Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس، مراسم رونمایی از کتاب «اُمّاه» به قلم حجت‌الاسلام حمید سبحانی‌ صدر، با حضور دکتر منصوره معصومی ‌اصل استاد دانشگاه و جمعی از اهالی رسانه امروز در فروشگاه شرکت چاپ‌ و نشر بین‌الملل برگزار شد.

در این مراسم سبحانی‌ صدر با اشاره به اینکه امسال میلاد حضرت زهرا(س) و دهه فجر مقارن شده‌اند گفت: توفیقی بود درباره حضرت زهرا(س) قلم بزنم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در مقدمه کتاب که بنا بر دلایلی بعداً حذف شد نوشته بودم یکی از شیرین‌ترین چیزهایی که برای من وجود دارد، قلم زدن درباره حضرت ام‌الائمه حضرت زهرا(س) است. در سال ۸۶ اولین کتاب را به نام «اسرار فاطمیه» برای این بانوی بزرگ توانستم قلم بزنم که بیشتر به جنبه‌های معرفتی می‌پرداخت. سال ۹۳ کتاب «۱۸ ساله» منتشر شد که ترکیبی از نثر ادبی و تاریخی و پژوهش‌هایی درباره حوادثی پس از رحلت پیامبر(ص) و مرتبط با شهادت خانم فاطمه زهرا(س) بود که با استقبال خوب مخاطبان روبه‌رو شد و در ایام فاطمیه همین سال هم محبت زیادی از طرف مخاطبان به این کتاب شد.

نویسنده کتاب «اماه» ضمن اشاره به دغدغه ده ساله خود درباره فاطمه زهرا(س) گفت: من دغدغه‌ای داشتم و آن سیره اجتماعی ایشان بود که مورد غفلت است و به نظرم باید حتماً نوشته شود. کتاب‌هایی درباره سیره این بزرگوار نوشته شده است. شاید گزاف نباشد که بگویم تقریباً اکثر متون کهن و مرتبط به فاطمه زهرا(س) در قرون اخیر را بررسی کرده‌ام و می‌توانم بگویم این مطلب در تاریخ وجود دارد یا خیر. آنچه در کتاب «اماه» ذکر شده مجموعه‌ای پژوهشی گسترده و مستند است.

سبحانی صدر با تأکید بر اینکه ما باید بکوشیم تاریخ اسلام و سیره ائمه علیهم‌السلام در همان قرون گذشته خودشان باقی نماند، گفت: علت اینکه جامعه مخاطب با تاریخ اسلام ارتباط برقرار نمی‌کند این است که کهنگی در روایات‌ تاریخی ما موجود است. در دوره‌های اخیر که به وقایع اسلام پرداخته شده عمدتاً با رویکرد کلامی و احتجاجی بود و به مسئله حضرت زهرا(س) پرداخته شده است. آن شیوه‌ای که ما مدعی هستیم و می‌خواهیم بر اساس آن تاریخ و سیره را روایت کنیم این است که از لابه‌لای کتب کهن آن سیره صحیح را که بزرگان ما سال‌ها روی آن کار کردند، متناسب با نیاز جامعه و متناسب با فهم و ادبیات مخاطب روایت کنیم.

این نویسنده و پژوهشگر تاریخی با اشاره به اینکه با گذشت زمان، واژگانی در ادبیات اجتماعی و سیاسی به زبان ما وارد شده و دغدغه‌ها و نیازهای جدیدی به دنیایمان راه پیدا کرده است گفت: ما می‌توانیم از دل سیره ائمه مسائل را بیرون بکشیم و آن‌ها را بکار ببندیم. دختران امروز می‌گویند ما می‌خواهیم حضرت زهرا(س) را الگوی خودمان قرار بدهیم، کدام بُعدشان را انتخاب کنیم؟ چه سنخیتی بین من و خانمی که پدرش پیغمبر است و شوهرش امیرالمؤمنین و فرزندانش حسنین هستند وجود دارد؟ نیازها و دغدغه‌های من، مفاسدی که با توجه به اقتضای جامعه برای من پدید می‌آید را حضرت زهرا(س) نداشته است. انفاقاً با همین نگرش این کتاب نوشته شد تا بگوییم نه، اتفاقاً آن دوره بحرانی‌تر از دوران امروز بوده است. در این کتاب سعی شده واقعی‌تها بیان شود و مخاطب به آن دست پیدا کند.

حمید سبحانی‌ صدر با اشاره به اینکه در این کتاب همچون دو کتاب «راهبرد اقتصادی پیامبر» و «پس از چهل سال» از فن توصیف تاریخ استفاده کرده است گفت:در این کتاب در ضمن اشاره تاریخی، مثال‌های امروزی و مصادیق روایی گردآوردی شده و از این طریق دغدغه‌های مشترک آن زمان و حال را بیان می‌کند. مثلاً در لیلة المبیت این سؤال پیش می‌آید که حضرت زهرا(س) کجا بودند؟ این باید برای مخاطب ترسیم شود. گزاره‌های تاریخی مانند رابطه حضرت زهرا(س) با مادرشوهر چطور بوده است؟ اصلاً دغدغه این مسئله را داشته‌اند؟ اگر از این مسائل خانوادگی فارغ شویم به تعبیر حضرت آقا می‌رسیم که اینطور تعبیر می‌کنند: «در زندگی معمولی این بزرگوار نکته‌ای است و آن جمع بین زندگی یک زن مسلمان در رفتارش با شوهر و فرزندان و انجام کارهای خانه از یک طرف و انجام وظایف یک زن مسلمان در برخوردش با مسائل سیاسی روزگار که به مسجد می‌آید و سخنرانی می‌کند و موضع‌گیری می‌کند و به عنوان یک زن مجاهد غیور خستگی‌ناپذیر نقش می‌آفریند و به مسائل عبادی هم می‌پردازد؛ این نقطه درخشان حضرت زهرا(س) است.» این خلأیی است که امروز ما داریم که یک زن مسلمان با تربیت فرزند و همسرداری از مسائل سیاسی غافل می‌شود، از معنویت باز‌ می‌ماند. یا در زمانی که وارد عرصه اجتماعی می‌شود که یک وظیفه است و فاطمه زهرا(س) در سنین مختلف این وظیفه را به درستی انجام داده است.

نکته‌ای که در اینجا حائز اهمیت است این که در بحث حجة ‌الوداع امیرالمؤمنین از طرف پیامبر(ص) مأمور می‌شوند که به یمن بروند. حضرت زهرا(س) به همراه حسنین، حضرت زینب و ام‌کلثوم(س) به حج می روند، اگر بازه زمانی را در نظر بگیریم که مقارن با ذی‌الحجه می‌شود، حضرت زهرا(س) حضرت محسن را هم باردار بوده‌اند. در بخشی دیگر از کتاب به حجاب حضرت اشاره کرده‌ایم و در باب پوشیه زدن یا نزدن این بزرگوار نظریه‌ای را ارائه کرده‌ایم.

در ادامه مراسم دکتر معصومی‌ اصل با اشاره به اینکه کار سبحانی ‌صدر همان کاری است که جامعه ما به شدت به آن نیاز دارد گفت: ما باید تاریخی را کشف کنیم که به درد دانشجوی امروز بخورد. ما در دانشگاه می بینیم اگر بخواهیم کاری انجام دهیم و زیربنای اعتقادی آن را محکم کنیم، ساعت قبل یا بعد استادی داشتند که پنبه آن را زده است. متأسفانه برخی علمای ما به مسائل تکراری پرداخته‌اند، اما مطالبی که در این کتاب بیان شده تا به حال در جامعه ما گفته نشده و یا به ندرت بیان شده و آن را پرداخت نکرده‌اند. دانشجویان ما به دنبال الگو در زمان خودشان می گردند و امثال جنیفرلوپز را مثال می‌زنند.

این استاد دانشگاه و فعال فرهنگی اصلی‌ترین و اساسی‌ترین چیزی که از سیره حضرت زهرا(س) برای این نسل پوشید مانده است را وجه اجتماعی حضرت دانست و گفت: خیلی از مسائلی که بچه‌های ما در آن درمانده‌اند و قدرت تصمیم‌گیری ندارند و از طرفی یک ناتوی فرهنگی فرزندان ما را جدا کرده است؛ مسائل اجتماعی و مدیریت آن است. اینقدر در این زمینه‌ها کم کار شده است که ما در زمینه فهم درست و برداشت صحیح و تطبیق آن با شرایط روز در فقر شدید هستیم.

بچه‌ها برای من مثال مراسم تحلیف بایدن و خوانندگی جنیفر لوپز را می‌زنند و می‌گویند واقعاً چیزی که آن‌ها دارند از ما خیلی بالاتر است، حتی برگ درختان تکان نمی‌خورد، در حالی که ما در قرآن داریم که موقع خواندن قرآن باید سکوت کنیم و این را آن‌ها دارند عملی می‌کنند.  این تطبیق‌هایی که در ذهن این‌هاست و عدم عملکرد ما این‌ها را دچار آشفتگی کرد به‌طوری‌که اغلب بچه‌ها واقعاً نسبت به دین نظر منفی دارند. بچه‌ها دین را در حجاب می‌بینند که حتی این هم به درستی بیان نشده و اصل آن برای مخاطب بیان نشده و سلیقگی عمل شده است.

معصومی اصل در تکریم این اثر گفت: امثال این اثر که با پژوهش و تحقیق گردآوری شده باید کشوری شود، باید برای آن پویش و مسابقه برگزار شود تا از این طریق مخاطب با سبک زندگی و این وجه از شخصیت بزرگ ایشان آشنا شود. در دنیای حاضر مشاوران بزرگی همچون آقای اسمیت که جهانی شده‌اند و به صورت روتین اجرا دارند، حداقل هشتاد درصد مشاوره‌هایشان منطبق با اسلام است. این است که فطرت‌ها قبول می‌کنند که از تمام دنیا به آن روی می‌آورند.

آن جاهایی که ما کم گذاشتیم یا نتوانستیم متوجه شویم یا دنبالش نرفتیم و یا به شکلی با ذائقه‌مان جور درنیامد، پوشاندیم و آن جاهایی را که دوست داشتیم نشان دادیم؛ یُؤمِنُ بِبَعض و یَکفُرُ بِبَعض، اگر زهرا(س) همانی که هست شناسانده شود همانی می‌شود که امام صادق(ع) فرمودند: دین اگر همانی که هست به مردم نشان داده شود، کسی روی زمین نمی‌ماند مگر اینکه دین اسلام را می‌پذیرد. یک چیزی که برای من خیلی مهم است این است که اگر فرزندداری، خانه‌داری، مادرشوهرداری وجود دارد حاشیه‌ای هستند بر اصل مطلب که در وجود حضرت(س) وجود دارد و آن چیزی است که ایشان را تا شهادت پیش می‌برد.

وی در ادامه با اشاره به شخصیت سیاسی‌اجتماعی حضرت گفت: وجه اصلی اهل‌بیت این است که قرار است حرکتی انجام شود که الی یوم القیامه شاه‌کلید طلایی برای حرکت ما به سمت قله‌های سعاتمندی شود. دین مجموعه‌ای از چیزهایی است که ما به آن نیاز داریم و اکنون اینطور است که چیزهایی که ما داریم به دست خودمان نرسیده اما در غرب به آن دسترسی دارند و این می‌شود که خواهر زن تونی‌بلر، نخست‌وزیر اسبق انگلستان مسلمان می‌شود و می‌گوید که من فقط فاطمه(س) را شناختم. ما آن قسمت‌ها را به خوبی نشان ندادیم که دختران ما بین انتخاب فاطمه(س) و جنیفر لوپز می‌ماند.

معصومی اصل با بیان اینکه برخی از خانم‌ها یا آقایان با اینکه علمی ندارند اما و اگر در مسائل اعتقادی می‌آورند و آن‌ها را رد می‌کنند گفت: من نمی‌گویم رد نکنید، رد کنید اما اول مطالعه کنید بعد رد کنید، بدانید و رد کنید. ما اگر با شخصیت اصلی این بزرگوار آشنا شویم، یقیناً تکلیف امروز ما روشن‌تر خواهد شد.

وی در پایان صحبت‌هایش گفت: اگر امروز ما و آنچه که در حال رخ دادن است به شکل حقیقی از جانب ولی فهم شود، تکلیف ما بیشتر از این است. من چند وقت پیش جمله‌ای را مستقیماً از دکتر محسن رضایی شنیدم که گفتند با آقا بودیم که گلایه‌ای کردند به این مضمون که حتی بچه‌های ارزشی هم برخی از صحبت‌های من را فهم نمی‌کنند. ما باید در فهماندن مسائل، عمقی پیش برویم و خوب مطالب را توصیف کنیم تا شبهه‌ای پیش نیاید. ما بیشتر از هر زمان دیگر نیاز داریم اساس آنچه که به ما رسیده را نشان دهیم. فطرت‌ها بیدار است و می‌پذیرد چرا که روح الهی در ما دمیده شده است.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: کتاب ا م اه فاطمه زهرا س رونمایی کتاب فاطمه زهرا س حضرت زهرا س برای من بچه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۷۵۰۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وضعیت نشر کتاب‌های حوزه پزشکی

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، پدیده‌ نشر کتاب، یکی از دغدغه‌های اصلی سیاست‌گذاران نظام‌ها و کشور‌های مختلف دنیا بوده و به‌عنوان مهمترین شاخص پیشرفت و توسعه‌یافتگی در نظر گرفته شده است.

در رابطه با این موضوع پژوهشگران مطالعه‌ای انجام داده‌اند که این صنعت مانند هر صنعت دیگر نیازمند برنامه‌ریزی، سیاست‌گذاری، سرمایه‌گذاری و تأمین زیرساخت‌هایی است تا بتواند به یک اهرم فرهنگی و اقتصادی مؤثر تبدیل شود. برخورد سطحی، سنتی و تجربی با مسئله نشر جوابگوی نیاز‌های جامعه کنونی نیست؛ زیرا نشر پیوندی عمیق با تاریخ، اقلیم، فرهنگ، اقتصاد و آموزش دارد و نیازمند حرکتی همه جانبه و در تمام ابعاد است. روشن است که این حرکت‌ها بازخورد سریع ندارند، اما در درازمدت تغییرات اساسی ایجاد می‌کنند.

* وضعیت نشر در ایران

 در این پژوهش آمده است که  نشر در ایران طی عمر کوتاه خود همواره با مشکلات عدید‌ه‌ای روبه‌رو بوده و با فراز و نشیب‌های گوناگون برخاسته از تحولات اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و پیشرفت‌های فنی مواجه بوده است.

این پژوهش به این مهم اشاره می‌کند که منابع پزشکی با سلامت جامعه ارتباط مستقیم داشته و کتاب به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین منابع، از اهمیت بالایی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف آسیب‌شناسی وضعیت نشر کتاب‌های علوم پزشکی و همچنین شناسایی مشکلات تولید محتوا، تولید فرهنگی و تولید فنی در ایران از دیدگاه ناشران انجام شده است.

بسیاری از مشکلات نشر در ایران ریشه در سیاست‌ها، قوانین و فرهنگ حاکم بر جامعه دارد

این پژوهش توضیح می‌دهد وجود نوسان و نابسامانی در مواردی مانند تعداد عناوین سالانه، نوبت چاپ، تالیف و ترجمه، شمارگان و قیمت در هر سال نشان از عدم برنامه‌ریزی صحیح و اصولی در امر نشر دارد.

* ارتباط سطح سلامت جامعه با نشر پزشکی

یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که نشر پزشکی به‌دلیل تاثیر مستقیم آن بر سلامت بشر، از اهمیت بالایی برخوردار است و نمی‌توان آن را نادیده گرفت؛ بنابراین با بررسی چالش‌های پیشروی این صنعت و تلاش در جهت برطرف‌کردن آنها، می‌توان بر پویایی و بازدهی آن و در نتیجه بالارفتن سطح سلامت جامعه افزود با توجه به اینکه پژوهش‌های مختلف صورت‌گرفته در این حوزه بر اساس دیدگاه متخصصان و ناشران در تمامی حوزه‌های موضوعی نشر می‌باشد.می‌توان نتیجه گرفت که بسیاری از مشکلات نشر در ایران ریشه در سیاست‌ها، قوانین و فرهنگ حاکم بر جامعه دارد.

* عوامل موثر بر آسیب‌های نشر کتاب پزشکی در ایران

این پژوهش مطرح می‌کند که مهم‌ترین آسیب‌های نشر کتاب پزشکی در ایران را می‌توان ضعف در سیاست‌گذاری‌ها و قوانین و چارچوب‌ها در نظر گرفت. از بعد دیگر، نبود نیروی متخصص فنی در قسمت‌های مختلف نشر پزشکی به تنهایی آسیب زیادی را به این حوزه وارد کرده است. مخاطبان کتاب نیز به دنبال کتاب‌های کم‌حجم و منابع امتحانی به جهت قبولی در آزمون‌ها و امتحانات هستند و این مسئه ناشر را نیز با چالش تولید محتوای علمی مواجه می‌کند.

این پژوهش مطرح می‌کند که مسایل سیاسی و اقتصادی حاکم برکشور بر نشر نیز تاثیر گذاشته است که نمود آن را بیشتر درحوزه‌ تولید فنی و خرید و نگهداری مواد اولیه چاپ می‌توان مشاهده کرد. درنهایت متکی بودن بر طب غیرایرانی و استفاده فراوان از منابع ترجمه‌ای و تولید محتوا‌های غیرمفید و عدم رغبت دانشجویان به مطالعه، ماحصل کاستی‌های ریشه‌ای در حوزه‌ نشر است.

متکی بودن بر طب غیرایرانی و استفاده فراوان از منابع ترجمه‌ای و تولید محتوا‌های غیرمفید و عدم رغبت دانشجویان به مطالعه، ماحصل کاستی‌های ریشه‌ای در حوزه‌ی نشر است

پیشنهاد‌های برگرفته از پژوهش حاضر، عبارتند از:

در نظر گرفتن تخصص ناشر هنگام اخذ مجوز نشر، برگزاری جلسات ارتباط مستقیم بین ناشران و سیاست‌گذاران نشر، نیازسنجی مشکلات سلامت کشور و سفارش تولید محتوای متناسب با آن، تجدیدنظر در معیار‌های ارزیابی ناشران و اتخاذ فرایند تشویق و تنبیه بر اساس آن،  اصلاح قوانین ارزشیابی در فرایند ارتقای هیات‌علمی.

 

از دیدگاه نویسندگان این پژوهش؛ توجه جدی‌تر به نشر تخصصی پزشکی از سوی دولت، می‌تواند بسیاری از مشکلاتی را که ناشران حوزه‌ی تخصصی نشر پزشکی و به‌ویژه ناشران خصوصی با آن دست به گریبان هستند، مرتفع سازد و کتاب، این کالای فرهنگی پراهمیت، در استانداردترین حالت‌ممکن و در کوتاه‌ترین زمان به‌ دست مخاطب برسد.

* بیشترین مشکلات و آسیب‌ها در حوزه‌ تولید محتوا

از نظر این پژوهش بیشترین آسیب‌ها در حوضه تولید محتوا در نشر کتاب به شرح زیر است:

نبود سیاست‌گذاری تولید محتوا ترجمه‌ای بودن درصد بالای آثار نشر پزشکی و تخصص نداشتن ناشران پزشکی بیشترین مشکلات و آسیب‌ها در حوزه‌ی تولید محتوا را در برمی‌گیرد.

در ادامه این پژوهش آمده است که مشکلات تولید فرهنگی شامل تخصصی و هزینه‌بر بودن ویراستاری کتاب، حرفه‌ای نبودن داوران و نبود قوانین ساختارمند داوری با آسیب‌ها بیان شده است و مسایل بخش تولید فنی که مشکلات مواد اولیه چاپ و نشر، مشکلات فناوری چاپ و نشر و کمبود نیروی متخصص فنی سه آسیب اصلی در تولید فنی از دیدگاه ناشران برشمرده شده‌اند.

لیکن بر اساس یافته‌های این مطالعه، باتوجه به یافته‌های حاصل از این پژوهش درباره‌ آسیب‌های موجود در صنعت نشر پزشکی، می‌توان نتیجه گرفت که بسیاری از مشکلات نشر در ایران ریشه در سیاست‌های کلی و قوانین و فرهنگ حاکم دارد.

بنابراین توجه جدی‌تر به حوزه‌ تخصصی نشر پزشکی از سوی دولت و سیاست‌گذاری کاملاً بی‌طرفانه در جهت برطرف‌کردن دغدغه‌های ناشران می‌تواند موانع و مشکلات زیادی را برطرف سازد. 

گفتنی است، این یافته‌ها، به صورت یک مقاله علمی پژوهشی باعنوان «تحلیل وضعیت نشر کتاب‌های حوزه‌ی پزشکی با رویکرد پدیدارشناسی» تهیه شده که در دوماهنامه «پیاورد سلامت» منتشر شده است. این نشریه متعلق به دانشگاه علوم پزشکی تهران است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • رونمایی از کتاب در جستجوی آداب آبادانی در یزد
  • کتیبه مقبره شیخ بهایی در حرم مطهر رضوی رونمایی و نصب شد
  • گفتمان انقلاب و ولایت در سراسر جهان تاثیرات گسترده داشته است
  • رونمایی از کتیبه مقبره شیخ بهایی در حرم مطهر رضوی
  • پاسداشت سعید امیرسلیمانی به بهانه رونمایی از مستند «دیدار در سنگلج» + تیزر مستند
  • از درب طلای حرم امام رضا (ع) در دهه کرامت رونمایی می‌شود
  • اهدای درب طلای حرم امام رضا(ع) از طرف حرم حضرت معصومه(س)
  • رونمایی از درب طلای حرم امام رضا (ع) در دهه کرامت
  • رونمایی از درب طلای حرم امام رضا(ع) در دهه کرامت
  • وضعیت نشر کتاب‌های حوزه پزشکی