Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-06@22:14:33 GMT

۵۶۰ کیلومتر راه در سطح استان در دست اجراست

تاریخ انتشار: ۲۱ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۹۶۲۱۶۴

۵۶۰ کیلومتر راه در سطح استان در دست اجراست

ایسنا/خراسان جنوبی استاندار خراسان جنوبی گفت: بر اساس گزارش‌ها در حال حاضر ، ۵۶۰ کیلومتر راه در سطح استان در دست اجرا داریم.

حمید ملانوری، امروز سه شنبه ۲۱ بهمن در مراسم آغاز عملیات اجرایی 54 کیلومتر پروژه بزرگراهی در استان، ضمن تبریک ایام الله دهه فجر و سالروز پیروزی انقلاب اسلامی، اظهار کرد: از مجموع این ۵۶۰ کیلومتر، ۱۰۰ کیلومتر تا پایان دولت تمام می شود و ۲۳ کیلومتر نیز تا پایان سال و در همین مدت کوتاه به بهره برداری می‌رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



به گزارش ایسنا، وی با اشاره به اینکه شب گذشته ۹۰ کیلومتر باند دوم در سطح استان افتتاح شد، تصریح نمود: امروز و در این مراسم، ۵۴ کیلومتر باند دوم کلنگ زنی می‌شود که شروع این پروژه ها از نقطه صفر مرزی به این دلیل است که معتقدیم مرزنشینان سختکوش، مستحق خدمت هستند و از طرفی این پروژه ها به افزایش مبادلات مرزی، ارتقاء زیرساخت های توسعه ای استان و در نتیجه گسترش مباحث توسعه‌ای کشور، کمک می‌کنند.

استاندار با تشکر از افرادی که در راه اندازی پایانه و توسعه خدمات آن نقش داشته اند، تصریح کرد: با وجود فشارهای اقتصادی و تحریم‌ها، این پایانه از سال گذشته و در سال جاری، یکی از پایانه های فعال کشور بوده و حتی در زمان شیوع بیماری کرونا نیز تعطیل نشد.

ملانوری به وضعیت صادرات کالا از پایانه ماهیرود اشاره و اظهار کرد: طی 10 ماهه امسال حجم کالاهای صادراتی از این پایانه ‌۲ هزار و۸۴۸ هزار تن بوده که به نسبت مدت مشابه سال گذشته ۳۰ درصد افزایش داشته است.

وی ادامه داد: طبق آمار در 10 ماهه گذشته ، ‌۴۷ درصد صادرات کشور به افغانستان بوده که 32 درصد آن در خراسان جنوبی انجام شده است که نشان می دهد همجواری با مرز، موقعیت خوبی برای ما ایجاد کرده است.

استاندار درخصوص وضعیت اشتغال ایجاد شده در پایانه مرزی ماهیرود گفت: این سایت برای ۲ هزار ۵۰۰ نفر به طور مستقیم اشتغالزایی به همراه داشته و ضمن کمک به اشتغال مرز نشینان، روزانه هزار نفر از افاغنه نیز در این فضا مشغول به کار هستند.

ملانوری با تأکید بر این که در حوزه مرز فعالیت خوبی صورت گرفته و شورای مبادلات مرزی استان نیز فعال است، خاطرنشان کرد: یکی از پیشران های بزرگ توسعه استان و شرق کشور مرز ۳۳۱ کیلومتری خراسان جنوبی با افغانستان است که ظرفیت خوبی برای توسعه ایجاد می کند و ما به دنبال استفاده هر چه بیشتر از این فرصت هستیم.

وی از استقرار پایانه مرزی ماهیرود، به عنوان یک الگوی موفق یاد کرد و گفت: این توفیق نشان می دهد که ما می توانیم در دیگر شهرستان های مرزی استان نیز، چنین بازارچه های فعال و موفقی داشته باشیم، به همین جهت رایزنی هایی در این زمینه صورت گرفته و در حال پیگیری هستیم.

استاندار با بیان اینکه تجار و مرزنشینان ما و افغانستان علاقه مند به توسعه فعالیت ها در دیگر مرزهای استان هستند، تصریح کرد: به دلیل اشتراکات زیادی که داریم امیدواریم این اتفاق بیفتد و ما به آینده نزدیک در تحقق این مسئله که به توسعه کشور کمک می کند، امیدواریم.

ملانوری، مرزنشینان را افرادی کم توقع و سختکوش خواند و اظهار کرد: خدمت به مرزنشینان به واسطه این که امنیت استان را مرهون حضورشان هستیم،جایگاه ویژه ای در برنامه ریزی ها دارد و در دستور کار است.

وی، سفر وزیر راه و شهرسازی را پربرکت برای استان عنوان کرد و گفت: از شب گذشته، بخشی از مسایل استان به صورت صحنه‌ای مدیریت شده و آقای وزیر طی ارتباط بی سیمی با مدیران حوزه ها در وزارتخانه موارد را پیگیری کرده و دستورات لازم را صادر کرده‌اند.

وی بیان کرد: یکی از مسائل مطرح شده، موضوع فرودگاه های استان است که بخشی از زیرساخت ها در حال انجام است و در زمینه افزایش و نظم پرواز ها هم وزیر دستورات لازم را صادر کردند که مطمئناً تحقق آن، در مباحث توسعه‌ای استان و کشور تأثیرگذار خواهد بود.

انتهای پیام 

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی وزارت راه و شهرسازي خراسان جنوبی توسعه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۶۲۱۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احداث تیرپارک کامیون‌ های ترانزیتی در آستارا نیاز اصلی مرز زمینی شمال کشور

تین نیوز

 مرز زمینی آستارا مهمترین و فعالترین مرز زمینی شمال جمهوری اسلامی ایران و دروازه ایران به اروپا است که بیشترین میزان تجارت بین المللی با روسیه، آذربایجان و کشورهای اروپای شرقی از این طریق صورت می گیرد و برای توسعه این مرز مهم کشور، بهبود زیرساخت ها و احداث تیرپارک های استاندارد، ضروری است.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، یکی از مشکلاتی که امروزه رانندگان ماشین های ترانزیتی داخلی و خارجی سنگین در مرز زمینی آستارا در شمال غربی استان گیلان با آن دچار هستند، نبود یک تیرپارک مناسب برای توقف در زمان افزایش تردد کامیون ها و ایجاد صف طولانی در این مرز پرتردد شمال جمهوری اسلامی ایران است. این صف در برخی موارد به کیلومترها افزایش می یابد که زمینه ایجاد مشکل را برای رانندگان، اقلام داخل تریلی ها و همچنین عابران را فراهم می کند.

صف های طولانی سبب اخلال در ترافیک جاده ای منتهی به مرز زمینی آستارا شده و مشکلاتی از جمله تصادف و مسائل دیگر را برای رانندگان رقم می زند. بر این اساس ساخت تیرپارک اهمیتی دوچندان می کند تا علاوه بر توقف کامیونها در یک محدوده مشخص و جلوگیری از خطرات و مخاطرات ترافیکی و همچنین آلایندگی آنها، نیازهای روزمره رانندگان برای اسکان، استراحت و خرید ملزومات نیز تامین شود.

آستارا یک شهر کوچک مرزنشین و گردشگر پذیر است و گمرک آن برخلاف بسیاری از شهرها در داخل شهر واقع شده و کامیون ها ناگزیر به تردد در محدوده شهر تا رسیدن به بندر یا مرزهای زمینی هستند، بنابراین ساخت تیرپارک برای توقف های طولانی یا مقطعی این وسایل نقلیه ترانزیتی ضرورت دارد و از اینرو فرایند ترخیص کامیون ها به لحاظ ضرورت اعمال رویه های مختلف گمرکی زمانبر است و باید یک تیرپارک نه بلکه چند تیرپارک بزرگ در شهر مرزی آستارا ساخته شود.

ایجاد و احداث یک تیر پارک در فعال ترین و مهمترین مرز زمینی شمال کشور نیاز اساسی و خواسته به جا و از زیر ساخت های مهم لجستیکی است که حل معضل صف های طولانی کامیون های ترانزیتی  داخلی و خارجی در مرزهای آستارا را رقم خواهد زد. تیرپارک ها معمولا در مسیرهای ترانزیتی احداث می شوند که از تردد بالایی از کامیون ها برخوردارند و یکی از معضلات مهم و اساسی مرز زمینی آستارا در این رابطه نبود تیرپارک به عنوان محل پارک کامیون ها و اسکان رانندگان است و اداره کل گمرک آستارا رفع ترافیک کامیون ها در شهر مرزی آستارا را نیازمند احداث تیرپارک می داند.

مدیرکل گمرک آستارا در این رابطه در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه میزان فعالیت اقتصادی در مرزهای آستارا افزایش یافته و حجم صادرات از مرزهای این شهرستان مرزی استان گیلان چند برابر برابر شده است، اظهار کرد: تا زمانی که یک یا چند تیر پارک با گنجایش بالا در آستارا ساخته نشود از صف و ترافیک کامیون ها کاسته نخواهد شد.

علی حسین ذوالقدری نبود تیر پارک و ترافیک کامیون های ترانزیتی را یادآور شد و افزود: نبود تیر پارک برای کامیونهای ترانزیتی از مشکلات مهم شهر مرزی آستارا است و گمرک آستارا در حوزه شهری واقع شده است و نبود تیر پارک باعث شده کامیون های ترانزیتی و صادراتی به داخل خیابان های شهر مرزی آستارا کشیده شوند و شاهد ترافیک این خودروها باشیم.

وی، خاطرنشان کرد: امیدواریم با ساخت تیر پارک مجهز و بزرگ مشکلات موجود در این زمینه رفع شود.

ذوالقدری با بیان اینکه آستارا شهر کوچکی است و گمرک آن برخلاف بسیاری از شهرها در داخل شهر واقع شده و کامیون های ترانزیتی ناگزیر به تردد در محدوده شهر تا رسیدن به بندر یا مرز زمینی و ریلی هستند، گفت: ساخت تیرپارک برای توقف های طولانی یا مقطعی این وسایل نقلیه ضرورت دارد.

مدیر کل گمرک آستارا، اظهار کرد: بندر آستارا با وجود سه گمرک فعال همزمان با کشور جمهوری آذربایجان، دروازه اصلی تجارت ایران و اوراسیا به شمار می رود و در این میان ارتقاء زیرساخت ها و برطرف کردن کاستی ها ضرورت ایفای نقش موثر در عرصه تجارت کشور است.

وی از آمادگی کامل اداره کل گمرک آستارا برای فعال شدن تیرپارک و رفع کامل ترافیک کامیون های ترانزیتی در سطح شهر مرزی آستارا خبر داد و گفت: اگرچه صف کامیون ها در ورودی و برخی خیابان های آستارا نشانگر رونق اقتصاد برون مرزی است، اما توقف طولانی مدت این خودروها در مسیرهای مهم شهر سبب رنجش خاطر اهالی میشود و اگر تیرپارک در حال احداث برای توقف و ساماندهی کامیون های تجارت خارجی فعال شود، ترافیک از خیابان های پایانه و گمرک برچیده خواهد شد.

ذوالقدری با بیان اینکه تمام تلاش ها بر این است که گمرک و مرزی فعال و پویا در این منطقه از کشور عزیزمان ایران داشته باشیم، افزود: آستارا از مبادی مهم تجارت و ترانزیت خارجی جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود.

مدیر کل گمرک آستارا با اشاره به ساخت پایانه مرزی جدید در حاشیه شهر آستارا، اظهار کرد: به دلیل افزایش حجم کالاهای صادراتی به ویژه محصولات کشاورزی، نیازمند وجود یک پایانه مرزی استاندارد، بزرگ و در شأن نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بودیم که هم اکنون در حال ساخت است و قطعاً با تکمیل آن شاهد افزایش مبادلات تجاری خواهیم بود.

وی از خروج ۸ هزار و ۱۷۹ دستگاه کامیون ترانزیتی در فروردین ماه سال ۱۴۰۳ از طریق مرز زمینی آستارا خبر داد و گفت: این میزان تردد در مقایسه با فروردین ماه سال گذشته ۴۱ درصد رشد داشته است.

به گزارش ایسنا، تیرپارک محل توقف و پارک کامیون ها در راه های بین شهری است که استانداردهای مخصوص دارد و با اخذ مجوز از سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای احداث و مورد بهره برداری قرار می گیرد. تیر پارکها معمولا بجز خدمات پارکینگ خودرو، خدمات رفاهی دیگری را به کاربران از جمله جایگاه سوخت، سرویس بهداشتی، نمازخانه، اغذیه فروشی، استراحتگاه و فروشگاه ارائه می دهند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • افزایش ۸۱ درصدی صادرات از پایانه مرزی بیله سوار
  • بازدید سفیر ایران در عراق از پایانه مرزی مهران
  • سفیر ایران در عراق از پایانه مرزی مهران بازدید کرد
  • تردد ۶ هزار کامیون خارجی از  مرز نوردوز
  • برنامه امسال شهرداری تهران برای مترو چیست؟
  • پیمایش چهارگانه ۲۶۲ هزار کیلومتر از سطح کشور در برنامه هفتم توسعه به روش ژئوفیزیک هوابرد
  • بیش از ۷۳۶ هزار مسافر از پایانه مرزی سرو تردد کرده اند
  • اجرای نوبت‌دهی الکترونیکی در پایانه‌های بار سراسر کشور در راستای توزیع عادلانه
  • اختصاص ۱۸۰ میلیارد تومان اعتبار در بودجه امسال برای انسداد مرز
  • احداث تیرپارک کامیون‌ های ترانزیتی در آستارا نیاز اصلی مرز زمینی شمال کشور