه بین المللی نمایه شده است. از این تعداد، ۳۳ نشریه در حوزه علوم انسانی است که به مسائل فرهنگی و تمدنی کشور مربوط می شود.  با بین المللی شدن  این نشریات، مقالات ایرانی در دنیا هم‌دیده خواهند شد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • طهرانچی: اقتصاد سلامت در دانشگاه آزاد اسلامی، اقتصاد تلاش و تدبیر است
  • دکتر طهرانچی: اقتصاد سلامت در دانشگاه آزاد اسلامی، اقتصاد تلاش و تدبیر است
  • افتتاح مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آبادان
  • به همت پژوهش سرای برهان کتاب «عشق برتر» منتشر شد
  • آغاز به‌کار مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی دانشگاه آبادان ‌
  • کمرنگ‌شدن نشریات تخصصی نوجوانان از عوامل افت شعر نوجوانان است
  • چرا شعر نوجوان مورد توجه نیست؟
  • بیش از ۱۱ هزار داوطلب گیلانی کنکور سراسری باهم رقابت کردند
  • چرا خیلی ها تمایلی به تحصیل در مقطع کارشناسی علوم انسانی ندارند؟
  • برگزاری آزمون سراسری رشته علوم تجربی در کرمانشاه