Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین_رضا نیکنام:  سرهنگی متولد ۱۲ آذر سال ۱۳۳۲ است و اکنون در ۶۷ سالگی همچون دوران جوانی علاقه‌مندبه نوشتن درباره رزمندگان، آزادگان و شهداست. از او تاکنون چندین و چند عنوان کتاب در حوزه دفاع‌مقدس به رشته تحریر درآمده که از بین این کتاب‌ها «اسرار جنگ تحمیلی به روایت اسیران عراقی» در ۸ جلد جزء پرمخاطب‌ترین آثارش بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 
سرهنگی از ۷ سالگی به همراه خانواده‌اش در محله چهارصددستگاه نازی‌آباد ساکن شده و از کوچه‌پسکوچه‌های زادگاهش خاطرات فراوانی دارد. در فرصت کوتاهی که به دست آوردیم با استاد سرهنگی نویسنده برجسته و صاحب سبک هم‌محله‌ای هم‌صحبت شدیم تا مرور کوتاهی بر زندگی و خاطراتش داشته باشیم.

سرهنگی در خانواده‌ای مذهبی تربیت یافته است. «بیوک سرهنگی» پدرش کارگر ساده سیلوی گندم در خیابان بعثت منطقه ۱۶ بود و همواره تلاش می‌کرد تا روزی حلال بر سر سفره خانواده ببرد و «مریم خوش‌پی» مادرش نیز بانویی خانه‌دار که در تربیت او و دیگر خواهر و برادرانش نقش زیادی داشته است.  

یک دل سیر فوتبال گل‌کوچیک بعد از مدرسه

«مرتضی سرهنگی» کودکی و نوجوانی‌اش را در محله چهارصددستگاه گذرانده، همین‌جا دیپلم گرفته و پس از سربازی در همین محله ازدواج کرده و تشکیل زندگی داده است. او دوره ابتدایی را در مدرسه «شبلی» محله نازی‌آباد گذرانده و پس از آن در مدارس برجسته «ماکو» و «هدف» در دوره‌های راهنمایی و دبیرستان تحصیل کرده است.  

همه چیز از خواندن کتاب و مجله آغاز شد

وقتی سرهنگی دوره ابتدایی را گذراند و خواندن و نوشتن را یاد گرفت با کتاب انس ویژه‌ای برقرار کرد و این مسئله به مرور مسیر زندگی‌اش را تغییر داد. چهره شناخته شده محله چهارصددستگاه ما را به دوران قدیم می‌برد. می‌گوید: «وقتی پول توجیبی‌ام به ۵ تومان می‌رسید برای خرید مجله «کیهان بچه‌ها» به سرعت برق و باد خودم را به بازار دوم نازی‌آباد می‌رساندم تا از تنها دکه روزنامه‌فروشی مجله بخرم. نمی‌دانید چطور تا خانه‌مان یکسره مشغول خواندن مجله تارزان، زندگینامه بزرگان و دانشمندان می‌شدم. اصلاً متوجه نمی‌شدم راه برگشت به خانه را چگونه سپری کردم. خواندن این مطالب آنقدر برایم لذت‌بخش بود که متوجه گذرزمان نمی‌شدم.»
سرهنگی با بیان اینکه علاقه به مطالعه زندگی‌اش را تغییرداده، اضافه می‌کند: «همه چیز از میل و اشتیاق به خواندن کتاب و مجله آغاز شد. از آنجا که به مطالعه و خواندن داستان، به‌ویژه زندگینامه بزرگان علم و دین علاقه داشتم از نوشته‌ها یادداشت‌برداری می‌کردم. این ماجرا تا سال‌ها ادامه داشت.»
سرهنگی از سال ۱۳۵۸ تا ۱۳۶۷ در روزنامه جمهوری اسلامی قلم زده است. در دوران جنگ تحمیلی در سرویس فرهنگی روزنامه جمهوری اسلامی صفحه‌ای به نام «جبهه و جنگ» داشت که «هدایت بهبودی» در آن می‌نوشت. از همان زمان رفاقت بین این دو آغاز شد که تا اکنون ادامه دارد.  

ادای دین به رزمندگان هشت سال دفاع مقدس

سرهنگی با شروع جنگ تحمیلی به جبهه رفت وهویزه نخستین جایی بود که خبرنگار روزنامه جمهوری اسلامی پا به آنجا گذاشت و هرچه را دید، نوشت. او جنگ را با همه وجود درک کرده بود و به دنبال راهی بود که بتواند حس و حال جبهه‌ها و رشادت‌های رزمندگان را برای دیگران بازگو کند.  
نویسنده باسابقه دوران دفاع‌مقدس پس از بازگشت از جبهه بارها به اردوگاه نگهداری اسیران عراقی رفت تا خاطرات آنها را با ضبط صوت کوچکش ضبط کند و بنویسد. در این زمان در روزنامه جمهوری اسلامی ستونی به نام «اسرار جنگ» به روایت اسیران عراقی ایجاد شد که سرهنگی آنجا می‌نوشت. بعدها همان نوشته‌ها در قالب کتاب به چاپ رسید.  
چهره ماندگار محله چهارصددستگاه می‌گوید: «خودنگاشت اسیران عراقی در ایران، با نام کتاب «ده روز محاصره» روایتی از یک افسر عراقی که از حال و هوای ۱۰ روز محاصره در منطقه کله قندی سخن گفته است. حدود ۶۰ عنوان کتاب دیگر نیز از خاطرات اسیران عراقی در ایران گردآوری کرده‌ام که چاپ شده است.»
خیلی‌ها سرهنگی را استاد برجسته ادبیات دفاع‌مقدس می‌نامند، اما خودش می‌گوید: «هنوز اول راهم. فقط این قلم همین قدر می‌داند که باید چند سطری بنویسد و طوری بنویسد که دیگران برای خواندن آن لحظه‌شماری کنند و اینکه ما به اندازه تمام زندگی‌مان به جوانانی که از جان‌شان برای کشور و دین گذشتند بدهکاریم و هر کسی باید دینش را به نحوی ادا کند.»

معرفی فرهنگ ایثار و شهادت به نسل جدید

درطول این سال‌ها که سرهنگی دردفتر ادبیات و هنرمقاومت حوزه هنری مشغول به کار شده با خواندن آثار و دستنوشته‌های جوانان به استعداد و توانایی بسیاری از آنها در نویسندگی پی برده و برای رسیدن به هدف کمک‌شان کرده است. او عقیده دارد که در کوچه‌پسکوچه‌های جنوب شهر استعدادهای گمنامی وجود دارند که باید کشف و حمایت شوند.  
نویسنده شناخته شده منطقه ما که به محله چهارصددستگاه و نازی‌آباد علاقه زیادی دارد، از ابتکار شهرداری منطقه ۱۶ در راه‌اندازی سامانه هوشمند معرفی مفاخر و مشاهیر قدردانی می‌کند و می‌گوید: «بهترین الگو برای نسل جدید، شهدای والامقام و گرانقدر دوران دفاع‌مقدس هستند که خون پاک‌شان را پای ایمان و عقیده خود نثار کردند تا کشورمان از گزند آسیب در امان بماند. اکنون نیز که از محله‌ها عبور می‌کنیم نام شهدا بر سر درکوچه‌ها و خیابان‌ها نقش بسته است تا هیچ‌گاه مسئولیت و تعهدی را که نسبت به شهدا داریم فراموش نکنیم.»
سرهنگی به صندوقچه خاطراتش سری می‌زند و می‌گوید: «یادم هست که در ایام جنگ مادران ساکن محله چهارصددستگاه خودشان ساک فرزندان‌شان را می‌بستند و آنها را راهی جنگ می‌کردند و ذره‌ای در این راه‌ تردید نداشتند و پای آرمان‌های‌شان ایستاده بودند. به عقیده من نوشتن خاطرات مادران و زنانی که در این عرصه نقش بسزایی داشتند، کمتر از خاطرات جنگ و شهدا نیست که خود سال‌ها زمان می‌طلبد.»
به عقیده نویسنده هم‌محله‌ای، اکنون بیش از هر زمان دیگری نیاز به معرفی فرهنگ و ایثار و شهادت به نسل جدید داریم و سامانه هوشمند معرفی مفاخر و مشاهیر می‌تواند در این راه کمک زیادی کند.

نگاهی به فعالیت‌های نویسنده هم‌محله‌ای 

 راه‌اندازی دفتر ادبیات و هنر مقاومت با همکاری «هدایت بهبودی» در حوزه هنری در سال ۶۷
 مدیر دفتر ادبیات و هنر مقاومت، مدیر مرکز مطالعات و تحقیقات فرهنگ و ادبیات پایداری
 روزنامه‌نگار و گزارش‌نویس جنگ 
 جمع‌آوری و چاپ ۶۰ عنوان کتاب از خاطرات اسیران عراقی
 نگارش ۸ عنوان کتاب از خاطرات اسیران عراقی در ایران
 کسب عنوان «مدیر علمی برتر» در هفته کتاب سال ۱۳۸۷
 کسب عنوان «چهره برترانقلاب» در سال ۱۳۹۳
 انتخاب کتاب «اسرار جنگ تحمیلی به روایت اسیران عراقی» به‌عنوان «کتاب سال» در سال ۱۳۹۳
 دریافت نشان درجه یک هنر در سال ۱۳۹۵
 داور ۲ جشنواره فیلم مستند شهید آوینی در سال‌های ۱۳۸۶ و ۱۳۹۰
 داور بخش مستندنگاری جایزه ادبی «جلال آل احمد» در سال ۱۳۹۶

کد خبر 578924 برچسب‌ها همشهری محله کتاب - نویسندگان و پدید آورندگان کتاب - داستان و رمان جشنواره کتابخانه، کتابخوانی، کتابداری کتاب - معرفی و نقد

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: همشهری محله کتاب داستان و رمان جشنواره کتابخانه کتابخوانی کتابداری کتاب معرفی و نقد روزنامه جمهوری اسلامی اسیران عراقی جنگ تحمیلی عنوان کتاب دفاع مقدس نازی آباد سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۶۸۸۸۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری مراسم بازنشستگی و تجلیل از دکتر عراقی‌زاده

دکتر غلامعلی جاودان، رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در این مراسم ضمن تبریک روز استاد و معلم گفت: در توصیف مقام استاد و معلم حضرت علی (ع) می‌فرمایند که هرکسی جمله‌ای به من بیاموزد مرا بنده خود کرده است.

وی با بیان اینکه جایگاه استاد و معلم در ادبیات، معارف و فرهنگ ما بسیار بالاست، افزود: به‌طوری که معلمی را شغل انبیا و بسیار گرانقدر می‌دانیم.

دکتر جاودان اظهار کرد: استاد عراقی زاده، پیش از اینکه استاد دانشکده دندانپزشکی باشد استاد اخلاق است و همه ویژگی‌های یک استاد خوب را در خود دارد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گفت: دکتر عراقی‌زاده در ارائه خدمات به مردم استان نقشی ویژه داشتند و چندین سال نیز در جایگاه رئیس دانشگاه به مردم خدمت کرده‌اند.

دکتر جاودان با اشاره به اینکه خدمات دکتر عراقی زاده در حوزه بهداشت، درمان و آموزش ماندگار بوده و به یادگار می‌ماند، افزود: بزرگترین یادگاری ایشان که با حمایت سایر اساتید اتفاق افتاده دانشکده دندانپزشکی هرمزگان است.

وی گفت: به یمن فرصتی که در دانشکده دندانپزشکی داشته‌ایم، توانسته‌ایم در دورترین نقاط استان نیز خدمات دندانپزشکی را به مردم عزیز ارائه دهیم.

وی در پایان افزود: بنابر دخواست اینجانب و معاون آموزشی دانشگاه مبنی بر ادامه همکاری استاد عراقی‌زاده با دانشگاه، از این پس ایشان در سمت مشاور رئیس دانشگاه در حوزه دندانپزشکی با ما همکاری داشته و از تجربیات و دانش ایشان بهره خواهیم برد.

همچنین دکتر عراقی‌زاده در این مراسم ضمن تشریح دوران تحصیل خود و تقارن آن با هشت سال دفاع مقدس، گفت: در سال‌های جنگ یکی از دوستانم که بعدا شهید شد، من را برای بورسیه تحصیلی خارج از کشور دانشجویان ثبت‌نام کرده بود و این‌گونه شد که من پس از شهادت برادرم عبدالمجید برای تحصیل به انگلستان رفتم و پس از سه سال دوباره به ایران برگشتم و در اینجا مشغول به خدمت شدم.

وی افزود: به بندرعباس عرق دارم و دوست دارم که رشد کند؛ چراکه به اعتقاد من بندرعباس نتوانسته جایگاه واقعی خود را در کشور اثبات کند.

دکتر عراقی‌زاده گفت: با پیگیری‌هایی که انجام شد دانشکده دندانپزشکی از سال ۸۷ با پذیرش ۱۰۰ درصد نیروی بومی آغاز به کار کرد.

وی افزود: تعدادی از دانشجو‌های قدیم دانشکده دندانپزشکی، درحال حاضر استاد این دانشکده هستند.

دکتر عراقی زاده گفت: متاسفانه توزیع امکانات در مناطق برخوردار و مناطق کمتر توسعه‌یافته عادلانه نیست و ما در استان هرمزگان نسبت دیگر استان‌ها عقب هستیم.

گفتنی است؛ دکتر عبدالمهدی عراقی‌زاده، متولد بهمن‌ماه ۱۳۳۹ در بندرعباس است و سمت‌هایی از جمله هیئت علمی و عضو هیئت رئیسه دانشکده دندانپزشکی شاهد تهران، مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان دکتر مویدی، معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه، ریاست دانشکده پرستاری، مامایی و پیراپزشکی، ریاست دانشگاه و قائم مقام وزیر در استان، مسئول راه‌اندازی دانشکده دندانپزشکی، سرپرست دانشکده دندانپزشکی، ریاست دانشکده پزشکی و با حفظ سمت ریاست دانشکده دندانپزشکی، ریاست دانشکده دندانپزشکی و عضو شورای دانشگاه، عضو هیئت رسیدگی به تخلفات اداری کارکنان دانشگاه، عضو کارگروه بررسی صلاحیت عمومی اعضای هیئت علمی، عضو هیئت ممیزه دانشگاه و همچنین عضو هیئت اجرایی نصب و عزل اعضای هیئت علمی را در کارنامه درخشان خود دارد.

در پایان این مراسم به پاس زحمات ۳۵ ساله استاد عراقی زاده در دانشگاه از ایشان تقدیر شد.

باشگاه خبرنگاران جوان هرمزگان بندرعباس

دیگر خبرها

  • ستاره عراقی در لیست حریف سپاهان
  • کشته شدن یک اسیر دیگر صهیونیست در غزه+فیلم
  • توافق با عراق برروی بیش از ۵۰ محور درخصوص ایام اربعین
  • پرسپولیس با این 4 ستاره عوض می‌شود
  • برگزاری مراسم بازنشستگی و تجلیل از دکتر عراقی‌زاده
  • رونمایی از «رضای انقلاب» در حوزه هنری
  • مرور یک تجاوز شیمیایی
  • تشییع باشکوه پیکر مطهر شهید «مرتضی غلامی» در گناوه
  • اقامه نماز بر پیکر مطهر شهید «مرتضی غلامی» در گناوه
  • آئین تجدید میثاق با شهید والامقام «مرتضی غلامی» درگناوه