Web Analytics Made Easy - Statcounter

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه آمریکا به موازات تحریم، می‌خواهد ظرفیت تعاملات اقتصادی ایران در منطقه را خالی کند، گفت: اگر درصدی از توجهاتی که بعضا به برخی مسائل غیر اصلی و حواشی می‌شود به موضوعات اصلی کشور اختصاص پیدا کند، بسیاری از مشکلات مردم حل خواهد شد. خبرگزاری میزان - سعید جلیلی صبح امروز در افتتاحیه هفتمین همایش سالیانه اقتصاد مقاومتی اظهارداشت: در حالی که دشمن بر روی تصاحب فرصت‌های اقتصادی ما سرمایه گذاری کرده، موضوعات اصلی اقتصادی در کشور نباید با غفلت مواجه شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی بیان داشت: کسانی بیان می کنند که امروز، دنیای روابط خارجی و تعاملات کشور‌ها با یکدیگر است و نمیتوان این را نادیده گرفت که بدون روابط گسترده با کشور‌ها پیشرفت کرد. این حرف کاملا درست است و نه تنها تعارضی با اقتصاد مقاومتی ندارد بلکه روی دیگر آن است.
عضو شورای راهبردی روابط خارجی کشورمان با بیان اینکه تکیه اقتصاد مقاومتی بر تولید است، تصریح کرد: لازمه جهش تولید، جهش صادرات است و لازمه جهش در صادرات، ایجاد تعاملات گسترده و سازنده اقتصادی به ویژه با کشور‌های منطقه است. یکی از مهمترین مصادیق بی اثر کردن تحریم‌ها، فعال کردن فرصت‌های اقتصادی کشور در تعامل با همسایگان است.
وی دراین باره افزود: در حال حاضر کشور ما در زمینه حمل و نقل کالا و انرژی، صادرات گاز، صادرات برق، صادرات محصولات نفتی و صدور خدمات مهندسی در منطقه دارای فرصت‌های مهمی است، اما اگر از این فرصت‌ها به خوبی و به موقع استفاده نشود رقیبان اقتصادی جای ما را خواهند گرفت و از سوی دیگر دشمنی مثل آمریکا مترصد و فعال به دنبال از بین بردن این فرصت‌هاست.
جلیلی در ادامه با اشاره به تحرکات آمریکایی‌ها برای سنگ‌اندازی در تعاملات اقتصادی ایران، گفت: آمریکایی‌ها به موازات تحریم در عرصه‌های تعاملات اقتصادی ایران نیز فعال شدند و به دنبال کمک به رقبای منطقه‌ای ما هستند تا بازار‌های صادراتی و ظرفیت فرصت‌های اقتصادی ما را تخلیه کنند. باید نقشه دشمن در این زمینه به دقت شناسایی شده و با آن مقابله شود.
نماینده رهبر انقلاب در شورایعالی امنیت ملی در ادامه سخنان خود با ارائه‌ی فرصت‌ها و تهدید‌های اقتصادی ایران در منطقه، به بیان مصادیق آن در حوزه‌های ترانزیت، گاز، برق، محصولات پتروشیمی پرداخت.
جلیلی با اشاره به اهمیت موقعیت جغرافیایی ایران و فرصت مهم کریدور‌های حمل و نقل شمالی-جنوبی و شرقی-غربی ایران برای سایر کشورها، اظهار داشت: قابلیت عبور کالا از ایران و میزان ریل پسند بودن کالاها، حداقل ۵۰ میلیون تن (کالا‌های ریل پسند با قابلیت عبور از ایران) به ارزش حدودی ۴ میلیارد دلار و حداکثر ۱۵۰ میلیون تن به ارزش حدودی ۱۲ میلیارد دلار ظرفیت ترانزیت منطقه ماست.
وی در این باره عنوان کرد: طبیعتا اگر از این فرصت به درستی استفاده نشود، رقیبان شما از آن استفاده خواهند کرد. در حال حاضر خطوط موازی ترانزیتی در حال شکل‌گیری بوده و برخی از این پروژه‌ها آغاز شده است.طراحی پروژه اتصال بنادر شرقی دریای خزر به سمت بنادر دریای سیاه به موازات مسیر ایران، ایجاد کریدور شمالی-جنوبی میان کشور‌های آسیای میانه در موازات با کریدور شمالی-جنوبی ایران، طراحی مسیر لاجورد در موازات کریدور شرقی-غربی ایران از جمله مسیر‌های موازی حمل و نقل کالا با ظرفیت ترانزیتی ایران است که جلیلی به آن‌ها اشاره کرد.
وی همچنین به شکل‌گیری مسیر‌های جایگزین انتقال انرژی به منظور کاهش ظرفیت ترانزیتی ایران در تنگه هرمز نیز اشاره نمود.
عضو شورای راهبردی روابط خارجی کشورمان دراین زمینه تاکید کرد: مشاهده مجموعه مسیر‌های طراحی شده در دور تا دور ایران ایجاب میکند که توجه ویژه به ظرفیت ترانزیتی و فرصت‌های راهبردی کشور انجام گیرد.
وی در ادامه با اشاره به این نکته جایگاه منابع گازی ایران با جایگاه آن در میان کشور‌های صادرکننده گاز همخوانی ندارد، عنوان کرد: ما ۱۷ درصد ذخایر گازی جهان رو در اختیار داریم که رتبه دوم جهانی محسوب میشود، اما رتبه هجدهم ایران در میان صادرکنندگان گاز نشان میدهد که ما از این فرصت به خوبی استفاده نکرده‌ایم و در وضعیت نامتوازنی قرار داریم.
دبیر سابق شورایعالی امنیت ملی دراین باره افزود: در حال حاضر میزان صادرات گاز ایران حدود ۵ میلیارد دلار است که می‌تواند تا ۱۳ میلیارد دلار افزایش پیدا کند.
وی با اشاره به پروژه‌ی خط لوله‌ی گاز ترانس خزر به منظور انتقال گاز ترکمنستان به اروپا و همچنین پروژه موسوم به تاپی که در جهت ایجاد خط لوله‌ی انتقال گاز ترکمنستان به هند از مسیر موازی است، اظهار داشت: این اتفاقات ایجاب می‌کند که با راهبرد اقتصادی هوشمندانه ظرفیت‌های بالقوه کشور فعال کرد.
جلیلی همچنین با بیان اینکه در حال حاضر ظرفیت مازاد برق کشور حدود ۲۰ هزار مگاوات است، تصریح کرد: اگر نیمی از این ظرفیت با توجه به قیمت جهانی برق که به ازای هر کیلووات ۱۰ سنت در نظر گرفته میشود، صادر شود، صنعت برق کشور ما میتواند به ازای هر ساعت، یک میلیون دلار ارزآوری داشته باشد.
وی در این باره تاکید کرد: با فرض صادرات روزانه ۱۲ ساعت به مدت ۶ ماه از سال، این میزان ارزآوری بیش از ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار خواهد بود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین در همین رابطه نیز به شکل گیری مسیر‌های موازی صادرات برق در منطقه اشاره کرد.
وی در این باره عنوان کرد: ایران با دو همسایه خود یعنی عراق و افغانستان به دلیل وجود اشتراکات فراوان سیاسی، مذهبی روابط اقتصادی خوبی برقرار کرده است، اما تلاش آمریکا آن است که مانع تامین برق این دو کشور از طریق ایران شود.
جلیلی در همین راستا به ظرفیت ارزآوری صنایع پایین‌دست پتروشیمی و محصولات نفتی نیز اشاره کرد.
وی با بیان اینکه طبق آمار رسمی وزارت صمت، میزان واردات محصولات پایین دستی در منطقه حداقل ۱۳۰ میلیارد دلار است، گفت: در بازدید اخیری که از نمایشگاه تولیدکنندگان محصولات صنایع پایین دست پتروشیمی داشتم، آنجا عنوان کردند که در حال حاضر دو سوم از ظرفیت بیش از ۱۲ میلیون تنی صنایع پایین دستی پتروشیمی در کشور بلا استفاده است.
عضو شورای راهبردی روابط خارجی کشورمان در‌این باره بیان کرد: اگر برای آن نقطه هدف برنامه وجود داشته باشد، نه تنها تحریم نفتی بی‌اثر میشود بلکه ارزش افزوده آن نیز به دست خواهد آمد. حتی اگر بتوانیم ۱۵ درصد این بازار را فعال کنیم ۲۰ میلیارد دلار صادرات در همین بازار خواهد بود و اگر این فرصت را فعال نکنیم دیگر تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی در منطقه ما، این بازار ارزشمند را تصاحب خواهند کرد.
جلیلی در قسمت جمع‌بندی سخنانش، گفت: اجرای راهبرد بی اثر کردن تحریم‌ها نیازمند فعالیت هوشمند در روابط خارجی اقتصادی به منظور استفاده حداکثری از فرصت‌های اقتصادی به وجود آمده در تعاملات منطقه‌ای است.
نماینده رهبر انقلاب در شورایعالی امنیت ملی با اشاره به این نکته که اگر کشور به موقع و به خوبی از فرصت‌های اقتصادی خود استفاده نکند، دیگران بیکار نخواهند نشست، استفاده صحیح و به موقع از ظرفیت‌های راهبردی تعاملات خارجی اقتصادی را مصداقی برای بی اثر کردن تحریم‌های دانست.
جلیلی گفت: نباید اجازه داد ظرفیت‌های حاصل از مزیت‌های نسبی ما در عرصه صادرات و ترانزیت تضعیف شود. اقدام هوشمندانه و به موقع می تواند محوریت ایران در این حوزه‌ها تثبیت کرده تا به منبع اقتداری برای کشور در مقابله با تحریم و رشد اقتصادی بدل گردد.
وی با بیان اینکه پروژه‌های بالقوه‌ی رقبای منطقه‌ای به منظور تخلیه فرصت‌های ایران در زمینه ترانزیت و صادرات در حال کلید خوردن است، تاکید کرد: چند سال توان برخی دستگاه‌ها و رسانه‌ها معطوف به این موضوع میشود که سرنوشت پیوستن به فلان کنوانسیون چه شده؟ اگر درصدی از این توجه را به مسائل اصلی -نظیر روابط خارجی اقتصادی که به شکل حقیقی رشد اقتصادی ما را فراهم میکند- بشود، میتوانیم جهش تولید و جهش صادرات را شکل بدهیم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پایان سخنانش با اشاره به این سخن که با استفاده به موقع از فرصت‌ها به ویژه در تعاملات اقتصادی منطقه‌ای، میتوانیم گزینه جنگ اقتصادی را نظیر جنگ نظامی برای همیشه از دستان دشمن خارج کنیم، گفت: فرصت‌های بسیار بزرگ اقتصادی در برابر ماست که بسیار فراتر از فروش نفت خام است و با آن‌ها عملا تحریم بی اثر خواهد شد و کشور در مسیر پرشتاب پیشرفت قرار خواهد گرفت.   بیشتر بخوانید:  جلیلی: پاسخ گزینه زور در برابر دشمن مقاومت فعال است   انتهای پیام/  برچسب ها: سعید جلیلی اقتصاد مقاومتی آمریکا

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: سعید جلیلی اقتصاد مقاومتی آمریکا تعاملات اقتصادی ایران فرصت های اقتصادی اقتصاد مقاومتی ظرفیت ترانزیت میلیارد دلار روابط خارجی حال حاضر منطقه ای فرصت ها کشور ها بی اثر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۴۳۳۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آفریقا؛ قاره فرصت ها؛ موانع همکاری های تجاری ایران و آفریقا چیست؟

تین نیوز

گزارش ها حاکی است که ایران برای رشد ۱۰ برابری تجارت با آفریقا هدف گذاری کرده، اما عدم شناخت ظرفیت ها در بین تجار ایرانی و آفریقایی، نبود یا کمبود حمل و نقل ارزان، مستمر و فراگیر و همچنین وجود مانع جابجایی مستقیم ارز و پول، از جمله موانع توسعه تجارت یا تجارت مستقیم بین ایران و قاره آفریقاست که باید برطرف شود.

 

به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، امسال همزمان با اکسپو ۲۰۲۴، دومین اجلاس همکاری های ایران و آفریقا برگزار شد که پیش بینی شده بود بیش از ۲۰ کشور آفریقایی در این اجلاس حضور پیدا کنند.

طی سال های اخیر بارها بر اهمیت و ظرفیت های قاره آفریقایی برای تجار ایرانی تاکید شده است. با این حال به نظر می رسد ایران و کشورهای آفریقایی از ظرفیت های یکدیگر مطلع نیستند.

به طور کلی تجارت ایران با آفریقا سالانه ۱.۲ میلیارد دلار است که ۱.۱ میلیارد دلار آن صادرات است. بیشترین میزان تجارت خارجی بین ایران و آفریقا در سال ۱۴۰۱ اتفاق افتاد که تجارت خارجی با آفریقا به حدود ۱ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار رسید. اما این عدد در مقایسه با تجارت کشورهای دیگر با قاره آفریقا قابل توجه نیست و به همین دلیل سازمان توسعه تجارت اعلام کرده که برای تصاحب سهم بیشتر از بازار این قاره برنامه ریزی هایی در نظر گرفته است.

البته با توجه به اینکه حجم تبادلات تجاری آفریقا در سال گذشته حدود ۱۲۰۰ میلیارد دلار بوده، سهم ایران از این تبادلات ناچیز بوده است. همچنین باید به این نکته توجه کرد که در بازارهای آفریقا کشورهایی مثل چین و هند نفوذ قوی دارند که رقابت با آنها برای ایران تا حدودی سخت است.

با این حال رئیس جمهور در اجلاس ایران و آفریقا که روز جمعه برگزار شد، تاکید کرد که هدف گذاری یک میلیارد دلاری برای همکاری های اقتصادی ایران و آفریقا در یک سال آینده به هیچ وجه متناسب با ظرفیت های موجود نیست و حتما باید به سمت هدف ۱۰ برابری حجم همکاری های اقتصادی و تجاری فیمابین حرکت کنیم.

آنطور که یکی از مسئولان سازمان توسعه تجارت اخیرا توضیح داده، آمار تجارت با آفریقا بیشتر از عددهای اعلامی است، اما ایران به دلیل محدودیت های ناشی از اعمال تحریم ها، صادرات مستقیم به این کشورها ندارد و محصولات ایرانی از طریق کشور دوم مانند امارات، ترکیه، قطر و عمان به کشورها صادر می شود.

جزئیات تجارت ایران و آفریقا در سال ۱۴۰۲

آنطور که اخیرا سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت توضیح داده، در سال گذشته ۳۹ کشور از قاره آفریقا، مقصد صادرات کالاهای ایرانی به صورت مستقیم بودند. همچنین با وجود کاهش صادرات کشور به بخش سفید این قاره در شمال در سال های گذشته، شاهد افزایش صادرات به کشورهای الجزایر، مصر، لیبی، تونس، جیبوتی و مراکش در سال ۱۴۰۲ بودیم.

در این میان هفت مقصد نخست محصولات صادراتی به آفریقا در سال ۱۴۰۲، غنا با خرید ۱۷۳.۵ میلیون دلار، آفریقای جنوبی با ۱۴۵ میلیون دلار، تانزانیا با ۹۲.۸ میلیون دلار، کنیا با ۴۸.۷ میلیون دلار، نیجریه با ۴۸ میلیون دلار، موزامبیک با ۴۷.۱ میلیون دلار و سومالی با ۳۳.۳ میلیون دلار به صورت مستقیم بودند.

در رابطه با محصولات صادراتی به این قاره نیز باید گفت ۵۱ درصد صادرات ایران، مشتقات نفتی شامل کود اوره، قیر، گاز مایع و انواع روغن های صنعتی بود و بعد از آن ۳۷ درصد صادرات ایران را محصولات فولادی و آهنی به خود اختصاص داده است. همچنین مواد غذایی، مصالح ساختمانی، انواع فرش و کف پوش، شوینده ها و لوازم بهداشتی ، لوازم خانگی، دارو و تجهیزات پزشکی، لوازم صنعتی، قطعات خودرو، لاستیک، مواد معدنی، لوازم الکتریکی، لوستر، مبلمان و اسباب بازی از دیگر کالاهای صادراتی ایران به قاره آفریقا در سال ۱۴۰۲ بودند.

در این میان ۲۲ کشور از این قاره فروشنده مستقیم کالا به ایران در سال ۱۴۰۲ بودند که آفریقای جنوبی با فروش ۱۹ میلیون دلار، زامبیا با ۱۲.۵ میلیون دلار، غنا ۱۲ میلیون دلار، سیشل با ۱۱.۷ میلیون دلار، کنیا ۹.۵ میلیون دلار، تانزانیا با ۶.۱ میلیون دلار و اوگاندا با ۴.۱ میلیون دلار، هفت کشور نخست فروش کالا در بین کشورهای قاره آفریقا به ایران در سال گذشته بودند.

حدود ۶۶ درصد واردات ایران از این قاره مواد غذایی و کشاورزی مانند چای، ذرت، قهوه، توتون، حبوبات، لاشه گوسفند و محصولات شیلاتی بودند و ۲۱ درصد نیز مواد معدنی مانند سنگ منگنز، سنگ و خاک روی، کنسانتره گروم و ۱۳ درصد دیگر نیز عمدتا روغن صنعتی و گریس، انواع تسمه، ماشین آلات، مواد شیمیایی و صنعتی و لوازم یدکی بوده است.

قاره آفریقا با دارا بودن ۱.۳ میلیارد نفر جمعیت و ۵۴ کشور، یک فرصت بزرگ در حوزه روابط تجاری و اقتصادی است. با این حال به گفته دست اندکاران حوزه تجارت، عدم شناخت ظرفیت ها در بین تجار ایرانی و آفریقایی، نبود یا کمبود حمل نقل ارزان و مستمر و فراگیر و همچنین موانع جابجایی مستقیم ارز و پول، از موانع توسعه تجارت یا تجارت مستقیم بین ایران و قاره آفریقا است.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • تعاملات اقتصادی و سیاسی ایران با کشورهای دوست راهبرد برد- برد است
  • تعاملات اقتصادی و سیاسی ایران با کشورهای دوست، راهبرد برد- برد است
  • ایران و زیمباوه با ارزهای ملی خود تعاملات اقتصادی انجام دهند
  • آفریقا؛ قاره فرصت ها؛ موانع همکاری های تجاری ایران و آفریقا چیست؟
  • واکنش سخنگوی وزارت خارجه به تحریم های سه کشور علیه ایران: دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند
  • قدرت تولید و صادرات کمتر از قدرت نظامی نیست
  • کنعانی تحریم‌های سه‌کشور آمریکا، انگلیس و کانادا را به شدت محکوم کرد
  • نمایندگان آمریکایی در سودای تحریم بانک‌های چینی
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!
  • جنگ جهانی نفت؛ بایدن در تنگنای تحریم‌ها، قیمت‌ها و انتخابات